Τα στοιχεία αφορούν το 2021, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί το 2022 εξαιτίας του κύματος ακρίβειας
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αν και αυτό που προβλήθηκε περισσότερο από την έκθεση της Υπηρεσίας, ως στοιχείο, είναι ότι «το 28,3% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2020».
Από μια καλύτερη ανάγνωση των στοιχείων βέβαια της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει το εξής: «Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 48,2%, ενώ όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 24,7%. Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, αυτά περιλαμβάνουν παροχές κοινωνικής βοήθειας (όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης κ.λπ.), οικογενειακά επιδόματα (όπως επιδόματα τέκνων), καθώς και επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας ή ανικανότητας, ή και εκπαιδευτικές παροχές. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται σε 19,6%, ως εκ τούτου διαπιστώνεται ότι τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ, εν συνεχεία, οι συντάξεις κατά 23,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας κατά 28,6 ποσοστιαίες μονάδες».
Σε ό,τι αφορά το εισόδημα των νοικοκυριών για το 2021, προκύπτει πως μειώθηκε για το 26,3% των νοικοκυριών και παρέμεινε το ίδιο για το 66,7%. Το ποια είναι η κατάσταση για το 2022 είναι εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος, με δεδομένο το ράλι του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 765.372 και τα μέλη τους σε 2.054.015.
Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7%, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, ενώ για τις ομάδες ηλικιών 18-64 ετών και 65 ετών και άνω ανέρχεται σε 20,6% (18,4% το 2020) και 13,5% (13% το 2020), αντίστοιχα.
Σε τρεις Περιφέρειες (Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες δέκα (10) Περιφέρειες (Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Ηπειρος, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.
Στο μεταξύ, από άλλη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το 13,9% του πληθυσμού της χώρας στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών. Τα στοιχεία αφορούν το 2021 και δείχνουν ανάμεσα σε άλλα ότι το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,5%. Ακόμα, το 33,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 6,1%.
Θυμίζουμε ότι οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες και αφορούν τον μήνα Αύγουστο, είναι 5 και 6 φορές πάνω από τα μέχρι τώρα τιμολόγια, προκαλώντας κυριολεκτικά ψυχρολουσία στους καταναλωτές, που από τον Οκτώβρη θα λαμβάνουν λογαριασμούς σε κάποιες περιπτώσεις υψηλότερους και από εκείνους με την υπέρογκη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ετσι, λοιπόν, χτες σε διάφορες κυβερνητικές διαρροές έπαιζε το σενάριο ότι κάποιοι προμηθευτές ίσως προχωρήσουν σε επανυπολογισμό χρεώσεων, όπως των κλιμακωτών τιμών, του θέματος με τα διαφορετικά πάγια, καθώς και άλλων παραμέτρων. Μάλιστα, έλεγαν ότι έως χτες το μεσημέρι όλοι οι πάροχοι κλήθηκαν από τη ΡΑΕ να της στείλουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο είναι απολύτως νόμιμα και δεν επιχειρούν μέσω τεχνασμάτων να καταστρατηγήσουν τον νόμο. Πραγματικά γελάνε και τα τσιμέντα με τις προσπάθειες να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τον λαό, αφού είναι πρόσφατο το φιάσκο με τα υπερκέρδη που δήθεν θα αποκάλυπταν και θα φορολογούσαν.
Στην επιστολή της, η Αρχή, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα, καλεί τους προμηθευτές να τεκμηριώσουν με αναλυτικά στοιχεία το κατά πόσο δικαιολογείται από τα κόστη η παρουσίαση τιμολογίων με διαφορετικά πάγια έναντι όσων είχαν έως σήμερα, αλλά και διαφορετικών παγίων ανά τιμολόγιο, καθώς επίσης κλιμακωτών χρεώσεων που μπερδεύουν τους καταναλωτές, αλλά και τιμές που παραπέμπουν σε αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής.
Να αναφέρουμε ότι στο θέμα των παγίων, κάποιες εταιρείες είτε αναθεώρησαν προς τα πάνω αυτά που είχαν στα παλαιά τους τιμολόγια, είτε τα καθιέρωσαν για πρώτη φορά, επεκτείνοντας έτσι τη ληστεία του λαού, πέρα από τις χρεώσεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι όσα τερτίπια κι αν προσπαθήσουν, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, αφού το ράλι των τιμών στην Ενέργεια συνεχίζεται, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και του χρηματιστηρίου της Ενέργειας. Ετσι οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν θα παραμείνουν και είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές, μέρα που οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας παρουσιάστηκαν ως η διέξοδος στο πρόβλημα, το φυσικό αέριο απογειώθηκε στα 214 ευρώ η μεγαβατώρα!
«Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η ύφεση είναι βέβαιη στο τρέχον β' εξάμηνο». Αυτό εκτιμά η Goldman Sachs, προσθέτοντας: «Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση θα το καθορίσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, η πορεία της αγοράς κρατικών ομολόγων με φόντο την Ιταλία και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ, καθώς και η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ».
Πιο αναλυτικά, η Goldman επισημαίνει πως τρεις είναι οι παράγοντες που «δείχνουν» ύφεση στην Ευρωζώνη το β' εξάμηνο:
- Πρώτον, τα δεδομένα της δραστηριότητας έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω και σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Ο σύνθετος δείκτης PMI έπεσε κάτω από το 50 τον Ιούλη, λόγω της απότομης εξασθένησης της ανάπτυξης στη Γερμανία. Ενώ η άμβλυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, η αξιοσημείωτη επιβράδυνση της ανάπτυξης των υπηρεσιών αποτέλεσε έκπληξη, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη των υπηρεσιών μετά την «Ομικρον» έχει ολοκληρωθεί.
- Δεύτερον, η μειωμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα επηρεάσουν σημαντικά τη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα. Ενώ η επανέναρξη μέρους των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1» μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης παρείχε κάποια ανακούφιση, η Goldman εκτιμά ότι ο τρέχων ρυθμός ροής 40% θα επιφέρει σημαντική επιβράδυνση στη βιομηχανική δραστηριότητα. «Εκτιμούμε ότι μια τέτοια στάση θα ωθούσε τη ζώνη του ευρώ σε απότομη ύφεση, με σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 1,2% - 2,7%. Και μεγάλη συρρίκνωση στη Γερμανία 1,7% - 3,2% και στην Ιταλία 2,6% - 4,1%», σημειώνει η Goldman Sachs.
- Τρίτον, η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι καθυστερεί τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία και οι εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές πολιτικής.
Για επαναφορά στη ...«δημοσιονομική ισορροπία», δηλαδή στην ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής ώστε να συνεχίζεται η ροή χρήματος στην αποπληρωμή των τόκων του χρέους, έκανε λόγο χτες σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
«Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιστρέψουμε σε δημοσιονομική ισορροπία», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία. Μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι αυξήθηκαν τα spread». Και συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις σε τέτοιες συνθήκες, ώστε να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα. Αναφέρθηκε ακόμα στον τουρισμό, λέγοντας πως «τα έσοδα πάνε φέτος πολύ καλύτερα από αναμενόμενο».
Πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη, εξ ου και η απόφαση που ελήφθη χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν πολύ και μάλιστα από το τέλος του 2023 ή και μέσα στο 2023 θα αρχίσουν να πέφτουν.