ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αύξηση κρουσμάτων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, δεκάδες οι νεκροί της πανδημίας καθημερινά

«Πρόσω ολοταχώς» από την κυβέρνηση για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων, καθώς 61 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.366 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360, εκ των οποίων το 66,94% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ αυξήθηκαν κατά 6,53% και οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 261.

Επιβεβαιώθηκαν 23.335 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 8.367 στην Αττική, 2.252 στη Θεσσαλονίκη, 1.225 στο Ηράκλειο, 934 στην Αχαΐα, πάνω από 500 σε Λάρισα και Εύβοια, ξεπέρασαν τα 400 κρούσματα η Κοζάνη και η Μαγνησία, ενώ 642 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.561.503.

Ενδεικτικά της επιδείνωσης που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες είναι τα αποτελέσματα της 91ης έκθεσης του Παρατηρητηρίου COVID (αφορά την προηγούμενη βδομάδα), όπου ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 14.406 κρούσματα και πλέον μετράμε πάλι πάνω από 20.000. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο κατήφορος του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς ο κυλιόμενος μέσος όρος των συνολικών εμβολιασμών καταγράφει νέα μείωση 15,3%. Ειδικότερα, σε εβδομαδιαία βάση καταγράφεται μείωση 24,1% των εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση, -25,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και -8,7% των εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης.

Επιταχύνονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία

Στο φόντο αυτής της κατάστασης, σήμα για την επιτάχυνση και διεύρυνση των αντιλαϊκών σχεδιασμών στην Υγεία δόθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μ. Γκάγκα παρουσίασαν το νομοσχέδιο με τη «μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και την «κύρωση της επιμέρους δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης».

Με πυξίδα τη μείωση των κρατικών δαπανών και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, προωθεί «μεταρρύθμιση» για τη συμπίεση και τον έλεγχο των δαπανών, με εργαλείο τον οικογενειακό γιατρό, τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Ανοίγει παραπέρα την πόρτα στις ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ, ενώ παρουσιάζει την ψηφιοποίηση υπηρεσιών ως ενίσχυση της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, διατηρώντας την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στην υποτυπώδη δημόσια ΠΦΥ.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ο τρόπος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών στην ΠΦΥ και στο ΕΣΥ, δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στο δικαίωμα του λαού για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Οσο για το Νοσοκομείο Σπάρτης, θα φέρει και αυτό την ταμπέλα του «χορηγού» (ΙΣΝ), ο οποίος θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και στον εξοπλισμό του «νέου Γενικού Νοσοκομείου». Κυβέρνηση και ΙΣΝ «φιλοδοξούν στη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας Υγείας (...) με την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων οργάνωσης και λειτουργίας», κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, με αυξημένες πληρωμές - έμμεσες ή άμεσες - για τους ασθενείς και με εργαζόμενους - λάστιχο, χωρίς δικαιώματα. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα αποτελεί πιλότο για «τη συνεχή εξέλιξη της δυναμικότητας, ικανότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού»...


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργανώνονται οι γιατροί διεκδικώντας αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων

Την κλιμάκωση της πάλης τους μέσα από τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη αλλά και με ποικίλες άλλες δράσεις αποφάσισε το ιατρικό προσωπικό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι.

Ανάμεσα στα άλλα αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών στο πλαίσιο της ΕΝΙΘ, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων. Επίσης, να προχωρήσουν σε καταγραφή των ελλείψεων και των προβλημάτων ανά τμήμα και στα Επείγοντα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο πως από τις 98 οργανικές θέσεις ιατρών είναι κενές οι 49 και από αυτές οι 38 είναι θέσεις ψυχιάτρων.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο και σε συνέντευξη Τύπου, όπου θα προσκληθούν και άλλοι φορείς, προκειμένου να αναδειχθούν οι τεράστιες ελλείψεις και η ανάγκη κάλυψής τους με μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Παράλληλα, στη συνέλευση αναδείχθηκε η ανάγκη προστασίας της ιατρικής πράξης από την προσπάθεια ποινικοποίησης, που ήρθε στο προσκήνιο με τη σύλληψη της επικουρικής ψυχιάτρου του ΨΝΘ, μετά από τον αιφνίδιο θάνατο μιας νοσηλευόμενης ασθενούς, την περασμένη Πέμπτη. Για τη διακρίβωση των αιτιών του θανάτου αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής.

Με δήλωσή του, ο Γιάννης Παντουλάρης, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στη σύλληψη της επικουρικής ψυχιάτρου λέγοντας ότι «είναι πρωτοφανής ενέργεια να συλλαμβάνεται μια συνάδελφος εν ώρα εργασίας μέσα στο νοσοκομείο και να κρατείται επί 4 μέρες σαν να είναι ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση, ήταν μαζική, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας».

Επίσης, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, που μαρτυρούν τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους.

Οπως είπε, «συνολικά είμαστε σε μια πολύ έντονη ανησυχία και σε εγρήγορση και κινητοποίηση, βάζοντας μπροστά και επιτακτικά τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις πολύ αντίξοες πλέον συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε.

Το ΨΝΘ είναι ένα νοσοκομείο το οποίο δέχεται έναν τεράστιο φόρτο περιστατικών ψυχικά ασθενών. Εφημέρευε επί μήνες μόνο του, καθώς ήταν κλειστά όλα τα υπόλοιπα ψυχιατρικά τμήματα στα άλλα νοσοκομεία της πόλης ("Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ). Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία δεχθήκαμε περιστατικά και από αυτές τις περιοχές. Μέχρι και από τη Στυλίδα πήραμε περιστατικό για νοσηλεία στο νοσοκομείο μας. Ταυτόχρονα με όλο τον υπόλοιπο φόρτο που συναρτάται με τη συνθήκη της πανδημίας και τη μεγάλη επιβάρυνση στην ψυχική υγεία του πληθυσμού συνολικά».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε όλο και λιγότεροι, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε όλο και πιο εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα λύσεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση του συστήματος συνολικά, με χρηματοδότηση, υποδομές, μέσα. Αμεσα να επαναλειτουργήσουν όλες οι κλειστές ψυχιατρικές κλινικές καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του συστήματος και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
Να ανακληθεί η απαράδεκτη δίωξη συνδικαλιστή απαιτούν εργαζόμενοι και φορείς

Οδηγείται σε ΕΔΕ μετά από παρέμβαση της διοίκησης σε συνδικαλιστική αντιπαράθεση

Την απαράδεκτη δίωξη κατά συνδικαλιστή του Νοσοκομείου Αιγίου, που αύριο, Παρασκευή 11 Μάρτη, καλείται να περάσει από Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου εν συνεχεία να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό για να του επιβληθεί ποινή, καταγγέλλουν με ψήφισμά τους 176 εργαζόμενοι σε αυτό, το οποίο στηρίζουν με αποφάσεις τους η Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας, η Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Η συγκεκριμένη δίωξη είναι μια ωμή παρέμβαση της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος στη συνδικαλιστική δράση αφού η ΕΔΕ διενεργείται με αφορμή τη συνδικαλιστική διαμάχη που έγινε σε ώρα εκτός υπηρεσίας μεταξύ του διωκόμενου συνδικαλιστή και εργαζόμενου, κατηγορώντας τον για «απρεπή συμπεριφορά».

Και ενώ τα προβλήματα στο νοσοκομείο περισσεύουν, με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με μετακινήσεις εδώ και περίπου δύο μήνες γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού στο Αίγιο για να καλύπτονται οι εφημερίες, η διοίκηση στρέφεται ενάντια σε όσους διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των παροχών Υγείας στον λαό. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων τηρεί «σιγήν ιχθύος».

Η τελευταία καταγγέλλεται ότι κρατούσε σε αδράνεια δυόμισι χρόνια πριν από την πανδημία το Σωματείο, χωρίς να πραγματοποιεί εκλογές. «Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ομάδα εργαζομένων αιτήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο να διοριστεί προσωρινή διοίκηση με σκοπό να οδηγήσει το Σωματείο σε νόμιμες εκλογές», σημειώνεται στο ψήφισμα των 176 εργαζομένων, τονίζοντας πως «το έκπτωτο ΔΣ αντιδρώντας διενήργησε μη νόμιμες εκλογές στις 24/09/2021 παρά τις ενστάσεις - καταγγελίες».

Αναφέροντας και τα περιστατικά που ακολούθησαν επισημαίνεται: «Οταν ομάδα εργαζομένων διαμαρτυρήθηκε για το νόμιμο της διαδικασίας», οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την εφορευτική επιτροπή, που ολοκλήρωσε τη διαδικασία. «Στη συνέχεια απέστειλε ανυπόστατη αναφορά στη διοίκηση του νοσοκομείου κατηγορώντας στην ουσία τον συνδικαλιστή υγειονομικό που πρωτοστάτησε στα γεγονότα».

Παρά το γεγονός ότι ο καταγγελλόμενος συνδικαλιστής είχε διατελέσει εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου στο ΔΣ δίνοντας μάχες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη λύση των προβλημάτων συναδέλφων του υγειονομικών και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου, η διοίκηση προχώρησε στην ΕΔΕ.

«Καλούμε το Σωματείο Εργαζομένων να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο τη συμπαράστασή του στον διωκόμενο συνδικαλιστή υγειονομικό, όπως ήδη έπραξαν 176 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αιγίου, υπογράφοντας σχετικό αίτημα», επισημαίνεται στο ψήφισμα που κατατίθεται προς στήριξη σε κάθε σύλλογο εργαζομένων και φορέα, καταλήγοντας:

«Γνωρίζουμε ότι κάθε προσπάθεια δίωξης συνδικαλιστή γίνεται για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, να φιμωθεί κάθε φωνή διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης της Υγείας. Απαιτούμε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια ΕΔΕ και να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης και φίμωσης του συνάδελφου συνδικαλιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ