Στα Γιάννενα ο τελευταίος σταθμός, με αγωνιστική «υποδοχή» από τους εργαζόμενους
Στην Πρέβεζα |
Με τη μαχητική παρουσία τους χάλασαν την κυβερνητική φιέστα, που για το στήσιμό της είχαν επιστρατευτεί πλήθος μελών της ΔΑΚΕ, κόντρα στην αγωνία και τα οξυμένα προβλήματα των υγειονομικών του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, με την υπουργό να αρνείται αρχικά κάθε συνάντηση με συνδικαλιστικό φορέα, μετά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν στα Νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας.
Κάτω από τις πιέσεις όμως των εργαζομένων, έγινε τελικά συνάντηση με μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΗ και της Επιτροπής Αγώνα των 217 συμβασιούχων του νοσοκομείου, που έχοντας κερδίσει τρίμηνη παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τέλη Ιούνη, διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.
Ο Μπάμπης Παπάς, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ, εξέθεσε τις εγκληματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε υγειονομικό προσωπικό, λέγοντας ότι ο σημερινός αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στο ΠΓΝΙ είναι μικρότερος από αυτόν πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό το ισοζύγιο είναι οριακά θετικό, με μεγάλο αριθμό όμως αυτών να απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ο Αλέξανδρος Μάρκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων, απαίτησε την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμη και με 25 χρόνια προϋπηρεσία, για να εισπράξει τον χλευασμό της αναπληρώτριας υπουργού, που προκλητικά αναρωτήθηκε γιατί ένα νοσοκομείο καθαρίζεται καλύτερα από μόνιμους εργαζόμενους αντί από εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργολάβο!
Είχε προηγηθεί την Τρίτη η επίσκεψη και αντίστοιχη αγωνιστική υποδοχή της Μ. Γκάγκα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Στη συνάντησή τους με την αναπληρώτρια υπουργό, οι εργαζόμενοι της εξέθεσαν την απαράδεκτη υποβάθμιση του νοσοκομείου, τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό.
Χαρακτηριστικά κατήγγειλαν ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου, που είναι ήδη κατά 30% κουτσουρεμένος στις οργανικές θέσεις σε σχέση με το 2012, αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει 30% κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό και πάνω από το 30% των εργαζομένων εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι παρέδωσαν υπόμνημα, απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, βελτίωση των υποδομών του νοσοκομείου και ανέγερση νέου αποκλειστικά δημόσιου.
Η υπουργός εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε ότι η χώρα «διέρχεται δύσκολη περίοδο» με τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ενώ τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή, επισιτιστική κρίση και τον πόλεμο. Αναφερόμενη στο αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου, είπε προκλητικά ότι «στο υπουργείο έχουμε αιτήματα για τουλάχιστον 15 νέα νοσοκομεία», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση, ενώ για την Πρέβεζα έταξε «ανακαινίσεις» ανεβάζοντας τον ...πήχη εν έτει 2022 να έχουν όλα τα δωμάτια των ασθενών τουαλέτα!
Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι σε φύλαξη και σίτιση θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από εργολάβο, ενώ θα παραχωρηθούν χώροι του νοσοκομείου σε ιδιώτες γιατρούς προς αξιοποίηση των υποδομών για την ανταποδοτική αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου.
Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής της είναι η εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ».
Την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια και επανεξετάσεις) στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινώντας από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Σισμανόγλειο και Ιπποκράτειο, καταγγέλλει η ΚΟ ΕΚΑΒ του ΚΚΕ.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η παράδοση του τομέα εξυπηρέτησης δευτερογενών διακομιδών των δομών Υγείας αρμοδιότητας 1ης ΥΠΕ στον ιδιωτικό τομέα μέσω μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων εντάσσεται στη διαχρονική πολιτική σύμπραξης δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, στην "περικοπή δαπανών" και τη μετακύλιση των βαρών στον ίδιο τον λαό με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Το έδαφος έχει προετοιμαστεί εδώ χρόνια με τη χρόνια υποστελέχωση του ΕΚΑΒ σε πληρώματα και οχήματα, την προσπάθεια διαχωρισμού των περιστατικών σε επείγοντα και χρόνια, με την προσπάθεια επαναφοράς "ταξίμετρου" και τις δηλώσεις εκπροσώπων του υπ. Υγείας ήδη από το 2010 για πληρωμή της μεταφοράς από τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
(...) Οι κρίσιμες αυτές υπηρεσίες ασφαλούς διακομιδής ασθενών γίνεται φανερό ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και τη λογική της αγοράς, ούτε με τις δωρεές των επιχειρηματικών ομίλων, εφοπλιστών, άλλων "ευεργετών" και προφανώς ούτε με προσλήψεις εργαζομένων με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις που ξεπερνούν τους 500 πανελλαδικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων κάθε μέρα κυκλοφορούν ελάχιστα ασθενοφόρα για τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα μεγάλες και επικίνδυνες αναμονές, αλλά και μόλις 8 ασθενοφόρα για τις ανάγκες δευτερογενών διακομιδών (επανεξέταση, εξιτήρια) με ατελείωτη ταλαιπωρία ασθενών.
Η ανταποδοτικότητα, η επιχειρηματική λειτουργία, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η λύση αλλά η αιτία των προβλημάτων. Η απάντηση βρίσκεται στη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην προμήθεια επαρκούς αριθμού σύγχρονων ασθενοφόρων σύμφωνα με τις ανάγκες υγειονομικών και ασθενών». Καταλήγοντας, η Κομματική Οργάνωση απαιτεί την άμεση απόσυρση της απόφασης της 1ης ΥΠΕ.
Ενας 28χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο εργοστασιακό συγκρότημα της «Alfa Wood» στην περιοχή Μαυραναίοι, στα Γρεβενά. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
H έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στη μονάδα βιομάζας για την παραγωγή Ενέργειας του εργοστασίου παραγωγής ινοσανίδας της «Alfa Wood». Εγινε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στη μονάδα βιομάζας που βρίσκεται στο πίσω σημείο των εγκαταστάσεων και ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου ένα χρόνο.
Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονταν δύο εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε και αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου όμως κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες τρεις μέρες, η μονάδα είχε βγει εκτός παραγωγής και βρισκόταν σε διαδικασία συντήρησης.
Αμεση ήταν η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών σωματείων στο κάλεσμα της ΕΝΕΔΕΠ για τη στήριξη των απεργών εργατών της COSCO, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους που αποτελεί υπόθεση όλων των εργαζομένων. Πέρα από τα άμεσα ψηφίσματα αλληλεγγύης, την παρουσία εκλεγμένων και μελών των σωματείων εκπαιδευτικών από όλη την Αττική στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας τις προηγούμενες μέρες, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τη στήριξή τους είτε με κατάθεση χρημάτων στο απεργιακό ταμείο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, είτε με κάλεσμα στα μέλη των σωματείων για μάζεμα τροφίμων διαρκείας, ειδών υγιεινής, βρεφικά γάλατα και τροφές στα γραφεία των σωματείων. Μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει με χρηματικά ποσά τα σωματεία: «Ν. Πλουμπίδης», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Δ. Γληνός», «Η πρόοδος», Αργοσαρωνικού, «Κ. Σωτηρίου», Χαϊδαρίου, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.
Χτες ακόμη 32 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.284 θάνατοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 231, το 48,48% πλήρως εμβολιασμένοι. Σε 200.000 τεστ (2% του πληθυσμού) επιβεβαιώθηκαν 8.675 νέα κρούσματα. Τα 660 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 3.373 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.343.565 και των επαναλοιμώξεων σε 124.363. Τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,89. Τη βδομάδα 25 Απρίλη - 1 Μάη, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,05%. Την ίδια βδομάδα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.200.
Τουλάχιστον 228 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί σε 20 χώρες και άλλα 50 είναι υπό διερεύνηση, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι παραμένουν άγνωστα τα αίτια των σοβαρών φλεγμονών. Τρία παιδιά (2, 8 και 11 ετών) έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία, αφού πρώτα εμφάνισαν ίκτερο, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απρίλη το σύνολο των περιστατικών ήταν 169 σε 11 χώρες, σε 74 περιστατικά εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, 20 είχαν νοσήσει με Covid και 19 είχαν νοσήσει ταυτόχρονα με αδενοϊό και Covid.
Οι συνήθεις ιοί, στους οποίους οφείλονται οι οξείες ιογενείς ηπατίτιδες (από την Α ως την Ε), δεν έχουν εντοπιστεί σε κανένα από τα κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποιο περιστατικό.