ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ
Διαδηλώνουν στις 8 Μάρτη ενάντια στην εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (6.30 μ.μ. Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., πλατεία Αγ. Σοφίας) και άλλες πόλεις

Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν θα αποτελέσουν οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σωματεία και φορείς, την Τρίτη 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις. «Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα "Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών"», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΟΓΕ. Στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία, η Ομοσπονδία έχει ήδη δώσει στις κινητοποιήσεις αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, με κεντρική διεκδίκηση την απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια.

«Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μήτρα της βίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία», τονίζει σε ανακοίνωσή της. «Εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, καθώς η όξυνση των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και αυτό της Ρωσίας από την άλλη προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό μας αυτή η εμπλοκή. Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.ά. που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών», υπογραμμίζει.

Η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν: Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας. Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλεί και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Ανάλογο κάλεσμα έχουν απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση την Τρίτη 8 Μάρτη πραγματοποιείται στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο πλαίσιο της δράσης προετοιμασίας, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με πρωτοβουλία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας στο κτίριο της ΕΔΟΘ και της Ενωσης Λογιστών στο ΕΚΘ.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

Από τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Θεσσαλονίκης, περιοδεία στη λέσχη του ΑΠΘ, στον ΟΤΕ, στην ΕΥΑΘ και στο κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους.

Από την Ομάδα Γυναικών της Ανω Πόλης, εξόρμηση στο σχολικό συγκρότημα «Μάνιου».

Από την Ομάδα Γυναικών Θέρμης, σε εργοστάσιο Ανακύκλωσης και στα γραφεία του δήμου Θέρμης.

Από τον Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοστάσια τροφίμων της περιοχής, στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, στην κονσερβοποιία ΚΟΝΒΑ, στον «ΤΖΑΝΝΗ», στη γαλακτοβιομηχανία «ΚΟΥΚΑΚΗΣ», καθώς και σε σχολές κατάρτισης και στον ΟΑΕΔ, στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης και προβολή ταινίας.

Από την Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, εξόρμηση σήμερα στο Νοσοκομείο και τις επόμενες μέρες σε λαϊκή αγορά και σούπερ μάρκετ. Επίσης την Κυριακή 13/3, στις 6 μ.μ., προβολή ταινίας στην αίθουσα Πληροφόρησης του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

Από την Ομάδα Γυναικών Λαγκαδά, εκδήλωση με θέμα «Βία κατά των γυναικών» στις 11 Μάρτη, στο καφέ «Lobby» στις 7 μ.μ.

Πρωτοβουλίες σωματείων, Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών

Με αφορμή την 8η Μάρτη, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, αλλά και σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

Η Ομάδα Γυναικών Διονύσου μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής και σωματεία καλεί σε κινητοποίηση σήμερα, στις 3.30 μ.μ., έξω από την εταιρεία «Γευσήνους» (Ασκληπιού 7, Κρυονέρι).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Καθημερινά προχωρά σε εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς (σήμερα στις αποθήκες της «Celestino», το Σάββατο στο «River West», την Τρίτη σε «Attica» και αποθήκες «Lidl»).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποιούν σύσκεψη την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 12 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Κεραμιστών (Λ. Κηφισίας 207).

Στη Σάμο σε εκδηλώσεις καλούν ο Σύλλογος Μυτιληνιών την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΚΕΝΕΦ και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, στο Βαθύ.

Σε Βόλο, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, στις 8 Μάρτη θα γίνουν εξορμήσεις σε εργοστάσια, σχολεία, σε πανεπιστήμια, σούπερ μάρκετ κ.ά. Την Τετάρτη 9 Μάρτη ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Την ίδια μέρα, στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., στο cafe «Ρόπτρον», θα γίνει εκδήλωση από τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων με θέμα: «Αγώνας για την κάλυψη των αναγκών μας στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας».

Συσκέψεις με εργαζόμενες και σωματεία

Στο μεταξύ, με αφορμή την 8η Μάρτη, η ΟΓΕ δίνει συνέχεια στην προσπάθεια να συντονίσει τον αγωνιστικό βηματισμό της με σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, τη Δευτέρα 14 Μάρτη έχει καλέσει σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων (7.30 μ.μ., στα γραφεία της), ενώ την Παρασκευή 18 Μάρτη οργανώνει συζήτηση με υγειονομικούς και Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αττικής (6 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος).

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν:

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Κλαδικές Ομοσπονδίες: Φαρμάκου, Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ).

Σωματεία Εργαζομένων: Οικοδόμων, Ενέργειας, ΣΕΤΗΠ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμποροϋπαλλήλων, Μισθωτών Δικηγόρων, Λογιστών - Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), Χρηματοπιστωτικού, ΟΤΑ, Καθαριστριών - Καθαριστών, Καθαριστριών Πειραιά. Εργαζομένων στα ξενοδοχεία: «ZAFOLIA», «Royal Olympic», «Athens Marriott», «Intercontinental». «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» Ν. Αττικής, «Γευσήνους ΑΒΕΕ» Π. Αττικής, «First Data», «Mellon», Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Κλωστοϋφαντουργίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Δήμου Ηλιούπολης, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, Υπηρεσίας Ασύλου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), Εργαζομένων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Μ. Παπαμαύρος», «Κ. Βάρναλης». Η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και σωματεία/Ενώσεις ΕΒΕ - αυτοαπασχολούμενων: Βιοτεχνών Μετάλλου, Καταστηματαρχών κουρέων και κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Συνεργείων επισκευής μηχανών αυτοκινήτων, ΕΒΕ Καλλιθέας, ΕΒΕ Περιστερίου, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθηναίων, Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση έχουν πάρει οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκης (Κέντρο), Ανω Πόλης, Ε' Διαμερίσματος, Τούμπας, Καλαμαριάς, Αγίας Τριάδας (Θερμαϊκός), Θέρμης, Ασβεστοχωρίου, Πυλαίας - Πανοράματος, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Ειρήνη Γκίνη».

Συνδικάτα: Τουρισμού - Επισιτισμού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας, Σίτισης ΠΦΛ ΑΠΘ, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Δερμάτινων - Γουναρικών και Ενδυσης.

Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα στη συγκέντρωση καλούν το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ.

Στο Ηράκλειο μαζί με τις Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Μοιρών, Αρχάνων και Μαλεβιζίου της ΟΓΕ, στην κινητοποίηση καλούν το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Αγροτικός Σύλλογος, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΥ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών.

Στα Γιάννενα στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Γυναικών, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού και ΒΕΤ.

Συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις

Συγκεντρώσεις επίσης οργανώνονται σε:

-- Πάτρα, στις 7 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.

-- Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο

-- Αγρίνιο, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Πύργο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Καλαμάτα, στις 7 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο.

-- Κόρινθο, στις 6 μ.μ. στην Εθνική Τράπεζα.

-- Χαλκίδα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στην παλαιά Νομαρχία.

-- Κεφαλονιά (Αργοστόλι), στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ικαρία, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

-- Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

-- Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση την Πέμπτη 10 Μάρτη για τη Mέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση με θέμα «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας» διοργανώνει η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ «Ι. Παναγιωτόπουλος». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε Σχολές

Εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη προγραμματίζουν Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 Μάρτη:

  • Στις 12 μ., η ΤΟ Φιλοσοφικής Αθήνας, με θέμα «Παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και βία», στο Αίθριο της σχολής. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 4.30 μ.μ., οι ΤΟ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα! - Η αντίληψη του ΚΚΕ», στην αίθουσα Κ12.134. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση την Τρίτη 8 Μάρτη στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Σύνταγμα: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

Κάνιγγος: Σωματεία Κατασκευών, Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου, Υπηρεσιών, Δικηγόρων, Καλλιτεχνών και ΜΜΕ.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, σωματεία εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, σωματεία δήμων, Περιφέρειας, υπουργείων.

Παλιά Βουλή: Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες και Σωματεία συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ