Ιδιαίτερη προσοχή δίνει ο Γιώργος Ανδρειωμένος στην πολιτική αντίληψη του Κωστή Παλαμά. Το 2004 επιμελείται την έκδοση του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» με τα πολιτικοκοινωνικά σατιρικά ποιήματα που ο ποιητής δημοσίευσε στις εφημερίδες «Ο Ραμπαγάς» και «Μη χάνεσαι». Το 2004 εκδίδει τη μελέτη «Ο Παλαμάς και η πολιτική», διερευνώντας την ανάμειξη του ποιητή στις πολιτικές διεργασίες της εποχής του.
Τελευταία, τον Ιανουάριο 2022, ο Γιώργος Ανδρειωμένος εξέδωσε από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης» το βιβλίο «Ο Παλαμάς και ο Πολιτικός Φιλελευθερισμός». Η πραγμάτευση αυτή προσφέρει σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πολιτική στάση και άποψη του Παλαμά και την εξέλιξη του φιλελευθερισμού και, κατά τα γραφόμενα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του θέματος, στοχεύοντας να συμβάλει στη συστηματικότερη σπουδή της πολυσχιδούς σχέσης του ποιητή με την πολιτική του καιρού του.
Η πρώτη εμφάνιση φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού τέλη του 18ου αιώνα και οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821. Την εποχή του Παλαμά, ο φιλελευθερισμός εκφράζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το κόμμα του οποίου αυτός ηγείται.
Ο Γ. Ανδρειωμένος διαπιστώνει πως «ο Παλαμάς υπήρξε φιλελεύθερος ως προς τις καταβολές του και τις πολιτικές του επιλογές» και συνεχίζει: «(...) πίστεψε στις δυνατότητες του ατόμου και στην προστασία των δικαιωμάτων του, συμμετείχε, με τον τρόπο του, στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, νοιάστηκε για τη μόρφωση ενός ευρύτερου κοινού, είδε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες για την προώθηση των γυναικείων ζητημάτων...». Η αναγνώριση, όμως, της ατομικής προσπάθειας και της ατομικής ευημερίας ως συνισταμένης της συνολικής ευημερίας στα πλαίσια του φιλελευθερισμού είναι ουτοπική προσέγγιση. Μελετώντας ο Ανδρειωμένος το έργο του Παλαμά, διαπιστώνει την αποδοχή εκ μέρους του των φιλελεύθερων πολιτικών Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, Χαρίλαου Τρικούπη και κυρίως του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο Παλαμάς, δημοκρατικός και ρομαντικός φιλελεύθερος, αναγνωρίζει στον φιλελευθερισμό της εποχής του γνωρίσματα που αυτός είχε την περίοδο του Διαφωτισμού, αλλά τώρα έχουν πλέον χαθεί. Τα προστάγματα που βρίσκουμε στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» για γκρέμισμα και ξαναφτιάξιμο του κόσμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν από φιλελεύθερους πολιτικούς και φιλελεύθερες πολιτικές θέσεις του 20ού αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως απευθυνόμενος ο Παλαμάς στον Βενιζέλο, τον συμβουλεύει να μην ενισχύει το κράτος μόνο με στρατό και στόλο αλλά και με τη μόρφωση, που θα ανοίξει τα μάτια των Ελλήνων και θα τους απαλλάξει από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Την ίδια περίοδο ο Βενιζέλος οργάνωνε τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Στο τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας αναφέρεται στη σχέση του Παλαμά με τον φεμινισμό, όπως εμφανίστηκε στο πλαίσιο του αστικού φιλελεύθερου κράτους, και παραθέτει απόσπασμα επιστολής του, στο οποίο ο ποιητής αναγνωρίζει δύο σημαντικές ιδέες για να αγωνιστεί, τον σοσιαλισμό, κι ας στέκεται μακριά του, αλλά είναι από τα στοιχεία ζωής και προκοπής, και δεύτερο τον φεμινισμό «που γυρεύει να γλυτώση από μια σκλαβιά τη γυναίκα».
Ο Παλαμάς ανέπτυξε σχέσεις με την επικεφαλής του γυναικείου κινήματος τότε, Καλλιρρόη Παρρέν, και επαινεί το συγγραφικό έργο και τη δράση της. Τονίζει ο ποιητής την ανάγκη να αναγνωριστεί στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου, ισότιμης εργασίας, μόρφωσης και ανάδειξης σε όλες τις θέσεις του δημόσιου βίου. Πρόκειται για ισοτιμία με τους άνδρες στα πλαίσια μιας εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Για τις «ακρότητες» φεμινιστριών, που κατά καιρούς αναδείκνυαν οι αντίπαλοι του φεμινισμού, ο Παλαμάς συμβούλευσε τις γυναίκες να εκφράζονται «εντός της καλώς εννοούμενης χειραφεσίας».
Ο Γ. Ανδρειωμένος κλείνει τον επίλογο του ενδιαφέροντος βιβλίου του με μια παρατήρηση βασισμένη σε γνωστή θέση του για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η γνώση της ζωής και της προσωπικότητας ενός συγγραφέα για την κατανόηση και την ερμηνεία του έργου του: Μια μελέτη του έργου του Παλαμά συνολικά, από πολιτικούς επιστήμονες σε συνεργασία με φιλολόγους και συγκριτικά με τις απόψεις του φιλελευθερισμού της εποχής του, ενδεχομένως, θα ανοίξει νέους δρόμους στην ανάγνωση του παλαμικού έργου.
Με έντονο το στοιχείο της μνήμης και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. «Θηρίο είν' ο άνθρωπος», μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει.
Τη χτεσινή παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε στο θέατρο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Λευτέρης Γιοβανίδης. Μετά το τέλος της παράστασης ο Δ. Κουτσούμπας συνομίλησε με συντελεστές της.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Παλούμπης, Αντώνης Τσιoτσιόπουλος. Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου. Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Σχεδιασμός Ηχου - ηχοληψία: Χρήστος Λαμπρόπουλος. Μουσική σύνθεση: Κώστας Νικολόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λόξας. Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού. Οργάνωση παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου, Μικαέλα Καρή. Κοστούμια: Ελενα Γιαννίτσα, Νατάσσα Παπαστεργίου. Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Σιαβίκη. Βοηθός ενδυματολόγου: Τζούλια Κατζηλέλη. Φιγούρες Θεάτρου Σκιών: Σπύρος Αγγελόπουλος. Διεύθυνση και εκτέλεση παραγωγής: Τάκης Γεώργας, Γιώργος Γεώργας.
Η παράσταση ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έως τις 10 Ιούνη. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.00.