ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται και δυναμώνει το απεργιακό μπαράζ σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Σήμερα απεργούν τραπεζοϋπάλληλοι, την Πέμπτη στο Φάρμακο, την Παρασκευή στα ξενοδοχεία και την «e-food», στις 30/6 στα Τρόφιμα

Σε νέα απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι της «e-food» στην Αθήνα
Σε νέα απεργία την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι της «e-food» στην Αθήνα
Με απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, σε μια περίοδο που οι σχετικές διεκδικήσεις αποκτούν ζωτική σημασία για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Σήμερα απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι σε Εθνική και Πειραιώς, τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Την Πέμπτη απεργία έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην «e-food». Την επόμενη βδομάδα σειρά έχει η κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία και τα σωματεία της δύναμής της.

Σε Εθνική και Πειραιώς

Για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων, ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και τις απολύσεις προσωπικού, απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της απεργίας, θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., έξω από τα καταστήματα στην οδό Αμερικής στην Αθήνα και στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. «Δηλώνουμε απεργοί, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν εκτός από τη δύναμή μας, τη δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο». Οπως υπενθυμίζει, η τράπεζα μέσα σε 8 χρόνια έχει μειώσει το προσωπικό κατά 60%, έχει κλείσει σειρά καταστημάτων, ενώ κρατά καθηλωμένους τους μισθούς των εργαζομένων.

Στην Εθνική η παράταξη «Ενιαία» καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή στους στην απεργία στην επιθετική στάση της εργοδοσίας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την επιχειρησιακή Σύμβαση. Καταδικάζει τις προτάσεις που έχει θέσει στο τραπέζι η τράπεζα ενώ επισημαίνει ότι και το πλαίσιο του Σωματείου (ΣΥΕΤΕ) είναι «σαφώς κατώτερο των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων». Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν «τις υπέρμετρες στοχοθεσίες, τις αξιολογήσεις - παγίδες, την εξάντληση από την αφόρητη πίεση με τις απανωτές εθελούσιες, την έλλειψη προσωπικού, τις πιέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ανάμεσα σε δεκάδες άλλα καταστήματα, η τράπεζα έχει ανακοινώσει το κλείσιμο δύο καταστημάτων στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια.

Στο Φάρμακο

Καθημερινές είναι οι περιοδείες και οι εξορμήσεις που πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής σε φαρμακαποθήκες και εργοστάσια, ενόψει της απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου την Πέμπτη 23 Ιούνη. Στο πλαίσιο της απεργίας, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Οι διεκδικήσεις περιλαμβάνουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό, 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επίσης, την επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2010, οι όροι δουλειάς και αμοιβής επιδεινώνονται, ενώ οι επιχειρήσεις μετρούν ενισχυμένα κέρδη, αυξάνουν τους τζίρους και τις εξαγωγές, υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στα ξενοδοχεία και στην «e-food» στην Αττική

Στον Τουρισμό, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής την Παρασκευή 24 Ιούνη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου.

Στα ξενοδοχεία η Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ διατηρεί τους μισθούς καθηλωμένους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Σε απεργία προχωρά, επίσης την Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Η απόφαση πάρθηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίον του Αρεως). Σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Σωματείου, η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων όσον αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει στο πρόγραμμα εργασίας των 4ωρων, με σκοπό να τους αναγκάσει να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε «freelancers». Στο ζήτημα της αποζημίωσης των καυσίμων με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι ...«βοηθάει», την ίδια στιγμή που υπολογίζει τις αποστάσεις σε... ευθεία γραμμή και αποζημιώνει τη βενζίνη με μικρότερα ποσά, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. Ανάλογη στάση τήρησε και όσον αφορά τα αιτήματα για το προσωπικό στα γραφεία.

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 30 Ιούνη. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι εδώ και 13 χρόνια δουλεύουν χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μιας και οι βιομήχανοι αρνούνται να την υπογράψουν. Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι εργοδότες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής και της μεταφοράς της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Τα σωματεία προχωρούν σε συνελεύσεις για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία. Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν: Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων HQF (ΚΑΝΑΚΙ) στο εργοστάσιο Μαγούλας σήμερα (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.). Το Σωματείο Εργαζομένων HQF Εύβοιας αύριο Τετάρτη 22 Ιούνη (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) στον προαύλιο χώρο του πτηνοσφαγείου. Το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ» την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο της Νέας Αρτάκης.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Παρασκευή 24 Ιούνη η πανελλαδική κινητοποίηση για αυξήσεις στις συντάξεις

Στην Αθήνα (11 π.μ., πλατεία Κλαυθμώνος) η συγκέντρωση από όλη την Ελλάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες και οι παρεμβάσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για την οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής τους κινητοποίησης στις 24 Ιούνη, που θα γίνει στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Οι συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις τους και επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, απορρίπτοντας τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Ειδικότερα απαιτούν να δοθούν τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επίσης, κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ και να αποδοθούν οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα, διαμαρτυρία για τις τράπεζες στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πανελλαδικής κινητοποίησης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην Πάτρα παραχωρούν σήμερα Τρίτη συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για την Αθήνα την Παρασκευή θα γίνουν στις 7.30 π.μ., με αφετηρία έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Παράλληλα, σε διαμαρτυρία για το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι, θα προχωρήσει σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Μεσσηνίας, έξω από την Εθνική Τράπεζα στην οδό Αριστομένους της Καλαμάτας. Επιπλέον, ανακοίνωσε ώρα αναχώρησης λεωφορείων την Παρασκευή 24/6, στις 7 π.μ., από το Αναψυκτήριο, πίσω από το δημαρχείο στην οδό Αριστομένους.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας χτες σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η επίθεση στις fast track συντάξεις είναι από εκείνους που χάνουν την πελατεία τους...». Πάει όμως πολύ να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση που έμπασε τους διάφορους επιτήδειους ιδιώτες, εργατολόγους και δικηγόρους μέσα στον ΕΦΚΑ, παραδίδοντας την έκδοση των συντάξεων με το αζημίωτο στα χέρια τους. Επιπλέον η λεγόμενη fast track διαδικασία με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» οδηγεί ακόμα πιο πολλούς συνταξιούχους στην αγκαλιά των ιδιωτών, αφού η ευθύνη για τα στοιχεία του συνταξιοδοτικού φακέλου τους περνάει στους ίδιους, με κίνδυνο είτε η σύνταξή τους να απορριφθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, είτε να λαβαίνουν μικρότερες συντάξεις, όπως ήδη γίνεται σύμφωνα με καταγγελίες των υποψήφιων συνταξιούχων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει στον οργανισμό το κατάλληλο λογισμικό και δεν αναγνωρίζονται χρόνοι ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ