ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2022
Σελ. /24

Με 181 ψήφους υπέρ και 119 κατά επικυρώθηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με την οποία μονιμοποιούνται επ' αόριστον και επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων, την ώρα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία απειλώντας να κάψει την ευρύτερη περιοχή.

Η Συμφωνία, η οποία φέρει ατόφια τη σφραγίδα της εγχώριας αστικής τάξης που διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της και μερίδιο από τη λεία των ανταγωνισμών που ματώνουν τους λαούς, κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με μορφή νομοσχεδίου και με τίτλο «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προετοίμασε τη Συμφωνία, τώρα την καταψήφισε ζητώντας περισσότερα ανταλλάγματα για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, ενώ ο όλος καβγάς με τη ΝΔ στη διάρκεια της συζήτησης αφορούσε το ποιος μπορεί να τα διασφαλίσει. Περισσότερα ανταλλάγματα ζήτησαν και τα άλλα αστικά κόμματα Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25, που καταψήφισαν τη Συμφωνία. Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Αδάμου και Κ. Μπογδάνος.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη Συμφωνία, ανέδειξε πως αυτή είναι καθοριστικός κρίκος για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζοντας τη χώρα και τον λαό σε τεράστιους κινδύνους. Μεταφέροντας το αίτημα που πρόβαλαν χιλιάδες κόσμου που διαδήλωνε την ώρα της συζήτησης έξω από τη Βουλή, απαίτησε την απόσυρση της Συμφωνίας και κάλεσε τον λαό να εντείνει την πάλη του απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Απόσυρση της Συμφωνίας τώρα, απεμπλοκή από τον πόλεμο

INTIME NEWS

«Απόσυρση τώρα!» της κατάπτυστης και επικίνδυνης για τον λαό Συμφωνίας απαίτησε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μεταφέροντας το ηχηρό μήνυμα το οποίο εκπέμπουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται απ' άκρη σ' άκρη της χώρας ενάντια στη Συμφωνία, το οποίο εκφράστηκε και με τα πανό που ανάρτησε το ΚΚΕ στην Ακρόπολη.

Ανέφερε ότι όσο και αν προσπαθούν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, με τη συνδρομή και των άλλων αστικών κομμάτων, να εκβιάσουν «ο λαός αντιστέκεται. Παρά το απροκάλυπτο όργιο φιλοΝΑΤΟικής προπαγάνδας, ακόμα και οι δικές σας δημοσκοπήσεις ομολογούν ότι η λαϊκή πλειοψηφία τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ. Κατά της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε όλη τη χώρα ξεσηκώνεται ο κόσμος. Ολοι αυτοί στέλνουν ένα μήνυμα: Πάρτε πίσω την ΑμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία. Απεμπλέξετε την Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ξηλώστε τις αμερικανικές βάσεις του θανάτου».

«Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνει το ΚΚΕ σήμερα στη Βουλή. Είναι ένα μήνυμα που βρίσκει απέναντί του κυβερνήσεις και κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Είστε όλοι συνένοχοι», τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης.

Επισήμανε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μετατρέπονται σε ακόμα μεγαλύτερο γρανάζι της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μετατρέπεται σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, θύτης άλλων λαών, αλλά και δυνητικός στόχος αντιποίνων και πρόσθεσε ότι σίγουρα στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους θα του απονείμει ο Μπάιντεν «και το βραβείο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη επιθετική αμερικανική στρατιωτική πλατφόρμα».

Τόνισε ότι «απ' το 1990 που η ΝΔ ψήφισε την πρώτη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία μέχρι σήμερα, όλες οι επόμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κι ανάμεικτες, την διατήρησαν και την ενίσχυσαν. Κάθε χρόνο τη φρεσκάριζαν. Και να το σημερινό τερατούργημα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα παριστάνει ότι ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία, όπως ο βουλευτής του Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση «για εφαρμογή μεθόδων της εποχής Βαν Φλιτ και Πιουριφόι», υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, ο αντίστοιχος Πιουριφόι του '50, είπε ότι «...η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τον Δεκέμβρη του 2018 είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τις συμφωνίες στη χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κ.ά.

Ενώ πέρα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, αναβάθμισε τη βάση στη Σούδα κ.ο.κ., επιπλέον υπέγραψε τη σύμβαση με τη Διοίκηση Μεταφορών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (USTRANSCOM) για τη μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, «για υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ», με την υπογραφή να μπαίνει από τον Γ. Κατρούγκαλο και ...πάει λέγοντας.

Οσο για τα «ανταλλάγματα» που ζητούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα για να αποδεχτούν τη Συμφωνία, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε: «Ομως, αυτή ακριβώς η θέση αποκαλύπτει και την μπόχα του συστήματος που υπηρετείτε. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, είστε έτοιμοι να μετατρέψετε την Ελλάδα σε επιθετικό εφαλτήριο ξένων δυνάμεων, να υπονομεύσετε την ειρήνη, να βάλετε πλάτη στο αιματοκύλισμα άλλων λαών, να στοχοποιήσετε τον ίδιο τον ελληνικό λαό, αρκεί να υπάρξουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα. Είναι πραγματικά ντροπή».

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τον καταδίκασε και αποκάλυψε ότι το εύφλεκτο υλικό συσσωρεύτηκε την προηγούμενη περίοδο, μέσα από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία. Υπογράμμισε πως «εσείς επιλέξατε στρατόπεδο ληστών» και ότι το ΚΚΕ παλεύει στο πλευρό των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της χώρας, για να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά. «Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε.

Οσο για τα περί προστασίας από την τουρκική επιθετικότητα, υπενθύμισε ότι από το 1990 που κυρώθηκε η πρώτη Συμφωνία μέχρι τώρα η επιθετικότητα της Αγκυρας αυξάνεται σταθερά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί είναι οι σύμμαχοι και οι φίλοι σας». Υπογράμμισε δε ότι η Κύπρος, που είναι μέλος της ΕΕ και έχει βρετανικές - ΝΑΤΟικές βάσεις, είναι υπό κατοχή 28 χρόνια και διχοτομείται. «Ο λαός μας δεν θα αφήσει αυτήν την επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική σε χλωρό κλαρί», τόνισε κλείνοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμία εμπιστοσύνη απ' τον λαό στις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ προειδοποιούσε ότι «μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο πολεμικών ανταγωνιστικών αντιπαραθέσεων, σε έναν νέο κύκλο αίματος», ενώ διαψεύστηκαν όλα τα άλλα κόμματα που διατείνονταν ότι μπαίνουμε «στο δρόμο της δημοκρατίας και της ειρήνης και ισχυρίζονταν ότι δεν θα ξαναγίνει πόλεμος», επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, γιατί αυτό διδάσκει και βοηθάει να υπολογίσουμε τι καινούργιο υπάρχει σήμερα και πού πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας.

Ως προς τη Συμφωνία επεσήμανε ότι πρόκειται για μια επιθετική πολεμική συμφωνία, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ΗΠΑ, αλλά και του ελληνικού κράτους, των διεκδικήσεων για σφαίρες επιρροής, των ανταγωνισμών για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της.

Κάλεσε τον ελληνικό λαό «να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε καμία ιμπεριαλιστική συμφωνία, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στο ελληνικό κράτος, σε καμία ελληνική κυβέρνηση και στην αστική τάξη ότι θα διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας προς όφελος του λαού», απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Συμφωνία είναι δήθεν μονόδρομος για τη διασφάλιση της χώρας μας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Η Αλ. Παπαρήγα κατέρριψε επίσης το επιχείρημα περί «δεδομένων για τις ΗΠΑ ή όχι», σημειώνοντας πως αυτός ο διαχωρισμός που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλαστός. Σημείωσε πως σε «τέτοιες λεόντειες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες» τα κράτη «έχουν και στιγμές που γίνονται οι δεδομένοι μη δεδομένοι και το ανάποδο», ανάλογα με τα συμφέροντα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, και έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ανέστειλε για έξι χρόνια τη συμμετοχή της Ελλάδας από το στρατιωτικό μέλος του ΝΑΤΟ. «Τι έγινε, άλλαξε τότε ο χαρακτήρας της ΝΔ ή τρόμαξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ; Και ο Ντε Γκολ στη Γαλλία το ίδιο έκανε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να ταυτίζουμε κάποιους ελιγμούς ή παζαρέματα στο πλαίσιο των συμφωνιών με το δεδομένοι ή μη δεδομένοι, κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό» και εξηγώντας ότι «μη δεδομένος» από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων «σημαίνει κάθετο ΟΧΙ, για πολιτικούς, οικονομικούς, ιδεολογικούς λόγους, που συσχετίζεται με την προσπάθεια αυτού που λέει ΟΧΙ για να βγει ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του».

Οσον αφορά το επιχείρημα της μονοδιάστατης ή πολυδιάστατης πολιτικής, που χρησιμοποιούν επίσης τα αστικά κόμματα, τόνισε πως είναι έωλο, καθώς «δεν υπάρχει κυβέρνηση συντηρητική, σοσιαλδημοκρατική ή "αριστερή" στην Ευρώπη, που δεν ακολούθησε πολυδιάστατη πολιτική, με βάση την οποία, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ανέπτυξε σχέσεις με άλλα καπιταλιστικά κράτη που είχαν μάλιστα ανταγωνιστικές σχέσεις με κάποια κράτη της συμμαχίας». Εφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου που ανέπτυξαν οικονομικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ, γιατί το καπιταλιστικό ελληνικό κράτος είχε ανάγκη αυτές τις συνεργασίες, και παρότι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμενε στραμμένος προς τον βορρά παρότι δεν υπήρχε από εκεί κανένας κίνδυνος. Μέχρι και η χούντα ανέπτυξε τέτοιες σχέσεις, σημείωσε, εξηγώντας ότι τα οικονομικά συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης είναι αυτά που καθορίζουν την ασκούμενη πολιτική.

Τέλος, αναφέρθηκε στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η χώρα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, όταν με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων η χώρα πήρε μέρος σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που άλλαξαν μάλιστα τα σύνορα σε άλλες χώρες, σε Γιουγκοσλαβία, Συρία, Ιράκ. «Πήρατε μέρος, ποιος είναι ο μεγάλος μας περιφερειακός σύμμαχος; Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, και έχετε σηκώσει ψηλά τις σημαίες... Αφού δεν είστε δεδομένοι γιατί δεν καταγγέλλετε τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε βάρος Παλαιστινίων;», διερωτήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ