Από παλιότερη κινητοποίηση των πλημμυροπαθών του Ληλάντιου Πεδίου στην Εύβοια |
Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαρίνος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών τονίζει:
«Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών μετά από 2 μήνες αποτελεί εμπαιγμό των κατοίκων. Το υπουργείο απαντά ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής και εισπρακτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και όλες οι προτάσεις για βελτιώσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία για την ανακούφιση των πληγέντων. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας".
Η απάντηση αυτή είναι στην ουσία ομολογία ενοχής, αφού έχουν ήδη σταλεί οι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους. Επιβεβαιώνεται ότι το κριτήριο που βαραίνει είναι η αποκαλούμενη "βιώσιμη ανάπτυξη" και η "ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας" εις βάρος του λαού». Και προσθέτει:
«Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απαντά ότι ενώ υπάρχει απαλλακτική διάταξη από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πλημμύρας και ενώ ορίζονται περιπτώσεις έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ και αναστολής της καταβολής φορολογίας, είναι λένε θέμα πολιτικής βούλησης αν θα εφαρμοστεί. Το υπουργείο Εσωτερικών στην ίδια αναφορά δεν απαντάει καν στο αίτημα των κατοίκων για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Δόθηκαν επιδόματα χαμηλότερα των αναγκών την πρώτη χρονιά και αυτά με το σταγονόμετρο σε λίγους κατοίκους, αφήνοντας απέξω πολλούς πληγέντες και αποκλείοντας ουσιαστικά αγρότες, κτηνοτρόφους, β' κατοικίες. Οι κάτοικοι της περιοχής διανύουν τη δεύτερη χρονιά μετά την πλημμύρα προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις περιουσίες τους ή και να ξαναστήσουν τις δουλειές τους, μετρώντας ταυτόχρονα στις τσέπες τους τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός! ΤΩΡΑ να απαλλαγούν οι κάτοικοι της περιοχής του Ληλαντίου από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών του Ληλαντίου και σε σταθερή βάση θα αναδεικνύει τα προβλήματά τους».
Την έξοδο των πυρόπληκτων στο Μάτι από τις κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στον Αγιο Ανδρέα «δείχνει» για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση. Στην εγκατάσταση της Αεροπορίας, στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας, στο Ζούμπερι, ήταν καταγεγραμμένα 150 άτομα και έχουν μείνει μέχρι σήμερα περίπου 25.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Μαραθώνα του ΚΚΕ, «τους είχαν υποσχεθεί ότι θα μένανε μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους. Τώρα τους διώχνουν. Στην ουσία γίνεται έξωση αυτών των ανθρώπων και η πολιτεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη στέγασή τους σε χώρους που θα είναι αξιοπρεπείς και μέχρι το χρονικό διάστημα που θα αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.
Το θέμα της παραμονής τους είχε φέρει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ, αφού τον Δεκέμβρη του 2020 η διοίκηση του στρατοπέδου της Αεροπορίας είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους, όπως και το 2021. Σε αυτήν επισημαινόταν ότι "στις κρατικές ελλείψεις και καθυστερήσεις που προϋπήρχαν, ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα εξαιτίας και της πανδημίας, που κάνουν ακόμη πιο χρονοβόρες τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων, όπως είναι η απόκτηση των δικαιολογητικών από μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες (Γραφείο Κτηματογράφησης, Υποθηκοφυλακείο, ΑΑΔΕ κ.λπ.), καθώς και η σύνταξη σχεδίων και δικαιολογητικών από ιδιώτες μηχανικούς. Επίσης, η αγορά νέας κατοικίας είναι πολύ δύσκολη να πραγματοποιηθεί με δεδομένη την κατάσταση από το πρώτο και δεύτερο lockdown.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πληγείσας περιοχής στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, αλλά και της εφαρμογής αυτών που αναφέρονται σχετικά με τον δασικό χαρακτήρα εκτάσεων σε Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι κ.λπ. (Ν4685/20 αριθ. 102 ΦΕΚ 92Α)".
Είναι απόλυτα λογικό οι ελάχιστες φιλοξενούμενες οικογένειες σε αυτές τις δομές να ζητάνε παράταση της φιλοξενίας. Παρέμβαση για το πρόβλημα αυτό έχει πραγματοποιήσει και η "Λαϊκή Συσπείρωση" στον δήμο Μαραθώνα».
Μετά τη νέα προθεσμία που πήραν οι δύο κατηγορούμενοι στη δίκη για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη τον Γενάρη του 2021 σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Ερέτριας, οι συνήγοροι της οικογένειας, έχοντας γνώση των νέων στοιχείων της δικογραφίας για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβρη του 2021, επισημαίνουν σειρά ζητημάτων που αφορούν τη δικογραφία.
Τονίζουν ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις και οι φωτογραφίες του θύματος αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και περιορίζουν σημαντικά την περίπτωση να έχουν προέλθει τα τραύματα του θανόντος από την προπέλα του σκάφους του, ενώ αποκλείουν και τα μεταθανάτια τραύματα. Προσθέτουν ότι η εμπλοκή άλλου σκάφους ως τόπου προέλευσης της εγκληματικής ενέργειας πιστοποιείται από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις.
Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των κατηγορουμένων για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μία κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχτηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Οι συνήγοροι αναφέρουν ακόμα ότι «ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης αναδεικνύει σωρεία στοιχείων που έρχονται στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια την ήδη ανατραπείσα απαλλακτική διάταξη. Ενώ παραμένει αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα γιατί ο εισαγγελέας αυτός, παρά την προαγωγή και μετάθεσή του, εξακολουθεί να παραμένει έναν χρόνο ακόμα προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, έχοντας "επιλεγεί" σε συμμετοχή σε δίκη μακράς διάρκειας που άρχισε πέρυσι, ταυτόχρονα με την προαγωγή του.
Είναι λυπηρό ότι η οικογένεια Βαλυράκη συνάντησε εχθρούς στα πρόσωπα όσων είχαν τη θεσμική ιδιότητα στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης. Και μένει άξια απορίας η αιτία».
Και καταλήγουν: «Η ασφυκτιώσα υπό το βάρος των δεδομένων πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει τη θεωρία περί ατυχήματος, την οποία σφοδρά υποστήριζε μέχρι χτες, λοιδορώντας την οικογένεια και χωρίς να ζητήσει καν συγγνώμη για τη διαρκή εκ μέρους της παραπλάνηση της κοινής γνώμης, την εξύβριση του νεκρού, τη συκοφάντηση της οικογένειας και τις απειλές εναντίον της. Τώρα πια παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά τη δολοφονία, και... "προσφέρεται" μάλιστα να δώσει στοιχεία στην ανάκριση. Επίσης προβαίνει σε μια πρωτοφανή παρέλκυση της διαδικασίας, αξιώνοντας την εξέταση 19 (!) μαρτύρων υπεράσπισης (ενώ έχουν εξεταστεί ήδη στην υπόθεση αυτή τουλάχιστον 130 μάρτυρες, εκ των οποίων δεκάδες από το περιβάλλον των κατηγορουμένων) πριν την απολογία τους και την υποβολή τους στην κρίση για μέτρα δικονομικού καταναγκασμού».
Στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται 5χρονο κορίτσι που εντοπίστηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, χωρίς τις αισθήσεις του από το πλήρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αγιος Νεκτάριος» την ώρα που αυτό ετοιμαζόταν να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά. Τη διάσωση του κοριτσιού ανέλαβε λιμενικός που βούτηξε στο νερό, το έβγαλε και στη συνέχεια του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.
Η 5χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων», ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Συνελήφθη η 37χρονη μητέρα της μικρής για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, μετά την αυτόφωρη διαδικασία στην Εισαγγελία Πειραιά της επιβλήθηκε ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα εκτίσει ποινή ενός μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς ήταν άστεγοι που σύχναζαν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ την ώρα του περιστατικού η μητέρα βρισκόταν πιο κοντά στο παιδί και ο πατέρας σε άλλο σημείο του λιμανιού.
Επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και ταχύπλοο που μετέφερε 9 μετανάστες που αποβίβασε στη Ρόδο συνέβη τη νύχτα προς ξημέρωμα της Πέμπτης στα ανατολικά της Ρόδου. Ο 23χρονος διακινητής προσπάθησε να διαφύγει προς τα τουρκικά παράλια, εκτελώντας με το σκάφος του επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στη διάρκεια της καταδίωξης οι λιμενικοί χρειάστηκε να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά, προκειμένου να ακινητοποιηθεί. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο χειριστής του ταχύπλοου προσπάθησε να διαφύγει και δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς.
Δύο δράστες εισέβαλαν το απόγευμα σε κατάστημα στην οδό Φιλαδελφείας στο Μενίδι, προκειμένου να το ληστέψουν και μαχαίρωσαν την ιδιοκτήτρια με φαλτσέτα στο στήθος όταν αυτή αντιστάθηκε.
Η γυναίκα κινεζικής καταγωγής μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και μετέπειτα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.
Στο νοσοκομείο παραβρίσκονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ) για να ενημερωθούν για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της.
Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.