ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Δυναμικό - μαχητικό μήνυμα καταδίκης της ΝΑΤΟικής παρουσίας

Με κόκκινη μπογιά «στολίστηκαν» τα πλοία των ΝΑΤΟικών χτες βράδυ

«

Πάτρα λιμάνι των λαών - όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών», ήταν ένα από τα μηνύματα που ακούστηκαν δυνατά τις προηγούμενες μέρες στην πόλη από εργαζόμενους, νεολαία και λαϊκούς ανθρώπους, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, διαδήλωσαν ενάντια στον ελλιμενισμό μεγάλης ΝΑΤΟικής δύναμης πλοίων στο λιμάνι της πόλης, έχοντας μάλιστα Τούρκο Διοικητή.

Τόσο το Σάββατο το πρωί όσο και χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δυναμικές - μαχητικές κινητοποιήσεις απ' την Επιτροπή Ειρήνης, στις οποίες συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, η δημοτική αρχή, εργαζόμενοι και συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς, τονίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί στην Πάτρα, απαιτώντας ταυτόχρονα καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολές εκτός συνόρων, αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

Ενώ χτες βράδυ σε μια συμβολική κίνηση οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία «στόλισαν» με κόκκινη μπογιά τα ΝΑΤΟϊκά πλοία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια.

Να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο!

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ολοι μαζί πριν λίγες μέρες ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο να αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, να βαθύνει ακόμη περισσότερο η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο», τόνισε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης στην ομιλία του το Σάββατο ο Παναγιώτης Μελάς.

Υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι σε συνθήκες «φουντώματος» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας με τους δικούς της συμμάχους από την άλλη, αλλά και επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως κομμάτι των συνολικών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, απαιτείται η απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητήρια πολέμου.

Ανεπιθύμητες χαρακτήρισε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην πόλη ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. «Ολοι αυτοί υπάρχουν για να υποστηρίζουν όλους όσοι κατέχουν τον πλούτο και τσακίζουν γι' αυτόν τους λαούς και με τα πολεμικά τους μέσα. Δεν τους θέλουμε, είμαστε αντίπαλοί τους, απέναντί τους, να φύγουν από την πόλη μας», είπε, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή είναι μαζί με την επιτροπή και τον λαό της πόλης απέναντι σε κυβέρνηση - ΝΑΤΟ - ΕΕ που θέλουν να εμπλέξουν και την περιοχή μας στα επικίνδυνα σχέδιά τους.

«Δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που με τα "μπούνια" στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας τον λαό μας σε σοβαρούς κινδύνους», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας.

Να μην επιτραπεί ο ελλιμενισμός της συγκεκριμένης ναυτικής δύναμης ή οποιασδήποτε άλλης, που καθιστά κατ' ουσίαν το λιμάνι της Πάτρας «μια μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική βάση, ακόμη και αν τυπικά δεν έχει χαρακτηριστεί έτσι», κάλεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Συμεωνίδης, αποκαλύπτοντας πως διαχρονικά από το 1958, με νόμο που συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μπορεί ακόμη και από την «πίσω πόρτα» κάθε λιμάνι να τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μετατρεπόμενο σε μια μικρή ή μεγάλη βάση ελλιμενισμού ξένων πολεμικών πλοίων.

«Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «έξω το ΝΑΤΟ - να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», ήταν συνθήματα που ακούστηκαν και κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις όπως και το «Πάτρα λιμάνι των λαών - όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών».

«Ούτε να το σκέφτονται»!

«Ο λαός ήταν αυτός που με την πάλη του ανάγκασε να φύγουν τα πυρηνικά από τον Αραξο το 2001 και πάλι ο λαός δεν θα επιτρέψει να τα ξαναφέρουν. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους κυβέρνηση και αστικά κόμματα. Ούτε το λιμάνι θα επιτρέψουμε να γίνει ΝΑΤΟικό ορμητήριο για "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ...".

Το εργατικό κίνημα, ο λαός, η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, τόσο κατά των πυρηνικών στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας, για κανένα ΝΑΤΟικό πλοίο στο λιμάνι, καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Διονύσης Πλέσσας, πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αραξο και αντιδήμαρχος Πάτρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνηθίσει ο λαός μας να ζει με την ιδέα του πολέμου, με τη μετατροπή της χώρας σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο, αλλά και με τους ΝΑΤΟικούς στην πόρτα του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Μάζης, χειρούργος ιατρός και μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, Γιάννης Κατσούκας, τόνισε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει τον λαό μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, συνδέεται και με την εμπλοκή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις έρευνες γι' αυτά. Οπως αναδείξαμε τις έρευνες για την ανάπτυξη drone σε φρεγάτες του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απ' την "NAVAL-Group" στα εργαστήρια του τμήματός μας, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές που βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, έτσι και τώρα, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το λιμάνι της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταδίκασαν τη ΝΑΤΟική παρουσία στο λιμάνι της Πάτρας

Δυναμική απάντηση στην παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στην Πάτρα έστειλαν οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ανέδειξαν το θέμα από την πρώτη στιγμή, με παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου και στον λιμενάρχη, ζητώντας να μην ελλιμενιστούν τα πλοία της λυκοσυμμαχίας στο λιμάνι της πόλης.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, στον υπουργό Αμυνας, απαιτώντας ταυτόχρονα να μην αναβληθεί - όπως είχε απαιτηθεί για λόγους «εθνικής ασφάλειας» - ο ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος».

Οι δράσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής, με την ανάρτηση γιγαντοπανό απέναντι από το λιμάνι της Πάτρας, ενάντια στον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων.

Με μια δυναμική κινητοποίηση οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κάλεσαν τον λαό σε ξεσηκωμό. «Λαέ ξεσηκωμός! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Εξω το ΝΑΤΟ», έγραφε το σύνθημα του γιγαντοπανό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

«Σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ίδιος ο εχθρός - ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις και ιμπεριαλισμός», ξεκαθάρισαν μέσα από τα συνθήματά τους, με αφορμή το γεγονός ότι ανάμεσα στα πλοία της ΝΑΤΟικής δύναμης που ήταν στο λιμάνι ήταν και δύο τουρκικά, ενώ και ο διοικητής της δύναμης ήταν Τούρκος.

Στάλθηκε μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί στην πόλη και δεν θα επιτρέψει ο λαός της να γίνει το λιμάνι της ορμητήριο των φονιάδων της λυκοσυμαχίας. «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», ακούστηκε μπροστά από το γιγαντοπανό που απλώθηκε, ενώ τρικάκια πρόταξαν το αίτημα να κλείσουν οι Νατοικές βάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τη χώρα.

Ακούστηκε το σύνθημα «Πάτρα λιμάνι των λαών, όχι των φονιάδων των ΝΑΤΟικών», ενώ σε μια παράλληλη δράση, με παρέμβαση στο λιμάνι κρεμάστηκε απέναντι από τα τα ΝΑΤΟικά πλοία πανό «Εξω το ΝΑΤΟ - ΝΑΤΟ GO HOME».

Ακολούθησε συγκέντρωση στον χώρο όπου αναρτήθηκε το γιγαντοπανό, με τα συνθήματα κατά της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο και κατά του ΝΑΤΟ να δονούν την ατμόσφαιρα.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης, με το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» να κυριαρχεί, όπως και τα «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Η κινητοποίηση χαιρετίστηκε από διερχόμενους οδηγούς, απλό κόσμο που με κορναρίσματα, υψωμένες γροθιές και σφυρίγματα εξέφρασαν τη συμφωνία τους, ενάντια στη δράση των ΝΑΤΟικών.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές με την ανακοίνωση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας της πόλης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο λαός να μην ανεχτεί να κυματίζουν οι ΝΑΤΟικές σημαίες στην πόλη μας

Σε δήλωσή του για την παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στην Πάτρα, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης τόνισε: «Ο πατραϊκός λαός, γνωστός για τις αγωνιστικές του παραδόσεις και τα φιλειρηνικά του αισθήματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτεί να κυματίζουν οι ΝΑΤΟικές σημαίες στο λιμάνι της πόλης μας.

Οι σημαίες αυτές είναι συνώνυμο της αιματοχυσίας, της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο, είναι συνώνυμο της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και της απειλής για γενίκευσή του. Είναι συνώνυμο των επικίνδυνων διευθετήσεων που ετοιμάζονται στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστική όλες αυτές τις μέρες η "αφωνία" που παρατηρούμε εκ μέρους τοπικών βουλευτών, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων, που πρόσκεινται στα αστικά κόμματα, ακόμα και τα δήθεν "προοδευτικά". Αποδεικνύουν άλλη μία φορά ότι "καταπίνουν τη γλώσσα τους" μπροστά στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πατραϊκός λαός, όλος ο ελληνικός λαός έχει πια την πείρα και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Ηρθε η ώρα να βγει στο προσκήνιο και να δείξει τη δύναμή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ