ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης ενάντια στην άδικη τιμωρία του καταδρομέα

Eurokinissi

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης ενάντια στην άδικη τιμωρία 20 μέρες φυλάκισης που επέβαλε η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής στη Ρόδο σε καταδρομέα επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Στο alt.gr φτάνουν συνεχώς επιστολές στρατευμένων ζητώντας την άμεση ανάκληση της ποινής και διατρανώνοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

«Είναι απαράδεκτο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φροντίζει επιμελώς τη συμμετοχή της χώρας με κάθε τρόπο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, από την άλλη να αφαιρεί το δικαίωμα σε κάθε στρατιώτη να εκφράζει ελεύθερα τη φιλειρηνική γνώμη του», σημειώνει ο Κοκοβιάδης Δημήτρης, καταδρομέας στη Μυτιλήνη.

Ο στρατεύσιμος δίοπος Μικέλης Νικήτας τονίζει: «Τα κατοχυρωμένα πολιτικά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν στον πάγο όσο υπηρετούμε τη θητεία μας. Κανείς να μη φοβηθεί να πει "όχι" στον πόλεμο και τις συνέπειές του! Εκφράζω την αμέριστη αλληλεγγύη μου στον φαντάρο συνάδελφό μου στη Ρόδο!».

Αντίστοιχα, στρατιώτες καταδρομείς του 3ου ΕΤΕΘ στη Χίο αναφέρουν: «Εναντιωνόμαστε στην ποινή που του επιβλήθηκε, όχι μόνο γιατί καταπατά τα πολιτικά μας δικαιώματα αλλά και γιατί το κείμενο του συναδέλφου μας ακούμπησε πάνω στις ανησυχίες και τους δικούς μας προβληματισμούς για τις εξελίξεις».

«Ο λαός και τα παιδιά του, οι νέοι φαντάροι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τις θανατηφόρες συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, που τοποθετούν τη χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα των πολεμικών συγκρούσεων. Οι φαντάροι από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχουμε γνώμη, έχουμε απόψεις και κάθε δικαίωμα να τις εκφράζουμε, ακόμα κι αν πάνε αντίθετα στη ρητορική του κράτους», υπογραμμίζει στη δική του επιστολή ο στρατιώτης Τσιλεδάκης Γεώργιος, από το 79 Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής (ΤΜΧΕΘ) στη Σάμο.

Τέλος, ο στρατιώτης Τροχίδης Γεώργιος στη Χίο επισημαίνει: «Κάθε νέος στρατιώτης που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θα πρέπει να παίρνει θέση σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που τον αφορά! Η ζωή μας ΔΕΝ σταματά έξω από τις πύλες των στρατοπέδων!».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μόνο έπαινος αξίζει σε όποιον εναντιώνεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη την τιμωρία Ελληνα στρατιώτη επειδή απλώς εξέφρασε την άποψή του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή - συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ο φαντάρος «τοποθετήθηκε με βάση το συνταγματικό του δικαίωμα, εκφράζοντας με την τοποθέτησή του το καθολικό αίσθημα και αίτημα του ελληνικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας και άλλους λαούς, που ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα, μαζί με τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θεωρεί ότι «οι νέοι της χώρας μας, εργαζόμενοι, στρατευμένοι, φοιτητές έχουν δικαίωμα, μα και υποχρέωση, με βάση και την πικρή πείρα του λαού μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά του ναζί κατακτητή, να εκφράζουν την ανησυχία τους και την αντίθεσή τους στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, με τεράστιους κινδύνους για τον λαό. Και είναι θετικό ότι όλο και περισσότεροι, ιδιαίτερα στρατευμένοι νέοι μας, τοποθετούνται στην κατεύθυνση αυτή, καθώς οι στρατευμένοι είναι του λαού παιδιά και μόνο την πατρίδα οφείλουν να υπηρετούν, και όχι τις ΝΑΤΟικές πολεμοκάπηλες επιδρομές, όπως και να μη συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να μην υπηρετούν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «χαιρετίζει τη στρατευμένη νεολαία μας, που εκφράζει με τόλμη την αντίθεσή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Μόνο έπαινος τους αξίζει...» και απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση για τιμωρία του στρατιώτη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον αγώνα για απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ξεκινά τη Δευτέρα στα Χανιά η στρατιωτική άσκηση «Poseidon's Rage 22», άσκηση συνεκπαίδευσης Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα διαρκέσει έως τις 20 Ιούλη. Από την Ελλάδα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στοιχεία JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, από τις δε ΗΠΑ 10 F-35 και 14 F-15 μαχητικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

«Ακρως επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις ασκήσεις του είδους η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, σημειώνοντας πως αυτό «αποδεικνύεται και από τα ίδια τα σενάρια των ασκήσεων, που είναι "κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, τα σενάρια αυτά είναι: Πτήσεις εξοικείωσης, πτήσεις βασικών αμυντικών ελιγμών, εκπαίδευση μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών, εναέρια μάχη, ναυτιλία χαμηλού ύψους με εικονικές προσβολές στόχων επιφανείας, αεροπορική υποστήριξη με τερματική καθοδήγηση πυρών, προσβολή - υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων, πυρά στο πεδίο βολής ΚΑΡΑΒΙΑ».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την πρόσδεση της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οφείλουν να εξηγήσουν στον χανιώτικο λαό σε ποια ακριβώς "κλιμακούμενη ένταση" και "πολλαπλή απειλή" αναφέρονται. Είναι οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Αγκυρας, που οι ΗΠΑ επιμένουν να τις χαρακτηρίζουν διμερείς "διαφορές" και καλούν τις δύο χώρες να τα βρουν με διάλογο και συνεργασία. Είναι η στοχοποίηση της περιοχής μας ειδικά και της χώρας γενικότερα, βάζοντάς την στο "μάτι" αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο οι ανταγωνισμοί τους κλιμακώνονται για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων».

Επιπλέον - σημειώνει - «υπάρχουν δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν την παραπέρα επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης στη Σούδα, ως συνέπεια και των δύο "επικαιροποιήσεων" της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ. Αυτά φέρνουν στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που απορρέουν για τους λαούς από την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό κάθε χώρας μέσω των αστικών κυβερνήσεων των χωρών - μελών που το απαρτίζουν».

Και καταλήγει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: «Οι αναβαθμισμένοι κίνδυνοι που σηματοδοτούν οι εξελίξεις αυτές στο σύνολό τους, παρά τις προσπάθειες για υποβάθμισή τους, πρέπει να σημάνουν συναγερμό στον λαό μας ώστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώσει τον αγώνα του το επόμενο διάστημα για την αποδέσμευση της χώρας από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!».

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Παιδικό αντιπολεμικό φεστιβάλ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Το «κόκκινο Αερόστατο» διοργανώνει παιδικό αντιπολεμικό φεστιβάλ σήμερα Παρασκευή στα Λιπάσματα Δραπετσώνας (Κράκαρη) από τις 7 μ.μ.

Στο πλαίσιο του πλούσιου προγράμματος του φεστιβάλ, τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και να διασκεδάσουν με:

Σκυταλοδρομία ειρήνης, zumba party «Οι λαοί έχουν τη δύναμη», γωνιά σκαρφαλώματος, έκθεση παιδικού βιβλίου, bubble show, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ, DJ set party, σκάρα άμμου, κατασκευές με πηλό, γωνιά ζωγραφικής, πινγκ πονγκ, σκάκι, πειράματα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα της τιμωρίας του καταδρομέα που εξέφρασε τις φιλειρηνικές του απόψεις. Σε Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν:

«Στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του στο 6ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ) στη Ρόδο εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, και τάχτηκε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Ο στρατιώτης τιμωρήθηκε με ποινές φυλάκισης για την άποψη που διατύπωσε.

Οι στρατευμένοι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτές τις αρνητικές για τους ίδιους αλλά και για τον ελληνικό λαό εξελίξεις, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας τους διατηρούν όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άρση της ποινής που επιβλήθηκε στον στρατιώτη που υπηρετεί τη θητεία του στο 6ο ΕΤΕΘ στη Ρόδο;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ