ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προβλέψεις για «100% σίγουρη» ύφεση στις ΗΠΑ

Αυξάνονται συνεχώς οι προβλέψεις για ύφεση των μεγαλύτερων καπιταλιστικών οικονομιών, με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα οικονομολόγων του «Bloomberg» να θεωρούν πλέον σίγουρη κατά «100%» την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μέχρι τον Οκτώβρη του 2023.

Στην παραπάνω πρόβλεψη κατέληξαν για το «Bloomberg Economics» οι οικονομολόγοι Αννα Γονγκ και Ελάιζα Γουίνγκερ, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση των ίδιων έδειχνε 65% πιθανότητες για ύφεση.

Αντίστοιχα, δημοσκόπηση του «Bloomberg» μεταξύ οικονομολόγων που παρακολουθούν στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ προβλέπει πως η οικονομία στην Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί το 2023, με καθοριστική την υποχώρηση της Γερμανίας, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, προβλέπεται υποχώρηση κατά 0,1% το 2023, ενώ οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εξακολουθούσαν να προβλέπουν ανάπτυξη 0,3% πριν από έναν μήνα.

«Προειδοποιήσεις» για λουκέτο σε νοσοκομεία της Γερμανίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ενδοαστικές και ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στη Γερμανία αναφορικά με την παράταση ή μη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Ο καγκελάριος Ο. Σολτς φερόταν χτες βράδυ - σύμφωνα με το «Bloomberg» - να απορρίπτει την εισήγηση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Ρ. Χάμπεκ, του οποίου το κόμμα των Πρασίνων είχε καταψηφίσει την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου το Σαββατοκύριακο. Φάνηκε δηλαδή να στηρίζει τη θέση του υπουργού Οικονομικών Κρ. Λίντνερ από τους «Ελεύθερους Δημοκράτες», που θεωρεί πως «είναι προς το ζωτικό συμφέρον» της γερμανικής οικονομίας να διατηρηθεί «όλη η δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα» τουλάχιστον έως τον Απρίλη του 2024.

Ο Χάμπεκ είχε αρχικά προγραμματίσει μόνο δύο από τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια να λειτουργήσουν μέχρι τον Απρίλη του 2023, το Isar 2 της EON SE και το Neckarwestheim 2 της EnBW AG, που βρίσκονται και τα δύο στη νότια Γερμανία. Ο Λίντνερ πίεσε να λειτουργήσουν και τα δύο μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης και μιας εγκατάστασης στο Emsland στη βόρεια πολιτεία της Κάτω Σαξονίας που λειτουργεί από την RWE.

Το ίδιο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Υγείας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο... «λουκέτου» σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας στη Γερμανία λόγω της μεγάλης ακρίβειας στην Ενέργεια. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποίησε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ότι «αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και στ' αλήθεια δραστικά, θα υπάρξουν κλεισίματα» δομών Υγείας. Ενημέρωσε ότι πρόκειται σήμερα να συναντηθεί εκτός απροόπτου με τον υπουργό Κρ. Λίντνερ, με στόχο την αύξηση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για το εθνικό σύστημα Υγείας.

Την περασμένη βδομάδα, η Ομοσπονδία των Νοσοκομείων της Γερμανίας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεση δράση για την ενίσχυση των δομών Υγείας της χώρας, τονίζοντας πως ο τομέας της Υγείας αντιμετωπίζει συνολικά υποχρηματοδότηση αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών του σε υλικό και Ενέργεια, με το κόστος να αναμένεται να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 και σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας αμφισβήτησε την εγκυρότητα αυτών των εκτιμήσεων, ωστόσο συμφώνησε ότι «τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν πολύ δραστικό πρόβλημα ρευστότητας τους αμέσως προσεχείς μήνες».

Γαλλία: Εκκληση Μακρόν για... γερμανική «αλληλεγγύη»

Στο μεταξύ, την Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», κάλεσε τη Γερμανία να δείξει ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» εν μέσω της «απογείωσης» των τιμών της Ενέργειας. Προειδοποίησε δε και αυτός εναντίον των «στρεβλώσεων του ανταγωνισμού» στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το τεράστιο σχέδιο στήριξης των γερμανικών μονοπωλίων, ύψους 200 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να προωθήσουμε εθνικές πολιτικές, διότι αυτό θα δημιουργούσε στρεβλώσεις (του ανταγωνισμού) στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ανέφερε. «Η Ευρώπη μας, όπως και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, βρίσκεται μπροστά στη στιγμή της αλήθειας (...). Πρέπει να ενεργήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη», ισχυρίστηκε.

«Ομόφωνη και σωστή» η απόφαση, λένε οι χώρες του ΟΠΕΚ+

Το ίδιο διάστημα, πολλές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ+ τοποθετούνται δημόσια υπέρ της απόφασης που έλαβαν για μείωση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια από τον Νοέμβρη, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ.

Με φόντο τις απειλές των ΗΠΑ για «συνέπειες» κατά της Σαουδικής Αραβίας, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν δήλωσε προχτές ότι το Ριάντ εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία των πετρελαϊκών αγορών. Σε ό,τι αφορά δε τη στάση του Ριάντ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικαλέστηκε τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου, για την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου από τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα.

Ο Εμιρατινός υπουργός Ενέργειας, Σουχάιλ Aλ Μαζρούι, δικαιολόγησε ως σωστή την τελευταία απόφαση του ΟΠΕΚ+, τονίζοντας πως πρόκειται για μία «τεχνικά σωστή» απόφαση. Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση «έγινε ομόφωνα δεκτή (...) χωρίς να έχει υποκινηθεί πολιτικά».

Αντίστοιχα, ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας Μ. Αρκάμπ χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» και η οποία ελήφθη «με πλήρη ομοφωνία μεταξύ των χωρών - μελών». Παρόμοιες αντιδράσεις είχαν οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Ομάν.

Στη Ρωσία, πάλι, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθούν οι προβλέψεις του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το 2023 - 2025, και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και η αβεβαιότητα μπορεί να περιορίσουν τη ζήτηση από τους καταναλωτές και τον δανεισμό. Το σχέδιο του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού βασίζεται στις τριετείς προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2023, χάρη στην αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών, ενώ αρκετοί δείκτες, περιλαμβανομένων του ΑΕΠ και της βιομηχανικής παραγωγής, θα γίνουν θετικοί μέχρι το 2024.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ