ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών απ' τους παιδικούς σταθμούς

Την ανάγκη εξασφάλισης θέσης για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά προσχολικές δομές τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«283.765 αιτήσεις κατατέθηκαν στην ΕΕΤΑΑ για voucher, για την πρόσβαση στην αυτονόητη και απαραίτητη για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, Προσχολική Αγωγή μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από τις οικογένειες που έκαναν αίτηση, μόνο οι 169.256 το έλαβαν τελικά. Το 40,35% των παιδιών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα παρότι πληρούνταν τα εισοδηματικά κριτήρια. Χιλιάδες είναι και φέτος οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν ποτέ αίτηση, καθώς δεν πληρούσαν εξαρχής τα κριτήρια.

Οι οικογένειες αυτές, οι οποίες αποκλείστηκαν με ευθύνη της πολιτικής της ΕΕ, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μόνο αν βάλουν το χέρι στην τσέπη θα καταφέρουν να έχουν μια θέση στις ελάχιστες που μένουν, σε δημόσιους σταθμούς, πληρώνοντας αυξημένα τροφεία ή σε ιδιωτικούς, με δεδομένη μάλιστα την εκτίναξη της ακρίβειας.

Τη στιγμή που τα ευρωενωσιακά και κρατικά επιτελεία προβλέπουν ύφεση και διαφαινόμενη νέα καπιταλιστική κρίση, η οποία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους, είναι ακόμη πιο επιτακτική η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν προσχολικές δομές.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  • Στο γεγονός ότι διαχρονικά και με ευθύνη της ΕΕ, των προγραμμάτων της, όπως το ΕΣΠΑ και τα κουπόνια, και όλων των κυβερνήσεων η Προσχολική Αγωγή υποχρηματοδοτείται προς χάριν της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της και στη θέση της προωθούνται υποβαθμισμένες υπηρεσίες όπως το επίσης ευρωενωσιακό πρόγραμμα "νταντάδες της γειτονιάς" και χώροι φύλαξης στους χώρους εργασίας, προκειμένου επιχειρηματικοί όμιλοι να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων;
  • Στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για να εξασφαλιστεί θέση, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά δομές, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, γεύματα και θέρμανση;».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές έστειλαν οι φοιτητές, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης χτες το απόγευμα.

Με συνθήματα όπως «Ούτε στο ΑΠΘ ούτε και πουθενά, η αστυνομία πόδι δεν πατά» και «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία - Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», οι φοιτητές διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας διμοιρία των ΜΑΤ «συνόδευε» την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων από τα πεζοδρόμια.

Οπως τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο Ντενίς Κουμανάκου, γραμματέας του ΣΦ Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, «εδώ και έναν χρόνο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους εμποδίσαμε στην πράξη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή, βάζοντας εμπόδια στην ένταση της καταστολής! Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και όλο το επόμενο διάστημα».

Ακόμα, εξέφρασε την αλληλεγγύη των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές στην Αθήνα, στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, και πρόσθεσε πως οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, μαζί και με τα εργατικά σωματεία της πόλης, που και στη ΔΕΘ έδειξαν ότι δεν θα συμβιβαστούν με τα λίγα και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, στη «Μαλαματίνα» και σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΔΟΕ
Απεργία - αποχή για μέντορες και συντονιστές

Συνεχίζεται η συλλογική αντιπαράθεση με την προσπάθεια εφαρμογής πλευρών των νόμων που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών και που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές παιδαγωγικές ανάγκες. Στην προκήρυξη απεργίας - αποχής απέναντι στις Υπουργικές Αποφάσεις για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές προχώρησε το ΔΣ της ΔΟΕ δηλώνοντας πως η Ομοσπονδία καλύπτει πλήρως τους εκπαιδευτικούς στο να μην τις εφαρμόσουν, με την πλήρη νομική τεκμηρίωση και στήριξη όλων των ενεργειών.

Στη βάση αυτή καλεί «όλα τα σωματεία να πάρουν μέτρα για την υλοποίηση της απόφασης για την απεργία - αποχή. Να οργανώσουν με όλα τα μέσα την ενημέρωση συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους πραγματικούς στόχους της επιχειρούμενης "αξιολόγησης"» και τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων και όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία - αποχή «ώστε να μην υλοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που επιδιώκει να εγκαθιδρύσουν η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ στην Εκπαίδευση».

Οπως σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στη σχετική απόφαση, «με "συνταγές" που δοκιμάστηκαν σε πλήθος άλλων χωρών στο παρελθόν και απέτυχαν ή ακόμα και ως νομοθετήματα που έμειναν στο συρτάρι (νόμος Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ.), το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να παρέμβει ακόμα περισσότερο στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, όχι όμως από τη σκοπιά των συμφερόντων των μαθητών και των εκπαιδευτικών κι αυτό φαίνεται καθαρά τόσο από τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων (π.χ. παροχή μορίων για την ατομική αξιολόγηση και την επιλογή στελεχών) όσο και από την πραγματική τους αποτύπωση και στοχοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται, μαζί με την υπόσκαψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, και η καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου με τους εκπαιδευτικούς ομίλους και τον ηλεκτρονικό φάκελο που σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της επιχειρούμενης αξιολόγησης συνθέτουν το παζλ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και γι' αυτό απαιτείται ενιαία και συντεταγμένη αντίσταση του κλάδου σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής όλων αυτών των ρυθμίσεων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες από το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες από το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, που κατέθεσε σχετική Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Βόλου, ύστερα από εισήγηση των διευθυντών του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου (και όχι ως «Σχολικό Συμβούλιο», όπως υπογράφουν), αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την τοποθέτηση 8 καμερών και όλων των απαραίτητων υλικών, με πρόσχημα την προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων από βανδαλισμούς.

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η απόφαση αυτή αποτελεί μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον χώρο του σχολείου. Υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν διαπαιδαγωγηθούν στο ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Βάζει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους και τους εθίζει στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό. Η διαβεβαίωση ότι η χρήση του συστήματος θα γίνεται εκτός ωρών λειτουργίας του σχολικού προγράμματος δεν αποκλείει τη χρήση του οποιαδήποτε στιγμή και για οποιαδήποτε λόγο αποφασίσει ο διαχειριστής του, παρακολουθώντας τους μαθητές και τους καθηγητές. Συνεπώς δεν έχει καμία νομιμοποίηση, και μάλιστα όταν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των μαθητών για τα προβλήματα του σχολείου διευθυντής από το σχολικό συγκρότημα τρομοκρατούσε και απειλούσε τους μαθητές, ότι "θα πάει στον εισαγγελέα", επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στους αγώνες τους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η μεθόδευση εγκατάστασης καμερών δεν τηρεί ούτε καν τη διάτρητη αστική νομιμότητα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία του δήμου δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων. Απαιτεί την πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων, όχι με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ούτε να παραδοθεί η ασφάλεια των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security.

Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών, τονίζει και καλεί γονείς, μαθητές και καθηγητές να αντιδράσουν σε κάθε μέσο τρομοκράτησης και αυταρχισμού μέσα στο σχολείο, να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ