ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σε τροχιά ύφεσης με εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,9%

Eurokinissi

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,9% προβλέπει στις καλοκαιρινές προβλέψεις της για το 2022 η Κομισιόν, και ανάπτυξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στο 4%, - ελαφρά υψηλότερη από τις εαρινές προβλέψεις - αλλά σε τροχιά σημαντικής επιβράδυνσης.

Η Κομισιόν σημειώνει πως οι ελαφρά αυξημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη (σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις) οφείλονται στην κατανάλωση και στην αύξηση των επενδύσεων, με βάση και το «κόκκινο χαλί» που στρώνουν οι αντεργατικοί νόμοι και τα άλλα προνόμια όπως και οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τους ομίλους που θα πληρώσουν οι λαοί, όπως και στον τουρισμό που αναμένεται του χρόνου να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Επισημαίνει ακόμη τη συρρίκνωση των εξαγωγών (με τροχιά παραπέρα συρρίκνωσης στην πορεία λόγω του «εξωτερικού περιβάλλοντος» και των δυσκολιών στις «εφοδιαστικές αλυσίδες») η οποία μεγαλώνει τα εμπορικά ελλείμματα, αλλά και «επηρεάζει τη δυναμική των θέσεων εργασίας», ιδιαίτερα στους σχετικούς κλάδους, προαναγγέλλοντας δηλαδή απολύσεις και νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης.

Ενώ με βάση και την εκτίναξη του πληθωρισμού προετοιμάζει για την εξάντληση των ελάχιστων αποθεμάτων από το λαϊκό εισόδημα σημειώνοντας πως «η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος».

Συνολικά άλλωστε οι προβλέψεις της δείχνουν προς τα ακόμα χειρότερα που είναι μπροστά για την καπιταλιστική οικονομία, με όλους τους σχετικούς «δείκτες» να δείχνουν τάσεις υποχώρησης.

Συγκεκριμένα, για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη στο 2,4% (χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις της για 3,1%) και συνέχιση του πολύ υψηλού πληθωρισμού, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα του 3,5%. Εκτίμηση έτσι κι αλλιώς μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη την ώρα που τα αστικά επιτελεία προδιαγράφουν επιτάχυνση της πολιτικής της «πράσινης» ανάπτυξης και συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μεταξύ άλλων εκτινάσσει και τις τιμές Ενέργειας και τροφίμων, και σε κάθε περίπτωση συνδεδεμένη με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα με την αντίστοιχη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, που θα πληρώσει πάλι ο λαός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει εξάλλου πως «η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό ρυθμό πληθωρισμού να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023». Ενώ τονίζει πως «οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού, αναμένεται να επιβραδύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ενώ πέρα από την παραπέρα υποχώρηση των εξαγωγών που προαναφέραμε («δεδομένου του λιγότερου υποστηρικτικού εξωτερικού περιβάλλοντος»), «ρίσκα» αντιμετωπίζει και ο τουριστικός τομέας «υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των εισερχόμενων τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων».

Στο... κατώφλι του στασιμοπληθωρισμού η ΕΕ

Οι εκτιμήσεις αυτές για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «χλομιάζουν» μάλιστα παραπέρα, στο φόντο των ακόμα χειρότερων προβλέψεων για την οικονομία της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναθεωρεί προς το ακόμα χειρότερο (σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις) τόσο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό. Προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2022 και 1,5% για το 2023 για την ΕΕ και 2,6% και 1,4% για την Ευρωζώνη αντίστοιχα.

Ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να κορυφωθεί στο 8,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022 στην Ευρωζώνη, με τον μέσο όρο για φέτος να είναι 8,3% για την ΕΕ (7,6% για την Ευρωζώνη) και 4,6% για την επόμενη χρονιά (4,3% για την Ευρωζώνη).

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων οφείλεται, κατά την Επιτροπή, στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία και την παραπέρα άνοδο των τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων που εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη και «πυροδοτούν ταχύτερη απόκριση της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ακριβαίνοντας παραπέρα το χρήμα. Ακόμη ως παράγοντας που επιβαρύνει καταγράφεται η συνεχής επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ που προσθέτει στον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για την COVID-19. Ενώ στους παράγοντες «αβεβαιοτήτων» καταγράφεται και η πιθανότητα αναζωπύρωσης της πανδημίας στην ΕΕ επιφέροντας νέες αναταραχές στην οικονομία.

Ακόμα και γι' αυτά τα δυσμενή σενάρια πάντως η Κομισιόν - περιγράφοντας τον φαύλο κύκλο και τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας - σημειώνει πως «οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου. Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στασιμοπληθωριστικές δυνάμεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτές τις δυνάμεις και να οδηγήσουν σε μια πιο απότομη αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που δεν θα επιβάρυνε μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Μακρακώμη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Μακρακώμης ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια, σήμερα Παρασκευή και ώρα 21.00, στην πλατεία Δημοκρατίας στη Μακρακώμη.

Θα ακολουθήσει συναυλία όπου θα τραγουδήσουν η Γλυκερία, ο Χάρης Μακρής και η Χριστιάνα Γαλιάτσου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ