ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ και Γερμανία επιδιώκουν να ηγηθούν στην «ανοικοδόμηση», ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος

«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ξεκινάει τώρα» λέει η Γερμανία, με το βλέμμα στις επενδύσεις κεφαλαίων και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό

Η πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος στη χθεσινή διάσκεψη στο Βερολίνο

Copyright 2022 The Associated

Η πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος στη χθεσινή διάσκεψη στο Βερολίνο
Η Γερμανία επιδιώκει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, μέσω και του συντονισμού της διαδικασίας επενδύσεων κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θέτοντας το θέμα στο επίκεντρο ενώ κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση. Παράλληλα, το Βερολίνο έχει τονίσει επανειλημμένα τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη και να αναλάβει «μεγαλύτερη ευθύνη» στο ΝΑΤΟ.

Η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία «είναι η σωστή γεωπολιτική απόφαση», τόνισε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς μιλώντας στην έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στο G7.

Προχθές έγινε επίσης στο Βερολίνο γερμανο-ουκρανικό επιχειρηματικό φόρουμ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας («Rebuild Ukraine»), με προτάσεις για την εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων ανάπτυξης της Ουκρανίας, σε ψηφιοποίηση, γεωργία, «πράσινη» Ενέργεια κ.ά.

Χθες εξάλλου ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επισκέφτηκε το Κίεβο. Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τους γερμανικούς σχεδιασμούς, δήλωσε πως «η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ξεκινά τώρα», παρότι οι εχθροπραξίες βρίσκονται σε φάση κλιμάκωσης και δεν προβλέπεται τερματισμός της σύγκρουσης στο άμεσο μέλλον. «Η Γερμανία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» στην αποκατάσταση ζημιών και στην ανοικοδόμηση, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γερμανού Προέδρου.

Μάλιστα ο Σταϊνμάγερ, που ως ΥΠΕΞ της Γερμανίας το 2015 έβαλε τη «σφραγίδα» του στις Συμφωνίες του Μινσκ (οι οποίες αναγνώριζαν ένα «ειδικό» - «αυτόνομο» καθεστώς στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, στη βάση και της de facto κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο στρατιωτικό πεδίο, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα και τις δύο πρωτεύουσες της περιοχής) και επικρίνεται έντονα από την ουκρανική κυβέρνηση γι' αυτό, δεν έθιξε χθες ζήτημα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Πριν τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι, ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέφτηκε τη μικρή πόλη Κορίκιβα (βόρεια, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία), που είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό στις αρχές του πολέμου, ενώ οι ενεργειακές της υποδομές καταστράφηκαν κατά τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς, και πρόσφερε «στήριξη για την αποκατάστασή τους».

«Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς: Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και στο ανθρωπιστικό επίπεδο», είπε.

Ο Σταϊνμάγερ σχεδιάζεται να αναλάβει από κοινού με τον Ζελένσκι ηγετικό ρόλο στο δίκτυο αδελφοποίησης γερμανικών και ουκρανικών πόλεων. «Οσο περισσότερες αδελφοποιημένες πόλεις υπάρχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να περάσουμε τον χειμώνα και να οικοδομήσουμε μαζί ευρωπαϊκό μέλλον», διαβεβαίωσε.

Στο Βερολίνο, στο μεταξύ, κορυφαίοι πολιτικοί, επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οικονομολόγοι συζήτησαν χθες «ένα σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία.

«Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της Ουκρανίας και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Να εξετάσουμε πώς θα εξασφαλίσουμε και θα διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας επί χρόνια και δεκαετίες», τόνισε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, μεταξύ άλλων και με συστήματα αεράμυνας.

Η ΕΕ προτίθεται να συντονίσει τα μέτρα ανοικοδόμησης στη χώρα μέσω μιας γραμματείας της διεθνούς πλατφόρμας συντονισμού, είπε στη χθεσινή διάσκεψη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγγέλλοντας 1 δισ. ευρώ έκτακτης βοήθειας για την αποκατάσταση ζημιών στο ενεργειακό δίκτυο και παρέχοντας 400 γεννήτριες.

Η ίδια δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα χορηγεί στο Κίεβο 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που θα απαιτήσει πάνω από 350 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αναμένεται να κατανεμηθούν μελλοντικά σε βάθος χρόνου και θα έχουν τη μορφή επιχορηγούμενων κονδυλίων, δανείων και άλλων εγγυήσεων. Το Κίεβο υπολογίζει τις οικονομικές ανάγκες για αποκατάσταση ζημιών κ.λπ. σε 750 δισ. δολάρια.

Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στη διάσκεψη, κατήγγειλε ότι ρωσικοί πύραυλοι και ιρανικά drones έχουν καταστρέψει περισσότερο από το 1/3 του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας.

Παράλληλα δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής «ούτε ένα σεντ» από τα 17 δισ. δολάρια του σχεδίου ανάκαμψης για επισκευή νοσοκομείων, σχολείων, συγκοινωνιών, σταθμών παραγωγής Ενέργειας και άλλων υποδομών. Ζήτησε δε οικονομική βοήθεια για την κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού της Ουκρανίας το επόμενο έτος, που υπολογίζεται στα 38 δισ. δολάρια.

Επανέλαβε τέλος τις εκκλήσεις για έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να λάβει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις ζήτησε πτέρυγα των Δημοκρατικών... πριν αποσύρει την επιστολή

Στις ΗΠΑ, μετά τις ενστάσεις ορισμένων Ρεπουμπλικάνων βουλευτών σχετικά με την «απεριόριστη» στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - ενόψει και των ενδιαμέσων εκλογών στις 8 Νοέμβρη - προχθές περίπου 30 «φιλελεύθεροι» Δημοκρατικοί, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε επιστολή τους καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αλλάξει πορεία στη στρατηγική του για την Ουκρανία και να επιδιώξει άμεση διπλωματία με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί η πολύμηνη σύγκρουση.

Οι 30 βουλευτές επαινούν τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Μπάιντεν για υποστήριξη της Ουκρανίας αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά προτείνουν να «συνδυαστεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ» με «μια πιο δυναμική προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος μέσω της διπλωματίας», εκτιμώντας ότι μια μακρά σύγκρουση δεν είναι «προς το συμφέρον της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του κόσμου».

«Αν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος διατηρώντας μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, είναι ευθύνη της Αμερικής να ακολουθήσει κάθε διπλωματική οδό για μια τέτοια λύση που θα είναι αποδεκτή από τον λαό της Ουκρανίας», συνεχίζει η επιστολή.

Στη συνέχεια η «φιλελεύθερη πτέρυγα» διευκρίνισε με νέα ανακοίνωση ότι «είμαστε ενωμένοι ως Δημοκρατικοί στην απερίφραστη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για δημοκρατία και ελευθερία απέναντι στην παράνομη ρωσική εισβολή» και ότι δεν ζητά να αλλάξει αυτή η υποστήριξη.

Αργά προχθές το βράδυ η εκπρόσωπος των «φιλελεύθερων» Δημοκρατικών, Pramila Jaypal, απέσυρε την επιστολή, αποδίδοντας την αποστολή της σε ...λάθος. Σε δηλώσεις της ισχυρίστηκε ότι «η επιστολή σχεδιάστηκε πριν από αρκετούς μήνες, αλλά δυστυχώς απελευθερώθηκε από το προσωπικό χωρίς έλεγχο»...

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, είχε εκφράσει την «εκτίμηση» του Λευκού Οίκου για την επιστολή των «φιλελεύθερων», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε σοβαρή διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος» και πως θα εξαρτηθεί από την Ουκρανία και τον Πρόεδρό της πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βατικανό, απηύθυνε έκκληση στον πάπα Φραγκίσκο να ζητήσει από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας να διαπραγματευτούν για ειρήνη στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» ο Μακρόν δήλωσε: «Είπα στον πάπα Φραγκίσκο να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και στον Τζο Μπάιντεν. Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ να καθίσουν γύρω από το τραπέζι για να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία».

Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή σε όλες τις επαφές» που «στοχεύουν στην εξεύρεση πιθανών λύσεων», αλλά υπενθύμισε πως «η Ουκρανία αρνείται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής - ίσως και τις επόμενες μέρες - αντιαεροπορικών συστημάτων HAWK στην Ουκρανία, δήλωσαν στο «Reuters» δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το σύστημα HAWK αποτελεί αναβάθμιση από τα συστήματα των πυραύλων «Stinger», που είναι μικρότερα και βραχύτερου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα και με τα οποία η Ουάσιγκτον έχει ήδη εξοπλίσει σε πολύ μεγάλες ποσότητες την Ουκρανία. Το σύστημα HAWK είναι ο πρόγονος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας «Patriot» της αμυντικής βιομηχανίας «Raytheon Technologies».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει την Presidential Drawdown Authority (PDA), ένα εργαλείο που επιτρέπει την απευθείας και κατεπείγουσα αποστολή στρατιωτικού υλικού σε περιόδους κρίσης από τα στοκ του αμερικανικού Πενταγώνου χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Παράλληλα, οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, ξεκαθάρισε χθες και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά από επικοινωνία με τους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Η Ρωσία δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για κλιμάκωση. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ υπογράμμισε χθες «τον μεγάλο κίνδυνο που κρύβεται πίσω από την υλοποίηση των σχεδίων της Ουκρανίας» για χρήση «βρώμικης βόμβας», με ραδιενεργά υλικά και συμβατικά εκρηκτικά. Χαρακτήρισε δε τη στάση της Ουάσιγκτον «απαράδεκτη», μετά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε επί του θέματος ο Ρώσος υπουργός Αμυνας με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τουρκία.

Οι καταγγελίες της Μόσχας για κατασκευή «βρώμικης βόμβας» από το Κίεβο τέθηκαν αργά χθες και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης χθες ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις «αδύναμες απαντήσεις» του ρωσικού στρατού στους ουκρανικούς βομβαρδισμούς «στην πλευρά μας, στην περιοχή μας» και ζήτησε «να αφανιστούν από προσώπου Γης οι (σ.σ. ουκρανικές) πόλεις, για να φαίνεται ο μακρινός ορίζοντας, για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει ούτε καν να σκέφτονται να πυροβολούν εναντίον μας. Δεν χρειάζεται να κοιτάζουμε τι θα γίνει αύριο, εάν πάρουμε κάποιες αποφάσεις». Θεωρεί εξάλλου πως «η Δύση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες να δώσει αντίποινα, γι' αυτό δεν θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ