ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Απεργούμε και βγαίνουμε στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή στον πόλεμο

Αύριο, στις 11 π.μ., το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα (πλ. Συντάγματος), στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε δεκάδες πόλεις

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στη ΔΕΗ
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στη ΔΕΗ
«Ολοι στην απεργία ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο»: Με το κάλεσμα αυτό, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς απευθύνονται στους εργαζόμενους και όλο τον λαό μπροστά στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα.

Μέχρι την τελευταία ώρα, τα συνδικάτα συνέχιζαν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, τις συνελεύσεις και συσκέψεις για να συζητηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της κινητοποίησης, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και όλο τον λαό, αλλά και η συνέχεια στην πάλη, η κλιμάκωση με ορίζοντα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για να «νεκρώσουν» αύριο Τετάρτη οι χώροι δουλειάς και να γίνουν τα συλλαλητήρια η εργατική - λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα - ψίχουλα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, στις επιπτώσεις αυτής της εμπλοκής. Στο πλαίσιο αυτό και με αιχμή την πάλη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με μέτρα προστασίας από την ακρίβεια που καλπάζει, το πρόγραμμα δράσης κάθε μέρα εμπλουτίζεται.

Κινητοποίηση στα Χανιά για «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό»
Κινητοποίηση στα Χανιά για «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό»
Τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει και μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων. Συγκεκριμένα, έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, οι Ενώσεις ΕΒΕ Ασπροπύργου, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση», η Ενωση Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθηνών και Προαστίων, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, η Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.

Αντίστοιχα, το «παρών» στις συγκεντρώσεις θα δώσουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών σε όλη τη χώρα.

Ακόμα, κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλούν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ, ενώ κάλεσμα έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πλευρό των εργαζομένων θα διαδηλώσουν σε μια σειρά πόλεων Ομοσπονδίες και σύλλογοι των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Περιοδείες, παρεμβάσεις και συνελεύσεις

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια παρατρεχάμενων της εργοδοσίας να θέσουν εμπόδια στη χτεσινή του περιοδεία στο εργοτάξιο του νέου δημαρχείου Χαλανδρίου. «Πήραν την απάντησή τους, το κάλεσμα για την απεργία είχε θετική απήχηση και το εργοτάξιο εκείνη τη μέρα (αύριο) θα κλείσει», τονίζει. «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει το Συνδικάτο να παρευρίσκεται στον χώρο δουλειάς και να συζητάει με τους εργάτες, να ενημερώνει για τις εξελίξεις του κλάδου. Δεν πάμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζει.

Συνέχιζε μέχρι χτες τις περιοδείες σε εργοτάξια του νομού το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την αυριανή απεργία και τη συγκέντρωση που οργανώνεται στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Παράλληλα, συζητά με τους εργαζόμενους σχετικά με την πρόταση των εργοδοτών του κλάδου για την υπογραφή ΣΣΕ. «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για αυξήσεις σε μισθούς - μεροκάματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στήριξη του εισοδήματός μας, απέναντι στην πολιτική της ακρίβειας που τσακίζει το εισόδημά μας, απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι
Παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι
Επίσης στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και συμμετοχή μιας σειράς σωματείων, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή κινητοποιήσεις σε καταστήματα των μεγάλων σούπερ μάρκετ, καταγγέλλοντας το κύμα ακρίβειας που ξεζουμίζει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και απευθύνοντας κάλεσμα στην απεργία.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Στη συνέλευση πλειοψήφησε το αγωνιστικό πλαίσιο της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος μαζί με τα συνδικάτα των κατασκευών). Η απόφαση της συνέλευσης καλεί σε απεργιακή κλιμάκωση στην Εργατική Πρωτομαγιά μαζί με τα ταξικά σωματεία, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για το ζήτημα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα έκαναν σωματεία στα Χανιά την περασμένη Παρασκευή, καλώντας παράλληλα στην απεργία και στη συγκέντρωση που οργανώνουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κινητοποίηση στη ΔΕΗ, χτες το πρωί, εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ το Σάββατο, συσκέψεις και καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, συνεχιζόταν η δράση των σωματείων στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για την επιτυχία της αυριανής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Εξρμήσεις σε εργοτάξια
Εξρμήσεις σε εργοτάξια
Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις:

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους και Τσιμισκή από ΣΕΤΕΠΕ, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα «Πράκτικερ», Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη», Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριότητας - Φύλαξης Κ. Μακεδονίας.

Στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αθωνος από Συνδικάτα Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Οικοδόμων, Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας από τα σωματεία του Δημοσίου και φοιτητικούς συλλόγους.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μαζί με Παράρτημα του Πανελλαδικού Σωματείου στα «Πράκτικερ» και το Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 7 π.μ., έξω από το «Πράκτικερ», με αφορμή τη διακοπή από την εταιρεία του μηνιαίου προγραμματισμού βαρδιών και την αντικατάστασή του με πρόγραμμα ανά βδομάδα.

Στο κάλεσμα των σωματείων για οργάνωση και μαζική συμμετοχή στην απεργία, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους ζητούσαν να έρθουν σε επαφή με το συνδικάτο τους, ρωτούσαν για την ώρα και το σημείο συνάντησης για το συλλαλητήριο. Πολλοί δήλωσαν την απόφασή τους να μπουν μαχητικά στην πάλη.

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων συνεχίζονταν οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς σε μεγάλα εργοτάξια και γιαπιά, με τους εργαζόμενους στις κατασκευές να προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία. Το κλίμα αυτό αναδεικνύεται και στους μαζικούς χώρους δουλειάς, όπως το μετρό. Οι εργαζόμενοι στο σκάμμα του μετρό στο αμαξοστάσιο, έκαναν Γενική Συνέλευση και πήραν απόφαση να συμμετάσχουν συγκροτημένα στην απεργία. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία πήραν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δομικών υλικών «ΘΡΑΚΩΝ» οι οποίοι έκαναν στάση εργασίας και συνέλευση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, τα σωματεία πραγματοποίησαν και παρεμβάσεις με πανό, αφίσες και συνθήματα στις ΒΙΠΕ και έξω από επιχειρήσεις, όπως το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης που έγραψε συνθήματα έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΞΥΛ.

Στον Χορτιάτη, με πρωτοβουλία των σωματείων, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη, με τις παρεμβάσεις να επικεντρώνονται στα οξυμένα ζητήματα της ακρίβειας και στην οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την απεργία. Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα προπαγάνδισης και περιοδειών τις μέρες πριν από την απεργία.

Χτες το απόγευμα η Επιτροπή Αγώνα Κορδελιού - Ευόσμου Ενάντια στην Ακρίβεια, συνεχίζοντας τη δράση της, πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση στην πλατεία Ευόσμου.

Ακινητοποιημένα πλοία, αεροπλάνα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια αύριο Τετάρτη τα βαπόρια αφού απεργούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, που πάρθηκε μετά από πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Απεργιακή απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Απεργούν, επίσης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στο έδαφος.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν επίσης το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ, καθώς απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει τα σωματεία των εργαζομένων. Αντίστοιχα και στα τρόλεϊ, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (οδηγοί) και το Σωματείο Τεχνικών και Υπαλλήλων ΟΣΥ (πρώην ΗΛΠΑΠ).

Σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, καλώντας τους εργαζόμενους και στα λεωφορεία να «σηκώσουν τα χειρόφρενα» αύριο, στον αντίποδα της απόφασης για στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας - 9 π.μ. και 9 μ.μ. - λήξη βάρδιας) που αποφάσισε το προεδρείο του Συνδικάτου Εργαζομένων (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ).

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 11 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., πλατεία έναντι Ταχυδρομείου

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., νέο λιμάνι (λιμένας)

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Καστοριά, 10.30 π.μ., Περιφέρεια (Νομαρχία)

Κατερίνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λέρος, 11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Μαντούδι, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σιάτιστα, 11 π.μ., απέναντι από το δημαρχείο

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

Χανιά, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χίος, 11 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων και μαζικών φορέων για τη συγκέντρωση στις 6 Απρίλη στο Σύνταγμα θα είναι στις 10.15 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

Πούλμαν από φορείς για το Σύνταγμα

Ανω Λιόσια (9 π.μ., τριγωνική πλατεία, όπισθεν δημαρχείου), Ελευσίνα (9 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Ασπρόπυργο (9.15 π.μ., παραλία), Κόκκινο Μύλο (9.15 π.μ., τριγωνική πλατεία), Μενίδι (9.15 π.μ., πλατεία Καράβου), Ολυμπιακό Χωριό (9 π.μ., Κακλαμανάκη 21), Ν. Ιωνία, (9.15 π.μ. ΟΤΕ, Ηρακλείου 245), Γαλάτσι (9.15 π.μ. Παλιό Τέρμα, Βεϊκου 7), Ηράκλειο (9.15 π.μ., κιν/φος «Τρία Αστέρια», Ηρακλείου 386), Περιστέρι (9 π.μ. ΚΕΠ Ν.Ζωής, 9 π.μ. Πλ.Δέγλερη, 9.15 π.μ. Πλ Δημαρχείου, 9.15 π.μ. Πλ.Λόφου), Μελίσσια (9 π.μ., Λ Δημοκρατίας, Ζ. Πηγή), Βριλήσσια (9.10 π.μ., Λ.Πεντέλης - Κωτσόβολο). Αθήνα (9.15 Ανω Πατήσια, 9.20 π.μ. Πλ.Κολιάτσου), Χαϊδάρι (9.15 π.μ. Παλατάκι).

Προσυγκεντρώσεις στον Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά στις 11 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, έχουν καθοριστεί για τις 10.30 π.μ. ως εξής:

  • Εργατικό Κέντρο: Εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζικές οργανώσεις από Νίκαια, Κορυδαλλό και Πειραιά.
  • ΗΣΑΠ: Μαζικές οργανώσεις και φορείς από Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Σαλαμίνα.
Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Μπροστά στην απεργία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν σχετικά με τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα:

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

-- Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Τα συνδικάτα προτείνουν ο κατώτερος μεικτός μισθός να διαμορφωθεί στα 825 ευρώ, με κριτήριο την ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος.

-- Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

-- Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών κ.ά.

-- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

-- Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.

Ειδικά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι διεκδικήσεις των σωματείων εστιάζουν σε:

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

-- Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

-- Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

-- Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

-- Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

-- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

-- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

-- Οχι στις απολύσεις. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απεργιακή συγκέντρωση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ