ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους για μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές

Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι οργανώνουν σειρά πολύμορφων δράσεων, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση. Σημαντικός σταθμός στη δράση τους είναι το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια. Ταυτόχρονα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, και διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Παράλληλα, διεκδικούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους, εξαιτίας των απωλειών ξένων αγορών και της αδυναμίας απορρόφησης στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, αφού η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και μισθοί - συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στη Λάρισα

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλιού - Λυγαριάς, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, την Τρίτη 11 Οκτώβρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 5 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο έναντι της Τούμπας Τυρνάβου.

Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στις συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα γίνουν το τριήμερο 11, 12 και 13 Οκτώβρη από Αγροτικούς Συλλόγους της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης και της Πέλλας, με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί.

Ταυτόχρονα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου καταγγέλλουν πως τον προηγούμενο μήνα κι άλλα φρούτα, όπως νεκταρίνια, δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια, πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, αρκετά έμειναν πάνω στα δέντρα και στα κούτσουρα, ενώ και τα αχλάδια δόθηκαν με «ανοιχτές» τιμές.

Ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα σταφύλια, όπου πέρα από τις δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα με τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου, που έπληξαν και κατέστρεψαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις με σταφύλια που ήταν πάνω στον τρύγο και δεν υπάρχει προοπτική να μεταποιηθούν σε κάτι άλλο, όπως τσίπουρο, καθώς οι καρποί έχουν σαπίσει.

Κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη στον κόμβο των Μουρνιών

Κινητοποίηση διοργανώνει την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 11 π.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, στον κόμβο των Μουρνιών. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ύστερα και από το κάλεσμα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Για τη χαμηλή τιμή της σταφίδας

Σε νέα κινητοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί με τη χαμηλή τιμή της κορινθιακής - μαύρης σταφίδας προχωρά αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την Παρασκευή, αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στη Μαγούλα Πύργου, με πρόσκληση σε Συλλόγους νομών όπου παράγεται το προϊόν, για συντονισμό της δράσης τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΜΑΡ»
Επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για αυξήσεις

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και πρόσληψη των εργολαβικών συναδέλφων τους από την εταιρεία επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ» στις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στα εργοστάσια του ομίλου σε Αυλώνα, Αλιμο και Ανθούσα.

Το επιχειρησιακό Σωματείο χαιρετίζει τη μαζική παρουσία των εργαζομένων στις συνελεύσεις, την ουσιαστική συμμετοχή τους με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη συζήτηση, τις νέες εγγραφές που έγιναν, καθώς και την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας για τη συνέχιση του αγώνα. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους διεκδικούν αυξήσεις σε όλους (μόνιμους και εργολαβικούς) 5% αναδρομικά από τον Ιούνη του 2022, 5% από τον Γενάρη του 2023. Χορήγηση δωροεπιταγών αξίας 150 ευρώ (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν μέσα από εργολαβικά γραφεία. Στις συνελεύσεις συζητήθηκε και αποφασίστηκε σχέδιο δράσης με μια σειρά πρωτοβουλίες (παρεμβάσεις, συνέντευξη Τύπου, συνάντηση με την εργοδοσία κ.ά.) καθώς και η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Χαλκίδα.

Παράλληλα το Σωματείο καταγγέλλει τις απαράδεκτες ενέργειες με τις οποίες η εργοδοσία προσπάθησε να υπονομεύσει τις συνελεύσεις. Ετσι, σε ορισμένες περιπτώσεις διέδιδε ψέματα πως η συνέλευση «αναβλήθηκε», σε συγκεκριμένα τμήματα οι διευθυντές ισχυρίζονταν πως «δεν είχαν ενημέρωση», ενώ σε άλλη περίπτωση βάλθηκαν να ελέγχουν στην πύλη των εγκαταστάσεων τις ταυτότητες της προέδρου της Ομοσπονδίας του κλάδου και του γραμματέα του Σωματείου.

ΔΡΑΜΑ
Δεύτερο εργατικό «ατύχημα» σε λιγότερο από έναν μήνα

Δεύτερο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα σημειώθηκε στη Δράμα, την περασμένη βδομάδα, όταν εργάτης σε λατομείο της επιχείρησης «Ικτίνος» στους Πύργους υπέστη πολλαπλά κατάγματα μετά από πτώση με το κεφάλι από ύψος 3 μέτρων.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, το ασθενοφόρο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο λόγω της κακής κατάστασης του οδοστρώματος, και έτσι η μεταφορά του τραυματισμένου εργαζόμενου έγινε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Καβάλας.

«Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προκλήθηκε μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, εξουθενωτικών ωραρίων και ελλιπών μέτρων προστασίας και ασφάλειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να πληρώνουν και με τη ζωή τους την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οργανωμένα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σχολιάζει δε το Σωματείο ότι το «ανθρώπινο λάθος», που σε πολλές περιπτώσεις επικαλείται η εργοδοσία για να φορτώσει το φταίξιμο στα ίδια τα θύματα, «πηγάζει από τα απάνθρωπα ωράρια, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, την απάνθρωπη εντατικοποίηση, την απάνθρωπη έλλειψη μέτρων προστασίας, την απανθρωπιά που φέρνουν το κυνήγι του κέρδους των επιχειρήσεων και οι νόμοι που προστατεύουν αυτήν την κερδοφορία, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής».

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μαρμάρου έχουν πλούσια πείρα. Στο όνομα της "ανάπτυξης της επιχείρησης", "να μη χαθούν θέσεις εργασίας", είδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργούνται δικαιώματα: Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση του 5ήμερου και εφαρμογή 6ήμερης εργασίας με 10ωρα και 12ωρα, ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, μιας και αποτελούν κόστος, και την εντατικοποίηση να σπάει κόκαλα, με αποτέλεσμα να μετρούν δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους», καταλήγει.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο στο Σύνταγμα το παναττικό συλλαλητήριο

Με την περιφερειακή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος προετοιμασίας των νέων κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας στο ακέραιο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.

Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν αύριο οι συνταξιούχοι της Αττικής που κατεβαίνουν στο παναττικό τους συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, αρχίζοντας τον νέο κύκλο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κυβερνητική κοροϊδία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θυμίζουν τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί εδώ και 13 χρόνια και τονίζουν: «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν, αλλά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές».

«Δεν ανεχόμαστε να μη δίνονται τα αναδρομικά του 11μηνου», «ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν "προσωπική διαφορά"», «δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την εισφορά αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, η οποία είναι πολλαπλάσια του ποσού της φορολογικής εισφοράς που αφαιρέθηκε», αναφέρει η ΣΕΑ στο κάλεσμά της.

Διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη στα 650 ευρώ. Αμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται, αλλά και να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ (το ποσό έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια!). Να αποδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η εθελοντική εισφορά των συνταξιούχων (0,20 ευρώ), που παρακρατείται μέχρι τώρα από τον ΕΦΚΑ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η ελπίδα για τους λαούς βρίσκεται στον αγώνα

Ανακοίνωση με αφορμή τα 77 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας

«Δεν θα πληρώσουμε για την καπιταλιστική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αύξηση μισθών και συντάξεων τώρα. Αγώνας - Αλληλεγγύη - Διεθνισμός»: Με προμετωπίδα τα παραπάνω, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 77 χρόνων από την ίδρυσή της, στις 3 Οκτώβρη 1945.

«Οι αγώνες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Χτίζουμε ένα τείχος προστασίας για την εργατική τάξη και διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», σημειώνει η ΠΣΟ και καλεί τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες «να συμβάλουν στην οργάνωση, να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΣΟ αναφέρεται στο 18ο Συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάη στη Ρώμη, και τις αποφάσεις με τις οποίες επιβεβαίωσε «τη δέσμευσή της στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά». Στο έδαφος της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καταγγέλλει ότι οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα «με θάνατο, προσφυγιά, αλλά και με την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας τους». Επισημαίνει ακόμα τη «δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων» λόγω της «κατακόρυφης και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών όλων των ειδών πρώτης ανάγκης», ενώ οι μισθοί «όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειωθεί με πρόσχημα την κρίση και την πανδημία».

«Στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική», τονίζει η ΠΣΟ και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν «για τα συμφέροντα της δικής τους τάξης και να μην περιμένουν από τα μονοπώλια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους να τους σώσουν και να λύσουν τα προβλήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ