Διαδήλωσαν χτες έξω από τον ΣΕΒ εργαζόμενοι από Τρόφιμα - Ποτά, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί. Στο υπουργείο Εργασίας σωματεία από τις Τηλεπικοινωνίες
Στο υπουργείο Εργασίας |
«Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές», φώναξαν οι εργαζόμενοι. «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια, ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα», κατήγγειλαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, ανθρώπινα ωράρια.
Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων είχε ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ. Ωστόσο, οι μόνοι που συνάντησαν ήταν οι δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν παραταχθεί με πλήρη εξάρτηση στην είσοδο του κτιρίου.
«Οι βιομήχανοι δείχνουν το πραγματικό πρόσωπό τους», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, Μανώλης Καραντούσας. Και, υπενθυμίζοντας τους σκληρούς αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη για το ωράριο, τις Συμβάσεις, για κάθε δικαίωμα, ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από αυτές τις κατακτήσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε ένταση της δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, της προσπάθειας για να δημιουργηθούν συνθήκες ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση των εργαζομένων.
Στον ΣΕΒ |
Με το δικό τους πανό συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση τα επιχειρησιακά σωματεία σε επιχειρήσεις του ομίλου «Φιλίππου» (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, EMFI, «HQF Μιμίκος» και «Elbisco Πικέρμι»). Τα σωματεία έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές συσκέψεις με θέμα την ανάγκη να υπογραφούν Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Η εργοδοσία δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα δύο αιτήματα που της υπέβαλαν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ετσι, σήμερα το μεσημέρι προχωρούν στο επόμενο βήμα τους, με παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση.
Στην αυξανόμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στην τρομακτική ακρίβεια, αναφέρθηκε ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τον ΣΕΒ. «Πλέον έχει γίνει δύσκολο να αγοράζουμε τα τρόφιμα που παράγουμε», σχολίασε. Οσο για τις «αυξήσεις» που προτείνει η εργοδοσία σε κάποια εργοστάσια, κατήγγειλε ότι αυτές δεν φτάνουν «ούτε για να πάμε στη δουλειά». «Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για να υπογράψουμε Σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημά μας», κατέληξε.
«Οι νέες προσλήψεις στον κλάδο τα τελευταία χρόνια γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο. Αυτά φέρνει η ανάπτυξη του κλάδου: Κέρδη για τους βιομηχάνους, χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. «Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία επιδιώκουμε να δυναμώσει η διεκδίκηση επιχειρησιακών Συμβάσεων και παράλληλα να αυξήσουμε την πίεση στην εργοδοσία για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι ένας σταθμός στην κατεύθυνση αυτή», εξηγεί και ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει συνέχεια.
«Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν μείνει χωρίς ΣΣΕ εδώ και 13 χρόνια, ενώ ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά πολύ», μας είπε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου. Οπως υπενθυμίζει, τις προηγούμενες μέρες έγινε σύσκεψη του Συνδικάτου, σε συνέχεια των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς. «Αποτυπώθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε.
Ταυτόχρονα με την παραπάνω παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούσαν χτες κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας Σωματεία από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, μια παρέμβαση που είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.
Στο κάλεσμα του Σωματείου ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με αποφάσεις τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, το ΠΑΣΕ «Wind», το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», το Σωματείο Εργαζομένων «Atos Unify», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΕ και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων «Intrasoft» στην Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχε κανένας στο υπουργείο Εργασίας για να τους συναντήσει, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση. Μιλώντας έξω από το υπουργείο, πρόεδροι των Σωματείων ανέδειξαν τις επιπτώσεις της τηλεργασίας στις ζωές των εργαζομένων. Παράλληλα κατήγγειλαν τις τροποποιητικές συμβάσεις μέσα από τις οποίες οι επιχειρήσεις φέρνουν βλαπτικές μεταβολές στους εργασιακούς όρους, παγιώνουν την τηλεργασία, μετακυλούν το κόστος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, του εργονομικού σχεδιασμού αλλά και της προστασίας προσωπικών δεδομένων στους εργαζόμενους.
«Είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζουν τα σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή συντονίζουν τον αγώνα τους και σχεδιάζουν τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Ηδη το Σωματείο «Vodafone - 360 Connect» επεξεργάζεται σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης, το οποίο θα συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση. Αντίστοιχα, το ΣΕΤΗΠ έχε προγραμματίσει Γενική Συνέλευση την 1η Ιούνη, με θέμα και το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που έχει επικαιροποιήσει με βάση τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης. Την κινητοποίηση στήριξε και η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης.
Χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας και ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία την 1η Ιούνη
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας τους. Ανακοίνωσαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και κλιμάκωση με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιούνη.
Διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ και παλεύουν ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους, στις περικοπές επιδομάτων, αλλά και στον παραλογισμό της κυβέρνησης να τους ζητά να επιστρέψουν δεδουλευμένα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, το προεδρείο του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ. Με χτύπημα των δικαιωμάτων τους, με αποδόμηση των συνεργείων και κάθε διοικητικής δομής του Οργανισμού, με την ανάθεση δρομολογίων σε ιδιώτες, απαξίωση και παροπλισμό του στόλου των λεωφορείων και τη δήθεν ανανέωσή του με πανάκριβο leasing παλαιών και αποσυρθέντων λεωφορείων ευρωπαϊκών πόλεων.
Ως αποκορύφωμα ήρθε η απόφαση του υπουργείου Υποδομών με την οποία ζητά, με αναδρομική ισχύ, να επιστρέψουν ποσά από το 2016, τα οποία υποτίθεται ότι λάμβαναν «παράνομα». Επίσης, εδώ και πέντε χρόνια από την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, ώστε να τους αποδίδονται θεσμοθετημένα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και θέσης ευθύνης. Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αφορά το 80% των εργαζομένων του Οργανισμού.
«Μας υποχρεώνουν να πάμε σε κινητοποιήσεις», «έχουμε δώσει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και στο Οικονομικών όχι τις τέσσερις βδομάδες που ζητάνε για να υπογραφεί η ΣΣΕ, αλλά πέντε μήνες, και το μόνο που έχουμε πάρει είναι διαβεβαιώσεις», είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Δήμκας.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ να σταματούν στις στάσεις των λεωφορείων και από την ντουντούκα να ενημερώνουν για τις διεκδικήσεις τους.
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου για άλλη μια φορά προσέφυγε η εργοδοσία για να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μαλαματίνα», στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους.
Η εργοδοσία προσέφυγε στη δικαιοσύνη, προκειμένου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίησή τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί.
Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στη χτεσινή στάση εργασίας και θα συνεχίσουν σήμερα με νέα στάση από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν. Απαιτούν από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις 5 απολύσεις νέων εργαζομένων που ανακοίνωσε και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους.
Στο πλευρό τους βρίσκονται δεκάδες σωματεία και φορείς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων, να σταματήσουν η εργοδοτική τρομοκρατία και η ποινικοποίηση του αγώνα τους.
Οπως κατήγγειλε ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επιχειρησιακή ΣΣΕ, η εταιρεία εντελώς αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα ανακοίνωσε 5 απολύσεις εργαζομένων. Με τις απολύσεις επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να καταργήσει κατεκτημένα δικαιώματα και να χωρίσει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, με τους νεότερους να αμείβονται με αποδοχές πάρα πολύ χαμηλές.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων, διότι για μας είναι κόκκινη γραμμή. Ο κόσμος, η εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα είναι στο πλευρό μας. Δεν είμαστε μόνοι. Θα δικαιωθούμε».
Στο πλευρό των εργαζομένων, έξω από τα δικαστήρια, βρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος. Οπως είπε, «η νέα εργοδοσία ξεκίνησε μια ολομέτωπη επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, ζητώντας τους να αποδεχθούν να υποχωρήσουν από κατακτημένα δικαιώματα και να μην ισχύουν για τους νέους εργαζόμενους. Βρήκε λάθος πόρτα να χτυπήσει. Η επιλογή της σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση να απευθύνεται στη δικαιοσύνη δείχνει ότι είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει εργαζόμενους αγωνιζόμενους και αποφασισμένους να μην κάνουν πίσω».