ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ
Με αναστολή εισαγωγών επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η έξαρση του Covid

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, που διεκδικεί άμεσα και δραστικά μέτρα

Από παλιότερη διαμαρτυρία του Σωματείου ΠΑΓΝΗ
Από παλιότερη διαμαρτυρία του Σωματείου ΠΑΓΝΗ
Η απουσία Ψυχιατρικής κλινικής στον νομό Λασιθίου, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, η καθυστέρηση της ανέγερσης δεύτερου κτιρίου της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ και η μη επέκταση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής δημιουργούν τεράστια πίεση και συμφόρηση, καθώς η διασπορά του Covid στην Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων είναι τεράστια (6 άτομα από το προσωπικό και 13 ασθενείς νοσούν).

Στην παρούσα φάση μόνο δύο ειδικευμένοι ψυχίατροι καλύπτουν όλη την κλινική, τα επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία και τις γνωμοδοτήσεις από άλλες κλινικές του νοσοκομείου! Λόγω αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, η Ψυχιατρική κλινική - με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου - ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται νέες εισαγωγές για τις επόμενες 14 μέρες, σε μία περίοδο μάλιστα που αυξάνονται οι εισαγωγές και ο πληθυσμός του νησιού σχεδόν διπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.

Η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Κρήτη, δέχεται καθημερινά εισαγωγές, ακόμα και σε μέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να δεχτεί έως και 100 νέες εισαγωγές τον μήνα. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα απλό ευχολόγιο για παραπομπή των ασθενών στις Ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο αυτό πρόβλημα.

Με αφορμή την απόφαση της διοίκησης για αναστολή των εισαγωγών, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ απαιτεί, ακόμα μια φορά, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και την ασφαλή απομόνωση των ασθενών, χωρίς να στερηθούν την ψυχιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Ζητάει μεταξύ άλλων την άμεση υλοποίηση της επέκτασης της κλινικής με νέο κτίριο που έχει αναγγελθεί εδώ και χρόνια, άμεση δημιουργία και διαμόρφωση ασφαλών θαλάμων νοσηλείας COVID περιστατικών με σαφή χωροταξικό διαχωρισμό, με κατάλληλα φίλτρα αέρα και εξαερισμό (θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με προθάλαμο και χωριστό προσωπικό, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δίνοντας τα αντίστοιχα κίνητρα, άρση της αναστολής εργασίας.

Επίσης, το άνοιγμα Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ώστε να εξυπηρετείται ο πληθυσμός του νομού Λασιθίου και να αποσυμφορηθεί η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, άμεση ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας ενηλίκων και παιδιών με μόνιμο προσωπικό.

Θύματα και τα παιδιά

Στο μεταξύ, από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες τις θεραπείες (ψυχοθεραπείες, εργοθεραπείες και λογοθεραπείες) των παιδιών τους, λόγω της υποστελέχωσης και του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Σε επιστολή της προς τον διοικητή του νοσοκομείου, η διευθύντρια του Κέντρου (σύμφωνα με πληροφορίες παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση που επικρατεί) είχε επισημάνει πως μπορεί να επιλύθηκε έστω και προσωρινά το ζήτημα των εφημεριών, ωστόσο «τα υποκείμενα και ουσιαστικά προβλήματα» παραμένουν ακέραια «και είναι θέμα χρόνου το πρόβλημα να επανέλθει. Αυτά τα προβλήματα είναι:

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας κυρίως σε ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο. Η παντελής άγνοια των θεμάτων Ψυχικής Υγείας από τις διοικήσεις. Η αδιαφορία για τη λύση των προβλημάτων του Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων ακόμα και σε επίπεδο προθέσεων (αγνόηση, υποτίμηση, απαξίωση)».

Συμπλήρωνε μάλιστα πως παρά την αύξηση κατά 78% των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο, υπήρξε αιφνιδιαστική υποστελέχωση του προσωπικού του Βενιζέλειου, αλλά και αντίστοιχα του ΠΑΓΝΗ και τόνιζε ότι «δεν είναι πλέον άλλο δυνατόν να ζητείται από τους γιατρούς να μετακινούνται, να διαμοιράζονται, να διασπώνται σε πολλαπλά κομμάτια για να καλύψουν όλα τα κενά».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Χωρίς απεικονιστικές εξετάσεις από 1η Σεπτέμβρη!

Πάνω από 400 αξονικές και 300 μαγνητικές τομογραφίες τον μήνα θα πάψουν να γίνονται, επιβαρύνοντας τους ασθενείς

Η δραματική υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό στο Τμήμα Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων, όπως και σε όλα τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου Νίκαιας, οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου, τόσο κατά τα τακτικά πρωινά ιατρεία όσο και κατά την ολοήμερη λειτουργία από την 1/9/2022.

Παρά το γεγονός ότι η υποστελέχωση είναι γνωστή σ' όλους τους αρμόδιους φορείς κατά το τελευταίο ενάμισι έτος, δεν πάρθηκαν μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται οι ασθενείς της 2ης ΥΠΕ 400 έως 500 αξονικές τομογραφίες μηνιαίως, ενώ θα πάψουν να διενεργούνται περίπου 300 μαγνητικές τομογραφίες ανά μήνα.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα διενεργούσε 30.000 περίπου αξονικές τομογραφίες ανά έτος και 4 έως 4,5 χιλιάδες μαγνητικές τομογραφίες στο ίδιο διάστημα. Διενεργούνται επίσης πλειάδα απεικονιστικών εξετάσεων, ορισμένες εκ των οποίων δεν γίνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. Το Τμήμα συστάθηκε πριν από 8 χρόνια κι όλο αυτό το διάστημα δεν προσελήφθη ούτε ένας επιπλέον ιατρός ή τεχνολόγος.

«Λάβαμε πολλαπλές υποσχέσεις για την επικείμενη στελέχωση του Τμήματός μας η οποία ποτέ δεν έγινε. Αντ' αυτού προσφάτως υπεγράφη αμοιβαία μετακίνηση ειδικευμένης ιατρού η οποία συνεπικουρούσε το Τμήμα μας με δύο γενικές εφημερίες μηνιαίως με άλλη ειδικευμένη συνάδελφο, η οποία όμως δεν υποχρεώθηκε από τη διοίκηση να κάνει αντίστοιχο έργο δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την ασφαλή λειτουργία του Τμήματός μας και επιβαρύνοντας το ήδη καταπονημένο ιατρικό προσωπικό.

Αναγκαζόμαστε ως εκ τούτου να διακόψουμε εξωτερικές πρωινές και απογευματινές εξετάσεις του Μαγνητικού Τομογράφου για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε με ασφάλεια τις βασικές ανάγκες του νοσοκομείου τόσο σε επίπεδο εφημερίας όσο και εσωτερικών περιστατικών», υπογραμμίζεται σε έγγραφο της διεύθυνσης του Τμήματος, ενώ τα προγράμματα εφημερίας του Αξονικού Τομογράφου «θα συντάσσονται για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό, με νόμιμο τρόπο για τη λειτουργία ασφαλούς εφημερίας που σημαίνει ασφάλεια ασθενών και ιατρών και θα εκτελούνται από γιατρούς ικανούς να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο του Αξονικού Τομογράφου, έργο υπεύθυνο και καταλυτικό για τη λειτουργία του Νοσοκομείου».

«Το Τμήμα χρειάζεται ακτινοδιαγνώστες ιατρούς με συνεχή και σταθερή εργασία σε αυτό, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του και όχι ωράρια επαιτείας στις εφημερίες και άλλες μη επαρκώς επιστημονικά στοιχειοθετημένες λύσεις που κατά καιρούς προτείνονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για το θέμα ενημερώθηκε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, η οποία απαιτεί την άμεση στελέχωση του Τμήματος με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιστρέψει στην πλήρη λειτουργία του. Καταγγέλλει επίσης ότι «παρά τις συνεχείς ενημερώσεις και συστάσεις που έκαναν οι συνάδελφοι στη διοίκηση του νοσοκομείου, το προσωπικό του Τμήματος συρρικνώθηκε, αφού τέσσερις από τους γιατρούς συνταξιοδοτήθηκαν ενώ έγινε πρόσληψη μόνο ενός επιμελητή Β. Σύντομα μάλιστα θα βγει άλλος ένας γιατρός σε σύνταξη, οδηγώντας το Τμήμα στο να εξυπηρετεί μόνο τις βασικές ανάγκες του νοσοκομείου, όσο είναι αυτό ακόμα εφικτό».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας

Χωρίς το Ακτινολογικό και το Χειρουργικό Τμήμα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», ενώ είναι «γνωστή σε κάθε αρμόδιο (υπουργείο Υγείας, 1η ΥΠΕ, διοίκηση νοσοκομείου) η σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρούς σε βασικά τμήματα του νοσοκομείου, η οποία είναι μακροχρόνια, βαίνει επιδεινούμενη και έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οπως σημειώνει, «το Χειρουργικό Τμήμα δεν εφημερεύει από τον Ιούνη 2021 με απόφαση της ΥΠΕ. Το Ακτινολογικό πλέον έχει απομείνει με μία μόνο ιατρό. Αποτέλεσμα, το νοσοκομείο να έχει γενική εφημερία και να μην υπάρχει ακτινολόγος στο επίσημο πρόγραμμα εφημέρευσης, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά καθώς σε πολλές εφημερίες προσπαθούμε να πιέσουμε τους διοικούντες για να βρεθεί λύση, εννοείται προσωρινή, πρόχειρη, "μπάλωμα" (...) Οι μετακινήσεις συναδέλφων άρον άρον δεν αποτελούν λύση. Η ιατρική είναι σύνθετη επιστήμη - εργασία, απαιτεί προσαρμογή στο περιβάλλον κάθε νοσοκομείου».

Παράλληλα, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι δεν είναι ασφαλές π.χ. ένας ακτινολόγος να καλύπτει όλα τα τμήματα του Ακτινολογικού (κλασικό, υπερήχους, αξονικό). Το αποκορύφωμα της αναλγησίας είναι ότι η γιατρός που προσήλθε με μετακίνηση, δεν γνωματεύει αξονικές, εφόσον στο νοσοκομείο που εργάζεται είναι στο Τμήμα Υπερήχου, ενώ ενημερώθηκε εγγράφως από την 1η ΥΠΕ ότι θα καλύψει την εφημερία μέχρι τις 21.30, ενώ το ΓΝ «Παμμακάριστος» εφημερεύει μέχρι τις 23.00!

«Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας. Η υγεία και η ζωή των ασθενών, νοσηλευομένων και εξεταζόμενων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πολύτιμες, όπως και η σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων του νοσοκομείου που καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σύνθετες και ύψιστης ευθύνης, χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλείας, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για όποια κενά προκύψουν στη διαχείριση των ασθενών, τα οποία ενδεχομένως να είναι μοιραία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρούς. Την ευθύνη φέρουν στο ακέραιο όλοι οι αρμόδιοι που ενώ γνωρίζουν, αρνούνται στην πράξη να στελεχώσουν τα τμήματα του νοσοκομείου με μόνιμους ιατρούς με βάση τις δεκάδες κενές οργανικές θέσεις.

Οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της απάνθρωπης εφαρμοζόμενης πολιτικής στον τομέα της Υγείας, της οποίας άμεσα θύματα είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, ενώ τίθενται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή τους», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ