ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ
«Νεκρώνουν» βαπόρια, προβλήτες και Ζώνη, με κοινό συντονισμένο αγώνα

Στις 10 π.μ. στον ΗΣΑΠ του Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση

Καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς του λιμανιού
Καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς του λιμανιού
Το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, στην πορεία προς τη μάχη της πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας της 9ης Νοέμβρη, εκπέμπουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι από το λιμάνι του Πειραιά, τον μεγαλύτερο κόμβο συνδυασμένων μεταφορών της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον ΗΣΑΠ, οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, οι ναυτεργάτες στα καράβια του Πειραιά και τα ρυμουλκά, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε Πέραμα και Σαλαμίνα ενώνουν τις γροθιές τους απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους των εφοπλιστών, των διεθνών μεταφορικών κολοσσών, των μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών που βγάζουν δισεκατομμύρια από τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα τους, και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους, την κυβέρνηση της ΝΔ και των άλλα αστικά κόμματα.

Στους δρόμους του αγώνα τούς βγάζει ο νέος γύρος επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας, που εκφράζεται σε καθέναν από τους παραπάνω κλάδους, με τα συνδικάτα τους να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχτούν για να μετρούν τα κέρδη οι εμβληματικοί επενδυτές, αυτοί να δουλεύουν σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και από πάνω να αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα, οι οικογένειές τους να παγώνουν από το κρύο, να μετρούν κάθε τόσο νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, να αντιμετωπίζουν την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων τους.

«Δεν θα κινηθεί γερανογέφυρα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ»


Η ημερομηνία της 25ης Οκτώβρη δεν επιλέχθηκε τυχαία από τους λιμενεργάτες της COSCO. Την ίδια μέρα, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, ο συνάδελφός τους Δημήτρης Δαγκλής έβρισκε φριχτό θάνατο κάτω από τις ράγες μιας από τις γερανογέφυρες, που αποδείχθηκε ακατάλληλη. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να ξεκινήσουν συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που προκάλεσαν τεράστια αλληλεγγύη και έφεραν για τους εργαζόμενους σημαντικές κατακτήσεις.

Τώρα, κυβέρνηση και εργοδοσία επανέρχονται βάζοντας μπροστά την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής, αποδεικνύοντας ότι αυτό είναι το μόνο όπλο που τους απομένει όταν οι εργάτες το παίρνουν απόφαση, βγαίνουν στον αγώνα, σταματάνε την παραγωγή με την απεργιακή τους κινητοποίηση. Ετσι, σέρνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκο Μπεκρή, όπως και τον πρώην πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά Ν. Ξουράφη, για την απεργία που προκηρύχθηκε πέρσι στις 25 Οκτώβρη, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», τη μέρα δηλαδή που μπροστά στα μάτια τους ξεψυχούσε ο αδικοχαμένος εργάτης.

Και αυτό όταν οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με χίλιους κινδύνους στους χώρους δουλειάς (σάπια ρέλια σε πλοία κ.ά.), να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, γιατί εξακολουθεί ο όμιλος να αντιμετωπίζει ως «κόστος» τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας, αρνείται να εφαρμόσει τη ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Την ίδια ώρα, το μονοπώλιο εξακολουθεί να καταγράφει διαρκώς κέρδη χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Μόνο το φετινό πρώτο 6μηνο η ΣΕΠ (θυγατρική της COSCO), που διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ, σημείωσε αύξηση κερδών, σε σχέση με το περσινό 6μηνο, κατά 17,9%, φτάνοντας τα 18 εκατ. ευρώ και η μητρική έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2022 με κέρδη - ρεκόρ αυξημένα κατά 78,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα φτάνοντας τα 4,3 δισ. δολάρια.

Πέρσι, στις 25 Οκτώβρη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, «δώσαμε λόγο στον Δημήτρη να αγωνιστούμε» για να μη θρηνήσουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες άλλους νεκρούς, να ζουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια και να μην κατατρώει το εισόδημά τους η ακρίβεια. «Ολοι στην απεργία στις 25 Οκτώβρη. Τιμούμε τους νεκρούς μέσα από τους αγώνες μας για μια ζωή στο μπόι που της αξίζει», καταλήγει.

Ούτε προπέλα στα βαπόρια...

Την απεργία στα καράβια στον Πειραιά έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΕΝ και ΠΕΑΘΕΝ, καθορίζοντας και προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό (πλοία «Blue Star»).

Οι ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ενταφιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους, που προετοιμάζει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, με την τροποποίηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, ενώ τον δρόμο στρώνει η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία (ΠΝΟ) που ...διαβουλεύεται. Με την τροποποίηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπεται ότι «η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (ΔΣΝΕ) MLC 2006!». Η ψήφιση αυτού του άρθρου, και σε περίπτωση μη ανανέωσης των ΣΣΕ, σημαίνει την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων (ITF, IBF κ.ά.) που καθορίζουν τα ελάχιστα, γιατί αυτό επιτάσσει η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή μισθούς πείνας, υποχρεωτική 48ωρη εργασία τη βδομάδα, περικοπές σε επιδόματα, άδειες, ασφαλιστικές εισφορές.

Ταυτόχρονα, αυτό το διάστημα αρχίζει η εφαρμογή του «χειμερινού ναυτολογίου», σύμφωνα με τον νόμο 4150/2013, της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, που διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη μείωση έως και 45% - 50% των πληρωμάτων στα επιβατηγά πλοία, δίνοντας «πράσινο φως» στις ναυτιλιακές εταιρείες για να πετούν κατά εκατοντάδες τους ναυτεργάτες στην ανεργία, με τραγικές συνέπειες για τις οικογένειές τους, ειδικά αυτήν την περίοδο.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Στα καράβια επικρατεί αγωνιστική διάθεση. Αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας στις 25 Οκτώβρη και στις 9 Νοέμβρη, έγιναν μαζικές συσκέψεις στα πλοία, όπως το "ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΔΗΛΟΣ", το "ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ", το "ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΙ", το "ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ", και ήταν χαρακτηριστικό ότι συμμετείχαν όλα τα πληρώματα και όχι μόνο οι ειδικότητες των μηχανικών, των κατώτερων πληρωμάτων μηχανής, των μαγείρων, των ναυτών και των θαλαμηπόλων, των οποίων τα σωματεία έχουν προκηρύξει την απεργία. Δηλαδή συμμετείχαν οικονομικοί αξιωματικοί, τροφοδότες, φροντιστές, ακόμα και πλοίαρχοι σε κάποια πλοία, κάτι που δεν γίνεται εύκολα. Η εικόνα αυτή δείχνει τη διάθεση για αγώνα από τους ναυτεργάτες με τις διεκδικήσεις για τις ΣΣΕ».

...ούτε «τσιμπίδα» στη Ζώνη

Για να γυρίζουν στα σπίτια τους όρθιοι και υγιείς, με το μεροκάματό τους, απεργούν οι εργαζόμενοι της Ζώνης.

Οπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, που έχουν αποφασίσει την 24ωρη απεργία, «μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και την κατακόρυφη αύξηση των ναύλων έχει αυξηθεί η δραστηριότητα στη ναυπηγική βιομηχανία. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ατελείωτα ωράρια ώστε να τελειώνουν τα πλοία γρήγορα την επισκευή, χωρίς να λαμβάνονται πολλές φορές ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει ναυτιλιακές εταιρείες και εργολάβους να ξεσαλώνουν αφού λειτουργούν ανεξέλεγκτα, έχοντας στην ουσία καταργήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (...) Κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν γνωρίζει», επισημαίνουν τα Σωματεία, αφού εδώ και καιρό με κάθε τρόπο, με κινητοποιήσεις, υπομνήματα προς τα υπουργεία κ.ά. έχουν γνωστοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί.

Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που έγινε στο δεξαμενόπλοιο «ATHENA», όταν εργαζόμενος έκανε βουτιά 15 μέτρων από ακατάλληλη σκαλωσιά και βρέθηκε στον πάτο του αμπαριού, για να νοσηλεύεται τώρα με κατάγματα στο πόδι, αιμάτωμα στο κεφάλι «και είναι άγνωστο αν θα επανέλθει πλήρως». Επισημαίνεται δε ότι αυτό το εργατικό «ατύχημα» είναι «η συνέχεια των δεκάδων μικρών ή μεγαλύτερων ατυχημάτων που γίνονται καθημερινά σε όλη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη» και «των δεκάδων ατυχημάτων με ακρωτηριασμούς και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς». Απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.


«Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη»

Στις 26 Οκτώβρη η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα»

Να παρθούν τώρα μέτρα για να επιστρέφουν οι εργάτες σώοι από τη μάχη για το μεροκάματο, να μπει τέρμα στον «φόρο αίματος» που πληρώνει η εργατική τάξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτούν εργατικά συνδικάτα από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς της Αττικής με τη συγκέντρωση που οργανώνουν την Τετάρτη 26 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Από τις αρχές του χρόνου η εργατική τάξη μετρά ήδη πάνω από 50 νεκρούς εργάτες, πάνω από 50 εργοδοτικά εγκλήματα γιατί τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια είναι κόστος, γιατί στο ζύγι του καπιταλιστή το κέρδος του βαραίνει περισσότερο από τη ζωή του εργάτη.

Το αρχικό κάλεσμα για τη συγκέντρωση απηύθυνε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ενώ ήδη έχουν ανταποκριθεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Παρέμβαση από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και σωματεία

Στο μεταξύ, παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, μαζί με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας και του εργοταξιακού Σωματείου Εργαζομένων στην «IMERYS».

Δίπλα τους βρέθηκαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Ζητήματα αιχμής της παρέμβασης ήταν η απώλεια 92 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» και η ανάγκη λήψης μέτρων για την υγεία και ασφάλεια, καθώς τα δυστυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο των μεταλλείων έχουν ως αποτέλεσμα να «θρηνούμε κάθε τόσο συναδέλφους». Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος δεν αρνήθηκε την κατάσταση που υπάρχει, ωστόσο έδειξε το υπουργείο Ενέργειας ως το αρμόδιο υπουργείο για την κατάσταση στα μεταλλεία.

Στην παρέμβαση συμμετείχε ο Γ. Τασιούλας, που σε δήλωσή του πριν τη συνάντηση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι οικοδόμοι «είμαστε στο πλευρό των μεταλλωρύχων, βράζουμε στο ίδιο καζάνι, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα» και πρόσθεσε πως τα εργοδοτικά εγκλήματα «αφήνουν πίσω τους νεκρούς και σακατεμένους. Η υπεράσπιση της ζωής, της δουλειάς μας, της ασφάλισής μας περνά πρώτα και κύρια μέσα από τη δική μας οργανωμένη πάλη, με τα συνδικάτα απέναντι σε όλο αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, που καθορίζει συνεχώς χειρότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ