ICON |
Για τα βιομηχανικά διδακτορικά, την κατά παραγγελία έρευνα από μια ιδιωτική επιχείρηση, που ήδη υπάρχουν και η κυβέρνηση τους δίνει τώρα και θεσμική κάλυψη, η ΔΗΠΑΚ σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση «θεσμοθετεί την "απελευθέρωση" της έρευνας από ακαδημαϊκά κριτήρια και απαιτήσεις. Προβλέπει ότι τα επιστημονικά ερωτήματα της έρευνας, η μεθοδολογία, το χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση και διάδοση των αποτελεσμάτων, τα πνευματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτά, οι όροι εργασίας και αμοιβής των φοιτητών, αλλά και οι αμοιβές των καθηγητών, θα είναι αποτέλεσμα ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ τριών ισότιμων (!) μερών: Καθηγητή - φοιτητή - επιχείρησης. Οι δε συσχετισμοί της θα αποτυπώνονται σε μια τριμερή συμφωνία που θα επικυρώνεται από ένα (επιχειρηματικό) πανεπιστήμιο που "διψά" για έσοδα...
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ξεπουλήματος και της απαξίωσης των διδακτορικών σπουδών, αρκεί να σημειώσουμε ότι προβλέπεται ακόμα και εκπροσώπηση της επιχείρησης στην τριμελή επιτροπή (!), με μόνο προσόν την κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών του εκπροσώπου της... Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δυσοίωνο το γεγονός ότι ενώ η τροπολογία αναφέρεται με αρκετή λεπτομέρεια στα δικαιώματα των επιχειρήσεων, δεν προβλέπει κάποιο "δικαίωμα" για τα άλλα δύο μέρη της συμφωνίας: Τον φοιτητή και τον καθηγητή».
Για το άλλο σκέλος της τροπολογίας, την ενίσχυση του θεσμού των επισκεπτών καθηγητών στο όνομα του «brain gain», η ΔΗΠΑΚ σχολιάζει ότι αντί για προσλήψεις μελών ΔΕΠ με σταθερή σχέση εργασίας «προστίθεται άλλη μια μορφή "ευέλικτης" σχέσης εργασίας σε όσες ήδη υπάρχουν. Προστίθεται, δηλαδή, άλλη μια κατηγορία διδασκόντων και ερευνητών δίπλα σε όλες τις άλλες - ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, "πανεπιστημιακοί υπότροφοι", υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, διδάσκοντες "απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας" κ.λπ. Συνεχίζεται έτσι το εμπόριο ελπίδας σε επιστήμονες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ... καλά της "κινητικότητας" και της "ευελιξίας".
Η ρύθμιση προβλέπει - τι άλλο; - την "ελευθερία" διαμόρφωσης των όρων απασχόλησης των επισκεπτών στο πλαίσιο του αυτόνομου ή αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου, προτάσσει την "ελευθερία" να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά για να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Στοχεύει στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, με όρους ατομικής επιβίωσης και όχι επιστημονικής άμιλλας, για μια θέση στον ήλιο. Ενώ ταυτόχρονα δείχνει τον δρόμο για την αξιοποίηση των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ - δηλαδή των εσόδων των πανεπιστημίων από την επιχειρηματική δραστηριότητα - για την κάλυψη ακαδημαϊκών αναγκών σε μόνιμη βάση».
Αναφορικά, τέλος, με την απαίτηση της κυβέρνησης ένα ποσοστό των συγγραμμάτων να διατίθεται στους φοιτητές και σε ηλεκτρονική μορφή, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι αποτελεί προσπάθεια «να μετακυλήσει το κόστος των συγγραμμάτων στους φοιτητές» και τονίζει: «Τα δωρεάν συγγράμματα δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε σκέψη για κατάργησή τους! Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πράγματι για τον "ψηφιακό μετασχηματισμό", να φροντίσει για τη δωρεάν διάθεση υψηλού επιπέδου σημειώσεων και βοηθητικού υλικού στο e-class, να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και επιστημονικά περιοδικά, να εκσυγχρονίσει εκπαιδευτικές και εργαστηριακές υποδομές».
Την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα σχολεία η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από όλες τις κυβερνήσεις αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων Δήμου Λάρισας.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η Ενωση Γονέων, «οι μειωμένοι κατά 40% προϋπολογισμοί κυρίως από το 2011 μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει την κατάσταση στα σχολεία στο απροχώρητο. Διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούν να "βγάλουν και απ' τη μύγα ξίγκι", όπως λέει ο λαός μας, προσπαθώντας να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς ο εξοπλισμός (παιδαγωγικός, ηλεκτρονικός κ.τ.λ.) είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος. Επίσης μια σειρά από έξοδα συντήρησης των "γερασμένων" πλέον σχολικών κτιρίων βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής, καθώς οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν καθώς ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από την υποχρηματοδότηση, είτε δεν αξιοποιούν τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για τη συντήρηση των κτιρίων (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων)».
Η Ενωση Γονέων επισημαίνει πως «η δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων, μαζί με τις Σχολικές Επιτροπές συντάσσονται με την κυρίαρχη πολιτική, αποδέχονται τη μεταβίβαση ευθυνών χωρίς την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και στη συνέχεια όλοι εμείς οι γονείς συνεχίζουμε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα βασικά, αναζητούμε δήθεν φιλάνθρωπους χορηγούς για τη συντήρηση των σχολείων, ελπίζοντας ότι θα προσφέρουμε έτσι ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας. Αλλες είναι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης σε σχέση με τη χρηματοδότηση των σχολείων και τη δήθεν δωρεάν Εκπαίδευση. Να δίνουν δισ. ευρώ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, στους εργολάβους για έργα βιτρίνας μέσω των αστικών αναπλάσεων και των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών του δήμου και ψίχουλα για Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια. Θεωρείται πολυτέλεια η έγκριση ενός αιτήματος από διευθύνσεις σχολείων για την αγορά ενός φωτοτυπικού, η προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων σε μαθητές κατά την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, δωρεάν μασκών, rapid και pcr τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, να προάγουν τον πολιτισμό μέσα από δημόσιο σχολείο ενισχύοντας σχολικές παραστάσεις».
Σε αυτές τις συνθήκες, η Ενωση καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους Συλλόγους Γονέων για τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε σχολείου, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στον δήμο Λάρισας, διεκδικώντας: Να καλυφθούν εδώ και τώρα όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Εδώ και τώρα έκτακτο κονδύλι για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων χρεών που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα. Καμιά πίεση από τη δημοτική αρχή προς τις διευθύνσεις των σχολείων για περιορισμό των δήθεν «περιττών» εξόδων.
Μόνιμους διορισμούς και σύσταση οργανικών θέσεων ζητάει η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, με δεδομένο και το ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, οι οποίες παρέμειναν ως λειτουργικά κενά.
Οπως αναφέρει, «το έτος 2017 - 2018, δηλαδή το έτος πριν την έναρξη της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, οι προσλήψεις αναπληρωτών ΠΕ 60 - νηπιαγωγών της α' φάσης ήταν 1.404 και τα οργανικά κενά 1.071.
Το πρώτο έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, δηλαδή το 2018 - 2019, οι προσλήψεις αναπληρωτών της α' φάσης ήταν 1.635 και τα οργανικά κενά 1.204.
Το δεύτερο έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, δηλαδή το 2019 - 2020, οι προσλήψεις αναπληρωτών της α' φάσης ήταν 2.280 και τα οργανικά κενά 1.401.
Το τρίτο έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, δηλαδή το 2020 - 2021, όπου όλοι οι δήμοι εφάρμοσαν τη δίχρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση, οι προσλήψεις αναπληρωτών της α' φάσης ήταν 2.900 και τα οργανικά κενά 2.067.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μέσα σε τρία σχολικά έτη δημιουργήθηκαν 1.496 νέες θέσεις λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα όμως δεν μετατράπηκαν αυτές οι 1.496 θέσεις σε οργανικές, αλλά παρέμειναν ως λειτουργικά κενά. Η μικρή αύξηση των οργανικών θέσεων αυτά τα τρία χρόνια προήλθε μόνο από τις αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις».
Οπως σημειώνουν, παρά τους διορισμούς του 2021, «τα εναπομείναντα 567 οργανικά κενά από πέρυσι και οι 254 φετινές συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή συνολικά 821 οργανικά κενά, επ' ουδενί δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές και σταθερές ανάγκες των νηπιαγωγείων της χώρας για μόνιμο εκπαιδευτικών προσωπικό».
Η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών διεκδικεί, παράλληλα με μόνιμες προσλήψεις, την άμεση σύσταση τουλάχιστον 1.100 νέων οργανικών θέσεων και τη μονιμοποίηση 11.000 εκπαιδευτικών στους φετινούς διορισμούς.
Την ανακοίνωση της ΠΕΑΝ κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά για την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.
Την αντίθεσή της στις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα για τους μαθητές της Στ' Δημοτικού και Γ' Γυμνασίου, δηλαδή τη λεγόμενη «ελληνική PISA», εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).
Η ΑΣΓΜΕ χαρακτηρίζει την «ελληνική PISA» μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και σημειώνει ότι ένας τέτοιος διαγωνισμός «κατηγοριοποιεί και ενθαρρύνει έναν στείρο ανταγωνισμό και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης.
Οι Σύλλογοι Γονέων δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα ή multiple choice. Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης Εκπαίδευσης», καταλήγει η ΑΣΓΜΕ.