ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμάζουν μεγαλύτερη κλιμάκωση και τα δύο στρατόπεδα

Ενισχύονται τα σενάρια για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας - Νέες αποφάσεις για αποστολές όπλων από ΗΠΑ και ΕΕ

Συνεχίστηκαν και χθες τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Copyright 2022 The Associated

Συνεχίστηκαν και χθες τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις
Για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία ετοιμάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης του πολέμου.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 725 εκατ. δολαρίων, ενώ χαρακτηριστικές είναι αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου επικυρώθηκε η έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών σε κράτη - μέλη, αλλά και νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χώρια οι συνεχώς αυξανόμενες αποστολές όπλων από τα ξεχωριστά κράτη - μέλη της ΕΕ (βλ. περισσότερα στο σχετικό σημερινό θέμα).

Στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, ενισχύονται τα σενάρια για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας, όπου έχουν αρχίσει να μετακινούνται σχεδόν 9.000 Ρώσοι στρατιώτες στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής δύναμης Ρωσίας - Λευκορωσίας που συγκροτείται, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Αμυνας στο Μινσκ. Η δύναμη αυτή θα υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας μόνον αν η Λευκορωσία δεχτεί επίθεση από την Ουκρανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Λευκορωσία ζήτησε το Σάββατο από το Κίεβο να αποσύρει από τα κοινά σύνορα ένοπλους στρατιώτες και ξένες αποστολές χωρίς διακριτικά, με την Κρατική Επιτροπή Συνόρων να δηλώνει πως έχει «αρκετές δυνάμεις και μέσα για να αντιμετωπίσουν προκλητικές ενέργειες».

Το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων. Στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν «σε τέσσερα πεδία βολής στη Λευκορωσία, στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας», σύμφωνα με αξιωματούχο του λευκορωσικού υπουργείου.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας «δουλεύει» εδώ και βδομάδες το ενδεχόμενο πιο άμεσης συμμετοχής της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία (με συμμετοχή λευκορωσικών στρατευμάτων και όχι μόνο ως βάση για ρωσικές δυνάμεις). Την περασμένη βδομάδα ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επικαλούμενος απειλές από το έδαφος της Ουκρανίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας.

Την Κυριακή, ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας απέτρεψαν «σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων», θέτοντας υπό κράτηση πολλά άτομα ως ύποπτους ότι σχεδίαζαν δολιοφθορά μέσω της οργάνωσης BYPOL, η οποία «είναι ένα έργο των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που χρηματοδοτείται και ενισχύεται γενναιόδωρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. «Πρόσφατα, μεταξύ άλλων σε σχέση με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, αυτή η ομάδα στόχευσε σε βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης στη Λευκορωσία», ισχυρίστηκε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται δορυφορικές εικόνες, η Ρωσία επαναφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων MiG-29 στην ενεργό υπηρεσία και φέρονται να έχουν βγει από την κατάσταση μακράς αποθήκευσης σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις (Μιλέροβο και Κουρσκ).

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε την Κυριακή ότι «στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση. Ωστόσο, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί». Και πρόσθεσε: «Το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα πράγμα, οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση, ωστόσο έχουμε τις δυνατότητες να συνεχίσουμε την επιχείρηση».

Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε ότι έκλεισαν τα γραφεία στρατολόγησης εφέδρων στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο επιστρατεύτηκαν περίπου 220.000 Ρώσοι, εκ των οποίων ήδη 16.000 βρίσκονται σε μονάδες που εμπλέκονται σε μάχες.

Χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης που αναμένεται είναι και το γεγονός ότι μια σειρά κράτη όπως η Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, η Αίγυπτος κ.ά. καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Αυξάνεται συνεχώς η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 725 εκατ. δολαρίων.

Μετά απ' αυτό, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τον Γενάρη του 2021 ανέρχεται σε περισσότερα από 18,2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 17,6 δισ. έχουν δοθεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, περισσότερες από 23.000 οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών, 500 βλήματα με καθοδήγηση ακριβείας, 5.000 τηλεχειριζόμενες νάρκες, 5.000 αντιαρματικά όπλα και 200 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Humvee, περίπου 2 εκατομμύρια σφαίρες κ.ά.

Νέες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones

Χθες συνεχίστηκαν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones στο Κίεβο, σε εγκατάσταση παραγωγής Ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ και σε κρίσιμες υποδομές στη Σούμι, με την ουκρανική πλευρά να αναφέρει ότι εκατοντάδες οικισμοί έχουν αποκοπεί και έχουν μείνει χωρίς Ενέργεια.

Τις προηγούμενες μέρες, drones καμικάζι έπληξαν δεξαμενές με ηλιέλαιο σε έναν τερματικό σταθμό στο Μικολάιφ, ενώ άλλες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Οδησσό και στο Χάρκοβο.

Στην περιοχή της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται σφοδρές εχθροπραξίες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να αντεπιτεθούν και τη ρωσική πλευρά να ισχυρίζεται ότι έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Στη Ζαπορίζια εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές. Χθες, φιλορώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται να επαναλάβει το σενάριο της Μαριούπολης και να χρησιμοποιήσει τους αμάχους σαν ασπίδα. Οπως είπε, Ουκρανοί μαχητές έχουν καταλάβει περίπου 1.500 διαμερίσματα και μένουν σε μικρές ομάδες των 5-7 ατόμων, ώστε να μην εξουδετερωθούν μαζικά με ένα ρωσικό χτύπημα. Περίπου το 70% της περιφέρειας Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, ενώ η ομώνυμη πόλη ελέγχεται από το Κίεβο.

Νέο χτύπημα στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ στα σύνορα με την Ουκρανία αναφέρθηκε το Σάββατο. Συγκεκριμένα, σε μια αποθήκη καυσίμων έπιασε φωτιά μία από τις δέκα δεξαμενές. Την ίδια μέρα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε χώρο Εκπαίδευσης, όταν δύο επιτιθέμενοι «πολίτες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ» άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον εθελοντών που ήθελαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Στο μεταξύ ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποβληθεί από το G20 και άλλους διεθνείς οργανισμούς, μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις.

Οι αρχηγοί ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, όπως και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel».

Στο προσκήνιο πιθανή εμπλοκή του Ιράν και του Ισραήλ

Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις γίνονται με ιρανικής κατασκευής drones, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολύμηνα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χθες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν τη μεταφορά ιρανικών drones στη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω κυρώσεις που ενδέχεται να συμφωνηθούν σε επόμενη φάση. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισε χθες κυρώσεις κατά του Ιράν με πρόσχημα τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων από την Τεχεράνη. Προβλέπονται κυρώσεις ενάντια σε 11 αξιωματούχους και 4 οντότητες στο Ιράν, μεταξύ τους και στην «αστυνομία ηθών».

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε το ενδεχόμενο το Ισραήλ - αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - να στείλει εξοπλισμούς στην Ουκρανία.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων Διασποράς υποστήριξε ότι η χώρα του πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα είναι «πολύ απερίσκεπτο» αν στείλει όπλα στο Κίεβο και ότι κάτι τέτοιο «θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις των χωρών μας».

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Ισραήλ συστήματα αεράμυνας, όπως το «Iron Dome» και το «Barak 8», μεγαλύτερης εμβέλειας, χωρίς να φαίνεται κάποια αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης Λαπίντ.

Σύμφωνα πάντως με τους «New York Times», ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος έχει υποστηρίξει ότι το Ισραήλ παρέχει στην Ουκρανία «βασικές πληροφορίες» σχετικά με τα ιρανικά drones και ότι ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία παρείχε στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες ρωσικών στρατιωτικών θέσεων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Ξεκινάει την αποστολή εκπαίδευσης 15.000 Ουκρανών στρατιωτών

Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Από τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

INTIME NEWS

Από τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Θεαματικά αυξάνει η ΕΕ τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατ. ευρώ, που αποτελεί την έκτη δόση της λεγόμενης... «ειρηνευτικής διευκόλυνσης» της ΕΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Επιπλέον, έχουν δοθεί 17 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό.

Στη χτεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27 κρατών - μελών επιβεβαιώθηκε η επιδίωξη της ΕΕ να γίνει μεγαλύτερος «παίκτης» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη, που εντείνεται και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Μεταξύ άλλων οι ΥΠΕΞ επικύρωσαν τις αποφάσεις για την εκπαίδευση των Ουκρανών σε κράτη - μέλη, αλλά και επιπλέον αποστολή εξοπλισμών αυξάνοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στα 3 δισ. ευρώ.

«Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες», υπογράμμισε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε αυτά προστίθενται μάλιστα και οι διμερείς συμφωνίες των κρατών - μελών για αποστολή εξοπλισμών, «οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

«Πρόκειται για μεγάλη πρώτη για την ΕΕ», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος για την αποστολή εκπαίδευσης 15.000 Ουκρανών στρατιωτών. «Ουδέποτε είχαμε διεξαγάγει αποστολή τέτοιας κλίμακας», ανέφερε. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη - μέλη, ιδίως σε Γερμανία και Γαλλία, όπου Ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι. Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνού.

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ συμμετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να παραθέσει «συγκεκριμένες ανάγκες» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Η Γαλλία αναμενόταν να επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων 6 πυροβόλων CAESAR (πέραν των 18 που έχουν σταλεί ήδη), άλλων πυροβόλων των 155 χιλιοστών, συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων LRU (των γαλλικών αντίστοιχων των αμερικανικών HIMARS), καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «Crotale», που χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον UAVs.

Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης ανακοινώσει την αποστολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η εκπαίδευση από την ΕΕ θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και προβλέπεται προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ για τη φάση της έναρξης της αποστολής.

Συνολικά, σκοπός είναι να προσφερθούν «βασική εκπαίδευση» σε 12.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και «εκπαίδευση ειδικότητας» σε άλλους 2.800.

Η Πολωνία θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο της αποστολής, καθώς είναι «η πόρτα της εξόδου και της επιστροφής για τους Ουκρανούς». Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εκπαιδεύσει μια ουκρανική ταξιαρχία.

Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμπληρώσει την εκπαίδευση που προσφέρουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας πρότειναν τη σύσταση «ειδικού δικαστηρίου» για «τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Η πρόταση δεν βρήκε μεγάλη στήριξη με το επιχείρημα πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ήδη συλλέγει στοιχεία για ρωσικές πράξεις βίας και γενοκτονίας.

Διεύρυνση για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, κάλεσε σε διεύρυνση της ΕΕ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι τότε θα είναι σε θέση να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η διεύρυνση της ΕΕ ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια έχει αποκτήσει ακόμη πιο επείγουσα σημασία μετά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έγινε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ στις αρχές του καλοκαιριού, όπως και η Μολδαβία.

«Μια ΕΕ με 27, 30, 36 κράτη, που θα έχει πάνω από 500 εκατομμύρια» πληθυσμό «μπορεί να ασκήσει την επιρροή της ακόμη πιο έντονα στον κόσμο», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι «η ΕΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται προς ανατολάς είναι ένα κέρδος για όλους μας».

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Δεκάδες παρατηρητές θα αναπτύξει η ΕΕ στα σύνορα

Εως και 40 παρατηρητές θα αναπτύξει η ΕΕ στην Αρμενία κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν - αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ - με στόχο την παρακολούθηση, την ανάλυση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Τα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν παραμένουν ακαθόριστα μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020 και η ΕΕ προσπαθεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, σε βάρος της Ρωσίας.

Η απόφαση για ανάπτυξη παρατηρητών της ΕΕ λήφθηκε σε τετραμερή συνάντηση μεταξύ του Αζέρου Προέδρου Ιλ. Αλίεφ, του Αρμένιου πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν, του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, στην Πράγα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Η αποστολή των παρατηρητών θα αναπτυχθεί από την αποστολή της ΕΕ στη Γεωργία (EUMM Georgia) και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας σε Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών («Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών» - CIS) επέπληξε τον Γάλλου ομόλογό του για τον ισχυρισμό του ότι η Ρωσία «παίζει καταστροφικό ρόλο» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η Ρωσία πάντα επεδίωκε να επιλύσει οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων γύρω από το Καραμπάχ», είπε ο Πούτιν, ενώ σχολιάζοντας διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε «οποιαδήποτε διαμεσολάβηση, έστω για την ηρεμία της κατάστασης προς όφελος όλων. Το ίδιο ισχύει και για τους εταίρους μας οπουδήποτε, είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Ευρώπη».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για την εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν οι ηγέτες των τριών χωρών το 2020 και το 2021, «ώστε να καταλάβουμε καλύτερα πώς να προχωρήσουμε».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα επεισόδια στα σύνορα. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής αρμενικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ προς τις θέσεις του αζέρικου στρατού στις περιοχές Καλμπαχάρ, Λατσίν και Τοβούζ. Το αρμενικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» και «προσπάθεια σκόπιμης δημιουργίας εντάσεων στα σύνορα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ