ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Αντιπυραυλικός» εφιάλτης

Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την κρίση στη γειτονική FYROM από τις τυχοδιωκτικές δραστηριότητες των συμμοριών του «Ουτσεκά» κάλυψε ένα γεγονός υψίστης διαπλανητικής σημασίας. Πρόκειται για την αναβίωση του πάλαι ποτέ «Πολέμου των Αστρων» του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος εξουσίας των ΗΠΑ. Πρόκειται, δηλαδή, για το επόμενο βήμα που επιδιώκεται να επιφέρει ποιοτική αλλαγή στην επιβολή της μιλιταριστικής βιομηχανίας στον πλανήτη. Η λεγόμενη και επιδιωκόμενη απόλυτη αποτρεπτική δύναμη του «υπερόπλου» κι ανεξάρτητα από την αμφισβητούμενη ολοκλήρωσή του θα υποχρεώνει, τουλάχιστον θεωρητικά, κάθε τρίτη χώρα στη συναίνεση και στην υποταγή στα κελεύσματα του κατόχου του.

Το ζήτημα του «Προγράμματος Αντιβαλλιστικών Πυραύλων» ή «Αντιβαλλιστικής Αμυνας» ή «Πολέμου των Αστρων» επανήλθε με μια διαφορετική, είναι αλήθεια, ένταση. Οταν προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί προεδρίας του Ρ. Ρίγκαν στις ΗΠΑ, η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης τού έδινε μια ξεχωριστή βαρύτητα κινδύνου. Ηταν, τότε, που η «ισορροπία του τρόμου» σήμαινε ισορροπία ενός πιθανού πυρηνικού ολοκαυτώματος. Η επαναφορά του σε διαφορετικές τωρινές συνθήκες δεν αφαιρεί τη βαρύτητα του κινδύνου. Απλά, του δίνει διαφορετική μορφή έκφρασης και περιεχομένου.

Είναι αυτό ακριβώς, που η σημασία του τώρα ξεδιπλώνεται μπροστά μας με την παλιά γενική μορφή επιδίωξης «Πόλεμος των Αστρων». Πρόκειται, τουλάχιστον φαινομενικά, για την ολοκλήρωση του «απόλυτου υπερόπλου» αποτροπής κι αχρήστευσης κάθε απόπειρας αντιπάλου χτυπήματος. Αυτό και μόνο το καθιστά από αμυντικό σε απόλυτο επιθετικό. Λαμβάνοντας υπόψη την ανυπαρξία ενός ανάλογου σε ισχύ οργανωμένου και ισχυρού αντιπάλου κρατικού σχήματος που ήταν η ΕΣΣΔ, αναρωτιέται δικαιολογημένα η διεθνής κοινή γνώμη προ τι αυτή η επαναφορά του «Σχεδίου Αντιβαλλιστικής Αμυνας» από τις ΗΠΑ. Εδώ ισχύει ως απάντηση η πάγια αρχή των οικονομικών καθεστώτων και κοινωνιών, που είναι η αέναη ανάπτυξη ισχύος αυτής ή εκείνης της μορφής.

Εάν είναι σωστή η ρήση του Κλαούζεβιτς ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα», τότε, η συνεχής απειλή ενός πολέμου, και μάλιστα ολοκληρωτικού, αποβλέπει στην καθολική επιβολή της πολιτικής, δηλαδή της οικονομικής ισχύος πάνω στον πλανήτη. Αυτό αποκαλύπτεται με την επιδίωξη άμεσης αμυντικής σύνδεσης, π.χ., των ΗΠΑ με αδύναμες κυρίως χώρες σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η συμφωνία σύνδεσής τους στην έρευνα ολοκλήρωσης του σχεδίου «Πόλεμος των Αστρων» τις δένει εκ των προτέρων οικονομικά σε μόνιμη επιχειρηματική βάση, χωρίς τέλος. Τώρα οι μιλιταριστικές βιομηχανίες δε χρειάζεται να στέλνουν πλασιέ για την αγορά οπλικών συστημάτων σε «φίλιες» χώρες. Η ανανέωση των οπλικών συστημάτων θα ρέει αδιάκοπα μέσα από τον τακτικό ετήσιο προϋπολογισμό τους ως συστατικό στοιχείο των κρατικών δαπανών για την άμυνα, με την κίβδηλη μορφή της συμμετοχής σε διεθνείς αμυντικές εταιρίες.

Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για την καταβολή «εξόδων προστασίας» με νομότυπο επίσημο τρόπο στην ισχυρότερη μιλιταριστική μαφία που γνώρισε η ανθρωπότητα. Σε αυτή τη λογική και με λιγότερο φιλόδοξους στόχους κινείται, π.χ., η λεγόμενη συμπαραγωγή στο πλαίσιο της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του μαχητικού αεροπλάνου «Eurofighter» με όλα τα παρεπόμενα του ευρω-ατλαντικού ανταγωνισμού που επιφέρει. Εδώ το ζήτημα ίσως φανεί ευκολότερο, ως μια παραπάνω πλευρά του ήδη αυξανόμενου ευρω-ενωσιακού οικονομικού ελέγχου των κρατών - μελών. Η «σύμπραξη» ή «συνεταιρισμός» ομάδων κρατών στη μιλιταριστική οικονομία δημιουργεί μια άλλη σχέση. Το κράτος, ανοιχτά κι επισήμως, γίνεται λογιστής υπερεθνικών, ιδιωτικών επιχειρηματιών, που λειτουργούν με σκοπό την πολεμική κατάκτηση.

Το διάφανο πέπλο της κίβδηλης ονομασίας ομάδων κρατών των δυο παγκοσμίων πολέμων του εικοστού αιώνα πέφτει. Στη θέση του, αποκαλύπτεται εκείνο που ήταν πραγματικά, δηλαδή η αντίθεση επιχειρηματικών συμφερόντων. Τώρα, οι πόλεμοι θα φέρουν τα ονόματα υπερεθνικών επιχειρήσεων μιλιταριστικής κυρίως μορφής.

Τέλος, η νέα ποιοτική δομή και λειτουργία που επιδιώκεται να πάρει το χρηματιστικό κεφάλαιο στη μιλιταριστική του μορφή, προδικάζει έναν άγνωστο μέχρι τώρα καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Η συγκέντρωση και αύξηση της δύναμής του θα πάρει πολλαπλασιαστική διάσταση. Θα χρειαστεί την απόλυτη μαζοποίηση εθνών και λαών ριγμένων στην υπερεθνική χαβούζα της εκφυλιστικής κατανάλωσης των αθλίων. Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή πολέμων κι επαναστάσεων. Ενα νέο δίλημμα προβάλλει: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα;


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ