ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους ενώ η κυβέρνηση προωθεί το «νέο ΕΣΥ»

Ξεπέρασαν τις 26.000 οι νεκροί από την πανδημία

Από την κινητοποίηση στο «Τζάνειο» ενάντια στις απολύσεις
Από την κινητοποίηση στο «Τζάνειο» ενάντια στις απολύσεις
Η αποκλιμάκωση της πανδημίας βρίσκει τον λαό να θρηνεί δεκάδες νεκρούς καθημερινά, τις νέες εισαγωγές COVID ασθενών να συνεχίζονται κατά εκατοντάδες και το δημόσιο σύστημα Υγείας στα χειρότερά του, με προσωπικό αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο, ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι με COVID-19, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να είναι 26.036 συνολικά. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 393 ασθενείς, από τους οποίους το 71,25% είναι ανεμβολίαστοι. Οι νέες εισαγωγές ήταν 292, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 15.783, εκ των οποίων 5.501 στην Αττική και 1.807 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.470.212.

Καμία απόλυση συμβασιούχου ή επικουρικού!

Το αποτύπωμα της πανδημίας όμως φαίνεται και στα οξυμένα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, που προϋπήρχαν και διαρκώς επιδεινώνονται. Και στο φόντο αυτής της τραγωδίας, η κυβέρνηση παραλαμβάνει τη «σκυτάλη» της εμπορευματοποίησης για να ολοκληρώσει το έγκλημα της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία, μέσω του «νέου ΕΣΥ» των απολύσεων, των λουκέτων και των συγχωνεύσεων, των αυξημένων πληρωμών (έμμεσων και άμεσων) για ακόμα χειρότερες υπηρεσίες Υγείας, της γενικευμένης εργολαβοποίησης, της κινητικότητας και της ανασφάλειας για το υγειονομικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση και στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις 120 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στον τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης του Νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης περίπου 8.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ από τους συγκεκριμένους τομείς θα βρεθούν στην ανεργία.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν με την κινητοποίησή τους την υλοποίηση από πλευράς της διοίκησης της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρηθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες και σ' αυτό το νοσοκομείο σε εργολαβικά συνεργεία, όπου οι μισθοί κυμαίνονται στα 350 ευρώ με 10ωρη και 12ωρη δουλειά τη μέρα, σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Η μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έδωσε το σύνθημα για δυνάμωμα του αγώνα και συντονισμό με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα υπόλοιπα νοσοκομεία, με αίτημα να κρατήσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, να προχωρήσει επιτέλους η μονιμοποίησή τους, να μείνουν οι εργολάβοι έξω από τα νοσοκομεία.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε αορίστου χρόνου. Νέες προσλήψεις σε όλους τους τομείς, με μόνιμη σχέση εργασίας. Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ασφάλεια για την υγεία εργαζομένων και ασθενών, απαιτεί το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και Νήσων.

Απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι για νυχτερινά, υπερωρίες, Κυριακές και αργίες

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν απλήρωτοι για εργασία νυχτερινή, υπερωριακή, Κυριακές και αργίες τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 1ο τρίμηνο 2022 (Γενάρης - Μάρτης).

Επίσης, η αποζημίωση για τις εφημερίες, τις νυχτερινές βάρδιες και τη δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή, και μάλιστα σε εργαζόμενους που δουλεύουν καθημερινά σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλές χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Τα παραπάνω αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», σημειώνοντας ότι παραμένει και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων που παραμένουν σε αναστολή εργασίας ή επέστρεψαν μετά την 1/1/2022, καθώς η σχετική εγκύκλιος τους στέρησε αυθαίρετα την αναλογία που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα των 8 τουλάχιστον μηνών (Γενάρης - Σεπτέμβρης 2021) που εργάστηκαν.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ή να τους στερείται η αναλογία της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα την περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε είδη βασικής ανάγκης, αλλά και με τη συνεχιζόμενη φοροληστεία», σημειώνει το Σωματείο.

Απαιτεί να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους, όπως και να καταβληθεί η αναλογία της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Επίσης, αύξηση στις αποζημιώσεις, ενίσχυση με προσωπικό κ.λπ.

Αναβολή σε όλα τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Λαμίας

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταγγελίες για τη λειτουργία των νοσοκομείων, οι οποίες κάνουν θρύψαλα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «επιστροφή στην κανονικότητα». Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα τακτικό και προγραμματισμένο χειρουργείο δεν πραγματοποιείται από προχτές Τετάρτη στο Νοσοκομείο Λαμίας, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Συγκεκριμένα, η μία από τους τρεις αναισθησιολόγους που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο Λαμίας έλαβε αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματος υγείας, με αποτέλεσμα τα τακτικά και προγραμματισμένα χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων να οδηγηθούν σε αναβολή. Οι δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγοι επαρκούν για την κάλυψη μόνο των έκτακτων χειρουργείων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να αναδείξει την έλλειψη αναισθησιολόγων όχι μόνο στο Νοσοκομείο Λαμίας αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Λαμίας, υπήρξαν μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία όπως της Χαλκίδας, ακόμα και της Καρύστου. Παράλληλα έρχεται να επιμηκύνει χρονικά τη λίστα αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, καθώς ήδη υπήρχε περιορισμός των τακτικών χειρουργείων.

Μάλιστα τα «εντέλλεσθε» της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει και σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα.


ΕΝΙΘ
Να σταματήσει κάθε δίωξη συνδικαλιστών

Την απαράδεκτη ενέργεια του προέδρου του Σωματείου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που κατέθεσε μήνυση στη συνδικαλιστική παράταξη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) και πιο συγκεκριμένα στην επικεφαλής της παράταξης στο νοσοκομείο, καταγγέλλει το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Σημειώνεται ότι αφορμή για τη μήνυση (περί «συκοφαντικής δυσφήμισης») αποτέλεσε μια ανακοίνωση - καταγγελία της παράταξης της ΑΣΥ, για τις κινήσεις του προέδρου του σωματείου, ο οποίος φωτογραφήθηκε με μέλη του κόμματος του καταδικασθέντα εγκληματία ναζί Κασιδιάρη, στο όνομα της στήριξης των ανεμβολίαστων εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η μήνυση και να σταματήσει κάθε δίωξη και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η παράταξη της ΑΣΥ κατήγγειλε το γεγονός διότι θεωρεί πως ο αγώνας των υγειονομικών, που παλεύουν για να σώζουν ανθρώπινες ζωές, δεν έχει καμία σχέση με ένα κόμμα που για αρχηγό του έχει έναν εγκληματία ναζί εμπλεκόμενο σε ανθρωποκτονίες, με ένα κόμμα που βλέπει εχθρό τον μετανάστη, τον δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο, με ένα κόμμα του οποίου οι θέσεις βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών των υγειονομικών».

«Η απάντηση όμως του συγκεκριμένου προέδρου του ΔΣ του ΑΧΕΠΑ, ο οποίος, μάλιστα, ενεργούσε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ούτε και σύμφωνη απόφαση του ΔΣ του ΑΧΕΠΑ για μια τέτοια συνάντηση, ήρθε μέσω του εισαγγελέα.

Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο ενός ΔΣ. Συνιστούν ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και έχουν ως απώτερο σκοπό την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό όλων των εργαζομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής

Συνάντηση με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών) πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γυναικών Αγίας Βαρβάρας - Αιγάλεω - Χαϊδαρίου, καταθέτοντας στη συνέχεια υπόμνημα με κύριο αίτημα την επαναλειτουργία του ως δημόσιου νοσοκομείου, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα προκειμένου να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό, καλύπτοντας τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι Σύλλογοι Γυναικών των περιοχών, μαζί με σωματεία και άλλους φορείς, έχουν επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, για την αρχική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και το μετέπειτα κλείσιμό του (όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 10 χρόνια το κρατούν κλειστό). Για ακόμα μια φορά κατέστησαν σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς για να ενημερώσουν και να συζητήσουν για την ανάγκη λειτουργίας ενός νοσοκομείου, αυτόνομου, που δεν θα εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας αλλά ούτε από δωρεές εφοπλιστών. Θα βρεθούν με πολύμορφες δράσεις στον δρόμο του αγώνα μαζί με τις οικογένειές τους για να λειτουργήσει το Λοιμωδών ως σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι Σύλλογοι απαιτούν από τους δήμους της περιοχής να προχωρήσουν σε κεντρική παρέμβαση για την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, να δημιουργηθούν μονάδα φροντίδας μητέρας και βρεφών για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών και των παιδιών τους, αυτόνομο τμήμα παιδικών εμβολιασμών και παιδιατρικής παρακολούθησης, αλλά και γυναικολογική δομή για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (τεστ Παπ, μαστογραφίες, προγεννητικό έλεγχο κ.λπ.) των γυναικών. Ακόμα, μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως δωρεάν τεστ (μοριακά και rapid), μόνιμη μονάδα του ΕΟΔΥ με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και κινούμενες μονάδες του έξω από τα σχολεία των όμορων δήμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ