ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
Σελ. /40
Δεν μένουμε φοβισμένες, δεν διαλέγουμε εκμεταλλευτή, ασπίδα η δική μας πάλη!

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την πρόεδρο της ΟΓΕ, την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής

Για το περιεχόμενο της φετινής αγωνιστικής δράσης που ξεδιπλώνεται μπροστά στην 8η Μάρτη μιλούν στον «Ριζοσπάστη» γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, είτε μέσα από Συλλόγους Γυναικών είτε από σωματεία και άλλους φορείς. Με την 8η Μάρτη να βρίσκει τον λαό αντιμέτωπο με τις συνέπειες ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι συγκεντρώσεις και η υπόλοιπη δράση αποκτούν έντονο αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, οργάνωσης της πάλης ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτηση σε συλλογική δράση

«Φέτος, η 8η Μάρτη μας βρίσκει στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφορών Ενέργειας και εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής. Παρακολουθούμε τις σκληρές επιπτώσεις στις ζωές χιλιάδων γυναικών και των οικογενειών τους. Μοιραζόμαστε με τις γυναίκες της Ελλάδας την ανασφάλεια μπροστά στην καταιγίδα που φέρνουν μαζί τους τα σύννεφα του πολέμου σε κάθε πλευρά της ζωής τους», σημειώνει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

«Αρνούμαστε να μείνουμε φοβισμένες στη γωνία. Δεν δεχόμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των εκμεταλλευτών μας. Με τη συγκέντρωσή μας στις 8 Μάρτη υψώνουμε τη φωνή μας και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα: Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Παλεύουμε για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καταλαβαίνουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι ο αγώνας αυτός έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας», τονίζει.

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την πιο βάρβαρη έκφραση της βίας που μας απειλεί. Ομως οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου γνωρίζουμε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της βίας που ασκεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις ζωές μας», σχολιάζει η πρόεδρος της ΟΓΕ. Και εξηγεί: «Βιώνουμε τις συνέπειες της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς από την πανδημία. Εργοδοσία και κυβερνήσεις τεντώνουν τα ωράρια, και μαζί με αυτά, τα όρια της σωματικής και ψυχικής μας αντοχής. Το εισόδημά μας εξανεμίζεται πριν φτάσει ο μήνας στα μισά, ενοίκια, λογαριασμοί, στοιχειώδεις δαπάνες αθροίζονται σε ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ τον μισθό. Σ' αυτό το έδαφος ανθίζουν και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, οι βίαιες επιθέσεις που καταλήγουν ακόμα και στη δολοφονία γυναικών».

«Μπροστά στην 8η Μάρτη αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες και μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα. Η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της καλούν κάθε γυναίκα του καθημερινού μόχθου να συναντηθούμε στις 8 Μάρτη στον δρόμο και να ενώσουμε τη φωνή μας στο σύνθημα: "Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών"», καταλήγει η Χρ. Σκαλούμπακα.

Η 8η Μάρτη φωτίζει τη δύναμη του αγώνα

«Την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δίνουμε δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Βροντοφωνάζουμε "όχι" στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, "όχι" σε κάθε συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, στα ευρωατλαντικά σχέδια, στο αιματοκύλισμα των λαών. Δίνουμε συνέχεια και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους πολέμους και τη βία», σημειώνει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η 8η Μάρτη φωτίζει τον δρόμο και τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, αυτόν τον δρόμο και αυτήν τη δύναμη που βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες, απέναντι στην κρατική και εργοδοτική ασυδοσία που τσακίζει τις ζωές μας με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Φωτίζει τον δρόμο του αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, τους Συλλόγους της ΟΓΕ, για δουλειά με δικαιώματα, για να έχουμε δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία της μητρότητας», αναφέρει.

«Οργανωμένες στα σωματεία μας, με συμμετοχή στη δράση, έχουμε δύναμη, μπορούμε να κάνουμε την αγανάκτηση διεκδικητικό αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία των παιδιών μας. Ολα αυτά που τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, είναι ρεαλιστικά για όλες τις εργαζόμενες, για τις μητέρες και τις νέες, για όλους τους εργαζόμενους και μας τα στερούν κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί οι ανάγκες μας γι' αυτούς μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους», υπογραμμίζει.

Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση, στη βία

Στους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που αντιμετωπίζουν οι φοιτήτριες αναφέρεται η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ. «Αυτοί οι καταναγκασμοί είναι τα εμπόδια που συναντάμε για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας χωρίς να εξαρτιόμαστε από την οικογένεια. Είναι οι τραγικές καταστάσεις στις σχολές και στη φοιτητική μέριμνα, οι βλαπτικές για την υγεία των φοιτητριών συνθήκες διαβίωσης σε πολλές Εστίες (τουαλέτες, ντους χωρίς ζεστό νερό, κοινόχρηστοι χώροι, απουσία φωτισμού το βράδυ κ.λπ.) ή τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού», εξηγεί.

«Η ικανοποίηση των αναγκών μας στις δωρεάν σπουδές, στη φοιτητική μέριμνα, στη δουλειά και τη ζωή, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί κάθε νέα φοιτήτρια να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά. Γι' αυτό και η κάθε φοιτήτρια μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματα μέσα από τον φοιτητικό σύλλογο. Εκεί χτίζεται πραγματική ασπίδα προστασίας για την καθεμία και τον καθέναν που βιώνει την πολύμορφη βία, τις διακρίσεις. Εκεί είναι που μπορεί η κάθε φοιτήτρια να βρει τη δύναμη να σηκώσει κεφάλι και να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, κάθε είδους διάκριση, τη βία», τονίζει.

Δίπλα στα παραπάνω, υπογραμμίζει ότι από τη συζήτηση στους φοιτητικούς συλλόγους για το συλλαλητήριο δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Ηδη το μεγάλο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την 1η Μάρτη έδωσε τον τόνο, ξεκαθάρισε πως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές λέμε "όχι" στους πολέμους των ιμπεριαλιστών!», υπενθυμίζει και προσθέτει ότι και στις 8 Μάρτη «οι φοιτήτριες, οι φοιτητές, μαζί με τους συλλόγους μας θα είμαστε στο Σύνταγμα και θα ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών, αλλά και ενάντια στο σύστημα που τα γεννά».

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Στο συλλαλητήριο της Τρίτης 8 Μάρτη, στο Σύνταγμα καλούν:

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Κλαδικές Ομοσπονδίες: Φαρμάκου, Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ).

Σωματεία Εργαζομένων: Οικοδόμων, Ενέργειας, ΣΕΤΗΠ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμποροϋπαλλήλων, Μισθωτών Δικηγόρων, Λογιστών - Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), Χρηματοπιστωτικού, ΟΤΑ, Καθαριστριών - Καθαριστών, Καθαριστριών Πειραιά. Εργαζομένων στα ξενοδοχεία: «Zafolia», «Royal Olympic», «Athens Marriott», «Intercontinental». «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» ν. Αττικής, «Γευσήνους ΑΒΕΕ» Π. Αττικής, «First Data», «Mellon», Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Κλωστοϋφαντουργίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Δήμου Ηλιούπολης, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, Υπηρεσίας Ασύλου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), Εργαζομένων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Μ. Παπαμαύρος», «Κ. Βάρναλης». Η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και Σωματεία / Ενώσεις ΕΒΕ - αυτοαπασχολούμενων: Βιοτεχνών Μετάλλου, Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, ΕΒΕ Καλλιθέας, ΕΒΕ Περιστερίου, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθηναίων, Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση έχουν πάρει οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκης (Κέντρο), Ανω Πόλης, Ε' Διαμερίσματος, Τούμπας, Καλαμαριάς, Αγίας Τριάδας (Θερμαϊκός), Θέρμης, Ασβεστοχωρίου, Πυλαίας - Πανοράματος, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Ειρήνη Γκίνη».

Συνδικάτα: Τουρισμού - Επισιτισμού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας, Σίτισης ΠΦΛ ΑΠΘ, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Δερμάτινων - Γουναρικών και Ενδυσης.

Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα, στη συγκέντρωση καλούν το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ.

Στο Ηράκλειο, μαζί με τις Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Μοιρών, Αρχανών και Μαλεβιζίου (μέλη της ΟΓΕ), στην κινητοποίηση καλούν το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Αγροτικός Σύλλογος, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΥ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών.

Στα Γιάννενα, στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Γυναικών, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού και ΒΕΤ.

Πρωτοβουλίες σωματείων, Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών

Με αφορμή την 8η Μάρτη, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, αλλά και σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Καθημερινά προχωρά σε εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς (το Σάββατο στο «River West», την Τρίτη σε «Attica» και αποθήκες «Lidl»).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποιούν σύσκεψη την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Στη Σάμο σε εκδηλώσεις καλούν ο Σύλλογος Μυτιληνιών την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΚΕΝΕΦ και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, στο Βαθύ.

Σε Βόλο, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, στις 8 Μάρτη θα γίνουν εξορμήσεις σε εργοστάσια, σχολεία, σε πανεπιστήμια, σούπερ μάρκετ κ.ά. Την Τετάρτη 9 Μάρτη ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Την ίδια μέρα, στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., στο cafe «Ρόπτρον», θα γίνει εκδήλωση από τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων με θέμα: «Αγώνας για την κάλυψη των αναγκών μας στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ