ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στον δρόμο στέλνουν μήνυμα: Οχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή! Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί

Τη Δευτέρα 14/3 στην Αθήνα, αντιπολεμική συγκέντρωση στα Προπύλαια και συναυλία στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μάρτη, μαθητές και φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν μήνυμα: Οχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή! Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί!

Στην Αθήνα, σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 μ. και μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στο Σύνταγμα στη 1.30 μ.μ. καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη 1.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μαθητές και φοιτητές συνεχίζουν την πολύμορφη δράση που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις συγκεντρώσεις την ερχόμενη Δευτέρα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παίρνουν τη σκυτάλη από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν την 1η Μάρτη, καλώντας «τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τα 5μελή και τα 15μελή τους, εδώ και μέρες δείχνουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο, σχηματίζουν αντιπολεμικά μηνύματα στα προαύλια, φτιάχνουν πανό και κολάζ, οργανώνουν καλλιτεχνικές δράσεις ενάντια στον πόλεμο. Εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές αύριο Παρασκευή σε μέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο, μέσα σε κάθε σχολείο. «Φτιάχνουμε πανό, συνθήματα, ζωγραφιές. Τραγουδάμε και διαβάζουμε ποιήματα. Συζητάμε και αποκαλύπτουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους του πολέμου!», σημειώνει.

«Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας δυναμώνοντας τον αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος, καταδικάζοντας τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο, όλοι τους να έχουν το "πάνω χέρι" στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα, να αυξήσουν τη δύναμη και την κυριαρχία τους, να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα και πλούσια εδάφη, στους δρόμους και αγωγούς φυσικού αερίου», σημειώνουν οι μαθητές και τονίζουν: «Οσο θυμόμαστε τους εαυτούς μας γίνονται πόλεμοι, επιθέσεις, βομβαρδισμοί, κάθε φορά με άλλη δικαιολογία και αφορμή, όσο κι αν μαθαίνουμε πως ζούμε ειρηνικά και προστατευμένα. Αντιπαραθέσεις και οικονομικά - στρατιωτικά συμφέροντα βασανίζουν τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Δεν ξεχνάμε το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Συρία και άλλες χώρες, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες παιδιών και των οικογενειών τους να θαλασσοπνίγονται, τους συμμαθητές μας που είναι θύματα πολέμων.

Παίρνουμε τη σωστή μεριά στην Ιστορία. Είμαστε με τους λαούς που δοκιμάζονται. Γράφουμε τις δικές μας σελίδες στην Ιστορία του τόπου μας με το δικό μας ΟΧΙ στον πόλεμο - καμία συμμετοχή - ειρήνη και φιλία αξίζουν οι λαοί! Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλληλεγγύη στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, που σκοτώνονται, που βομβαρδίζονται, που αγωνιούν. Εμείς θέλουμε ο λαός της Ουκρανίας, οι λαοί όλοι του κόσμου να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα, όπως τους αξίζει και μπορούν τον 21ο αιώνα, χωρίς φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά!».

«Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία! Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων, εμπλέκεται άμεσα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία! Μάλιστα η κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας μας, στέλνοντας όπλα, εντάσσοντας φρεγάτες στη συνοδεία γαλλικών και αμερικανικών αεροπλανοφόρων στο Αιγαίο και προετοιμάζοντας μέχρι και αποστολή ενόπλων δυνάμεων! Βάζουν τον ελληνικό λαό στο στόμα του λύκου! Μας μπλέκουν σε μια αντιπαράθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις όπως αποδεικνύει η εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών σε όλες τις χώρες, η τεράστια συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών! Η Ελλάδα γίνεται έτσι θύτης άλλων λαών και χωρών, αλλά και ο ελληνικός λαός μετατρέπεται σε θύμα, αφού γίνεται στόχος βαριών αντιποίνων! Ο ελληνικός λαός πληρώνει κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικές δαπάνες, που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, την ίδια ώρα που εκτινάσσονται η ακρίβεια και η φτώχεια!».


Κάτω τα χέρια από τους νεολαίους Ουκρανούς κομμουνιστές!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η αφίσα της καμπάνιας της ΠΟΔΝ για την απελευθέρωση των δύο Ουκρανών κομμουνιστών
Η αφίσα της καμπάνιας της ΠΟΔΝ για την απελευθέρωση των δύο Ουκρανών κομμουνιστών
«Η ΚΝΕ καταδικάζει τη σύλληψη του Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και του αδελφού του Αλεξάντερ, από το αντιλαϊκό καθεστώς της Ουκρανίας εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις καταγγελίες που θέλουν τις ζωές των δύο κομμουνιστών να βρίσκονται υπό απειλή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και τονίζει: Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους!

Στην ανακοίνωση, ακόμα, υπογραμμίζεται:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια νέους και νέες σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου, που συσπειρώνονται μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων - μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους δύο Ουκρανούς κομμουνιστές, στα μέλη και τους φίλους της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Ο αντικομμουνισμός, που πάει πάντα χέρι χέρι με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, οξύνεται στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στοχεύοντας στη χειραγώγηση του λαού και της νεολαίας, στη στοίχισή τους πίσω από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων. Διόλου τυχαία ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνοδεύτηκε από τόνους αντικομμουνισμού και από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με στόχο - εκτός όλων των άλλων - και τη διαγραφή της συλλογικής μνήμης δύο λαών, του ουκρανικού και του ρωσικού, που στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ έζησαν ειρηνικά για δεκαετίες.

Στην Ουκρανία εφαρμόζεται το απαράδεκτο αντικομμουνιστικό, νομοθετικό πλαίσιο, που ανιστόρητα και προκλητικά εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό και απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα, ενώ ήδη από το 2015 το ΚΚ Ουκρανίας βρίσκεται εκτός νόμου. Στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το αντιδραστικό καθεστώς της Ουκρανίας αξιοποιεί και εντείνει τον αντικομμουνισμό, που αποτελεί επίσημη πολιτική της, προχωρά σε διώξεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, με πρόσχημα αστήρικτους ισχυρισμούς για κατασκοπεία, επιδιώκοντας να σωπάσει κάθε φωνή που αντιτάσσεται στον πόλεμο, παλεύει για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη στην Ουκρανία (και σε άλλες χώρες) δεν διστάζει να στηρίζει ακόμα και νοσταλγούς του Χίτλερ, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα και να υπηρετήσει τους ανταγωνισμούς της, πάντα σε βάρος των λαών. Σήμερα, φασιστικές - νεοναζιστικές ομάδες δρουν ως τμήμα του ουκρανικού στρατού, όπως το περιβόητο "τάγμα Αζόφ", ενώ ήταν οι ίδιες δυνάμεις που αξιοποιήθηκαν στα γεγονότα του 2014, κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και την πραξικοπηματική ανατροπή της τότε κυβέρνησης.

Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που είναι θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και για ακόμη μια φορά τονίζουμε: Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές! Να απελευθερωθούν τώρα!».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη σύλληψη των δύο στελεχών της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας

Τη σύλληψη δύο στελεχών της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην Ερώτηση:

«Σοβαρές ανησυχίες γεννά η σύλληψη του Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και του αδελφού του Αλεξάντερ, από τις αρχές της Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι απειλείται η ζωή τους.

Την ώρα που μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μετά από την εισβολή της Ρωσίας στη βάση των ανταγωνισμών της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά στην αναίτια δίωξη των δύο νεολαίων κομμουνιστών. Αξιοποιεί τον αντικομμουνισμό, που αποτελεί επίσημη πολιτική της όσο και της ΕΕ και εφαρμόζει το απαράδεκτο αντικομμουνιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ανιστόρητα και προκλητικά εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Την ίδια στιγμή, φασιστικές - νεοναζιστικές ομάδες δρουν ανενόχλητα ως τμήμα μάλιστα του στρατού της Ουκρανίας, και επιτίθενται σε Ουκρανούς κατατρεγμένους ενώ αξιοποιούνται εδώ και χρόνια σε βάρος του ουκρανικού λαού, τόσο το 2014 με την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη χώρα όσο και μέχρι σήμερα.

Ο αντικομμουνισμός, που πάντα συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική, οξύνεται ιδιαίτερα στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, επιδιώκοντας να στοιχηθούν οι λαοί πίσω από το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα επιδιώκεται να σβηστεί η συλλογική μνήμη του ουκρανικού και του ρωσικού λαού που για δεκαετίες ζούσαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ».

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής / ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο κατεπείγον αίτημα για την άμεση απελευθέρωση των δύο νέων κομμουνιστών συλληφθέντων, αλλά και την άρση όλων των αντικομμουνιστικών διώξεων και απαγορεύσεων στη χώρα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ