ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Στροφή» στον λιγνίτη ανακοινώνουν Γερμανία και Ολλανδία

Στην αυξημένη λειτουργία και χρήση λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρισμού στρέφονται η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς και τις ευρωενωσιακές προσπάθειες «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, τη ροή του οποίου μειώνει η Μόσχα.

Κατά τραγική ειρωνεία τις σχετικές ανακοινώσεις του Βερολίνου έκανε ο... Πράσινος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, ξεσκεπάζοντας τα υποκριτικά παραμύθια περί «προστασίας του περιβάλλοντος», με τα οποία ντύνεται η «πράσινη μετάβαση» και επιβεβαιώνοντας ότι τόσο η προώθησή της όσο και η... αναβολή της έχει ως κριτήριο τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ' αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο Χάμπεκ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε πως «είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου»...

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε χτες προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει να μειωθεί η κατανάλωση της βιομηχανίας.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται για την ώρα στην παράταση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στη χώρα. «Ειδικοί μας λένε: Δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Munchner Merkur». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για να αποκτηθούν νέες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου θα χρειάζονταν τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες, ενώ οι υπάρχουσες αρκούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. «Εάν ήταν εφικτό να παραταθεί η λειτουργία των (πυρηνικών) εργοστασίων για ένα έως δύο χρόνια χωρίς δυσκολίες, μάλλον ελάχιστοι θα πρόβαλαν ενστάσεις», είπε, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Προειδοποίησε δε ότι συνολικότερα η αύξηση των τιμών - την οποία επιχειρεί να αποδώσει αποκλειστικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - θα είναι αισθητή στη Γερμανία «για αρκετό καιρό ακόμη», αναγγέλλοντας στη συνέχεια την έναρξη διαβουλεύσεων των «κοινωνικών εταίρων» για να αποφασίζονται μακροπρόθεσμοι στόχοι με βάση «τα συμφέροντα όλων»...

Χτες εξάλλου και στην Ολλανδία ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρ. Γέτεν ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ώστε να αντισταθμίσει μια πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παραδέχθηκε «οξεία έλλειψη φυσικού αερίου επί του παρόντος» στην Ολλανδία, προσθέτοντας ότι περισσότερες χώρες «είναι τώρα υπό πίεση». Εξέφρασε δε ανησυχία για μία «κρίση φυσικού αερίου του επιπέδου 1» που επισείει «έγκαιρη προειδοποίηση». Τόνισε επίσης πως στην παρούσα φάση «ο κίνδυνος να μην κάνουμε τίποτα είναι πολύ μεγάλος».

Μείωση ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream» ήταν χτες ελαφρά υψηλότερη, ενώ η παροχή αερίου μέσω Ουκρανίας παρέμεινε σταθερή και η ροή προς τα ανατολικά μέσω του αγωγού Γιαμάλ - Ευρώπη μειώθηκε σε σχέση με την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Ωστόσο οι ροές παραμένουν μόλις στο 40% της δυναμικότητας, μετά τις μεγάλες μειώσεις στις οποίες προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο «Gazprom», επικαλούμενο την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που συντηρείται από τη γερμανική «Siemens Energy» στον Καναδά.

Στον αγωγό θα πραγματοποιηθούν επίσης τακτικές ετήσιες εργασίες συντήρησης από τις 11 έως τις 21 Ιούλη, περίοδο κατά την οποία συνήθως δεν υπάρχουν ροές..

Οι ροές με κατεύθυνση ανατολικά μέσω του αγωγού Γιαμάλ - Ευρώπη στην Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με στοιχεία από τη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού «Gascade».

Επιπρόσθετο αντίκτυπο στις ήδη μειωμένες ροές ρωσικού αερίου επιφέρει και το «πάγωμα» για μία βδομάδα των μεταφορών μέσω του αγωγού «Turkstream». Η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι η προσωρινή αναστολή οφείλεται σε εργασίες συντήρησης οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 21-28 Ιούνη, με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ