ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εντεινόμενες ευρωατλαντικές προετοιμασίες για όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα

Στο Τόκιο τις επόμενες μέρες ο Μπάιντεν και η ηγεσία της ΕΕ για επαφές κορυφής

Από την συνάντηση των πρωθυπουργών Ιαπωνίας - Βρετανίας την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο

2022 Getty Images

Από την συνάντηση των πρωθυπουργών Ιαπωνίας - Βρετανίας την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο
Τις εντεινόμενες προσπάθειες του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του στον Ινδο-Ειρηνικό να ενισχύσουν τις θέσεις τους απέναντι στην Κίνα, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας παραπέρα όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, αναδεικνύουν πυκνές παρεμβάσεις και συναντήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στη χώρα του επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά σε επαφές του την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο ότι «Ουκρανία μπορεί να γίνει αύριο η Ανατολική Ασία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας και τις χώρες που έχουμε παρόμοιες απόψεις και να μην ανεχτούμε ποτέ μια μονομερή προσπάθεια για αλλαγή του "στάτους κβο" με χρήση βίας στον Ινδο-Ειρηνικό, ειδικά στην Ανατολική Ασία».

Τις δηλώσεις αυτές σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζ. Λιζιάν, αναφέροντας ότι «αν η ιαπωνική πλευρά είναι ειλικρινής για τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Ασία, πρέπει άμεσα να σταματήσει να προκαλεί την αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων».

Ολα αυτά ενώ το Τόκιο υποδέχεται αύριο τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σ. Μισέλ, αντίστοιχα, για τη διήμερη Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας.

Στις 20 Μάη ο Κισίντα περιμένει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν (που μετά θα μεταβεί στη Νότια Κορέα), για να πάρει μέρος μεταξύ άλλων και σε Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία).

Παράλληλα, ξεκινά αύριο στην Ουάσιγκτον διήμερη Σύνοδος ΗΠΑ - ASEAN, χωρίς τη συμμετοχή των Φιλιππίνων (είχαν προεδρικές εκλογές) και της Μιανμάρ (λόγω αντιδράσεων για συμμετοχή των πραξικοπηματιών).

«Να μη σταλεί λάθος μήνυμα στην Κίνα...»

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ν. Κισί, συναντώντας τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, σχολίασε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία προσθέτουν νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

«Η Κίνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και ειδικά προσέχει στενά πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η διεθνής απάντηση απέναντι στη ρωσική εισβολή θα βαρύνει σημαντικά για το Πεκίνο όσον αφορά «τις ενέργειές του στην περιοχή της Ασίας και παραπέρα». Κατέληξε δε ότι «αν η διεθνής κοινότητα με κάποιον τρόπο επιτρέψει ή συγχωρήσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτό θα στείλει λάθος μήνυμα πως τέτοιες δράσεις μπορούν να γίνουν ανεκτές και σε άλλες περιοχές του κόσμου, περιλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού».

Ολα αυτά, ενώ το ευρωατλαντικό μπλοκ προετοιμάζει το έδαφος για ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή, όπως αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά και σε πρόσφατη ομιλία της Βρετανίδας ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, η οποία μίλησε για «εσφαλμένο διαχωρισμό μεταξύ ευρωατλαντικής ασφάλειας και ινδο-ειρηνικής ασφάλειας» και έκανε λόγο για ανάγκη ενός «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που μεταξύ άλλων θα πρέπει να εξοπλίσει την Ταϊβάν όπως έκανε με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, το Σαββατοκύριακο άνοιξε τη συζήτηση για το αν η Κίνα πρέπει να υποστεί κι αυτή κυρώσεις (όπως η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία) αν απειλήσει το νησί με στρατιωτική επιχείρηση.

  • Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα γίνεται σήμερα με αίτημα των ΗΠΑ, μετά και τις νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες αυτή προχώρησε.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεκάδες νομοσχέδια κομμένα στα μέτρα των μονοπωλίων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τζόνσον να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του βρετανικού κεφαλαίου στους εντεινόμενους διεθνείς ανταγωνισμούς, κλιμακώνοντας παράλληλα την αντιλαϊκή επίθεση, αποτύπωσε η χτεσινή συνοπτική παρουσίαση 38 νομοσχεδίων. Η εν λόγω παρουσίαση στο Κοινοβούλιο έγινε εθιμοτυπικά από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος εκφώνησε τη σχετική ομιλία για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ που απουσίαζε για λόγους υγείας.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που ο βρετανικός λαός αντιμετωπίζει λαίλαπα πληθωρισμού και πανάκριβες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ο Μπ. Τζόνσον ανέφερε ότι «κάθε λίρα που δίνεται για μείωση των λογαριασμών είναι μία λίρα χαμένη από επενδύσεις», ισχυριζόμενος ότι αυτές οι επενδύσεις «μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ακρίβειας».

Ζητώντας ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειές της, ανέφερε ότι «καμία κυβέρνηση δεν είναι απρόσβλητη από την ακρίβεια και καμία δεν μπορεί ουσιαστικά να προστατεύσει τους πάντες από τις επιπτώσεις», την ίδια ώρα που εξασφαλίζει νέα τεράστια πακέτα για τη στήριξη των μονοπωλίων αλλά και για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Εξίσου χαρακτηριστικά, η βρετανική κυβέρνηση προωθεί αυστηρότατες ποινές απέναντι σε απεργούς, διαδηλωτές κ.λπ. Ετσι, οι ποινές για διαδηλωτές που εμποδίζουν «κρίσιμες υποδομές», π.χ. αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή ακόμη και τυπογραφεία, ανεβαίνουν στους 12 μήνες και τα πρόστιμα αυξάνονται.

Από την πλευρά των Εργατικών, δύναμης με πολλά «παράσημα» στην αντιλαϊκή πολιτική, ο ηγέτης τους, Κιρ Στάρμερ, επέρριψε ουσιαστικά στην κυβέρνηση αναποτελεσματικότητα στην υπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου, κατηγορώντας την για πολιτική που οδηγεί «στη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, στον υψηλό πληθωρισμό και την υψηλή φορολογία». Επιχειρώντας δε να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, είπε και δυο κουβέντες για ανυπαρξία νομοσχεδίων στήριξης των εργαζομένων και του λαού.

Αντιπαράθεση για το Πρωτόκολλο Βρετανίας - ΕΕ

Στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν χτες, περιλαμβάνονται 6 που επιχειρούν μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Βρετανίας - ΕΕ για τις μετά το Brexit σχέσεις τους.

Αντιδρώντας, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μ. Μάρτιν, κάλεσε τον Τζόνσον να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν «οιεσδήποτε μονομερείς δράσεις». Ζήτησε επίσης από τον Τζόνσον να αποφύγει την παραβίαση των κανονισμών που διαμόρφωσε το Πρωτόκολλο ΕΕ - Βρετανίας, με αφορμή πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων που φέρουν την υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, να είναι έτοιμη να απορρίψει μονομερώς μεγάλα τμήματά του στα θέματα του εμπορίου.

«Αυστηρές» προειδοποιήσεις προς τον Τζόνσον απηύθυναν χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο. «Βρήκαμε μια καλή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία και κανείς δεν πρέπει να παρακάμψει μονομερώς τη συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε αμφότεροι», ανέφερε ο Σολτς.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Στρατός στους δρόμους και συνέχεια διαδηλώσεων

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα, με αίτημα να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχίντα Ρατζαπάξα (έχει παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο αδελφός του), μετά τις εκτοξεύσεις τιμών σε ρεύμα, φάρμακα, τρόφιμα εδώ και μήνες, αλλά και την τεράστια δυσκολία προμήθειας βασικών ειδών (π.χ. πετρελαίου).

Απέναντι στις διαδηλώσεις εντείνεται η καταστολή, με χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους των πόλεων, ενώ χτες το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή να πυροβολείται όποιος «λεηλατεί δημόσια περιουσία ή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή» άλλων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσημα ότι έχουν σκοτωθεί 8 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200 στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων της κυβέρνησης Ρατζαπάξα.

Αναλύσεις για την «κατάλληλη στιγμή» για τις ΗΠΑ

Σημειωτέον ότι υπέρ των διαδηλωτών εμφανίζονται και κινήσεις όπως η πρωτοβουλία «Σώστε τη Σρι Λάνκα», που - σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα - κάνει λόγο για «μεγάλη κραυγή για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αναδύθηκε σε όλη τη χώρα», ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και επιδιώκει να κατατεθούν προτάσεις προς το ΔΝΤ (όπου η χώρα έχει απευθυνθεί για δάνειο), Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.

Μετά την παρέμβαση της Αμερικανίδας πρέσβειρας, Τζούλι Τσανγκ, που καταδίκασε «τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ενδιαφέρον έχουν και αναλύσεις, όπως μία στην ιαπωνική «NIKKEI ASIA» που ανέφερε ότι «για τις ΗΠΑ δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την τωρινή για να προσφέρει στήριξη στο Κολόμπο», κάτι που συνδέει με τη «στρατηγική αντιπαλότητα με την Κίνα». Τόνισε ότι «για να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας στην Ασία, η Ουάσιγκτον έχει ήδη δυναμώσει τη σχέση της με την Ινδία και ένα από τα βασικά ζητούμενα της ινδικής εξωτερικής πολιτικής είναι να αποδυναμώσει την κινεζική επιρροή στη Σρι Λάνκα». Κατέληξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν την «περιφερειακή πρωτοκαθεδρία» της Ινδίας και «την αντιμετώπιση της περικύκλωσης (άλλων κρατών) από την Κίνα», ενώ πρότεινε το σχήμα Quad να αναλάβει δράση για τη στήριξη της Σρι Λάνκα, αρχικά για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και «τη διατροφική ασφάλεια».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Νέος Πρόεδρος ο γιος του πρώην δικτάτορα Μάρκος

Ο 64χρονος Φερντινάντ Μάρκος ο νεότερος (γνωστός ως «Μπονγκ Μπονγκ» στη χώρα του), γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, ο οποίος ανετράπη το 1986, επικράτησε με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, σε μια αναμέτρηση με φόντο την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Μάρκος εμφανιζόταν χτες να συγκεντρώνει πάνω από 30 εκατομμύρια ψήφους, έναντι περίπου 14 εκατομμυρίων της αντιπάλου του, Λένι Ομπρέδο (μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της χώρας).

Στην αντιπροεδρία θεωρούνταν εξίσου σίγουρη η επικράτηση της Σάρα Ντουτέρτε, κόρης του απερχόμενου Προέδρου της χώρας.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μάρκος ζήτησε «να με κρίνετε όχι με βάση τους προγόνους μου, αλλά από τις πράξεις μου». Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε χαρακτηρίσει «συνταγή καταστροφής» την ανάμειξη της Ουάσιγκτον στη διευθέτηση των εδαφικών διαφορών που η Μανίλα έχει με το Πεκίνο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και είχε περιγράψει ως «τη μόνη αληθινή μας επιλογή» τη διπλωματική διαπραγμάτευση που επέλεξε και η κυβέρνηση Ντουτέρτε, η οποία θεωρήθηκε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια πρόταξε την ενίσχυση του συντονισμού με την Κίνα.

Σε ένα «κάδρο» σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών, η Ομπρέδο από τη μεριά της δήλωσε ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα, τώρα απλά ξεκινάμε».

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αρμενία

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ν. Πασινιάν, ο οποίος έχει εκφράσει πρόθεση να βρεθεί συμβιβαστική λύση με το Αζερμπαϊτζάν στις διεκδικήσεις του για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Χτες συνελήφθησαν 61 διαδηλωτές, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, Γερεβάν.

Οι διαδηλώσεις γίνονται σε μια περίοδο που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόσφατα οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες, με την ΕΕ να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή.

Η Ρωσία - που μέχρι σήμερα έχει τέτοιο ρόλο - εμφανίστηκε ενοχλημένη από την προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και επιμένει στη σταδιακή εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών για το Καραμπάχ, που υπογράφηκαν το 2020 μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών στον θύλακα ως «εγγυητών» της εκεχειρίας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ