Με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα. Πλήθος εκδηλώσεων και σε άλλες πόλεις τις προηγούμενες μέρες
Από την ώρα που άνοιξαν οι πύλες, την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, άρχισε να προσέρχεται κόσμος, ιδιαίτερα νέοι για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες από το μαθητικό συγκρότημα «Οταν φυσάει έχει αέρα» και από το ροκ συγκρότημα «Τρίο». Ταυτόχρονα, οι αναφορές στον έναν χρόνο από τον θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη από τα μεγάφωνα και το γιγαντοπανό που κοσμούσε τον χώρο συγκίνησαν τους χιλιάδες επισκέπτες.
Συγκλονιστική ήταν και η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της πολιτικής συγκέντρωσης που ακολούθησε, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφού αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που για ακόμα μια χρονιά παραμένει η πιο μεγάλη πολιτική και πολιτιστική συνάντηση της χώρας, στάθηκε στην προσφορά και στο έργο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, που πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στις 2 Σεπτέμβρη 2021, «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών.
Τιμάμε λοιπόν κι από αυτό το βήμα τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη που θα ζει μες στις καρδιές μας, στα τραγούδια μας, στους καθημερινούς μας αγώνες, για να πάρουν "τα όνειρα εκδίκηση"», είπε.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, αναδεικνύοντας πως το σύστημα που ζούμε, μόνο χειρότερο γίνεται, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και στη χώρα μας στο «κάθε πέρσι και καλύτερα».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ως πεδίο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι σκληρές αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, η ένταση των εξοπλισμών και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών απ' όλα τα κράτη, οι εστίες έντασης που προκύπτουν κάθε τόσο σε περιοχές όπως η Κεντροδυτική Ασία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου, η αντιπαράθεση που δυναμώνει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είναι όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που σηματοδοτούν την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με βασικό αυτόν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», σημείωσε, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Μονόδρομος είναι η πάλη κόντρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Είναι η πάλη για να μην αλλάξουν τα σύνορα, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στο έδαφος της χώρας μας, για να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το εξωτερικό, κανένας φαντάρος ή στρατιωτικός να μη φύγει έξω από τα σύνορα».
«Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, "συνεργασίας", "ειδικού σκοπού" ή "εθνικής σωτηρίας", "προοδευτικής συμμαχίας" ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος για να "χρυσώσουν το χάπι", θα έχει προαποφασισμένο πρόγραμμα. Ο πυρήνας του θα είναι η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που οδηγούν σε επέκταση του πολέμου, οι δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».
Κάλεσε, τέλος, την εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες τους, σημειώνοντας: «Ανεξάρτητα τι επιλογές κάνατε μέχρι χτες, ποιους εμπιστευτήκατε, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε την επιλογή που δεν είχατε ίσως καν σκεφτεί ή δεν είχατε αποφασίσει ακόμα: Να πάρετε τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Να βάλετε μπροστά τις δικές σας ανάγκες».
Μετά την ομιλία, τον κόσμο ξεσήκωσε η μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που με τα τραγούδια του παρέσυρε μικρούς και μεγάλους. Η σπουδαία βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι με τους Σπύρο Κουτσοβασίλη, Ειρήνη Χριστοφιλάκη και την ορχήστρα τους.
Η μεγάλη προσέλευση συνεχίστηκε και τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, κατά την οποία ξεχώρισε η συζήτηση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Βασικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε συζήτηση και έγιναν παρεμβάσεις από μέλη αθλητικών σωματείων της πόλης.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία από το συγκρότημα «Breathtakers», με τον κόσμο που βρέθηκε στις εκδηλώσεις να ενθουσιάζεται και να συγκινείται από τη συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, από τους Δ. Μπάση, Κ. Τριανταφυλλίδη και Β. Ικαρη και με τη συμμετοχή της ορχήστρας του Δ. Μητροπάνου.
Επίσης ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ανακοινώθηκε πως η συναυλία αφιερώνεται στην Μυρτώ Ευαγγελάτου, κόρη του συντρόφου Δημήτρη Ευαγγελάτου, στενού συνεργάτη και φίλου του Δημήτρη Μητροπάνου, η οποία «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι από τους «Υποπτους».
Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη έγιναν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ στην Κατερίνη, στο πάρκο στα Καταφυγιώτικα. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης συναυλία με τους Κώστα Ζούνζουρα, Αναστάση Λαζαρίδη, Ειρήνη Ασημακοπούλου και Παντελή Ζλατίντση και λαϊκό γλέντι με τους «Κοντραμπατζήδες».
Μαζική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση του Φεστιβάλ στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα. Το πρόγραμμα άνοιξε με μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
Με μαζικότητα διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Νάουσα Ημαθίας. Την πολιτική ομιλία έκανε ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους ΣΕ+ΜΕ ΠΑΤΙΡΝΤΙ.
Με μια πετυχημένη εκδήλωση στο λιμάνι του Μεσολογγίου συνέχισε το «ταξίδι» του Φεστιβάλ στην Αιτωλοακαρνανία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη θεατρική παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, από το θεατρικό εργαστήριο του Λάμπρου Πιτσούλα. Κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις ήταν ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και ακολούθησαν συναυλίες με τον «Materialist» και με το συγκρότημα «Συνεπιβάτες».
Επιτυχημένη και μαζική ήταν η «στάση» στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Η πολιτική ομιλία έγινε από την Νικολέτα Κολιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε και στη σημασία του Φεστιβάλ 48 χρόνια τώρα. Στον χώρο πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί σκάκι και πινγκ - πονγκ και η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό, ρεμπέτικο γλέντι.
Στην Κέρκυρα, εκατοντάδες νέοι από κάθε γωνιά του νησιού έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε βιντεοπροβολή αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, εικαστική έκθεση με έργα του κορυφαίου Κερκυραίου ζωγράφου Δημήτρη Σοφιανού. Η πολιτική ομιλία έγινε από τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τα συγκροτήματα «Σενάριο» και «Μωρά στη Φωτιά».
Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε φεστιβαλική εκδήλωση στο πάρκο Ανδρωνίου στη Μύρινα της Λήμνου. Την κεντρική πολιτική ομιλία έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Ακόμα, προβλήθηκε το βίντεο της ΚΝΕ «Ποιο ήταν το πρώτο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τοπικό μουσικό συγκρότημα.