ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κινεζικό «Αναπτυξιακό Οραμα» ενάντια στα ανταγωνιστικά σχέδια των ΗΠΑ

Προοπτική συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου και συνεργασίας στην «περιφερειακή ασφάλεια» με 10 χώρες του Νότιου Ειρηνικού

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στις Νήσους Σολομώντα

Xinhua

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στις Νήσους Σολομώντα
Με επαφές στη Χονιάρα των Νήσων Σολομώντα ξεκίνησε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, την πολυήμερη περιοδεία σε κράτη του νότιου Ειρηνικού, όπου το Πεκίνο ιεραρχεί να αναβαθμίσει επενδυτικές συνεργασίες αλλά και στρατιωτικά «πατήματα», με στόχο να διασφαλίσει πλεονεκτήματα στον κλιμακούμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Μέχρι τις 4 Ιούνη ο Γι αναμένεται να βρεθεί επίσης σε Νήσους Κιριμπάτι, Σαμόα, Φίτζι, Τόγκα, Βανουάτου, Παπούα Νέα Γουινέα και Ανατολικό Τιμόρ (το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και διαδικτυακές επαφές με τις ηγεσίες Μικρονησίας, νήσων Κουκ και νήσων Νιουε), ενώ θα προεδρεύσει στη 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Νήσων Ειρηνικού, στα νησιά Φίτζι.

Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί το λεγόμενο «Κοινό Αναπτυξιακό Οραμα», η τεράστια συμφωνία εμπορίου και ασφάλειας που το Πεκίνο θα προτείνει στις χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ (π.χ. Γαλλικό Πρακτορείο) το «Οραμα» θα αφορά 10 νησιωτικές χώρες του νότιου Ειρηνικού και περιλαμβάνει την προοπτική συμφωνίας «ελευθέρου» εμπορίου, αλλά και τη «συμβολή» της Κίνας στην εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας αυτών των χωρών, στην οργάνωση της κυβερνοασφάλειας, στη θαλάσσια χαρτογράφηση. Το Πεκίνο θα εξασφαλίζει ευρεία πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Θυμίζουμε ότι ήδη η Κίνα έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με τις Νήσους Σολομώντα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους και στην Ασφάλεια, με την πλευρά της Δύσης να καταγγέλλει εδώ και καιρό κινεζικά σχέδια δημιουργίας στρατιωτικής βάσης. Ο Γι ισχυρίστηκε χτες ότι η Κίνα δεν έχει «απολύτως καμία πρόθεση» να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στα Νησιά και χαρακτήρισε το διμερές σύμφωνο «άμεμπτο, ειλικρινές και έντιμο».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, διαμήνυσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να «προωθήσει τη συνεργασία στην ασφάλεια» με τις Νήσους, «με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις» της Χονιάρα, με στόχο τη «διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και τάξης, την προστασία της ζωής και των περιουσιών», αλλά και «παράλληλα με περιφερειακές ρυθμίσεις», τονίζοντας ότι «η Κίνα στηρίζει τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού στην ενίσχυση της συνεργασίας στην ασφάλεια και στην αντιμετώπιση προκλήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια».

Αντιδράσεις από ΗΠΑ - Αυστραλία

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι συμφωνίες αυτές μπορεί να συζητηθούν σε εσπευσμένο και αδιαφανές πλαίσιο», έσπευσε να σχολιάσει από τη μεριά των ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα «σχεδιάζει να προσφέρει σκιώδεις, αόριστες συμφωνίες με μικρή διαφάνεια ή διαβούλευση στην περιφέρεια», με στόχο την «πυροδότηση περιφερειακών εντάσεων». Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες μέρες πριν, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) στο Τόκιο, αναγγέλθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό», ενός νέου οικονομικού σχήματος με πυρήνα τις χώρες της Quad και τη συμμετοχή άλλων 11 χωρών της περιοχής, χωρίς την Κίνα...

Αντίστοιχα με τις αμερικανικές αντιδράσεις στο κινεζικό «Αναπτυξιακό Οραμα», και ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανέζι, δήλωσε ότι η Κίνα «επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του κόσμου όπου η Αυστραλία υπήρξε προνομιακός εταίρος στον τομέα της ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σημειωτέον, χτες, η Αυστραλία ανακοίνωσε τη χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη νησιών του Ειρηνικού στην εκπαίδευση στην άμυνα, στη ναυτική ασφάλεια, τη χρηματοδότηση υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κ.λπ., στο πλαίσιο επίσκεψης που έκανε η ΥΠΕΞ της, Πένι Γουόνγκ, στα νησιά Φίτζι.

Τέλος, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, δήλωσε και αυτή ότι ο Ειρηνικός είναι «οικογένειά μας» και «όταν υπάρχουν ανάγκες (ασφαλείας), είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε στην έκκληση».

Επιφυλάξεις για τις συμφωνίες που προωθεί η Κίνα εξέφρασε σε επιστολή προς ομολόγους του στον νότιο Ειρηνικό ο πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, Ντ. Πανουέλο, με στόχο, όπως είπε, «την επιρροή στην κυβέρνηση, κινεζικό οικονομικό έλεγχο σε ορισμένες βιομηχανίες - κλειδιά, καθώς και μαζική παρακολούθηση» των τηλεφωνικών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (...) «αδιάρρηκτη σύνδεση των οικονομιών και των κοινωνιών μας με την Κίνα», τα οποία - συνέχισε - συνδέονται και με τον στόχο για «κατάληψη της Ταϊβάν, ει δυνατόν ειρηνικά, εν ανάγκη με πόλεμο».

Ομιλία Μπλίνκεν για την αντιμετώπιση της Κίνας

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μίλησε στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» για τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν προς αντιμετώπιση της Κίνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει και την πρόθεση να αναμορφώσει την διεθνή τάξη και, αυξανόμενα, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ να το κάνει».

Ανέφερε ότι «το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις οικουμενικές αξίες που έχουν στηρίξει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προόδου την τελευταία 75ετία» (όπου ως «οικονομικές αξίες» εννοείται η διεθνής κυριαρχία των ΗΠΑ), ενώ κατέληξε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τροχιά (...) Αρα, εμείς θα διαμορφώσουμε το στρατηγικό περιβάλλον γύρω από το Πεκίνο ώστε να αναπτύξουμε το δικό μας όραμα για ένα ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς διεθνές σύστημα».

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό, Αντ. Αλμπανέζι, είχε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, που μίλησε για «βαθύτατη ρήξη (στη σχέση) εμπιστοσύνης (μεταξύ των δύο χωρών), που προκάλεσε η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον» (αναφερόμενος στην ακύρωση μεγάλης παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και την αντικατάστασή τους με σχέδιο για απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με στήριξη από ΗΠΑ - Βρετανία, στο πλαίσιο της πρώτης κίνησης της συμμαχίας AUKUS). Σύμφωνα με γαλλική ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να οικοδομήσουν ξανά μια διμερή σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στον σεβασμό, για να ξεπεράσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ψίχουλα στα νοικοκυριά για την ακρίβεια

Ενεργειακά μονοπώλια που διπλασίασαν τα κέρδη τους, θα καταβάλλουν ένα μικρό ποσοστό... με αντάλλαγμα νέες φοροαπαλλαγές

Αντιμέτωπα με τον υψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας 40ετίας (9% τον Απρίλη) βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, με τους λογαριασμούς ρεύματος και Ενέργειας να έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από πέρσι, «απογειώνοντας» συνολικότερα την ακρίβεια στα λαϊκά αγαθά.

Οι δε ρυθμιστικές αρχές για την Ενέργεια ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ότι το ανώτατο όριο για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί κατά περαιτέρω 40% τον Οκτώβρη...

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε χτες ένα πακέτο μέτρων, υποτίθεται για να «στηρίξει» τα πλέον «ευάλωτα» νοικοκυριά, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Προεδρίας, Στ. Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει «αυξημένη υποστήριξη» στα νοικοκυριά, αλλά κατά τρόπο που «να μην αποτρέπονται οι επενδύσεις».

Ετσι, ανακοινώθηκε ένας προσωρινός φόρος 12μηνης διάρκειας ύψους 25% επί «απροσδόκητων κερδών» στις βρετανικές εταιρείες Ενέργειας, όπως η BP και η SHELL, που μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους. Το μέτρο αυτό μάλιστα θα συνοδεύεται από σημαντικές φοροαπαλλαγές στο όνομα της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ενέργεια.

Για τα πιο «ευάλωτα» νοικοκυριά προβλέπεται ένα εφάπαξ βοήθημα - ψίχουλα σε σχέση με την καλπάζουσα ακρίβεια. Η βρετανική εφημερίδα «Independent» σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως εφάπαξ 650 στερλίνες θα δοθούν σε 8 εκατ. πιο φτωχά νοικοκυριά, 300 στερλίνες εφάπαξ βοήθημα σε άλλα 8 εκατ. νοικοκυριά φτωχών συνταξιούχων και ένα εφάπαξ βοήθημα 150 στερλινών σε άτομα με αναπηρία. Ο υπουργός Οικονομικών πήρε πίσω το «δάνειο» ύψους 200 στερλινών που έδινε σε λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών και το αντικαθιστά με επιδότηση ύψους 400 στερλινών για όλα τα νοικοκυριά (αν και έμεινε ασαφές κατά τις πρώτες πληροφορίες ποιο ακριβώς διάστημα καλύπτει).

Τα μέτρα αυτά αναφέρεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από τον παραπάνω προσωρινό φόρο 25% επί των «απροσδόκητων κερδών» των εταιρειών Ενέργειας.

  • Στο μεταξύ, στις απολύσεις τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων σχεδιάζει να προχωρήσει το BBC μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του κατά 500 εκατ. στερλίνες τον χρόνο.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους»

Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», που διατηρεί τη δράση του στη χώρα, ανατροφοδοτώντας τις διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Οι επιθέσεις έγιναν σε Μαζάρ-ι-Σαρίφ (μία από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας στα βόρεια) και Καμπούλ, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ανακοίνωσε ότι το Αφγανιστάν θα υπογράψει συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για τη λειτουργία αεροδρομίων στο Αφγανιστάν. Τη διαχείριση των αεροδρομίων σε Καμπούλ, Χεράτ και Κανταχάρ θα αναλάβει η εταιρεία «GAAC Solutions» με έδρα το Αμπου Ντάμπι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο Καν έδωσε «διορία» μιας βδομάδας στην κυβέρνηση Σαρίφ

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν, όπου προχτές το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν (του οποίου η κυβέρνηση «έπεσε» πρόσφατα μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής σε βάρος της) είχε προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, παρά την απαγόρευση των αρχών.

Αργά την Τετάρτη ο Καν, που βρέθηκε στο Ισλαμαμπάντ επικεφαλής αυτοκινητοπομπής που έφτασε στην πόλη, ανακοίνωσε «διορία» 6 ημερών στην κυβέρνηση Σαρίφ για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. «Σας δίνω 6 μέρες (...) αν δεν το κάνετε θα επιστρέψω», είπε.

Ο πρωθυπουργός Σ. Σαρίφ (της ίδιας οικογένειας που κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες, προκρίνοντας την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ) δήλωσε ανοιχτός για συνομιλίες με τον Καν, αλλά κατήγγειλε εκβιασμό. «Δεν μπορείτε να μας επιβληθείτε. Κανείς τέτοιος εκβιασμός δεν θα γίνει αποδεκτός», είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο, ενώ ανέφερε ότι ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών πρέπει να εγκριθεί στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι ο Καν είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή «ξένη συνωμοσία» κατά της κυβέρνησής του, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και κατηγορώντας τις ότι ήθελαν να εμποδίσουν την «άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής», με φόντο μια σειρά κοινά σχέδια που η κυβέρνησή του επιτάχυνε τα τελευταία χρόνια και με την Κίνα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ