ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση» της εισβολής λέει η Αγκυρα

Για ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της νέας εισβολής του τουρκικού στρατού στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ έκανε λόγο χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται και για επόμενες φάσεις της εισβολής, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που για άλλη μια φορά «κάνουν γαργάρα» τα περί «διεθνούς δικαίου» και την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους - σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διατυμπανίζουν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν γίνεται ούτε βήμα πίσω» από τους καθορισμένους σκοπούς της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 «τρομοκράτες του ΡΚΚ», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον έναν Τούρκο στρατιώτη που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως η χώρα του «δεν έχει σχέδια για τα εδάφη καμίας άλλης χώρας» και πως όταν εισβάλλει το κάνει «μόνο» όταν θέλει «να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της και τη σταθερότητα των γειτόνων της».

Προσπάθησε μάλιστα... να βγει και από πάνω, αφού βάφτισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ ευγενική «επιχείρηση» εκκαθάρισης των περιοχών «από τρομοκράτες του ΡΚΚ». Διαβεβαίωσε έτσι πως θα συνεχίσει απτόητος ο τουρκικός στρατός τις εισβολές σε Συρία και Ιράκ υπό τα παραπάνω προσχήματα.

Η νέα επιθετική ενέργεια, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Γράπωμα» (Operation Claw-Lock), έρχεται μετά τις διαδοχικές εισβολές του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ το 2020, με τις ονομασίες «Operation Claw Tiger» και «Operation Claw Eagle».

Οι αντιδράσεις στη Βαγδάτη

Η έναρξη της εισβολής προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Κούρδου Προέδρου Μπ. Σαλίχ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο εσωτερικό του Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν, επισημαίνοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και «απειλή για την ασφάλεια».

Ο αρχηγός του σιιτικού «Κινήματος ιρακινής Εθνικής Σοφίας», Σαγίντ Αμαρ αλ Χακίμ, καταδίκασε τις επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και απαράδεκτες». Κάλεσε δε την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ελέγξει τα σύνορα της χώρας και να εμποδίσει την Τουρκία να χρησιμοποιεί το ιρακινό έδαφος για να εξαπολύσει επιθέσεις.

Ο αρχηγός του κινήματος Σαντρ, Μουκτάντα αλ Σαντρ, προειδοποίησε την Τουρκία ότι μετά τη νέα εισβολή στο ιρακινό έδαφος «δεν θα μείνει σιωπηλός εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί».

Οι πρώτες ιρακινές αντιδράσεις στην έναρξη της τουρκικής επίθεσης είχαν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών που καταδίκασε - με μία μάλλον υποτονική ανακοίνωση - την εισβολή της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παρέμβαση των ΗΠΑ στη λογική εξίσωσης θύτη - θύματος

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και τερματισμό του «κύκλου της βίας»...

Με τη γνωστή πολιτική των ΗΠΑ που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, κάνοντας «πλάτες» στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν κάλεσε προχτές βράδυ τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Λαπίντ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ζητώντας να προβούν σε ενέργειες που θα τερματίσουν... «τον κύκλο της βίας», μετά την επικίνδυνη όξυνση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Μπλίνκεν μιλώντας στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο τόνισε τη «σημασία της συνεργασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων με σκοπό τον τερματισμό του κύκλου της βίας σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Γάζα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και αποχή από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις». Επιβεβαίωσε δε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη βελτίωση «της ζωής των Παλαιστινίων».

Τηλεφωνώντας στον Γ. Λαπίντ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ», καταδικάζοντας την πρόσφατη ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Και στους δύο ανακοίνωσε την αποστολή της Γιάελ Λέμπερτ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, η οποία μεταβαίνει τις επόμενες μέρες και έως τις 26 Απρίλη σε Ιορδανία, Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Αίγυπτο.

Νωρίτερα οι πρέσβεις 5 ευρωπαϊκών χωρών (Ιρλανδία, Γαλλία, Εσθονία, Νορβηγία, Αλβανία) απαίτησαν τον τερματισμό των συγκρούσεων στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ζητώντας να γίνει «πλήρως σεβαστό» το στάτους κβο των ιερών τόπων της πόλης που είναι υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας. Οι πέντε χώρες καταδίκασαν επίσης «όλες τις μορφές τρομοκρατίας», επικαλούμενες τη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάλεσε χτες για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη για τις επεμβάσεις της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακσα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα πάνω από 150 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση (κεκλεισμένων των θυρών) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και η λιτή ανακοίνωση του ειδικού «ειρηνευτικού» απεσταλμένου του Οργανισμού για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουίνσλαντ, που ζήτησε από όλες τις πλευρές... «αυτοσυγκράτηση», ώστε να αποκατασταθεί το πολιτικό κλίμα για την έναρξη «αξιόπιστης ειρηνευτικής διαδικασίας».

Χτες το απόγευμα, στο μεταξύ, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, εκατοντάδες Εβραίοι ακροδεξιοί έποικοι είχαν προγραμματίσει τη λεγόμενη «Παρέλαση των Σημαιών» κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε περίοδο αυξημένης έντασης εν μέσω Ραμαζανιού.

ΓΑΛΛΙΑ
Διεργασίες και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος

Λίγες μέρες πριν από τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος «Reconquete» του Ε. Ζεμούρ δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για συνεργασία με τον επίσης ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μ. Λεπέν, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, τον Ιούνη.

Στο σχετικό κάλεσμα - που εκτός από τον Ζεμούρ συνυπογράφει η ανιψιά της Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ, αντιπρόεδρος του νέου κόμματος - αναφέρεται ότι «αυτή η επιλογή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδιαιτερότητα της γραμμής και της στρατηγικής μας, που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στο πολιτικό φάσμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζεμούρ ήρθε 4ος στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ για τον β' γύρο καλεί σε υπερψήφιση της Λεπέν, απέναντι στον Μακρόν.

Με το κάλεσμα ζητείται μεταξύ άλλων συνεργασία και με τους «Ρεπουμπλικάνους», το «παραδοσιακό» δεξιό κόμμα, η υποψήφια του οποίου καταποντίστηκε στον α' γύρο, με λιγότερο από 5% των ψήφων. Στο εσωτερικό των «Ρεπουμπλικάνων» άλλοι ζητούν συμπαράταξη με τον Μακρόν, άλλοι το αντίθετο.

Μιλώντας στο δίκτυο BFM TV, η Μαρεσάλ είπε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Μακρόν στην προεδρία, είναι «μια επιλογή» να εκλεγεί η Λεπέν πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στην άλλη πλευρά του αστικού πολιτικού σκηνικού, ο «αριστερός» Ζαν - Λικ Μελανσόν, που βγήκε 3ος στον α' γύρο των εκλογών, ανέφερε ότι διεκδικεί την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να εκλεγεί αυτός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση, της εταιρείας «Opinionway - Kea Partners», εμφάνισε κι αυτή τον νυν Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, να επικρατεί στον β' γύρο των εκλογών, με 56%.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Τουλάχιστον 5 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας διασώστης, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 7 αγνοούνται, μετά από εκρήξεις μεθανίου που σημειώθηκαν χτες σε ανθρακωρυχείο στο Παβλόβιτσε, στη νότια Πολωνία. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα με την εταιρεία JSW, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε βάθος 1.000 μέτρων, ενώ εργάζονταν στις στοές 42 ανθρακωρύχοι. Λίγο αργότερα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το μέγεθος μιας πυρκαγιάς στην Αριζόνα, την οποία τροφοδοτούν θυελλώδεις άνεμοι, σχεδόν τριπλασιάστηκε χτες βράδυ, έχοντας ήδη κάψει δεκάδες κτίρια και αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η πυρκαγιά «Tunnel Fire» σάρωσε το βορειοανατολικό τμήμα της Αριζόνας, μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 66.000 στρέμματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενα βήμα πιο κοντά στην απέλαση του Τζ. Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας «WikiLeaks», έκανε χτες βρετανικό δικαστήριο, καθώς εξέδωσε επίσημη εντολή έκδοσής του στις ΗΠΑ. Η απόφαση μένει να επισημοποιηθεί από την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ενώ ο Ασάνζ αναμένεται να ασκήσει έφεση.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Δυνάμεις του συριακού στρατού πολιόρκησαν χτες για 13η μέρα τις συνοικίες Σεΐκχ Μακσούντ και Ασραφίγια της πόλης Χαλέπι που είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των γυναικών στον Λίβανο που πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών της εγκυμοσύνης επειδή, μεταξύ άλλων, εν μέσω της τριετούς οικονομικής κρίσης γιατροί και μαίες εγκαταλείπουν τη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Εργατικό Κόμμα ενημέρωσε χτες ότι επιχειρεί να κινήσει κοινοβουλευτική έρευνα κατά του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου μετά τις πρώτες εξηγήσεις που έδωσε για τα «κορονοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα πρόταση των Εργατικών που εάν εγκριθεί, θα παραπέμψει τον Τζόνσον στην Επιτροπή Προνομίων της Βουλής των Κοινοτήτων, ώστε να εξετασθεί αν η συμπεριφορά του συνιστά περιφρόνηση του Σώματος.

HΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για θέματα μετανάστευσης

Την αύξηση μεταναστευτικών ροών από την Κούβα προς τις ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπείες Αμερικανών και Κουβανών κυβερνητικών αξιωματούχων, στο πλαίσιο των πρώτων διμερών επαφών που πραγματοποιούνται από την έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν.

Επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο.

Η κυβέρνηση της Κούβας δηλώνει ότι επιθυμεί συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη δυνατότητα νόμιμης μετανάστευσης, ωστόσο επισημαίνει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις είναι αυτές που από τον Οκτώβρη του 2017 δεν τηρούν τη διμερή συμφωνία του 1994, που προέβλεπε ότι κάθε χρόνο θα μπορούν να μεταναστεύουν νόμιμα έως 20.000 Κουβανοί που το επιθυμούν. Ταυτόχρονα οι Κουβανοί που θέλουν να μεταναστεύσουν δεν μπορούν να ζητήσουν βίζα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα γιατί έχει αναστείλει αυτήν την υπηρεσία και έτσι αναγκάζονται να πάνε στη Γουιάνα στη Νότια Αμερική με επιπρόσθετα έξοδα.

Την ίδια ώρα, η κουβανική κυβέρνηση τονίζει ότι η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στους Κουβανούς αξιοποιείται για να παρουσιάζουν τους μετανάστες ως «διωκόμενους», ενώ αυτό που επιδιώκεται είναι η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης για τη δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του απάνθρωπου πολύμορφου αποκλεισμού και ταυτόχρονα τη δημιουργία προβλημάτων με χώρες της Κεντρικής Αμερικής και το Μεξικό, από τις οποίες διέρχονται όσοι προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε ΜΜΕ ανέφεραν ότι επιδιώκουν να άρουν τις αντιρρήσεις των κουβανικών αρχών προκειμένου να δεχθούν πίσω κάποιους από τους Κουβανούς που προσπαθούν ή θέλουν να απελάσουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ