Η συντρόφισσα Ελένη γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Φιλιαδώνα (Χιλιαδού) Δομοκού Φθιώτιδας, παιδί οικογένειας αγωνιστών - κομμουνιστών, και συνέδεσε όλη τη ζωή της με τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.
Μόλις στον πρώτο χρόνο της ζωής της, το 1936, ο πατέρας της φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία από τη δικτατορία του Μεταξά και εκτελέστηκε το 1942 στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Η μητέρα της συνελήφθη για πρώτη φορά το 1947, αλλά και αργότερα από τη χούντα, η οποία την εξόρισε στη Γυάρο, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι αδελφές της, που συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον Δημοκρατικό Στρατό.
Η συντρόφισσα Ελένη μετά τη σύλληψη της μητέρας της βρέθηκε στην Αθήνα, στη θεία της. Σε ηλικία μόλις 12 ετών εντάχθηκε στα Αετόπουλα και βοηθούσε στην παράνομη δουλειά του Κόμματος.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, το 1954, στη Λάρισα, οργανώνεται στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης από αγώνες και θυσίες.
Τον ίδιο χρόνο γνωρίστηκε και με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα, σ. Μπάμπη Γκολέμα, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος συνελήφθη, βασανίστηκε από την Ασφάλεια χωρίς να υποκύψει και μετά από 3,5 χρόνια υπόδικος καταδικάστηκε με τον νόμο 375 "περί κατασκοπείας". Η ίδια διέφυγε της σύλληψης, αλλά επικηρύχτηκε. Παρέμεινε κρυμμένη για 6 μήνες και στη συνέχεια πέρασε στην παράνομη δράση, από το 1954 έως το 1966, διακινώντας τον "Ριζοσπάστη" και άλλα έντυπα.
Συνελήφθη το 1966 όντας έγκυος και γέννησε το πρώτο της παιδί μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και το μεγάλωσε μαζί με τις συγκρατούμενές της μέχρι τα 3 του χρόνια. Εκείνα τα χρόνια συνελήφθη ξανά ο σύντροφός της Μπάμπης. Παντρεύτηκαν μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκαν στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη "Τα Πέτρινα Χρόνια". Μέσα στη φυλακή μαζί με τις συγκρατούμενές της έδωσαν αγώνα για τους όρους κράτησης και σίτισης, οργάνωσαν τη μόρφωσή τους.
Η συντρόφισσα Ελένη έμεινε φυλακισμένη για περισσότερα από 7 χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1973 κι αμέσως συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ. Υπήρξε τακτικό μέλος της πρώτης Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια διετέλεσε Γραμματέας των Κομματικών Οργανώσεων στις βόρειες συνοικίες. Δούλεψε επίσης στη Γυναικεία Επιτροπή της Επιτροπής Πόλης της Αθήνας, αλλά και στον συνδικαλιστικό τομέα του Ιματισμού και της Κλωστοϋφαντουργίας, στην Εργατική Αχτίδα. Από το 1976, που έκανε το δεύτερο παιδί της, εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη και συνέχισε να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στους αγώνες που ακολούθησαν, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.
Την συναγωνίστρια, συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη - Γκολέμα που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, πιστή στα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΚΚΕ, για τα οποία πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής της, αποχαιρετά η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).
Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Τόσο στη διάρκεια της φυλάκισής της, όσο και στην υπόλοιπη ζωή της και στην παρανομία υπηρέτησε, απ' οπουδήποτε το Κόμμα τής ανέθεσε, τα ιδανικά και τις ιδέες του ΚΚΕ. Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αποχαιρετά την σ. Ελένη στο τελευταίο της ταξίδι και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στα παιδιά και τους οικείους της».
«Οπως κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε και φέτος το αγωνιστικό μας αντάμωμα στην Καλύβα του Στεφανή, έξω από τη Σπερχειάδα, για να τιμήσουμε το ξεκίνημα της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ. Φεύγοντας από το ταπεινό τούτο καλύβι ο Αρης Βελουχιώτης με λίγους κομμουνιστές μαχητές αποτέλεσαν τη μαγιά ενός μεγαλειώδους αντάρτικου που αγκαλιάστηκε από τον λαό, έγινε κίνημα ολόκληρο και πήρε χαρακτηριστικά που, με διαφορετική στρατηγική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατική πορεία και σε άλλη εξουσία», τόνισε στην ομιλία του ο Χρήστος Φουσέκης εκ μέρους του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, επισημαίνοντας ότι η φετινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στις δραστηριότητες για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγκρότηση του θρυλικού Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του ΕΛΑΣ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σημερινούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συνεχώς οξύνονται, στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στις αντιπαραθέσεις της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, σημειώνοντας ότι τις επιπτώσεις πληρώνουν οι λαοί, είτε με κατακόμβες νεκρών είτε με φτώχεια και εξαθλίωση.
«Αυτό ζούμε και σήμερα, με την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία. Εδώ συγκρούονται τα οξύτατα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της αστικής τάξης της Ουκρανίας με τα συμφέροντα της Ρωσίας και των συμμάχων της (...) Σ' αυτόν τον πόλεμο η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ως πρόθυμος εταίρος των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ.), που η πολιτική τους συμπλέει με τις βάρβαρες πολιτικές του ευρωατλαντισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, η σύγκρουση των συμφερόντων της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, για τη γεωστρατηγική θέση του Αιγαίου και για τον πλούτο που κρύβει, καθημερινά ανεβάζει ένταση. Οι "σύμμαχοι" κατά τ' άλλα στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε σκυλοκαβγά για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι, ανάλογα με τη δύναμη που ο καθένας διαθέτει στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα».
Υπογράμμισε πως «η Ιστορία και η ζωή έχουν αναδείξει την αντικειμενική απαίτηση των καιρών, ότι ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να υπερασπιστεί τη ζωή του. Είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εκμετάλλευση και στα επικίνδυνα, πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μπορεί να αντιμετωπίσει τον φασισμό, γέννημα του καπιταλισμού, και τελικά να ανατρέψει την εξουσία των εκμεταλλευτών, η οποία αναπαράγει τις αντιθέσεις που πυκνώνουν τις συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς και τη γεωστρατηγική ισχύ».
Κλείνοντας τόνισε πως «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι, και ως ΚΚΕ και ως Παράρτημα Λαμίας, για τις λαμπρές σελίδες Ιστορίας που έγραψε ο ελληνικός λαός με το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις. Τιμάμε τους πρωτοπόρους της Καλύβας του Στεφανή, όλους όσοι θυσιάστηκαν ή με οποιονδήποτε τρόπο πρόσφεραν στην Εθνική Αντίσταση.
Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αυτή που υπηρετεί το πραγματικό λαϊκό συμφέρον, και δεν διαλέγουμε, ούτε πρόκειται να διαλέξουμε ποτέ τον εκμεταλλευτή μας».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Παπιώτη εκ μέρους της ΚΝΕ και τον Νίκο Λαμπρόπουλο από το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται:
-- Στις 10 π.μ., κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφτεί τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό.
-- Στις 10 π.μ., ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-- Στις 11 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί την εταιρεία «PROFARM».
-- Στις 11.30 π.μ., κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΤΕΜΜΑ».
-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Οικοδόμων Καλλιθέας - Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη στο cafe «Ηλιόπετρα» στην Καλλιθέα (Θησέως 99). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.
-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Οικοδόμων Βύρωνα - Ζωγράφου - Ηλιούπολης καλεί σε σύσκεψη στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 74 στον δήμο Ζωγράφου. Θα μιλήσει ο Νίκος Μπουκουβάλας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.
Τιμώντας τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη (Καπετάν Γιώτη) αλλά και τον αγώνα του ΔΣΕ, η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 5 Ιούνη στη Σέκλιζα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία του χωριού, μπροστά στο Μνημείο του Αντάρτη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Η Σέκλιζα είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες των Αγράφων, στον δρόμο προς τη Ραχούλα, και η Ιστορία της είναι συνυφασμένη με την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του χωριού πάλεψε ηρωικά στο πλευρό των μαχητών του ΔΣΕ, με τουλάχιστον 54 να έχουν σκοτωθεί σε μάχες ή να έχουν εκτελεστεί και πολλούς ακόμα να έχουν κυνηγηθεί ή να έχουν περάσει στην πολιτική προσφυγιά. Στη Σέκλιζα βρίσκεται και ο «πλάτανος του Χαρίλαου Φλωράκη», που πριν από πολλά χρόνια φύτεψε ο Χαρίλαος, καθώς έκανε συχνές επισκέψεις στο συγκεκριμένο χωριό.