ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πολύμορφη δραστηριότητα τιμά τον Ν. Μπελογιάννη

Κατάθεση λουλουδιών χτες στο σημείο εκτέλεσης και στον τόπο ταφής του κομμουνιστή ήρωα

RIZOSPASTIS

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, τιμώντας στο πρόσωπό τους και τους χιλιάδες κομμουνιστές που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν για τα ιδανικά του Κόμματος, της εργατικής τάξης και του λαού μας, κατάθεσε, χτες το πρωί, λουλούδια στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο της εκτέλεσης στο Πάρκο Γουδή.

Την κατάθεση έκανε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Σε δήλωσή του αμέσως μετά σημείωσε: «Τον Νίκο Μπελογιάννη όπως και τους χιλιάδες ήρωες που γέννησε το ΚΚΕ, η πηγή της αντίστασης και της αντεπίθεσης, τους τιμάμε προχωρώντας ανυποχώρητα και ανοίγοντας δρόμο μέσα στα χαλάσματα του βάρβαρου συστήματος για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων».

Χτες το απόγευμα, μέλη των Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στον τάφο του Νίκου Μπελογιάννη στο Γ' Νεκροταφείο. Εκ μέρους του ΚΚΕ λουλούδια κατάθεσε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά, ενώ κατάθεση έγινε και από την ΚΝΕ.

Κόκκινα γαρίφαλα στους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος «Ν. Μπελογιάννης»

Ενα διαφορετικό «μάθημα» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολικού συγκροτήματος «Νίκος Μπελογιάννης» στην Καλλιθέα, που μπήκαν μέσα στο σχολείο κρατώντας ένα κατακόκκινο γαρίφαλο που τους έδωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καλλιθέα βρέθηκαν έξω από το συγκεκριμένο σχολείο, όπου τότε λειτουργούσαν οι γνωστές φυλακές της Καλλιθέας, στα κελιά των οποίων κρατήθηκαν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, όπως και εκατοντάδες άλλοι κομμουνιστές και αγωνιστές.

Στόλισαν με πανό τον περιβάλλοντα χώρο και με την ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους μαθητές να γνωρίσουν την ηρωική και αλύγιστη δράση του στελέχους του ΚΚΕ Ν. Μπελογιάννη, που το όνομά του έχει δοθεί στο σχολείο τους.

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών εκ μέρους της ΤΕ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, η οποία έγινε από την Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέα της Οργάνωσης και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και εκ μέρους του ΤΣ Νότιου Τομέα της ΚΝΕ, από τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπόπουλο, Γραμματέα του ΤΣ και μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Συνεχίζεται η δραστηριότητα τις επόμενες μέρες

Παράλληλα συνεχίζεται η πολύμορφη δράση της ΚΟ Αττικής, για να τιμήσει τον Ν. Μπελογιάννη. Η Κομματική Οργάνωση φιλοξενεί από χτες στην έδρα της (Αχαρνών 241) μια όμορφη και ενδιαφέρουσα έκθεση. Οποιος την επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να αντικρίσει ψηφιακές ανατυπώσεις από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ που περιλαμβάνει υλικά σχετικά με τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, όπως και να παρακολουθήσει βίντεο που προβάλλεται στον χώρο. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα για τους επισκέπτες της έκθεσης να προμηθευτούν τις προσφορές που έχουν ανακοινώσει οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» τόσο για τον Νίκο Μπελογιάννη όσο και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η έκθεση λειτουργεί από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα 4 Απρίλη.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις Α' Αθήνας και Πανεπιστημίων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάρκο Γουδή (λεωφ. Μεσογείων, έναντι Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν»). Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γέμισε λουλούδια το μνημείο του στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Με μια λιτή εκδήλωση, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, τίμησαν χτες το πρωί τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή τους.

Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, μπροστά στο μνημείο για τον Ν. Μπελογιάννη, έργο του Μέμου Μακρή, το όποιο βρισκόταν στη Βουδαπέστη, στην οδό Μπελογιάννη 17, αλλά αποκαθηλώθηκε μετά τις ανατροπές από την ουγγρική κυβέρνηση. Με τη φροντίδα των συντρόφων της Ουγγαρίας περιφρουρήθηκε, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ και κοσμεί πλέον την έδρα της.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν ομιλητής σε αυτήν τη σεμνή εκδήλωση, ο οποίος μέσα από την παράθεση της ζωής και δράσης του Νίκου Μπελογιάννη τόνισε το μαχητικό του πνεύμα σε όλες τις συνθήκες, την αλύγιστη στάση απέναντι στο αστικό κράτος και την πίστη στο ΚΚΕ, στα ιδανικά και τον σκοπό του. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε:

«Με τη θυσία του, ο Νίκος Μπελογιάννης έγινε σύμβολο της ανάγκης διαφύλαξης της αυτοτέλειας και της ανυποχώρητης επαναστατικής πάλης του Κόμματος σε όλες τις συνθήκες. Γι' αυτό και στο πρόσωπό του τιμάμε τη θυσία όλων των κομμουνιστών, όλων των αλύγιστων της ταξικής πάλης. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο ίδιος "η περίπτωσή μου δεν είναι μοναδική. Είναι πολλές, πάρα πολλές"».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε Θύματα» να ακούγεται από τα μεγάφωνα και τους παρευρισκομένους να αφήνουν από ένα λουλούδι στο μνημείο.


Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 2-3/4/2022 πολυσέλιδο αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

Σε σύγχυση οι «κουκουεδολόγοι» του ΜέΡΑ25

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, σκέφτηκε να... «τιμήσει» τον Ν. Μπελογιάννη χύνοντας αντιΚΚΕ δηλητήριο. Ετσι άρχισε να λέει ότι «ο αείμνηστος, ο ήρωάς μας, ο Νίκος Μπελογιάννης πέθανε λοιδορημένος και συκοφαντημένος από την ηγεσία εμάς των ίδιων των κομμουνιστών», ότι όταν πήγαινε για εκτέλεση ο Μπελογιάννης «φώναζε ότι δεν πρόδωσε» και άλλα διάφορα που έδειχναν ότι... δεν ήξερε τι του γίνεται. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης που πήρε τον λόγο σχολιάζοντας πως προφανώς ο Κλ. Γρηγοριάδης «βρισκόταν σε σύγχυση». Σημείωσε δε πως εδώ και δεκαετίες ακούμε πολλά από διάφορους «κουκουεδολόγους», οι οποίοι στην πράξη βέβαια είναι οι καλύτεροι υπηρέτες του αστικού συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά καλό θα ήταν να ξέρουν λίγο και για τι πράγμα μιλάνε. Ο εν λόγω πάντως δεν ήξερε σίγουρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ