ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα στο επίκεντρο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Δολοφονία εκατοντάδων αμάχων καταγγέλλει το Κίεβο - «Ακόμη μια στημένη προβοκάτσια», απαντάει η Ρωσία

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην πόλη Μπούκα

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην πόλη Μπούκα
Για την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και νέα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας για μια «ειρηνευτική» συμφωνία, αξιοποιούνται από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης οι ουκρανικές καταγγελίες για εκατοντάδες νεκρούς άμαχους στην πόλη Μπούκα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Από την πλευρά της, η Μόσχα κάνει λόγο για στημένη προβοκάτσια, η οποία σκηνοθετήθηκε και δημοσιοποιήθηκε από το Κίεβο 4 μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Καθώς και οι δυο πλευρές εντείνουν την προπαγάνδα του πολέμου και εξαπολύουν εκατέρωθεν καταγγελίες, το βέβαιο είναι πως το ζήτημα των «ρωσικών εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία «δουλεύεται» σταθερά από τη Δύση και θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο για ποικίλες πιέσεις στη Μόσχα και μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση.

Μετά τα γεγονότα στην Μπούκα θα ασκηθούν πιέσεις για κυρώσεις και εμπάργκο εισαγωγών και στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλους στρατηγικής σημασίας τομείς, όπου μέχρι στιγμής αντιτίθενται η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ.

Χτες, εξάλλου, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν τις απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών.

Ερευνες για «εγκλήματα πολέμου» και κυρώσεις

Με άξονα τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα εντείνονται διεργασίες για νέες κυρώσεις και παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης

Copyright 2022 The Associated

Με άξονα τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα εντείνονται διεργασίες για νέες κυρώσεις και παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης
Την Κυριακή οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία προβάλλοντας εικόνες με εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων - κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση - τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από την Μπούκα και άλλες πόλεις έξω από το Κίεβο.

ΗΠΑ, Βρετανία, κράτη - μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ αντέδρασαν άμεσα και συντονισμένα, ενισχύοντας τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου και υπευθύνων που πρέπει να λογοδοτήσουν, ενώ προανήγγειλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες», ανέφερε η ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν την Ουκρανία στη συλλογή και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου και θα στείλουν ερευνητές στην Μπούκα που θα συνεργαστούν με τους Ουκρανούς εισαγγελείς, την Europol και την Eurojust.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε εκ νέου τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «εγκληματία πολέμου» και ζήτησε δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ενώ προανήγγειλε νέες κυρώσεις, οι οποίες είχαν συζητηθεί και την περασμένη βδομάδα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου πάντως δήλωσε χτες στο Reuters ότι «το Πεντάγωνο δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτόνομα και μόνο του, αλλά δεν είμαστε επίσης σε θέση να αντικρούσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς» (τους ισχυρισμούς του Κιέβου για μαζικές δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα από τις ρωσικές δυνάμεις).

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Π. Σάντσεθ και της Πολωνίας Μ. Μοραβιέτσκι έκαναν λόγο για «γενοκτονία» στην Μπούκα και άλλες ουκρανικές πόλεις και πρότειναν συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούκα απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων» στη Ρωσία, οι οποίες θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, δήλωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται».

Για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, οι επιθέσεις «εναντίον αμάχων» σε Μπούκα και Ιρπίν αποτελούν «επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία» και η Βρετανία θα εντείνει τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Εξάλλου ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως τα κράτη του G7 πρέπει να αυξάνουν κλιμακωτά τις κυρώσεις μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Ρώσος από ουκρανικό έδαφος.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, επισκέφτηκε χτες την Πολωνία, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμ. Κουλέμπα, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα της, που έχει ηγηθεί της επιβολής κυρώσεων, «θα κάνει περισσότερα για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και θα συνεχίσει να πιέζει και άλλους να κάνουν περισσότερα», με φόντο αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Η Τρας ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους μας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Τρας, η οποία θα μεταβεί μέσα στη βδομάδα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες στο G7 και στο NATO.

Τα γεγονότα στην Μπούκα ακολούθησε και νέος γύρος απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της ΕΕ. Τις επόμενες μέρες 40 Ρώσοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», τα οποία «εργάζονται εδώ εναντίον της ελευθερίας μας και της συνοχής της κοινωνίας μας», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Αντίστοιχα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες.

«Κατά παραγγελία προβοκάτσια» καταγγέλλει η Ρωσία

Με απανωτές ανακοινώσεις η Ρωσία απέρριψε έντονα τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα από Ρώσους στρατιώτες, κάνοντας λόγο για «άλλη μια προβοκάτσια» του Κιέβου, που «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και με στόχο να πληγούν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την Μπούκα στις 30 Μάρτη, μια μέρα μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στις 31 Μάρτη, ο δήμαρχος της Μπούκα Αν. Φεντόρουκ επιβεβαίωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη, «χωρίς να αναφέρει ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα».

«Ολες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούκα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη μέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας γύρω από το Κίεβο και ότι σε όλη τη διάρκεια της κατοχής οι κάτοικοι της Μπούκα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ στα νότια «και κατοικημένες περιοχές» βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το ρωσικό υπουργείο υποστηρίζει πως οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους.

Ρεπορτάζ που μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ εξάλλου, δείχνουν βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ίδιες τις ουκρανικές δυνάμεις, όταν έφτασαν στην Μπούκα, να γυρνούν σε όλη την πόλη, να συζητούν με κατοίκους, χωρίς σε κανένα σημείο να γίνεται λόγος για εκατοντάδες πτώματα και εκτελέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε άλλα βίντεο που προβάλλονται, επισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους εμφανιζόμενους νεκρούς αμάχους φαίνεται να κινούνται ή ακόμα και να ανασηκώνονται.

Πρόκειται για «άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά ΜΜΕ, όπως και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί βίντεο με την έγκυο της Μαριούπολης, η φωτογραφία της οποίας με ματωμένο το μέτωπο έκανε τον «γύρο του κόσμου», ως απόδειξη πως το μαιευτήριο είχε βομβαρδιστεί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η M. Vishegirskaya κατηγορήθηκε τότε ως «ηθοποιός» από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βρετανία. Η ίδια τελικά εμφανίστηκε σε ρωσικά ΜΜΕ, αφού όπως φαίνεται ήταν από τους αμάχους που εκκενώθηκαν προς τη Ρωσία, και υποστήριξε ότι δεν έγινε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο, καθώς κανείς δεν άκουσε αεροπλάνα, αλλά πιστεύει ότι «χτυπήθηκε από οβίδες», κάτι που, όπως είπε, «κόπηκε» κατά τις δηλώσεις της. Επίσης το χτύπημα στο μαιευτήριο δεν αναφέρεται πλέον από τις δυτικές δυνάμεις ως αντικείμενο έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, χτες, με θέμα την «προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς» στην Μπούκα, και ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε επίσημη εξέταση για την «ουκρανική προβοκάτσια» και «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση».

Από την άλλη, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν στο ΣΑ του ΟΗΕ «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούκα και άλλες κατεχόμενες πόλεις», σύμφωνα με την ουκρανική πρόταση.

Νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων. Η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούκα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» για «πιθανά εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας πως «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου».

Ζελένσκι: Το τάγμα του Αζόφ «είναι αυτό που είναι»...

Το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ «είναι αυτό που είναι», ανάφερε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX News ο Β. Ζελένσκι, εξυμνώντας τους ως «υπερασπιστές της πατρίδας» και ομολογώντας πως έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Το Τάγμα Αζόφ λέγεται ότι είναι ένας ναζιστικός παραστρατιωτικός οργανισμός στη χώρα σας και υπάρχουν εκθέσεις ότι έχουν προβεί σε θηριωδίες. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες για ουκρανικές μονάδες όπως το τάγμα Αζόφ;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Το Αζόφ είναι αυτό που είναι... Υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Ολα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα, αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Το 2014 υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που μερικοί από αυτούς τους εθελοντές μας όντως παραβίασαν τους νόμους και μπήκαν φυλακή», απάντησε ο Ζελένσκι, παραδεχόμενος ουσιαστικά τόσο τον χαρακτήρα όσο και τη δράση των φασιστικών ταγμάτων Αζόφ.

Ουκρανία: Ανεπαρκείς οι κυρώσεις της ΕΕ - Νέες αιχμές κατά της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως περαιτέρω απαγορεύσεις στις εξαγωγικές τεχνολογικών και άλλων αγαθών, βαρύτερες κυρώσεις σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανεπαρκή αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα» τις νέες κυρώσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο. Αξίωσε εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT.

Η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η Ουκρανία οξύνει από την πλευρά της την κριτική και τις πιέσεις απέναντι στο Βερολίνο, καθρεφτίζοντας και ευρύτερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας. Ο Ζελένσκι κάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, να πάνε στην Μπούκα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια «πολιτικής κατευνασμού της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι επέκρινε τη «συγκαλυμμένη άρνηση» του ΝΑΤΟ, το 2008 (τότε Γαλλία και Γερμανία είχαν καταψηφίσει), να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, η οποία οφειλόταν «στον παράλογο φόβο ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων».

Πάντως σε ανακοίνωσή της η Αγκ. Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφασή της το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία κατήγγειλε τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, και του καταλόγισε ευθύνες για την πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία έναντι της Μόσχας όταν υπηρετούσε ως ΥΠΕΞ, όπου επί των ημερών του υπογράφτηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ και ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκ. Σρέντερ.

«Η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει θεμελιώδης, ακόμη και ιερή, ό,τι και αν συμβεί» καταλόγισε ο πρέσβης στον Γερμανό Πρόεδρο, για τον οποίο είπε πως «σκέφτεται όπως ο Πούτιν», γι' αυτόν «δεν υπάρχει ουκρανικός λαός ούτε γλώσσα, ούτε πολιτισμός, και επομένως ούτε κράτος».

Πριν από λίγες μέρες ο Ουκρανός πρέσβης είχε δηλώσει στην «FAΖ» ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, στη συνάντηση μαζί του «σχεδόν έκλαιγε», ενώ ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, «ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ισολογισμούς παρά για τα δεινά των Ουκρανών» και ήθελε με συνοπτικές διαδικασίες να συνεργαστεί με την επόμενη, φιλορωσική, κυβέρνηση της χώρας, καθώς, όπως πίστευε, η Ουκρανία «ήταν θέμα ωρών» να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Συνεχίζεται η «ροή» ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία

Πυρηνικά και επιπλέον μόνιμα στρατεύματα ζητεί από τις ΗΠΑ η Πολωνία

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν έως και 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια από την εκλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν στα 2,3 δισ. δολάρια.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Puma».

«Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, την περασμένη βδομάδα μιλώντας στο διεθνές συνέδριο χορηγών για την Ουκρανία στο Λονδίνο, το οποίο αποφάσισε να ενισχυθεί η Ουκρανία με παροχή πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας, συστημάτων αεράμυνας «Starstreak» και 6.000 νέων αντιαρματικών και πυραύλων υψηλής έκρηξης.

Η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Πολωνία, τις ΗΠΑ και άλλους «εταίρους» για να συντονίσει την παροχή μακροπρόθεσμης διεθνούς υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο Ουάλας κάλεσε επίσης από το συνέδριο για αύξηση των πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια επιλογή που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα και επιταχύνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πυρηνικά ζητάει η Πολωνία από τις ΗΠΑ

Πυρηνικά όπλα και στρατεύματα των ΗΠΑ ζήτησε η Πολωνία, που πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και ενώ προετοιμάζεται μόνιμη και ενισχυμένη ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

«Αν οι Αμερικανοί μας ζητούσαν να αποθηκεύσουμε τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα ήμασταν ανοιχτοί. Θα ενίσχυε σημαντικά την αποτροπή έναντι της Μόσχας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Γ. Κατσίνσκι, προσθέτοντας πως προς το παρόν το ζήτημα αυτό δεν τίθεται, «αλλά μπορεί να αλλάξει σύντομα», καθώς «είναι λογικό να επεκταθεί η πυρηνική συμμετοχή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η Πολωνία θα καλωσόριζε επίσης την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη από 100.000 στρατιώτες σήμερα σε 150.000. Κατά την άποψή του, 75.000 από αυτούς τους στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν σταθερά στα ανατολικά, 50.000 μόνο στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία έχει διπλασιαστεί στις χώρες της Βαλτικής και έχει δεκαπλασιαστεί στην Πολωνία, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Α. Ανουσάουσκας. «Αυτή η παρουσία συνεχίζει να αυξάνεται και τον Μάη θα κορυφωθεί. Για πόσο καιρό οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λιθουανία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή», είπε.

Η Γερμανία μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, της οποίας ηγείται.

Η Ουκρανία είχε απορρίψει πρόταση του Σολτς για «ουδετερότητα»

Η Ουκρανία φέρεται να απέρριψε στις 19 Φλεβάρη, λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, πρόταση του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, να παραιτηθεί η Ουκρανία από τις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ και να δηλώσει ουδετερότητα, ως μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

«Αυτή η συμφωνία θα υπογραφόταν από τον κ. Πούτιν και τον κ. Μπάιντεν που μαζί θα εγγυόντουσαν την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν και πως οι πιο πολλοί Ουκρανοί θέλουν η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ», γράφει η «Wall Street Journal».

Σε αυτά τα αιματοβαμμένα παζάρια και τέτοιους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς θυσιάζεται ο ουκρανικός λαός. Αυτό, δηλαδή, που σήμερα - μετά από τόσες χιλιάδες νεκρούς - η ουκρανική κυβέρνηση εμφανίζεται να το προτείνει και να το διαπραγματεύεται με τη ρωσική, το είχε απορρίψει πριν από τον πόλεμο και μάλιστα παρότι πολλοί Δυτικοί «σύμμαχοί» της τόνιζαν πως «δεν τίθεται θέμα» άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν ξεκαθαρίζεται αν η ουκρανική κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση μετά από προτροπή των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας κ.λπ.

Ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής, Βλ. Μεντίνσκι, χαιρέτισε προχτές την «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση της Ουκρανίας στο καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής, Ντ. Αραχάμια, ισχυρίστηκε πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός από το ζήτημα της Κριμαίας».

«Στην πραγματικότητα (...) όλες αυτές οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ζητάει η Ρωσία από το 2014», αντέδρασε ο Μεντίνσκι.

Αν και ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί πως οι συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ο Μεντίνσκι διαβεβαίωσε πως «δεν συμμερίζεται αυτήν την αισιοδοξία», καθώς οι «Ουκρανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί "ειδικοί" καθυστερούν πολύ να επιβεβαιώσουν ακόμη και τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά, στο Ντονμπάς. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, ενώ ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται και από τη Σούμι, κοντά στο Χάρκοβο.

Η Ρωσία έχει επανατοποθετήσει περίπου τα 2/3 των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει γύρω από το Κίεβο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει υποχωρήσει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ζιτόμιρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο είναι κυρίως μια ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι δολοφονίες αμάχων η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι δολοφονίες αμάχων είναι η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όποιος κι αν τις διαπράττει, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, είτε τώρα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, είτε παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού με ευθύνη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Η καταδίκη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει να είναι καθολική, χωρίς επιλεκτικές "ευαισθησίες" που οδηγούν στην αθώωση των εγκλημάτων του ενός ή του άλλου στρατοπέδου "ληστών"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ