«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια, με τα λίγα... Δεν στριμώχνουμε τις ανάγκες μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα στα voucher και τα pass, δεν "τσιμπάμε" στο κυβερνητικό αφήγημα για "καινοτομίες στην Εκπαίδευση και επιστροφή στην κανονικότητα"», δηλώνει το ΠΑΜΕ απευθυνόμενο σε κάθε εκπαιδευτικό, γονιό και μαθητή στους οποίους εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Το ΠΑΜΕ αναφέρεται στο «βουνό» υποχρεώσεων με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι αυτή την περίοδο οι γονείς, με τις αυξήσεις, με μισθό που «δεν φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα», με κλιμάκωση της επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματα που πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής, της επίθεσης στα συνδικάτα και τη δράση τους κ.λπ. «Αυτό είναι το λεγόμενο "επιτελικό" κράτος που υπερασπίζονται από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Γρήγορο και αποτελεσματικό για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής και το χτύπημα του εργατικού κινήματος. Ανύπαρκτο και δυσλειτουργικό για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος από τις φυσικές καταστροφές, των δικαιωμάτων και της μόρφωσης της νεολαίας», τονίζει το ΠΑΜΕ προσθέτοντας:
«Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Εχουμε αποδείξει ότι μόνο με τη συλλογική οργάνωση, τους αγώνες και την αλληλεγγύη μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αυτό έδειξαν οι αγώνες μας για να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό γίνεται πράξη και σε μια σειρά άλλους χώρους δουλειάς και κλάδους, που οι αγώνες των εργαζομένων έχουν επιτυχίες, με τελευταίες αυτές στα Λιπάσματα Καβάλας και αλλού. Ετσι ακυρώνονται στην πράξη κυβερνητικά μέτρα και άδικοι νόμοι. Ετσι ακυρώθηκε στην πράξη η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, δεν μπήκαν κάμερες στις τάξεις, έχουμε αφήσει ανενεργό για πάνω από ένα χρόνο τον ν. Χατζηδάκη.
Τα σχολεία ανοίγουν και παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς και τις καινοτομίες που τάχα εισάγει, γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς, χωρίς τα μαγειρέματα και το πετσόκομμα, παραμένουν μεγάλα ακόμα και μετά τις πρώτες προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών. Οι γονείς θα κληθούν για μια ακόμα χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολλά παιδιά να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα, αν δεν παρθούν μέτρα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα. Η υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών σπάει κόκαλα. Οι αυξήσεις στα σχολικά είδη είναι μεγάλες, μόνο στο χαρτί φωτοτυπίας ξεπερνούν το 30%.
Η κανονικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ αναφέρεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει ψηφίσει. Πατώντας και επεκτείνοντας νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδιώκει να διαμορφώσει, ακόμα πιο γρήγορα, ένα κατηγοριοποιημένο, πιο ταξικό και εμπορευματοποιημένο στη δομή και στο περιεχόμενο σχολείο, μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης "αξιολόγησης", των μεντόρων και των εκπαιδευτικών ομίλων, της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και τον νόμων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το περιβόητο "διευρυμένο ολοήμερο μέχρι τις 17.30" υλοποιείται χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς υποδομές και παιδαγωγικό πλαίσιο, δημιουργώντας κυριολεκτικό μπάχαλο στα σχολεία.
Και τη φετινή χρονιά, στο όνομα της "ήπιας διαχείρισης", αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, αφού δεν προβλέπει ούτε καν δωρεάν τεστ», σημειώνει το ΠΑΜΕ.
Δηλώνει πως «δεν μένουμε θεατές! Δεν περιμένουμε σωτήρες! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε σε κάθε σωματείο, σε κάθε δήμο, σε κάθε σχολείο τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες», για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα - προετοιμάζουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα», καταλήγει το ΠΑΜΕ.
Ανακοίνωση μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στις αγωνίες των γονιών για τις αυξήσεις στο ρεύμα, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη που ξεπερνούν το 40%, τον πολλαπλασιασμό των φροντιστηρίων ειδικά με την επέκταση της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ' Λυκείου, τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία, την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας, χωρίς τακτά δωρεάν test.
Οπως σημειώνει, «δυστυχώς για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Και η υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί. Κι όλο μας ζητάνε να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας. Κι όλο η κυβέρνηση "πετάει το μπαλάκι" στους γονείς και στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Παράλληλα έχουμε μπροστά μας και την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάνουν το σχολείο "οικονομικά ανεξάρτητο" και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών - και τη μόρφωση αποσπασματική διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της - κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές. Η μορφωτική υποβάθμιση των παιδιών μας θα ενταθεί.
Το σχολείο που ζούμε δεν είναι το σχολείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας. Δεν θέλουμε να ζήσουμε "μια από τα ίδια" και για άλλη μια σχολική χρονιά», σημειώνει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, καλώντας οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες να προτάξουν ακόμα πιο δυναμικά τις ανάγκες των παιδιών για σύγχρονη, ολόπλευρη, ενιαία δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν μόρφωση. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπ. Παιδείας, των Περιφερειών και των δήμων:
«Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των δικών μας αναγκών και όχι για το σχολείο της αυτοχρηματοδότησης και της αποσπασματικής γνώσης. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας, ώστε κανένας μαθητής να μην στερηθεί τα απαραίτητα για τη σχολική φοίτηση», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ.
Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας
Μέτρα για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση νεοδιόριστων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών στην Αττική ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας. Στην Αττική οι εκπαιδευτικοί, που διορίστηκαν μετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης ανά την Ελλάδα μακριά από το σπίτι τους ως συμβασιούχοι αναπληρωτές, αριθμούν περίπου 2.000. Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στην Αττική μαζί με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό αριθμούν περίπου 11.175 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
«Για το μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών) οι εργασιακές τους σχέσεις αφορούν συμβάσεις των 7, 8 ή στην καλύτερη περίπτωση των 9 μηνών. Ο μισθός τους ξεκινάει από τα 887, ευρώ χωρίς όμως να τον παίρνουν ολόκληρο τον Ιούνιο, αφού η σύμβαση λήγει συνήθως την 3η βδομάδα του Ιούνη, ενώ σε περιπτώσεις που η ημερομηνία πρόσληψης ξεκινά, όπως και φέτος, στις 5 Σεπτεμβρίου χάνονται αρκετά, σημαντικά για τον βιοπορισμό τους, μεροκάματα.
Για τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ο πρώτος μισθός τους μετά βίας φτάνει τα 740 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία 12ετία με τους μνημονιακούς και μη νόμους, έχουν χαθεί για τους εκπαιδευτικούς 6 μισθοί, τη στιγμή που το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση.
Καταγράφεται παράλληλα η κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα με λίγα και κακοσυντηρημένα σπίτια με ενοίκια σε απαγορευτικές τιμές, αναδεικνύεται το ζήτημα του κόστους μετακίνησης των εκπαιδευτικών από και προς το σχολείο, που, ειδικά όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς αναγκαία, το κόστος αυτό κυριολεκτικά εκτοξεύεται, πόσο μάλλον αν κάποιος εκπαιδευτικός μέσα στη μέρα πρέπει να μετακινηθεί σε δύο σχολεία.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μισθός δεν αρκεί πολλές φορές για να καλύπτουν τα πάγια έξοδά τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης ρωτώντας τι μέτρα θα παρθούν για να σταματήσει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των εκπαιδευτικών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών, να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων, επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ τον μήνα, η μισθοδοσία να ξεκινήσει κανονικά από την 1 Σεπτεμβρίου χωρίς να χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες, δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρική περιοχή ή να αξιοποιηθούν τοπικά εστιατόρια, δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος, δρομολόγια λεωφορείων από και προς τους χώρους δουλειάς των εκπαιδευτικών στις περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής.