ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Απεργιακός ξεσηκωμός για τις θέσεις εργασίας και την ενιαία λειτουργία της επιχείρησης

Κάλεσμα του Σωματείου να «βουλιάξει» η Λάρυμνα στην αυριανή συγκέντρωση, στη 1 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία αύριο Τετάρτη 6 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ενώνοντας τη φωνή του με τους εργαζόμενους όλης της χώρας ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο.

Για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης αλλά και για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών τους, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ προχώρησαν, χτες, Δευτέρα, σε κοινή συνεδρίαση στα Ψαχνά Εύβοιας, ενώ σήμερα, Τρίτη, θα γίνει τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα που υπέβαλαν με εξώδικη πρόσκληση τα Σωματεία, προκειμένου να ενημερωθούν για τη θέση του υπουργείου για τις ομαδικές απολύσεις μετά και το δικαστικό «πάγωμα» της διαδικασίας.

Σε απεργιακούς ρυθμούς το εργοστάσιο της Λάρυμνας

Να βουλιάξει αύριο, Τετάρτη, η πλατεία μπροστά από την πύλη του εργοστασίου από απεργούς και διαδηλωτές επιδιώκει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Τις τελευταίες μέρες μέλη της διοίκησης του Σωματείου και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιούν εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου, περιοδείες στα χωριά της περιοχής, προπαγανδίζουν την απεργία με αφίσες και πανό, διοργανώνουν συσκέψεις με εργαζόμενους.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους συναδέλφους τους από άλλους χώρους δουλειάς της περιοχής, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες, στους νέους και στους συνταξιούχους για μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

«Διεκδικούμε να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ο εκσυγχρονισμός της και η παραπέρα ανάπτυξή της. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή όλων όσα μας χρωστούν οι κυβερνήσεις. Ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στην Ενέργεια και στα προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης», τονίζει το Σωματείο στο κάλεσμά του. Και προσθέτει:

«Στις 6 Απρίλη δεν είναι μία απεργία μόνο για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Είναι μια πανελλαδική πανεργατική απεργία που ο λαός ζητά να ζήσει, ζητά ειρήνη, λέει "όχι" στη δυσβάσταχτη ακρίβεια και τις επιπτώσεις του πολέμου, ζητά δουλειά και προκοπή.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει και στις 6 Απρίλη μέσα από μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει η περιοχή μας. Είμαστε εδώ, μια γροθιά και όλοι μαζί απαιτούμε να μπει τέλος στην ακρίβεια, στο κλείσιμο εργοστασίων, μαγαζιών, εργασιών, στον ξεριζωμό των αγροτών, στη φτώχεια και την ανέχεια».

Επίσης, το Σωματείο κάνει γνωστό ότι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ θα απευθύνουν χαιρετισμό στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε πόλεις της Στερεάς, της Εύβοιας και της Αθήνας, ενώ σωματεία και εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας ετοιμάζονται, αμέσως μετά τις κατά τόπους συγκεντρώσεις, να παραστούν στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρυμνας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

Το Σωματείο τονίζει την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα που κράτησε τους εργαζόμενους στην εργασία τους, αποκάλυψε τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και έφερε δυσκολίες στην εφαρμογή των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης είχαν χρονοδιάγραμμα 12 μήνες, για να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς εργαζόμενους, πετώντας μας σαν στυμμένες λεμονόκουπες, χωρίς διασφάλιση συνέχισης της λειτουργίας, "παίζοντας στα ζάρια" το μέλλον της και τις θέσεις εργασίας, κλέβοντάς μας τον μόχθο που μας χρωστά. Ο αγώνας μας, η στήριξη και η αλληλεγγύη που έχει εισπράξει αυτός, τους τα έχει χαλάσει τα σχέδια. Εχουν περάσει 24 μήνες και όλοι μαζί έχουμε κρατήσει ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ, είμαστε ακόμη στις εργασίες και τα σπίτια μας, όρθιοι, ενωμένοι, δυνατοί, κοντά στη νίκη», τονίζει και προσθέτει:

«Σήμερα ο ελληνικός λαός έχει μάθει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο. Για τη σκληρή εργασία μας και τις μικρές αμοιβές μας, για τους εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους μας. Για τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματά μας. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα μας είναι τεράστια και δημιουργεί επίσης τεράστια πίεση στην κυβέρνηση και στα συμφέροντα που θέλει να εξυπηρετήσει».

Επίσης, το Σωματείο κάνει αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις, με το «πάγωμα» των ομαδικών απολύσεων μετά από προσφυγή των Σωματείων και απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, την εκβιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει την ανακοπή της.

«Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει βάλει στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ το κονδύλι των αποζημιώσεών μας, επιδίωξε να μας απολύσει. Με αποπροσανατολισμό, παρατυπίες και παρανομίες προσπάθησε να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ. Με εξασφαλισμένο το Ταμείο Ανεργίας για όλους μας και τον μαρασμό όλης της περιοχής μας, μέσα από "δεσμεύσεις καλών προθέσεων", από τη μια, και ανοιχτό εκβιασμό με τρομοκρατία, από την άλλη, προσπάθησε να εξαπατήσει εργαζόμενους, κοινή γνώμη και δικαστές», σημειώνει.

«Διάλογος με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων»

Παράλληλα, το Σωματείο δηλώνει την πρόθεσή του να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ουσιαστικού διαλόγου με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την εκτίναξη της τιμής του νικελίου.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το "ράλι" των τιμών του νικελίου, οι "πράσινες μπίζνες", η "ρευστότητα" σε πολιτικό επίπεδο, όλα αυτά συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και απαιτούν πολιτικές λύσεις», τονίζει το Σωματείο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει σε απολύσεις πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και ουσιαστική διαβούλευση με τα σωματεία.

Η αντιπρόταση των εργαζομένων

Επιδιώκοντας τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, το οποίο υποτίθεται ότι επιδιώκει να διασφαλίσει και η κυβέρνηση μέσα από την πρόταση που κατέθεσε στη διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας απέστειλε στην κυβέρνηση, μέσω του «ειδικού εκκαθαριστή», τις αντιπροτάσεις του.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο έχοντας ως γνώμονα την «εξασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της», όπως αναφέρεται και υποτίθεται ότι στοχεύει η «Πρόσκληση σε Διαβούλευση», ζητά να του κοινοποιηθεί ΚΥΑ που να περιέχει:

-- Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών και το αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 21 Ν. 4664/2020 (με τον οποίο συνεχίζουμε να διαφωνούμε, κρατώντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας), δέσμευση για την εξασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διατηρώντας το παραγωγικό αντικείμενο της πυρομεταλλουργικής επεξεργασίας λατεριτών για την εξαγωγή σιδηρονικελίου, τη δέσμευση εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης σε αυτή την βάση με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, καθώς και την παράλληλη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων με κατεύθυνση την παραγωγή συσσωρευτών Ενέργειας.

-- Για την επίτευξη της παραγράφου 1, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μεταβίβασης απαιτείται η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς να διακοπεί η εργασία τους. Οι νέες συμβάσεις αορίστου χρόνου μέχρι τη λήξη της ειδικής διαχείρισης να είναι αποτύπωμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είχε συμφωνηθεί με τη διοίκηση το 2019 και δεν εφαρμόστηκε. Παράλληλα απαιτείται η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με την ενσωμάτωσή τους στο προσωπικό της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ και αυτόματη απομάκρυνση των δουλεμπορικών γραφείων.

-- Να συνταξιοδοτηθούν άμεσα, μόνο οι συνάδελφοι που σήμερα έχουν θεμελιώσει πλήρη ασφαλιστικά και ηλικιακά δικαιώματα.

-- Να εξασφαλιστεί η καταβολή στο 100% της αποζημίωσης και των υποχρεώσεων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, όπως γινόταν μέχρι την 28/2/2020 που διορίστηκε η ειδική διαχείριση και μονομερώς, παρανόμως, καταχρηστικά και χωρίς διαβουλεύσεις διέκοψε, καταπατώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ απέναντι στους εργαζόμενους (άλλωστε, από τον 4093/12 δεν απαγορεύεται να καταβληθούν).

-- Να καταβληθούν οι νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης και δεν έχουν καταβληθεί (σύμφωνα με την παράγραφο 4).

-- Να καταβληθούν οι νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ στους νόμιμους δικαιούχους των συναδέλφων που έχουν χάσει τη ζωή τους (σύμφωνα με την παράγραφο 4).

-- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού που μπορεί να προκύψει μετά από απόφαση αστικού δικαστηρίου σε υποθέσεις που έχουν σχέση με εργατικά ατυχήματα.

-- Αναγνώριση και συνυπολογισμό στις αποζημιώσεις της προϋπηρεσίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και στις εργολαβίες.

-- Να εξασφαλιστεί ότι το διάστημα που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο για τον αριθμό εργαζομένων που θα απορροφήσει, με ευθύνη του κράτους θα καταβάλλονται η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων όπως έχουν σήμερα.

-- Αν και εφόσον μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο μπορεί να προκύψουν εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί από τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία σε γεωγραφικό τόπο επιλογής του εργαζόμενου, με τον ίδιο μισθό και με τα ίδια ασφαλιστικά κριτήρια (μετάταξη, μεταφορά στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ κ.λπ.).

-- Στους εργαζόμενους 55 ετών και πάνω ή με συμπληρωμένα 9.000 ένσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα επιλογής προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, καταβάλλοντας το 100% του μισθού και τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι την πλήρη ασφαλιστική και ηλικιακή θεμελίωση.

Το Σωματείο τονίζει ότι μόνο με βάση την αντιπρόταση θα διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, δεν θα υπάρξει αρνητικός κοινωνικός αντίκτυπος και δεν θα μείνει κανείς άνεργος και άστεγος.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον «ειδικό εκκαθαριστή», το Σωματείο επισημαίνει ότι διατηρεί «κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και κυρίως ηθικό δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια εργασίας και έχοντας δώσει τη ζωή μας στη ΛΑΡΚΟ, να υπερασπιστούμε την εργασία μας και τον τόπο κατοικίας μας, γι' αυτό και όταν αναλάβει ο ανάδοχος, θα διαπραγματευτούμε συλλογικά και οργανωμένα οι ίδιοι μαζί του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ