Η Κατερίνα Ντίνου, χρόνια στα προγράμματα των παραστάσεών της, παίζει και τραγουδάει πάντα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης έχει «περάσει» στην κιθάρα του τόσα τραγούδια του συνθέτη, δίνοντάς τους μια άλλη, απλή, λιτή και νέα διάσταση. Εδώ, με αγάπη, γνώση και σεβασμό, σε όλο αυτό το μεγάλο έργο του συνθέτη, επιμελήθηκαν ένα γεμάτο και όμορφο πρόγραμμα, μόνο με τις κιθάρες τους και την αγάπη τους.
Τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμη. Από το «Οταν ανθίζουν οι πασχαλιές» έως το «Τρελοί και άγγελοι», τα τραγούδια αυτής της παράστασης μας υπενθυμίζουν με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτήν την ομορφιά και ποιότητα, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο ελληνικό τραγούδι.
Τα κείμενα της παράστασης υπογράφει και διαβάζει ο ποιητής Δημήτρης Λέντζος.
Είσοδος 12 ευρώ.
Στην παράσταση, μαζί με τη μεγάλη ιστορία, που είναι η μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο φωταερίου στην Αθήνα το 1929, παρακολουθούμε και τη μικρή ιστορία των ηρώων. Το χτύπημα της μεγάλης ιστορίας τούς βρίσκει απροετοίμαστους, όμως τους αναγκάζει να πάρουν θέση.
Στο σκηνοθετικό σημείωμα της συγγραφέα και σκηνοθέτη Βίλιας Χατζοπούλου διαβάζουμε: «Στο έργο η μεγάλη απεργία και η ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής είναι το βασικό σημείο πίεσης των δύο ηρώων μας. Οι σκληρές συνθήκες και τα χαμένα μεροκάματα τους συνθλίβουν. Ο καθένας τους θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο επίλυσης του προβλήματος. Ολα θα οριστούν από τον χαρακτήρα τους, όπως συμβαίνει πάντα θαυμαστά στη δραματουργία. Οτιδήποτε λοιπόν τους λείπει σε πολιτική γνώση, βούληση, σιγουριά, συμπληρώνεται απ' το βαθύτερο ένστικτό τους. Τα φυσικά, τα πιο ανέγγιχτα υλικά τους θα πάρουν τις δραματικές αποφάσεις της προδοσίας και θα οδηγήσουν την ιστορία πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά».
Το έργο βασίζεται στο διήγημα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως» της Βίλιας Χατζοπούλου.
Συντελεστές παράστασης:
Κείμενο - σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου
Ηθοποιοί: Ηλίας Βαλάσης, Κατερίνα Γεωργιάδου, Δώρα Γιαννακοπούλου, Μαρία Καλαμποκιά, Αγγελική Μπούρα, Ασημένη Τούντα, Αντρέας Τσιλιβαράκος
Σκηνικά - κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη
Φωτισμοί: Χριστόφορος Κώνστας - Βίλια Χατζοπούλου
Βίντεο - φωτογραφίες - αφίσα: Χριστόφορος Κώνστας, Χρήστος Μαγγανάς @XsquareDesignLab
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Σταμούλη
Μακιγιάζ: Γιούλη Λιτσαρδάκη
Εταιρεία παραγωγής: ΦΩΤΟΝΙΟ Τέχνης και Πολιτισμού
Παραστάσεις: Δευτέρα 16, 23 και 30 Μάη, Τρίτη 17, 24 και 31 Μάη
Τηλέφωνο ταμείου: 2105201828
Προπώληση: www.ticketmaster.gr
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
«Ηλιοτρόπια» |
Ο Μίλτος Γκολέμας στην πέμπτη του ατομική έκθεση επιστρέφει στη φύση. Στα δύο χρόνια της περιόδου καραντίνας επιδίωξε και την έφερε μέσα στο εργαστήριό του. Η ευεργετική, καθολική επίδρασή της στο έργο του γίνεται απολύτως εμφανής. Τα ηλιοτρόπια αναπνέουν και μέσω αυτών και ο άνθρωπος...
Ο Μίλτος Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Εκανε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ν. Στέφου και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Εργα του βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στη συλλογή Εμφιετζόγλου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.
Η «Alibi Gallery» φιλοξενεί την ομαδική έκθεση «Χαρτογραφώντας τη Μνήμη», που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιούνη.
Πρόκειται για μία ιδιόμορφη έκθεση, η οποία ξεπερνά το πλαίσιο της τυπικής αίθουσας τέχνης και θυμίζει περισσότερο ένα αυτοσχέδιο, εφήμερο μουσείο, όπου σύγχρονα έργα τέχνης αλλά και κάθε λογής αντικείμενα, επιφορτισμένα με προσωπικές αναμνήσεις, επιχειρούν να ανασυστήσουν προσωρινά ένα σύμπαν δομημένο πάνω σε θραύσματα του παρελθόντος.
«Χαρτογραφώντας τη μνήμη» |
Η εν λόγω έκθεση στοχεύει να διαγράψει μια ιδιότυπη νοητική πορεία στον χώρο και τον χρόνο, με κεντρικό θεματικό άξονα τη μνήμη.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιάσoνας Βενετσανόπουλος, Ιάκωβος Βολκώβ, Ιάσoνας Καμπάνης, Μαριλία Κολιμπίρη, Βασιλική Κούκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Σοφία Ροζάκη, The Krank, Alex Martinez, Melina Mitchell.
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Foti Kllogjeri με τίτλο «Η απόσταση ανάμεσά μας», σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μάη και θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιούνη.
Ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο Foti Kllogjeri, γνωστός από το ατμοσφαιρικό αφαιρετικό αστικό τοπίο του, διακρινόμενο για την απόδοση της κίνησης στην πόλη, παρουσιάζει μια σειρά νεοεξπρεσσιονιστικών έργων του με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με καινοφανή χαρακτηριστικά για όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία του». Τα έργα της έκθεσης «ξεχωρίζουν για τις παραμορφωμένες μορφές και την αλλοίωση των χώρων του, το έντονο συναίσθημα για την εξερεύνηση θεμάτων λαχτάρας, άγχους και αποξένωσης (...) Η σειρά αποτυπώνει το γενικό συναίσθημα της περιόδου του εγκλεισμού. (...) Ο καλλιτέχνης γεωμετρεί τη γενικευμένη ζήτηση διαφυγής από την παγίωση του κοινωνικού και προσωπικού χάσματος. Φόβος, άγχος, θυμός, είναι τα στοιχεία που θεσμίζουν τη μορφή - σκιά του πρότερου εαυτού της. Αν από τα πρόσωπα έλειψαν τα χαρακτηριστικά, έχει κρατηθεί το βλέμμα: είναι το μόνο στοιχείο που έχει μείνει καθαρό, με οραματική προσμονή».
«Η απόσταση ανάμεσά μας» |
Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ευανάγνωστες διαφορετικές ενότητες: Τα κοσμήματα, τα χρηστικά και κοσμητικά συλλεκτικά αντικείμενα, τα δουλεμένα στο χέρι λουλούδια, και, τέλος, τα γλυπτά μικρά δέντρα.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα αμάραντα του Βαγγέλη Πολύζου άνθισαν στο εργαστήριο του σπουδαίου εικαστικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, συμπυκνώνοντας με τρόπο σχεδόν αναδρομικό το σύνολο του πολύτιμου σαρανταετούς έργου του» και προσθέτει ότι τα έργα του μας συστήνουν «ένα προσωπικό αλφαβητάριο ύλης που διέπεται από αλλεπάλληλα ευρήματα και θαυμαστές ευρεσιτεχνίες. Παραδίδοντας εν τέλει στο βλέμμα μας έναν γοητευτικό παλίμψηστο κάμπο ετερόκλητων σε όψη, χρήση και κλίμακα μα απολύτως συνδεόμενων μεταξύ τους έργων, που οργώνεται από ευγενή κοιτάσματα εικαστικής πρωτογένειας και από ψιθυριστικές τρισδιάστατες ντοπιολαλιές».
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μάη, στις 19.00. Διάρκεια έκθεσης μέχρι την Τετάρτη 15 Ιούνη με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
(C) GVARDAKIS |
«Τα Αμάραντα» |
Τη Δευτέρα 16 Μάη, στις 18.30, το δεύτερο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, με τίτλο «Οι Απείθαρχοι» (εκδόσεις «Κάκτος») θα παρουσιαστεί σε αίθουσα της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες. Η Σεμίνα Διγενή συνομιλεί με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύση Καλαμβρέζο, την Μαρία Πατακιά από τον Hellenic Circle - Cultural Association in Brussels και τους αναγνώστες.
Τη στάση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στα εργοτάξια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια, σημειώνοντας πως ο γγ «απαιτούσε να μάθει τον λόγο για την παρουσία των συναδέλφων σε διάφορα σημεία του εργοταξίου και αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο έργο που από κοινού επιτελούν όλοι οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας εδώ και 30 χρόνια. Εφτασε στο σημείο να αφήσει εκβιαστικούς υπαινιγμούς για την ίδια την ύπαρξη της Υπηρεσίας, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά "το προσωπικό είναι αποσπασμένο στην ΥΣΜΑ και η απόσπασή του τελειώνει τον Σεπτέμβρη του 2022"».
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα αναστηλωτικά έργα, όπως της Ακρόπολης, δεν είναι «φάμπρικα», ότι ο γγ του ΥΠΠΟΑ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τη φύση των εργασιών κάθε στιγμή, και προσθέτουν: «Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζει και προωθεί είναι πως ο πολιτισμός κατάντησε εμπόρευμα και όσο πιο πολύ συκοφαντείς και απαξιώνεις τους εργαζόμενους σε αυτόν τόσο πιο εύκολα στρώνεις τον δρόμο σε κάθε είδους μπίζνες και χορηγίες. Επίσης να θυμίσουμε στον κο Διδασκάλου πως οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ αρνούνται να "κλωνοποιηθούν" για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες. Να του θυμίσουμε επίσης ότι όπως η υποστελέχωση, έτσι και η χρηματοδότηση των υπηρεσιών είναι αυτή που ευθύνεται για την καθυστέρηση των έργων, και όχι κάποιοι "τεμπέληδες" υπάλληλοι. Τέτοιες πρακτικές και τέτοιες λογικές είναι καταδικασμένες από το σύνολο των εργαζομένων και επιστρέφονται ως απαράδεκτες».