Φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μπροστά στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, που ξεκινά αύριο Τετάρτη
Από προηγούμενη κινητοποίηση ενάντια στον νόμο - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση και στην πανεπιστημιακή αστυνομία |
Σήμερα στις 12 μ. σύλλογοι φοιτητών, εργαζομένων και ΔΕΠ διοργανώνουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση και να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο.
«Το σχέδιο νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που πάει για ψήφιση στη Βουλή, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού, το δικαίωμα των παιδιών του στη μόρφωση. Αφορά τα δικαιώματα των αποφοίτων στη δουλειά με δικαιώματα επάνω στο κάθε επιστημονικό αντικείμενο», τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Πέμπτης.
«Σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει μια διαδικασία μετατροπής των πανεπιστημίων σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται. Οδηγούν τους αποφοίτους σε ένα ατελείωτο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, που σφίγγουμε καθημερινά το ζωνάρι για να τα βγάλουμε πέρα με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, όλοι εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για περάσουν τα παιδιά μας σε μια σχολή, που ματώνουμε για να σπουδάσουν τα παιδιά μας, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια να ορθώνονται στο μέλλον και την προοπτική τους, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τη σχολή που επιθυμούν, να εργαστούν επάνω στο αντικείμενό τους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ.
Διεκδικώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ προχώρησε ομόφωνα στην προκήρυξη απεργίας αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 14 Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνεται στους συλλόγους και στα μέλη ΔΕΠ να συμμετάσχουν και εξαγγέλλει πρωτοβουλίες συνεργασίας με εκπροσώπους Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα ΑΕΙ, φοιτητών και άλλων φορέων, για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων αυτές τις μέρες και την επόμενη περίοδο, που περιλαμβάνουν και την εξέταση ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Αρχίζει αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης, με τον οποίο σπρώχνει τα πανεπιστήμια ακόμα βαθύτερα στην εμπορευματοποίηση, στην επιχειρηματική λειτουργία και τη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων και της αξίας των πτυχίων των φοιτητών, και γι' αυτό έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση φοιτητών, πανεπιστημιακών καθηγητών, εργαζομένων οι οποίοι μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν διαμηνύσει ότι «θα μείνει στα χαρτιά».
Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει σίγουρα μέχρι την Πέμπτη και αν χρειαστεί (ανάλογα με τους ομιλητές) θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.
Κατά τη χτεσινή και τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη στόχευση της κυβέρνησης είπε ξεκάθαρα ότι «ναι, εμείς υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα» και ότι αυτή εφαρμόζεται σε σχολεία της Ευρώπης, «ναι, θέλουμε η Εκπαίδευση να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», εννοώντας καθαρά τις ανάγκες για κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Εξάλλου, το ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για να ενισχύσει τα κέρδη του κεφαλαίου βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο το κίνημα των φοιτητών, πέρα από την προσπάθεια υπονόμευσης των συλλόγων τους μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, φάνηκε περίτρανα και όταν τους απέκλεισε από την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.
Η συζήτηση στην Επιτροπή, που δείχνει και πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία στην Ολομέλεια, ήταν αποκαλυπτική και για τις ...«χαοτικές», «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως τελειώνουν εκεί που αρχίζει ακριβώς η σύνδεση των ΑΕΙ με τις ανάγκες της αγοράς και όλος ο καβγάς είναι αν θα γίνει με «δημοκρατικό μοντέλο» ή όχι.
Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ «του πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης», του «συμμετοχικού πανεπιστημίου», δηλαδή δεν είναι Γιάννης αλλά Γιαννάκης..., με αυτά που προωθεί η κυβέρνηση. Ακόμα, καμάρωσε που ο υφυπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Χρ. Δήμας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, «εκθείαζε το πρόγραμμα "Ερευνώ και Καινοτομώ" επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρωτοβουλίες όπως το ΕΛΙΔΕΚ που συνέβαλε καθοριστικά με το πρόγραμμα υποτροφιών μέσω ΕΣΠΑ». Ρυθμίσεις που σε συνδυασμό με τον νόμο Γαβρόγλου συμπλήρωσαν το παζλ για την επιχειρηματικότητα στη διοίκηση, στη δομή, στο περιεχόμενο των σπουδών, τους κύκλους σπουδών, τα ακριβά μεταπτυχιακά, το κυνήγι προσόντων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και πάει λέγοντας.
Στο πώς θα προωθηθεί η παραπέρα εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ αφορούσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των άλλων αστικών κομμάτων.
Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, και χτες αλλά και σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «ολοκληρώνεται, για την τρέχουσα τετραετία, εκείνο το προγραμματισμένο βασικό σετ των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, το οποίο εναρμονίζεται με τις γενικότερες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, σταθερά και αδιάλειπτα από όλες τις κυβερνήσεις, και που τώρα, βέβαια, υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ».
Επισήμανε ότι ο σημερινός νόμος - πλαίσιο «κουμπώνει τέλεια με τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και φυσικά και τα δύο σημαδεύουν στον ίδιο στόχο. Τη νεολαία και τα δικαιώματά της, μορφωτικά και εργασιακά, όλα της τα δικαιώματα».
Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου σημείωσε ότι είναι η «θεσμική κατοχύρωση της επιχειρηματικής και εμπορικής λειτουργίας του πανεπιστημίου με εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λοιπά προϊόντα».
«Το πανεπιστήμιο που φτιάχνετε», σημείωσε, σχολιάζοντας τις αναδιαρθρώσεις αυτές που προωθούν διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, «δεν είναι σύγχρονο, είναι οπισθοδρομικό, είναι το πανεπιστήμιο της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της καταστολής, δεμένο στο άρμα των καπιταλιστών». Και τόνισε ότι «το σύγχρονο πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, που προσφέρει ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση μέσα στο πτυχίο».
Ο Γ. Δελής ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 296 που αφορά τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και προβλέπει την παράδοσή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους, παρότι επιτελούν εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και είναι πρότυπα επιστημονικής προσέγγισης ως προς τη δασολογία και τη γεωργία.
«Δεν είναι εικόνα από το μακρινό μέλλον η ένταξη των 1.800 στρεμμάτων του Αγροκτήματος ΑΠΘ στα σχέδια τουριστικών και εμπορικών επιχειρηματικών ομίλων. Η "αξιοποίηση" των πανεπιστημιακών δασών από επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού ή της "πράσινης μετάβασης" και των ΑΠΕ», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε ρύθμιση στον νόμο - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, όπου προβλέπεται η κατάργηση των ΝΠΔΔ που μέχρι σήμερα διαχειρίζονται το Αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και τα πανεπιστημιακά δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων, και η ένταξή τους στη δικαιοδοσία της αναβαπτισμένης Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ. Οπως τονίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, η κίνηση αυτή βρίσκεται στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τη Λέσχη του ΑΠΘ, όπως και τις Λέσχες των υπόλοιπων πανεπιστημίων.
Η ρύθμιση αυτή, συνεχίζει, «αποτελεί ακόμα μια ψηφίδα στο έργο όλων των κυβερνήσεων, που προωθούν τη στρατηγική της ΕΕ, που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, "υμνούν" την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα κεντρικά σημεία των νόμων Διαμαντοπούλου το 2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και Γαβρόγλου το 2018 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά εφαρμόζονται πλήρως».
Κλείνοντας η Οργάνωση του ΚΚΕ επισημαίνει για την εξέλιξη αυτή ότι αποδεικνύει πόσο κάλπικο ήταν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημιουργία και την αξιοποίηση υποδομών για τις ανάγκες των φοιτητών, με αφορμή τον κουρνιαχτό που σήκωσε για τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό του ΑΠΘ, και σχολιάζει: «Μόνη της έγνοια είναι η αξιοποίησή τους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών».
Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα Ταμεία Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων - Συνεργαζόμενοι» και καλεί στην απόσυρση του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ανατρέπει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών και στοχεύει στη μετατροπή των Πανεπιστημιακών Δασών της χώρας σε κέντρα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού, εμπορικού και κατασκευαστικού τομέα. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η πολιτική υποκρισία της για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος».