ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες σε πολλά επίπεδα

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο στην οποία, εξαιτίας των βημάτων της Πρίστινας, η Σερβία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην ασφάλεια», δήλωσε χτες στη Βουλή ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που ανέφερε ότι «στο βόρειο Κόσοβο αυξάνεται η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Πρίστινα», υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία δεν δημιουργεί κρίση... Ο κίνδυνος είναι κοντά, αντικειμενικά και σοβαρά».

Η συνεδρίαση έγινε λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μαζί με τους ειδικούς συμβούλους που διόρισαν οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας για τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου. Μετά απ' αυτές ο Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι «οι αντιπρόσωποι των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, που μας είπαν ότι έχουν τη στήριξη ΗΠΑ και Τουρκίας, θεωρούν πως με δεδομένο ότι διεξάγεται ήδη ένας πόλεμος στην Ευρώπη, δεν χρειάζονται άλλες συγκρούσεις και υπάρχει ανάγκη για επίτευξη λύσης (σ.σ. μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου) το συντομότερο δυνατόν».

Οι πιέσεις για έναν συμβιβασμό μεγαλώνουν, ενώ εκκρεμεί η διευθέτηση των όρων (και αδειών) της εκατέρωθεν μετακίνησης Σέρβων και Κοσοβάρων, θέμα που πέρυσι είχε σταθεί επανειλημμένα αφορμή για εντάσεις στα μεταξύ τους σύνορα, με τις δύο πλευρές να έχουν επιστρατεύσει σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βούτσιτς είπε ότι «είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορες προκλήσεις για την ασφάλεια», αναφέροντας πως «εμείς παραμείναμε επικεντρωμένοι στον διάλογο» αλλά και προσθέτοντας: «Ο κόσμος λέει συχνά ότι το Κόσοβο ήταν πάντα δικό μας. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια, είχαμε πάντα πρέσβεις εκεί. Κάποιες φορές είχαν προβάδισμα οι δικές μας θέσεις, κάποιες φορές άλλων. Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει ισχυρή επιρροή του ξένου παράγοντα και ότι κάθε φορά που οι Σέρβοι ήρθαν αντιμέτωποι με τραγωδίες, η Δύση πάντα στάθηκε στο πλευρό όσων ήταν ενάντια στους Σέρβους».

Στο μεταξύ, οι διεργασίες γύρω από τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου εντείνονται παράλληλα με άλλες που «τρέχουν» ενόψει και των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στις 2 Οκτώβρη, με φόντο την αναθέρμανση πολλών προσπαθειών για μεγαλύτερο βαθμό αυτονόμησης των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στη χώρα: Από τη μία η ηγεσία της «Σερβικής Δημοκρατίας» (μίας από τις δύο οντότητες της χώρας - η άλλη είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) εντείνει τις προσπάθειες για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία δράσης από τα κεντρικά ομοσπονδιακά όργανα, από την άλλη αντίστοιχες προσπάθειες δυναμώνουν πλέον και πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται ως εκφραστές των Κροατοβόσνιων. Μάλιστα, τις προσπάθειες αυτές των Κροατοβόσνιων σιγοντάρουν και δυνάμεις από την Κροατία.

Στην πρόσφατη Σύνοδο της «Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι» (ένα από τα περιφερειακά σχήματα όπου συμμετέχουν βαλκανικά κράτη και υποψήφια μέλη της ΕΕ), ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς φέρεται να πρότεινε η τελική Διακήρυξη να αναφέρει τη σημασία που έχει «η νόμιμη αντιπροσώπευση των συνιστώντων λαών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» για τη «σταθερότητα του κράτους». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόταση δεν εγκρίθηκε, εξαιτίας διαφωνιών της «Σερβικής Δημοκρατίας», ενώ τελικά δεν εκδόθηκε κοινή Διακήρυξη, καθώς η Κροατία δεν συμφωνούσε να απουσιάζει η αναφορά αυτή από κάποιο επίσημο κείμενο.

ΟΗΕ
Πάνω από 50 εκατομμύρια οι σύγχρονοι σκλάβοι

Από παλιότερη διαμαρτυρία για την παιδική σκλαβιά στην Ινδία

Associated Press

Από παλιότερη διαμαρτυρία για την παιδική σκλαβιά στην Ινδία
Η ένταση της εκμετάλλευσης στο καπιταλιστικό σύστημα διατηρεί ζωντανές σύγχρονες μορφές δουλείας, η οποία αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την έναρξη της περιόδου της πανδημίας το 2020, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ. Στην έκθεση του Οργανισμού αναφέρεται συγκεκριμένα πως κρίσεις όπως η πανδημία της COVID-19, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει άνευ προηγουμένου την εργασία και την εκπαίδευση, επιτείνοντας την ακραία φτώχεια και την αναγκαστική μετανάστευση, σύμφωνα με την έκθεση. Σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία που αφορούσαν το έτος 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί κατά περίπου 9,3 εκατομμύρια.

Από τα 50 εκατομμύρια σύγχρονους σκλάβους περίπου τα 27,6 εκατομμύρια είναι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε εργασία το 2021 - εκ των οποίων πάνω από 3,3 εκατομμύρια είναι παιδιά - και 22 εκατομμύρια είναι γυναίκες που υποχρεώθηκαν να παντρευτούν χωρίς τη θέλησή τους.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν σε γάμο και σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους βρίσκονται σε καθεστώς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, εκπροσωπούν το 54% των περιπτώσεων της σύγχρονης δουλείας.

Η Οργάνωση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε εργασία προέρχονταν από χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος ή υψηλού εισοδήματος, με εκείνους που είναι πιθανό να πλήττονται έως και τρεις φορές περισσότερο να είναι οι μετανάστες εργάτες.

Η έκθεση επικαλείται το παράδειγμα του Κατάρ, το οποίο έχει δεχτεί ευρείες καταγγελίες για παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων σε σχέση με τους μετανάστες που εργάζονται εκεί ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινάει τον Νοέμβρη. Αλλά από τότε που η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άνοιξε γραφείο στην πρωτεύουσα Ντόχα, τον Απρίλη του 2018, υποτίθεται πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες στη χώρα, ακόμη και αν παραμένουν τα προβλήματα ως προς την επιβολή της νέας νομοθεσίας για τα εργασιακά.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη τις ανησυχίες για την αναγκαστική εργασία σε τμήματα της Κίνας. Αναφέρεται σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον επίτροπο της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία «σοβαρές παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έχουν διαπραχθεί στην Κίνα και η κράτηση Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στην Σινγιάνγκ ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Κίνα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις αυτές.

ΚΑΤΑΡ
Διήμερη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ ξεκίνησε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων που δοκιμάστηκαν το 2013, όταν ο Αιγύπτιος νυν Πρόεδρος, τότε υπουργός Αμυνας, ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που υποστηριζόταν από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και απολάμβανε τη στήριξη χωρών όπως η Τουρκία και το Κατάρ. Στη συνέχεια οι σχέσεις Αιγύπτου - Κατάρ επιδεινώθηκαν περαιτέρω, όταν η Αίγυπτος και άλλες χώρες του Κόλπου επέβαλαν αυστηρό εμπάργκο στο Κατάρ με αφορμή, μεταξύ άλλων, τον γεωπολιτικό του ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.

Η νέα εποχή στις σχέσεις Καΐρου - Μόσχας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνη, όταν επισκέφθηκε (μετά από χρόνια) το Κάιρο ο Καταριανός εμίρης σεΐχης Ταμίμ αλ Θάνι.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η αστυνομία του Λονδίνου προειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει κατά της μοναρχίας, αφού βίντεο, που αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζει τις δυνάμεις της τάξης να συνοδεύουν μια διαδηλώτρια, καθώς και συλλήψεις στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β'. Τη Δευτέρα, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ' μετέβαινε στο Κοινοβούλιο στο Λονδίνο για να δεχθεί τα συλλυπητήρια, δύο διαδηλώτριες ύψωσαν πλακάτ με τις φράσεις «Δεν είναι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας» και «Τέλος στη φεουδαρχία».

ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-- Αναφορές για συγκρότηση ένοπλων οργανώσεων αντίστασης από νεαρούς Παλαιστίνιους κατά της ισραηλινής κατοχής από τον Μάη του 2021, που φαίνεται να δρουν ανεξάρτητα από την Παλαιστινιακή Αρχή, κάνει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα». Καταγράφονται παραδείγματα από πόλεις της Δυτικής Οχθης και επισημαίνεται ότι η επιχείρηση «Breaking the wave» (Σπάζοντας το κύμα) του ισραηλινού στρατού που στοχεύει αυτές τις ένοπλες οργανώσεις «δεν τα καταφέρνει» ενώ και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να τις ελέγξει.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Πάνω από 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια συνωστισμού σε αθλητικό στάδιο του Ναϊρόμπι όπου έγινε νωρίτερα χτες η ορκωμοσία του Γουίλιαμ Ρούτο για την ανάληψη του αξιώματος του Προέδρου της Κένυας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο αριθμός των μικρών παιδιών στη Σομαλία που αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό έχει αυξηθεί ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τμήματα της Σομαλίας θα πληγούν από λιμό μέσα στους επόμενους μήνες καθώς η περιοχή του Κέρατος της Αφρικής αντιμετωπίζει για πέμπτη συνεχή χρονιά ξηρασία.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από τα πυρά ενόπλου στις πόλεις Μισισάουγκα και Μίλτον, κοντά στο Τορόντο. Ο δράστης, που διέφυγε με κλεμμένο όχημα, εντοπίστηκε και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα κίνητρα της επίθεσης παρέμεναν αδιευκρίνιστα.

ΣΥΡΙΑ
Ανησυχία για δεκάδες κρούσματα χολέρας

Με νέα προβλήματα είναι αντιμέτωπος ο πολύπαθος από την ιμπεριαλιστική επέμβαση λαός της Συρίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιμράν Ριζά, εκπρόσωπος του ΟΗΕ αρμόδιος για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων, «σοβαρό κίνδυνο για τον πληθυσμό της Συρίας και την περιοχή συνιστά η εκδήλωση κρουσμάτων χολέρας τα τελευταία 24ωρο».

Ο Ριζά απηύθυνε έκκληση για επείγουσες ενέργειες με στόχο τον περιορισμό της επέκτασης της νόσου, που πιστεύεται ότι συνδέεται με την άρδευση των καλλιεργειών με μολυσμένο νερό και την κατανάλωση επικίνδυνου νερού από τον ποταμό Ευφράτη. Εκδηλώθηκαν μερικές δεκάδες κρούσματα σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών και Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής Εκτάκτων Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έχει καταγράψει από τις 25 Αυγούστου 8 θανάτους από χολέρα, τους 6 στην περιοχή του Χαλεπίου και τους άλλους 2 στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Η εμφάνιση της χολέρας επικεντρώνεται στην περιοχή του Χαλεπίου, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από το 70% των 936 συνολικά ύποπτων κρουσμάτων, και στην περιοχή Ντέιρ Εζόρ, με το 20% των κρουσμάτων. Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων έχει παρουσιαστεί στις περιοχές Ράκα, Αλ Χασάκα, Χάμα και Λαττάκεια. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 20 στο Χαλέπι, 4 στη Λαττάκεια και 2 στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα της χολέρας η κρίση του νερού στη Συρία είχε προκαλέσει ασθένειες (π.χ. διάρροια), υποσιτισμό και δερματικές παθήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ