ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
«Κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα!»

Με συμβολικό αποκλεισμό στη ΔΕΗ κάλεσαν σε διεκδίκηση για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης

Γιγαντοπανό στην είσοδο της ΔΕΗ
Γιγαντοπανό στην είσοδο της ΔΕΗ
Ενα δυναμικό και μαχητικό μήνυμα, ότι δεν πρέπει να μείνει «κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα», διατρανώθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση και συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της αγωνιστικής δημοτικής αρχής.

Με τον συμβολικό αποκλεισμό της επιχείρησης, το γιγαντοπανό που «στόλισε» την είσοδό της, συνθήματα και τραγούδια από τα μεγάφωνα, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων παροχών και δραστικές μειώσεις στα λαϊκά τιμολόγια, καλώντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Απευθύνθηκαν επίσης στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα, να σταθούν στο πλευρό όλων όσοι πλήττονται σήμερα, οργανώνοντας και τη δική τους πάλη.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Ως τραγική απόδειξη για τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, κάτοικοι της πόλης με λογαριασμούς στα χέρια κατήγγειλαν ότι ακόμα και χτες το πρωί η επιχείρηση προχωρούσε σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε σπίτια. Αλλοι ανέφεραν επίσης «απεντάξεις» τους από τα λεγόμενα «κοινωνικά τιμολόγια».

Μετανάστρια νεφροπαθής γυναίκα, που ζει χρόνια στην Ελλάδα, κατήγγειλε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της, ενώ από το τέλος του 2019 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, νοσηλευόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο στο Νοσοκομείο. Είπε ότι πλήρωνε τμηματικά τον λογαριασμό της, προκειμένου να μην της κόψουν την παροχή, όμως δεν γνωρίζει καν το ύψος του χρέους της, και ζήτησε άμεση βοήθεια. Κάτοικος της Οβρυάς Πατρών τόνισε ότι του ήρθε λογαριασμός 800 ευρώ, με τη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής», είναι άνεργος και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Κατήγγειλε μάλιστα ότι ενώ αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, τον πέταξαν εκτός και του «κοινωνικού τιμολογίου»!

Αποκαλυπτική της κατάστασης με τους λεγόμενους «παρόχους», που ξεγυμνώνει τους θιασώτες της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης» που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που της ήρθε αυξημένος στο διπλάσιο ο λογαριασμός. «Πλήρωνα σχεδόν 495 ευρώ και μου ήρθε συν 400 ευρώ ο νέος, χωρίς να μπορώ να αντεπεξέλθω», ανέφερε.

Αρκετοί αναζητούσαν τρόπο να επανασυνδεθούν οι κομμένες παροχές τους, δεν ήταν πρώτη φορά έξω από τη ΔΕΗ ή είχαν παρέμβει σ' αυτήν και μέσω της αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας, προσπαθώντας να πετύχουν έναν διακανονισμό για να έχουν ρεύμα. Εν έτει 2022, με τον πιο τραγικό τρόπο αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα φτώχειας και εξαθλίωσης που αντιμετωπίζει ο λαός και στην Πάτρα.

«Κανένας μόνος του!»

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, υπογράμμισε ότι και με τέτοιες ενέργειες υλοποιείται στην πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες τιμές του ρεύματος. Κανένας μόνος του απέναντι σ' αυτήν τη λαίλαπα». Τόνισε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή των επόμενων δράσεων του Εργατικού Κέντρου και κάλεσε σε συνέχεια με όλες τις μορφές του κινήματος, αλλά και σε απεμπλοκή της Ελλάδας από τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις.

«Είμαστε εδώ για να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε αγώνα», δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και πρόσθεσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε, όλοι για έναν και ένας για όλους. Μπορεί να νομίζουν οι κάτοχοι του πλούτου ότι είναι ανίκητοι, αλλά ο λαός μας έχει τη δύναμη να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε και ζητάμε να μη λείπει κανείς».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Σπυρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), σημειώνοντας ότι και ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στη συνέχιση του αγώνα, μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων.

Σε Αγρίνιο και Αργοστόλι

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, μετά από κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης.

«Δεν θα κάνουμε πίσω από τον αγώνα μας, δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου Γιώργος Ντουντούμης, αναφέροντας πως ο αγώνας που ξεκίνησε θα συνεχιστεί και καλώντας όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να έρθουν σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο.

Στην Κεφαλονιά, στην παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχαν το Συνδικάτο Τουρισμού - Επισιτισμού, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕΚ-Ι και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο νησί.

Σήμερα στην 6η ΥΠΕ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων και του Πανεπιστημίου της πόλης κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. στην 6η ΥΠΕ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δράση που έχει εξαγγείλει το ΕΚΠ από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του και με μεγάλο παμπατραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 15 Μάρτη (6.30 μ.μ.) έξω από τα γραφεία του.

Μέχρι το τέλος του μήνα απειλούνται να μείνουν στον δρόμο πάνω από 150 καθαρίστριες από τα Νοσοκομεία Ρίου και «Αγιος Ανδρέας», καθώς και άλλες 90 από το Πανεπιστήμιο, με το ΕΚΠ να απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα στήριξης του αγώνα στα σωματεία εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, στους φοιτητικούς συλλόγους, σε κάθε συνδικάτο και σύλλογο.

Την Τετάρτη 9 Μάρτη, τέλος, η διοίκηση του ΕΚΠ από κοινού με τους συλλόγους των καθαριστριών θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στα γραφεία του ΕΚΠ.

1.065 ευρώ ο λογαριασμός, 824 ευρώ η «ρήτρα»!

Το βαρύ τίμημα για τα λαϊκά νοικοκυριά από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης της Ενέργειας» σε έναν λογαριασμό: 1.065,31 ευρώ το σύνολο του μηνιαίου (!) λογαριασμού. Και από αυτά τα 811,44 ευρώ είναι η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής»! Ο συγκεκριμένος καταναλωτής λοιπόν πληρώνει: 99,05 ευρώ για κατανάλωση Ενέργειας, 278,97 ευρώ για τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» και 824,43 ευρώ για το καπέλο που βάζουν οι ιδιώτες πάροχοι με τη «ρήτρα», μαζί με τον Ειδικό Φόρο.

Στον ίδιο λογαριασμό αποκαλύπτεται και η κοροϊδία της κυβέρνησης με τα λεγόμενα «μέτρα στήριξης», αφού όπως καταγράφεται η επιδότηση είναι το ...αστρονομικό ποσό των 75,35 ευρώ (!) για το συγκεκριμένο νοικοκυριό. «Παρηγοριά στον άρρωστο», δηλαδή...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ COVID
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στάση εργασίας στις 10 Μάρτη

Στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 12 μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, για τους εργαζόμενους με συμβάσεις Covid, έχει προκηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, περίπου 2.500 στην Αθήνα, απολύονται στα τέλη Μάρτη όταν και λήγουν οι συμβάσεις τους, ενώ εργάζονται στους δήμους με αυτό το καθεστώς μέχρι και δύο χρόνια. Το Συνδικάτο προβάλλει το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Τονίζει πως οι υπηρεσίες των δήμων είναι υποστελεχωμένες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των δημάρχων και του περιφερειάρχη, οι οποίοι επιδιώκουν «να έχουν εργαζόμενους συμβασιούχους, ομήρους των πολιτικών τους, που θα παρακαλάνε για ένα μεροκάματο, που και αυτό θα το δίνουν όπως θέλουν και όποτε θέλουν».

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 4ωρη στάση εργασίας των Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ που αντιδρούν στην τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία ζητά επιστροφή χρημάτων από τους εργαζόμενους για την περίοδο από τον Γενάρη του 2016 έως τον Σεπτέμβρη του 2017, για την καθυστερημένη ένταξή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να αποσυρθεί η τροπολογία και το θέμα να κλείσει οριστικά και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ