ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
Βίοι αντίθετοι

Τη μια μέρα η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, «πανηγυρίζοντας» μάλιστα ότι ολοκλήρωσε μια ώρα αρχύτερα τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της πρώτης δόσης, ύψους 3,6 δισ., που θα καταλήξουν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την προηγούμενη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδιναν μια «μυρωδιά» για το «μέρισμα» που παίρνει ο λαός απ' αυτήν την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου: Το 80% του εισοδήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων πηγαίνει σε νοίκι και φαγητό, με τα λεφτά να τελειώνουν πολύ πριν φύγει ο μήνας. Τη μια μέρα η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ του τουρισμού» και την άλλη τα στοιχεία της «Εργάνη» δείχνουν ότι τους ίδιους ακριβώς μήνες έσπαγαν τα «ρεκόρ» των απολύσεων, με πρωταγωνιστές μάλιστα τους πιο «δυναμικούς» κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Τη μια μέρα ο πρωθυπουργός μιλάει με θράσος για αυξήσεις στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, από την υποτιθέμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την άλλη στιγμή αποκαλύπτεται πως το μέτρο αφορά κατά κανόνα τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ξανά και ξανά, σε καπιταλιστική ανάπτυξη και κρίση, με επεκτατική ή περιοριστική πολιτική, το «μέρισμα» που παίρνει ο λαός είναι περισσότερα αδιέξοδα, βάθεμα της φτώχειας και διεύρυνση του χάσματος με τις πραγματικές ανάγκες του. Ο δρόμος για αυτές περνά «από την απέναντι» μεριά: Από τη συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τους κάθε λογής κυβερνητικούς «σωτήρες».

Ψηφιακό...

«Καρέ των cloud», «2,2 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2030», «20.000 θέσεις εργασίας» και άλλα τέτοια «χαριτωμένα» γράφτηκαν στον αστικό Τύπο με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επένδυση της «Google» στην Ελλάδα. Τι δεν ακούστηκε καθόλου; Οτι επίδικο αυτών των επενδύσεων είναι η «πίτα» των 7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν στα «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας. Θα γίνουν δηλαδή προνόμια, «ζεστό» χρήμα, υποδομές και διευκολύνσεις στους ομίλους, όλα «πληρωμένα» από τους φόρους και τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», για κέρδη με «μεγάλες ταχύτητες». Οπως και για την είσοδο των αμερικανικών μονοπωλίων στις αγορές της ΕΕ και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου κονταροχτυπιούνται με κινεζικά και άλλα μονοπώλια. Εξ ου και η δήλωση του υπεύθυνου της «Microsoft», κατά την ανακοίνωση μιας αντίστοιχης τέτοιας επένδυσης, ότι τα κέντρα αυτά είναι ένα «ψηφιακό οχυρό» απέναντι στους ανταγωνιστές. Η άλλη όψη βέβαια είναι οι κίνδυνοι που μεγαλώνουν για τον λαό από την ένταση των ανταγωνισμών σε όλα τα πεδία, αλλά και το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου, χαφιεδισμού και παρακολουθήσεων που διαμορφώνεται σε βάρος του.

... μέλι

Βέβαια, κανένα από τα σχετικά ρεπορτάζ δεν μας θύμισε ότι το νομοσχέδιο για την «ψηφιακή διακυβέρνηση», που πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, επιβάλλει στο Δημόσιο από φέτος να στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες «υπολογιστικού νέφους» (Cloud), μεταξύ άλλων παραδίδοντας και τα πολύτιμα - από πολλές απόψεις - δεδομένα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με όλες τις επικίνδυνες προεκτάσεις. Συνολικά η «ψηφιοποίηση» του αστικού κράτους όχι μόνο δεν αλλάζει τον εχθρικό για τον λαό χαρακτήρα του, αλλά αξιοποιείται για να προωθείται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η πολιτική του κεφαλαίου. Οσο για τις «χιλιάδες» θέσεις εργασίας - με υπολογισμούς που διαμαρτύρονται και τα ...μαθηματικά - μπορούν να ρωτήσουν τους χιλιάδες επιστήμονες και τεχνικούς του κλάδου, για τις ατελείωτες ώρες, την εντατικοποίηση και τις «εθελούσιες» εξόδους - απολύσεις που αυτές σηματοδότησαν και στο παρελθόν.

Βρώμικες επιδιώξεις

Από τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα για τους κακοποιούς που συνελήφθησαν με την επέμβαση της αστυνομίας στη φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης, προκύπτει ότι τους παρακολουθούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Γενάρη. Διέρρευσαν μάλιστα μέχρι και ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τους από τότε, που δείχνουν ότι οι κρατικές υπηρεσίες ήξεραν και για την εμπλεκόμενη δόκιμη αστυνομικό της σπείρας. Μαζί με αυτά κυκλοφορούν και πολλά βίντεο και φωτογραφίες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου οι συλληφθέντες εκθέτουν μέχρι και τον οπλισμό τους. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους καταγγέλλουν τις συμμορίες που αλωνίζουν στην εστία, το ...καρέ συμπληρώνεται: Το κράτος τούς συγκεκριμένους τους είχε στο «χέρι», οι αρχές γνώριζαν μέχρι και σε ποια άλλα διαμερίσματα έμεναν στου Ζωγράφου, έξω από την Εστία. Ομως, για κάποιο λόγο, προφανώς με «άνωθεν» εντολές, το «ντου» της αστυνομίας επιλέχτηκε να γίνει μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και ...όλως τυχαίως παράλληλα με τις προσπάθειες να μπάσουν την «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» στα ιδρύματα, που συναντούν ισχυρές αντιδράσεις. Η στόχευσή τους βγάζει μάτι. Τόσο με την αξιοποίηση της σαπίλας που το ίδιο το κράτος καλλιεργεί ή ανέχεται, όσο και με την ετοιμότητα που έδειξαν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης για να συκοφαντήσουν τους φοιτητές, αλλά και την ΚΝΕ, που εύστοχα αποκάλυψαν και κατήγγειλαν τις βρώμικες επιδιώξεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 1 Οκτώβρη

1935 Στρατιωτικό απόσπασμα πυροβολεί συλλαλητήριο 3.000 αμπελουργών της Λευκάδας, σκοτώνοντας τον κομμουνιστή Δ. Καρφάκη και έναν μαθητή.

1945 Συνέρχεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1-6/10). Ηταν το πρώτο Συνέδριο του ΚΚΕ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Συνθήκες που δεν θα ξαναζούσε το Κόμμα παρά μόνο μετά από 29 χρόνια, το 1974 (το επόμενο τυπικά νόμιμο Συνέδριό του ήταν το 10ο, που πραγματοποιήθηκε το 1978). Παρά και τα τότε πρόσφατα γεγονότα (ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη με τις συνασπισμένες δυνάμεις της ντόπιας αστικής τάξης, ταγματασφαλιτών κ.λπ. και του βρετανικού ιμπεριαλισμού), το Κόμμα δεν μπόρεσε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική και να ρίξει όλες του τις δυνάμεις για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1946 Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Νυρεμβέργη καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες. Πολλοί θα απελευθερωθούν έπειτα από λίγα χρόνια, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θα «αξιοποιούνταν» στη συνέχεια από τον διεθνή ιμπεριαλισμό στην «εκστρατεία» του κατά του κομμουνισμού.

1949 Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

1979 Επειτα από 70 χρόνια αμερικανικού ελέγχου, η διώρυγα παραδίδεται επίσημα στον Παναμά (αν και η σχετική Συνθήκη όριζε ότι η παράδοση του ελέγχου θα γινόταν «σταδιακά», σε ένα διάστημα 20 ακόμα χρόνων).

Κυριακή 2 Οκτώβρη

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν τον σκοπό τους.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στον στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία», που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στον Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του, Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ