«Επιθυμία μας να μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ», λέει ο Βούτσιτς
Από παλιότερη συνάντηση του Βούτσιτς με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Διεύρυνση, Γ. Χαν |
Οι δηλώσεις Βούτσιτς έγιναν στο πλαίσιο νέου του διαγγέλματος, όπου - επιβεβαιώνοντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα, και στο στρατιωτικό - ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας (σε πρώτη φάση;) για περίοδο 90 ημερών. Η υποχρεωτική στράτευση καταργήθηκε στη χώρα το 2011. «Δεν μιλάμε για 6 μήνες, ούτε καν για 365 μέρες», συνέχισε, επιχειρηματολογώντας ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία «υπηρετεί το καθήκον οι άνθρωποι να ωριμάζουν ώστε να γνωρίσουν τι είναι ο πατριωτισμός, η εργασία, το χρέος». Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί μετά από «μακρές και σοβαρές συζητήσεις» σε όλα τα αρμόδια όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής.
Παράλληλα, ενδιαφέρον είχαν τα σχόλιά του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε την αναγνώριση του Κοσόβου από μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να δικαιολογήσει και την απόσχιση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Βούτσιτς εξέφρασε δυσαρέσκεια, εκτιμώντας ότι «η Σερβία στο άμεσο μέλλον θα δέχεται αφόρητες πιέσεις από δυτικές χώρες για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», και συμπλήρωσε ότι η χώρα του πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα για το ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά όπως είπε «δεν θα σβήσει τις φιλίες της στην Ανατολή».
Στο μεταξύ, επαφές στην περιοχή ξεκίνησε ο ειδικός απεσταλμένος του Βερολίνου στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάνουελ Σάρασεν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να κάθεται σε δύο καρέκλες που απέχουν μίλια μεταξύ τους». Ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε η Σερβία να ενισχύσει τη στάση της όσον αφορά τη Ρωσία, να εφαρμόσει κυρώσεις, τουλάχιστον σταδιακά, και να προχωρήσει επιτέλους ο διάλογος εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Πρίστινα». Σημείωσε δε ότι «Γερμανία και ΕΕ είναι πιο ελκυστικές για τη Σερβία από ό,τι η ρωσική αυτοκρατορία του Πούτιν», αλλά και ότι «όταν ξέσπασε ο πόλεμος συνειδητοποιήσαμε πως δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην περιοχή».
Το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ πέταξε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στην Τεχεράνη του Ενρίκε Μόρα, αναπληρωτή επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και μεσολαβητή στις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν και άλλων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βιέννη, για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Ο,τι συνέβη στη Βιέννη προκλήθηκε από την έλλειψη της απόφασης από τη μεριά της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δώσουν στο Ιράν κάποιο δώρο αλλά να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα του ιρανικού λαού», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επανέλαβε ότι το σχέδιο της συμφωνίας είναι σχεδόν έτοιμο και ότι το μόνο που απομένει είναι «να αποφασίσουν οι ΗΠΑ σήμερα ώστε να επιστρέψουν αυτά που πήραν από την τσέπη του ιρανικού λαού». Τότε, πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος, θα μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία μετά το ταξίδι του Μόρα στο Ιράν και τις συνομιλίες με τον Ιρανό ύπατο διαπραγματευτή, Αλί Μπαγκερί.
Μερικές ώρες μετά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της χώρας του στα σχέδια της Τουρκίας να φτιάξει νέα φράγματα σε κοινούς υδροφόρους ορίζοντες των ποταμών Αράς και Τίγρη σε περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση του 1997 της Νέας Υόρκης για τη μη ναυτιλιακή χρήση διεθνών υδάτινων πόρων. Ιδιαίτερα αντέδρασε στο σχεδιαζόμενο φράγμα Ilisu στον Τίγρη ποταμό τονίζοντας πως θα προκαλέσει «σοβαρή περιβαλλοντική απειλή στο Ιράν».
ΑΒΑΝΑ.--
Ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν τη μάχη για την ανάσυρση τριών ακόμα αγνοούμενων από τα συντρίμμια του ιστορικού ξενοδοχείου «Σαρατόγκα» στην Κούβα, στο κέντρο της Αβάνας, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές μετά την τρομερή έκρηξη στις 6 Μάη λόγω διαρροής φυσικού αερίου την ώρα που γινόταν ανεφοδιασμός από βυτιοφόρο, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 40 (22 άνδρες και 18 γυναίκες, μεταξύ τους και 4 ανήλικοι, ηλικίας 10, 15 και 17 ετών), συνολικά οι τραυματίες φτάνουν τους 94 και στα νοσοκομεία παραμένουν 18 ασθενείς, 13 ενήλικες και 5 παιδιά, τα δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για παιδιά που την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν σε παρακείμενο σχολείο και χτυπήθηκαν κυρίως από σπασμένα τζάμια.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ολόπλευρη αρωγή του κουβανικού κράτους στους συγγενείς των θυμάτων και σε όλους τους πληγέντες από παρακείμενα κτίρια, που τους παρέχεται φιλοξενία σε ξενοδοχείο για όσο χρειαστεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα σπίτια τους, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Συγκινητική επίσης είναι από την πρώτη στιγμή η προσφορά του κουβανικού λαού για τον καθαρισμό της περιοχής αλλά και σε αίμα, για τις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων που περιθάλπουν τους τραυματίες. Επιπλέον, με το πέρας των ενεργειών διάσωσης συλλέγονται και τα πρώτα στοιχεία για τις αιτίες του πολύνεκρου δυστυχήματος, που δηλώνεται ότι θα ερευνηθούν λεπτομερειακά, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία.
Ακόμα, καθημερινά καταφτάνουν στην κουβανική κυβέρνηση, στον λαό και στο ΚΚ Κούβας μηνύματα συλλυπητηρίων και συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.
Σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Αγαπητοί σύντροφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και τον κουβανικό λαό, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο ξενοδοχείο "Σαρατόγκα" στην Αβάνα, που οδήγησε στον θάνατο 31 ανθρώπων και στον τραυματισμό άλλων 85 (σ.σ. ο αριθμός άλλαζε με την ώρα).
Το Κόμμα μας εκφράζει τα θερμά του συλληπτήρια στους συγγενείς και τους οικείους όσων έχασαν την ζωή τους και εύχεται την ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών».
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Διαμαρτυρία γυναικών πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ενάντια στην ανακοίνωση της αντιδραστικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν ότι θα επιβληθεί υποχρεωτική περιβολή των γυναικών σε δημόσιο χώρο, με καλυμμένο όλο το πρόσωπο και το σώμα. Οι γυναίκες απαίτησαν τα δικαιώματά τους ως άνθρωποι, δικαιώματα ωστόσο που υποχώρησαν δραστικά ήδη από την ανατροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν τη δεκαετία του '80 και με την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση που έγινε με πρόσχημα την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, τους οποίους άνδρωσαν οι ιμπεριαλιστές, ακριβώς για την ανατροπή του λαϊκού καθεστώτος, της μόνης φωτεινής περιόδου της χώρας.
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική κυβέρνηση απέλυσε την επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, Παθ Εστέμπαν, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες παρακολουθούνταν το 2021 με το λογισμικό «Pegasus», ένα ισραηλινό ψηφιακό εργαλείο πειρατείας για την κατασκοπεία τηλεπικοινωνιών. Λίγες βδομάδες νωρίτερα υπήρξαν αποκαλύψεις ότι κορυφαίοι Καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές στοχοποιήθηκαν επίσης με spyware, καταγγέλλοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μαδρίτης.
ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι εξέφρασε ελπίδα για «εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό στρατηγό, αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, Μάικλ Ερικ Κουρίλα, ο οποίος μετέβη στο Κάιρο τη Δευτέρα. Δύο μέρες πριν είχε γίνει η αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 Αιγύπτιων στρατιωτικών.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β' για τη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή είχε χτες στη Νέα Υόρκη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Πριν από τη συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία διοργάνωσε η πρεσβεία της Ιορδανίας στις ΗΠΑ, μαζί με τις Εκκλησίες για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Στην εκδήλωση ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε ότι οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος και του παρόντος της Μέσης Ανατολής.
Απεργία πραγματοποίησαν χτες στο Ντουμπάι εκατοντάδες διανομείς της εταιρείας «Talabat», θυγατρικής της «Delivery Hero», μια περίπου βδομάδα μετά την απεργία των συναδέλφων τους στην πολυεθνική «Deliveroo», με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα.
Ας σημειωθεί ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγορεύονται τα ανεξάρτητα συνδικάτα, οι δημόσιες διαμαρτυρίες και η απεργιακή δράση. Παρ' όλα αυτά, οι μετανάστες διανομείς στην «Talabat» τόλμησαν απαιτώντας 54 σεντς (αμερικανικού δολαρίου) αύξηση σε παραγγελίες από 2,59 δολάρια ώστε να αναπληρώσουν στοιχειωδώς τις απώλειες εισοδήματος από την αύξηση 30% στις τιμές των καυσίμων που καταγράφονται στα ΗΑΕ από την αρχή του χρόνου.
Τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος Σύρων προσφύγων συνεχίζονται στην Τουρκία, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την αντιπολίτευση και να διαβεβαιώνει (αργά το βράδυ της Δευτέρας) ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να απελάσει Σύρους πρόσφυγες παρά τις πιέσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
«Θα προστατεύσουμε τους αδελφούς μας που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, ό,τι και να λέει ο ηγέτης του CHP», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που είχε ανακοινώσει πως το κόμμα του θα απελάσει περίπου το σύνολο των 3,6 εκατ. προσφύγων από τη Συρία μέσα σε δύο χρόνια.
Στο μεταξύ, οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2022 με στόχο την παροχή βοήθειας σε Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους ώστε οι τελευταίοι να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα τους, ανακοίνωσε χτες η ΕΕ. Στην 6η διάσκεψη «δωρητών» που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες η ΕΕ δεσμεύτηκε να χορηγήσει φέτος συνολικά περίπου 1,53 δισ. ευρώ.