Αύριο, Σάββατο 7 Μάη, από τις 10 π.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό
«Γνώσεις που ξεχνιούνται ακόμα κι όταν γράφεις άριστα! Τι φταίει;», «Συνεχόμενες αλλαγές στο σχολείο. Η κρίση παραμένει. Τι φταίει;», «Τι είναι πραγματικά νέο στην παιδαγωγική;», «Είναι η αλήθεια ζήτημα οπτικής;»... Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα σαν κι αυτά, που απασχολούν γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και ευρύτερα ανθρώπους που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με την Εκπαίδευση, θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν μέσα από τις 23 ομιλίες και παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της ημερίδας.
Η είσοδος στην ημερίδα θα είναι ελεύθερη και ο καθένας και η καθεμία μπορούν είτε να την παρακολουθήσουν ολόκληρη είτε να επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις ενότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο ανάλογα το αντικείμενό τους.
Την εισηγητική ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις σε 5 θεματικές ενότητες, με μισάωρα διαλείμματα ενδιάμεσα.
Αναλυτικά:
-- «Αναζητώντας τη "χαμένη τιμή" της Λογοτεχνίας», από την Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορα Φιλολογίας και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων.
-- «Το "Νέο" Πρόγραμμα Σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο: "Οταν το παλιό βαφτίζεται νέο"», από την Χαρά Γαλανοπούλου, φιλόλογο, με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική.
-- «Η διδασκαλία των Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», από την Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», φιλόλογο στη δημόσια Εκπαίδευση, με μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία.
-- «Μαθηματικά, ανάπτυξη και μεθοδολογία στη διδασκαλία τους», από την Ελπίδα Νασιοπούλου, καθηγήτρια Μαθηματικών, με μεταπτυχιακό στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών.
-- «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Ανάγκες και δυνατότητες», από την Βιολέτα Γαλανοπούλου, δασκάλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση.
-- «Νέα αναλυτικά προγράμματα της Χημείας: Καινοτομία ή ημιμάθεια;», από τον Ανδρέα Καργόπουλο, χημικό, διδάκτορα Χημείας, μεταδιδακτορικό ερευνητή και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
-- «Σύγχρονο σχολείο και αναλυτικά προγράμματα Φυσικής», από τον Βασίλη Καράβολα, φυσικό, διδάκτορα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης.
-- «Βιολογία: Μαθαίνοντας σε "θολά νερά" υπό όρους...», από τον Σπύρο Βέρρα, βιολόγο, με μεταπτυχιακό στη Βιολογία.
-- «Οι ιστορικές διαδρομές της "δημοκρατίας" και το περιεχόμενό της στην αντίληψη του σημερινού σχολείου», από τον Δημήτρη Βεργάκη, δάσκαλο, μεταπτυχιακό φοιτητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.
-- «1821 και 1922: Πτυχές της δια(παρα)μόρφωσης της συλλογικής - λαϊκής συνείδησης και μνήμης μέσα από δύο σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας στα σχολικά βιβλία», από τον Αναστάση Γκίκα, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- «Πώς γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας; Δύο παραδείγματα - δύο εποχές», από τον Νίκο Δάρδαλη, φιλόλογο, με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία.
-- «Μία κριτική προσέγγιση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στο μάθημα των Θρησκευτικών», από την Μαρία Πετίκη, δασκάλα - θεολόγο, με μεταπτυχιακό στην Ιστορική Θεολογία.
-- «Οικονομική εκπαίδευση ή απολογητική του καπιταλισμού;», από τον Χρήστο Μπαλωμένο, εκπαιδευτικό, διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- «Μεταμοντερνισμός και ενσωμάτωση. Οψεις του σύγχρονου συντηρητισμού στα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», από τον Παναγιώτη Πανά, εκπαιδευτικό, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Θεωρία.
-- «Μάθημα Φυσικής Αγωγής: Νέα προγράμματα σπουδών χωρίς γυμναστήρια και καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ή αλλιώς "ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται"», από την Ολυμπία Ζαραμπούκα, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Ασκησης (ΠΣΕΑΑ), οργανωτική συντονίστρια Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΕΛΦΑ), με μεταπτυχιακό στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία, αρθρογράφο εκπαιδευτικών θεμάτων στην ιστοσελίδα www.alfavita.gr.
-- «Η Αισθητική Αγωγή στην Εκπαίδευση: Ανάγκη και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και δημιουργικών ανθρώπων», από την Νατάσα Μουσάδη, εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μουσικό - μουσικολόγο, με μεταπτυχιακό στις Μουσικές Σπουδές.
-- «Αναλύσεις για τις ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων στα εργαστήρια δεξιοτήτων: Καταπολέμηση των διακρίσεων ή σημείο συνάντησης παρωχημένων αντιλήψεων και του "μοντέρνου" ανορθολογισμού;», από την Κωνσταντίνα Τσιότρα, ψυχολόγο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση των Γυναικών.
-- «Εργαστήρια δεξιοτήτων: Κακή απάντηση σε ένα πραγματικό πρόβλημα», από τον Παναγιώτη Ευαγγέλου, δάσκαλο.
-- «Επιστημολογικοί όροι αναπαραγωγής της αστικής κοσμοαντίληψης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών», από τον Δημήτρη Κοιλάκο, μεταδιδακτορικό ερευνητή και διδάσκοντα στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- «Αξιολόγηση και νέα αναλυτικά προγράμματα: Ποιος ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο αστικό σχολείο;», από την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ.
-- «Συζητάμε και αγωνιζόμαστε για "το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα"», από την Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.
-- Κλείσιμο ημερίδας, συμπεράσματα και προοπτικές, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.
MotionTeam |
Το αίτημα της κατάργησης της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ κυρίαρχο στις κινητοποιήσεις |
Καλώντας τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε συμμετοχή, η ΑΣΓΜΕ τονίζει:
«Και αυτήν τη σχολική χρονιά...
...υπήρξαν σημαντικά μαθησιακά κενά λόγω της τηλεκπαίδευσης τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία το ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε να καλύψει με επιπλέον ενισχυτική διδασκαλία.
...υπήρξαν σημαντικά κενά εκπαιδευτικών, με τη μη έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μαθήματα που δεν έχουν διδαχθεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.
...με την εφαρμογή της 2ης και 3ης ανάθεσης έχει καταργηθεί η ισότιμη παροχή γνώσης στους μαθητές, αφού βιολόγοι καλούνται να διδάξουν Φυσική, φυσικοί Μαθηματικά κ.λπ.
...με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου - λάστιχου για το κλείσιμο του τμήματος αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, τα περισσότερα τμήματα λειτούργησαν με συνεχείς απουσίες παιδιών, με αποτέλεσμα η ύλη να έχει διδαχθεί αποσπασματικά στο σύνολο σχεδόν των μαθητών».
Να περιορίσει την εξεταστέα ύλη και να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων καλεί και η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων το υπουργείο Παιδείας.
Η ΠΕΦ αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην ομαλή εξέλιξη της διδασκαλίας στα σχολεία, στην τηλεκπαίδευση και στα μαθησιακά κενά, σημειώνοντας πως «η διά ζώσης διδασκαλία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού, όπως αποδείχθηκε, είναι προϋποθέσεις αναντικατάστατες για την ουσιαστική θεμελίωση της γνώσης».
«Στις δυσμενείς αυτές συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία, πρέπει να συνυπολογιστεί το χρόνιο πρόβλημα της απώλειας διδακτικών ωρών εξαιτίας της έλλειψης του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η κάλυψη μιας απέραντης διδακτέας ύλης δεν είναι μόνο πρακτικά ανέφικτη, αλλά προσκρούει στη θεμελιώδη αρχή της Διδακτικής, την αφομοίωση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να καλυφθεί η εξεταστέα ύλη περιθωριοποιούνται τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να "δανειστούν" ώρες από τα δευτερεύοντα, κατά την κρίση των υπευθύνων, γνωστικά αντικείμενα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την ουσιαστική κατάργηση της γενικής παιδείας», τονίζει η ΠΕΦ ανάμεσα σε άλλα. Προσθέτει δε ότι «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη με τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων για την Α' και Β' Λυκείου, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η άνθιση της παραπαιδείας, η ανισότητα μεταξύ των μαθητών, η τυποποίηση της διδασκαλίας, η περιθωριοποίηση του εκπαιδευτικού είναι ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της Τράπεζας Θεμάτων. Στο σημείο αυτό θέλουμε απερίφραστα να δηλώσουμε ότι θεωρούμε τον εκπαιδευτικό τον κατεξοχήν υπεύθυνο για τη διατύπωση των θεμάτων, αφού αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες και το επίπεδο των μαθητών του». Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο να θεωρούνται προσωπικά υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί για την ολοκλήρωση την ύλης, όταν καλούνται απλώς να διεκπεραιώσουν μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο τη διδασκαλία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών τους, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε γνωστικού αντικειμένου».