ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Αγωνιστική «υποδοχή» στην κυβέρνηση που κόβει κορδέλες δίχως αντίκρισμα

Κινητοποίηση από το Σωματείο και φορείς της περιοχής κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Υγείας

Στο «Καραμανδάνειο»
Στο «Καραμανδάνειο»
Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν δεκάδες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Θριάσιο», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου τους, όπως και σωματεία και φορείς της περιοχής στον υπουργό Υγείας που βρέθηκε χτες στον χώρο για να κόψει άλλη μια «κορδέλα» δίχως αντίκρισμα για τον λαό. Η κυβέρνηση μάλιστα επιστράτευσε και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (μέχρι και την ΟΠΚΕ!), για να συνοδεύουν το υπουργικό κλιμάκιο σε κάθε του βήμα, ακόμα και μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», ήταν από την άλλη το σύνθημα που αντηχούσε στο νοσοκομείο από νωρίς και ειδικά κατά την άφιξη του υπουργού.

Αδυνατώντας να ξεφύγει από τον κλοιό των εργαζομένων, η κυβέρνηση ήρθε κατά πρόσωπο αντιμέτωπη με το δριμύ «κατηγορώ» των συγκεντρωμένων: «Σας περιμένουμε υπουργέ με ανυπομονησία για να σας ρωτήσουμε, πώς αισθάνεστε που ήρθατε να εγκαινιάσετε χειρουργεία που δεν θα λειτουργήσουν γιατί δεν έχετε προσλάβει νοσηλευτές, γιατρούς, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου κι αναισθησιολόγους; Που την Παρασκευή συνάδελφοί μας απολύθηκαν για να έρθει ο εργολάβος που είναι ακριβότερος; Που 43 συνάδελφοι είναι σε αναστολή, γιατί εμμένετε να μετατρέπετε τον εμβολιασμό από όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε εργαλείο εκβιασμών και απολύσεων; Που έχετε καθηλώσει τους μισθούς μας και δεν φτάνουν ούτε για το ρεύμα; Που μας κοροϊδεύετε με τα ΒΑΕ; Που αξιοποιείτε την επιδημία για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία;», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, Μ. Βαρδαβάκης, μιλώντας με τον Θ. Πλεύρη μπροστά στους συγκεντρωμένους.

Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»
Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»
Του μετέφερε μάλιστα τη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τις υποστελεχωμένες κλινικές και εντατικές, για τη μόνιμα πλημμυρισμένη Ψυχιατρική με ράντζα, για τους υγειονομικούς που δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους, για την Παιδιατρική, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό που κινδυνεύουν να κλείσουν, το Ακτινολογικό «που χτες δεν υπήρχε γιατρός ενεργής εφημερίας».

Ο υπουργός Υγείας δεν έδωσε απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα του Σωματείου ούτε τόλμησε να επισκεφθεί τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου που στενάζουν από τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Επί τροχάδην έφτασε στον χώρο των εγκαινίων της νέας χειρουργικής πτέρυγας, ενώ οι εργαζόμενοι βροντοφώναζαν ότι «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός». Χαρακτηριστική του κλίματος αυταρχισμού είναι η προσπάθεια σύλληψης γιατρού - επειδή ...φωτογράφισε το αστυνομοκρατούμενο νοσοκομείο - η οποία αποτράπηκε με την άμεση παρέμβαση του Σωματείου.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε σε καμία οργανωμένη μειοψηφία η οποία τόσα χρόνια κρατάει αυτό το σύστημα με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει», ανέφερε στο γνωστό συκοφαντικό τόνο ο υπουργός Υγείας, στοχοποιώντας τους υγειονομικούς που αντιστέκονται στην ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ.

Οσο για τον «ευεργέτη» εφοπλιστή, Θ. Μαρτίνο, υπογράμμισε την «εκτίμηση» των επιχειρηματιών ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι επιτυχής και πιο οικονομική από το κράτος λόγω της ευελιξίας», σηματοδοτώντας το παραπέρα ξήλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Να σημειωθεί ότι πριν από την ανακατασκευή που «εγκαινιάστηκε» χτες λειτουργούσαν 5 χειρουργικές αίθουσες, όσες θα λειτουργούν και από σήμερα, ενώ παραμένουν πάνω από 220 κενές οργανικές θέσεις και όλα αυτά σ' ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην καρδιά της μεγαλύτερης βιομηχανικής ζώνης.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του Σωματείου με τον υπουργό Υγείας, ο τελευταίος επέμεινε στο «μέτρο» της αναστολής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για την παράδοση βασικών υπηρεσιών, όπως είναι η σίτιση, η φύλαξη, η καθαριότητα, στους εργολάβους. Ενώ για τα ΒΑΕ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα περικοπεί το επίδομα ακόμη και σ' όσους το λαμβάνουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Συγκέντρωση στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πατρών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που επικρατούν στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πατρών, το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό στη Δυτική Ελλάδα, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην πύλη του οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την άμεση στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό.

Ιδιαίτερα στάθηκαν στην έλλειψη παιδοαναισθησιολόγων αφού σε μικρό χρονικό διάστημα θα απομείνει μόνο ένας (από τους 4 που προβλέπονται), κάτι που ουσιαστικά θα σημάνει την παύση των χειρουργείων και την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή του.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν αντιπροσωπείες της δημοτικής αρχής της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο και πρόεδρο του νοσοκομείου, Κώστα Πελετίδη, καθώς και του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα. Στο κάλεσμα της επιτροπής της ΕΙΝΑ των γιατρών του νοσοκομείου, το «παρών» έδωσαν και άλλοι φορείς, με την Ράνια Κελεσίδου, εκπρόσωπο της τριμελούς της ΕΙΝΑ, να σημειώνει ότι «από τον Νοέμβριο έχουμε προειδοποιήσει την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο για τον αναισθησιολογικό τομέα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει κάτι».

Εξήγησε πως τον Ιούνη συνταξιοδοτείται ο ένας από τους δύο εναπομείναντες παιδοαναισθησιολόγους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν ουσιαστικά τα χειρουργεία, ενώ δεν θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά.

«Διεκδικούμε το νοσοκομείο να ενισχυθεί με το προσωπικό και τον εξοπλισμό που πρέπει. Είναι ένα δίκαιο αίτημα όχι μόνο για την Πάτρα αλλά για όλους τους νομούς που εξυπηρετεί», τόνισε ο δήμαρχος.

Απαίτησε μόνιμες προσλήψεις και καυτηρίασε το γεγονός ότι, παρά το επείγον του προβλήματος, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση στοχευμένα επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Υγεία, βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων που έκλεισαν άλλα, όπως το 409 και το Θώρακος στην πόλη μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρμούτας, υπογραμμίζοντας πως από κοινού με τους υγειονομικούς το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει τον αγώνα του για δημόσια δωρεάν Υγεία, προσθέτοντας ότι αυτός αφορά και την αυριανή 24ωρη απεργία.

172 νεκροί, 1.206 νέες εισαγωγές COVID στα νοσοκομεία

Αμείλικτοι παραμένουν οι αριθμοί της πανδημίας, μαρτυρώντας το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους».

Από το Σάββατο μέχρι και χτες έχασαν τη ζωή τους 172 άνθρωποι (62 χτες, 58 την Κυριακή, 52 το Σάββατο), ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας είναι 27.746 νεκροί.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365 (από 356 την Κυριακή), από τους οποίους το 58,36% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 41,64% πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε τρεις μέρες έγιναν 1.206 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 439 ασθενείς.

Συνολικά εντοπίστηκαν 44.606 νέα κρούσματα (15.823 το Σάββατο, 10.358 την Κυριακή). Χτες επιβεβαιώθηκαν 18.425, εκ των οποίων 6.786 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.652 στη Θεσσαλονίκη και 747 στο Ηράκλειο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.096.135.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ

Επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χτες το σχέδιο νόμου «Γιατρός Για Ολους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο έρχεται να επιταχύνει την εφαρμογή αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία και μάλιστα στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.

Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι: «Η θέσπιση των βασικών κατευθύνσεων μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» (του ΕΟΠΥΥ), προκειμένου να «εξοικονομηθούν πόροι» και να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασφαλισμένων. «Η τροποποίηση υφιστάμενων διατάξεων και θέσπιση νέων για την αποτελεσματικότητα και πρακτική λειτουργικότητα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», όπου σε κάθε κρίκο (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία) προβλέπεται η επέκταση των ΣΔΙΤ. Ο «Προσωπικός Ιατρός», ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» σε θεραπείες, εξετάσεις και παραπομπές, η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή και η διεύρυνση των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, το μπάλωμα των τεράστιων κενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας από ιδιώτες παρόχους και γιατρούς.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΝΑΠ
Μεγάλη η άνοδος σε ψήφους, έδρες και ποσοστά για τη ΔΗΠΑΚ

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στις εκλογές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), της μεγαλύτερης Ενωσης της χώρας, φτάνοντας μια ανάσα από την πρώτη θέση, ενώ είναι η μοναδική παράταξη που καταγράφει σημαντική άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα: Ψήφισαν 4.277 γιατροί (από 3.982 το 2019).

Για το ΔΣ της Ενωσης η ΔΗΠΑΚ έλαβε 1.191 ψήφους (από 904), 4 έδρες (από 3) και ποσοστό 27,8% (από 22,7%)

Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) έλαβε 1.292 ψήφους (από 1.193), 5 έδρες (από 4) και 30,2% (από 30%). Το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΣΕΚ) 726 ψήφους (από 665), 17% (από 16,7%) και διατηρεί τις 3 έδρες. Το «Μέτωπο» (ΣΥΡΙΖΑ) 409 ψήφους (από 452), 9,6% (από 11,4%) και 1 έδρα (από 2). Η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) 351 ψήφους (από 328), διατηρεί το 8,2% και τη 1 έδρα. Η ΑΙΣ 165 ψήφους (από 257), 3,9% (από 6,4%) και διατηρεί τη 1 έδρα. Η ΑΙΚ 143 ψήφους (από 183), 3,3% (από 4,6%) και έχασε τη 1 έδρα που είχε.

Για το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ η ΔΗΠΑΚ εκλέγει 35 αντιπροσώπους, η ΔΗΚΝΙ 38, το «Ενωτικό Κίνημα» 19, το «Μέτωπο» 10, η ΠΑΣΚ 6 και από 2 η ΑΙΚ και η ΑΙΣ.

Η ΔΗΠΑΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε 10 νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου: «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σωτηρία», «Ερυθρό Σταυρό», «Λαϊκό», Τζάνειο, Παίδων «Αγία Σοφία», Γενικό Ογκολογικό Κηφισιάς και ΨΝΑ Δαφνί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ