Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Κάθε στάση και ένα «επεισόδιο» στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας

Στα Γιάννενα ο τελευταίος σταθμός, με αγωνιστική «υποδοχή» από τους εργαζόμενους

Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα
Εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ανάμεσα σε αυτούς και πλήθος συμβασιούχων, διαδήλωσαν χτες ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «υποδεχόμενοι» αγωνιστικά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε χτες το νοσοκομείο, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις υγειονομικές μονάδες της Ηπείρου, για την προώθηση του «νέου ΕΣΥ».

Με τη μαχητική παρουσία τους χάλασαν την κυβερνητική φιέστα, που για το στήσιμό της είχαν επιστρατευτεί πλήθος μελών της ΔΑΚΕ, κόντρα στην αγωνία και τα οξυμένα προβλήματα των υγειονομικών του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, με την υπουργό να αρνείται αρχικά κάθε συνάντηση με συνδικαλιστικό φορέα, μετά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν στα Νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας.

Κάτω από τις πιέσεις όμως των εργαζομένων, έγινε τελικά συνάντηση με μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΗ και της Επιτροπής Αγώνα των 217 συμβασιούχων του νοσοκομείου, που έχοντας κερδίσει τρίμηνη παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τέλη Ιούνη, διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.

Ο Μπάμπης Παπάς, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ, εξέθεσε τις εγκληματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε υγειονομικό προσωπικό, λέγοντας ότι ο σημερινός αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στο ΠΓΝΙ είναι μικρότερος από αυτόν πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό το ισοζύγιο είναι οριακά θετικό, με μεγάλο αριθμό όμως αυτών να απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ο Αλέξανδρος Μάρκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων, απαίτησε την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, τονίζοντας ότι ανάμεσά τους υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμη και με 25 χρόνια προϋπηρεσία, για να εισπράξει τον χλευασμό της αναπληρώτριας υπουργού, που προκλητικά αναρωτήθηκε γιατί ένα νοσοκομείο καθαρίζεται καλύτερα από μόνιμους εργαζόμενους αντί από εργαζόμενους που απασχολούνται σε εργολάβο!

Στην Πρέβεζα

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η επίσκεψη και αντίστοιχη αγωνιστική υποδοχή της Μ. Γκάγκα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Στη συνάντησή τους με την αναπληρώτρια υπουργό, οι εργαζόμενοι της εξέθεσαν την απαράδεκτη υποβάθμιση του νοσοκομείου, τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικά κατήγγειλαν ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου, που είναι ήδη κατά 30% κουτσουρεμένος στις οργανικές θέσεις σε σχέση με το 2012, αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει 30% κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό και πάνω από το 30% των εργαζομένων εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι παρέδωσαν υπόμνημα, απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, βελτίωση των υποδομών του νοσοκομείου και ανέγερση νέου αποκλειστικά δημόσιου.

Η υπουργός εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε ότι η χώρα «διέρχεται δύσκολη περίοδο» με τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ενώ τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή, επισιτιστική κρίση και τον πόλεμο. Αναφερόμενη στο αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου, είπε προκλητικά ότι «στο υπουργείο έχουμε αιτήματα για τουλάχιστον 15 νέα νοσοκομεία», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση, ενώ για την Πρέβεζα έταξε «ανακαινίσεις» ανεβάζοντας τον ...πήχη εν έτει 2022 να έχουν όλα τα δωμάτια των ασθενών τουαλέτα!

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι σε φύλαξη και σίτιση θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από εργολάβο, ενώ θα παραχωρηθούν χώροι του νοσοκομείου σε ιδιώτες γιατρούς προς αξιοποίηση των υποδομών για την ανταποδοτική αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου.

Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής της είναι η εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ