ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Να γίνει υπόθεση όλων των σωματείων η κλιμάκωση της πάλης, καλεί το ΠΑΜΕ
  • Καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
  • Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης πάλης για την ΕΓΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημειώνοντας ότι σε «πρώτο πλάνο μπαίνει ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που κάνουν τον λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς».

Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), παρουσιάζει την πρόταση των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά και από το κανάλι του ΠΑΜΕ (https://www.youtube.com/c/PamehellasGr)

Καμία εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Στο κάλεσμά της, η ΕΓ του ΠΑΜΕ ξεχωρίζει τις επικίνδυνες εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμισή τους στο ευρύτερο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων».

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται στο κάλεσμα ότι «βγαίνει μπροστά, δίνοντας γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και πιο ενεργά απ' όλους μάς μπλέκει στο σφαγείο των ληστών, μπλέκει τη χώρα μας στο άρμα της ευρωατλαντικής δολοφονικής συμμαχίας, βάζει στο στόχαστρο και τον λαό μας.

Δεν διαλέγουμε ληστή!

Δεν επιτρέπεται στον εργαζόμενο λαό της χώρας μας να διαλέξει ληστή. Συμφέρον του λαού μας είναι να βάλει μπροστά το αίτημα της απεμπλοκής από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς, να προτάξει το σύνθημα "καμία συμμετοχή" στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

Να μείνει η Ελλάδα εκτός σχεδιασμών από το νέο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα των λαών. Η ελπίδα δεν βρίσκεται στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά στην πάλη των λαών».

Το ΠΑΜΕ σχολιάζει, επίσης, τις απαράδεκτες διακηρύξεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που με χτεσινή της ανακοίνωση καλεί σε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. «Οι άφαντοι από τους αγώνες, αυτοί που συνυπογράφουν την επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης για τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, αυτοί που δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να βοηθήσουν τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των "Πετρελαίων Καβάλας", της "efood", αυτοί που ήταν απόντες από το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο χιλιάδων εργατών, καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν ληστή και να κάνουν θυσίες, κλείνουν το μάτι στο ΝΑΤΟ και στη μία πλευρά των εκμεταλλευτών. Ετσι αναδεικνύονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός απέναντι στους χιλιάδες νέους πρόσφυγες που αναγκάζονται να αφήσουν τη γη και τα σπίτια τους», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

Στον αντίποδα καλεί την εργατική τάξη να «βάλει μπροστά τις δικές της ανάγκες», σημειώνοντας: «Δεν θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς, τα "Ραφάλ" και τις πολεμικές φρεγάτες για τον πόλεμο που κάνουν οι ληστές». Ενώ θυμίζει πως «την ίδια ώρα που ο λαός μας στενάζει, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δαπανά πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Και καλεί «Να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο. Να βγουν χιλιάδες ψηφίσματα από σωματεία, Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, μαζικούς φορείς».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να απαιτήσουν:

-- Καμία εμπλοκή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

-- Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

-- Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Επίσης, «να αντισταθούμε στη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων, διεκδικώντας:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και επιπρόσθετα στα 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών γραφείων.

«Τα συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πρέπει να γίνουν βήμα μαζικής και αγωνιστικής καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Καλούμε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις και με μαζική συμμετοχή να διαδηλώσουν για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, ενάντια στην εκμετάλλευση και τη βία, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να στείλει αγωνιστική - ταξική απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, γιατί δεν πρέπει να συμβιβαστούμε στη ζωή με τα ψίχουλα, στην προσπάθεια χειραγώγησης των συνδικάτων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία και τη μετατροπή τους σε ηλεκτρονικές καρικατούρες», καταλήγει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Οχι στο ιμπεριαλιστικό μακελειό και μέτρα προστασίας του λαού στο επίκεντρο των διεκδικήσεων

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
«Ως εδώ με την ακρίβεια, τα διαλυμένα νοσοκομεία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο», βροντοφώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, φοιτητές, συνταξιούχοι και γυναίκες λαϊκών στρωμάτων, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που έγιναν χτες σε Βόλο και Καρδίτσα.

Στον Βόλο, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας μίλησαν ο Θοδωρής Καραγιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, η Ρίτσα Κωττή εκ μέρους του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, ο Γιώργος Ρούσσας εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ο Ντίνος Μηνδρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, και ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.

Στις παρεμβάσεις τους στάθηκαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ο νομός Μαγνησίας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο και στόχο, αφού υποδομές σαν αυτές στο Στεφανοβίκειο χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα από τους Αμερικάνους.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η ανάγκη προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, μέσα από τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να κατοχυρώνουν σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού, ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των αγροτών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ολα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση

Στην Καρδίτσα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς και συμβασιούχους στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, σημαντική ήταν η συμμετοχή των βιοπαλαιστών αγροτών με το πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, που έστειλαν το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα επιβίωσης. «Μπορεί να μην ικανοποιήθηκαν τα βασικά μας αιτήματα, αλλά από τα μπλόκα φύγαμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Χαιρέτισαν ο Αριστείδης Μπαντής εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, 9 χρόνια μετά το κλείσιμο της ΕΑΣ, η Μαρία Μήγκα εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστριών Νοσοκομείου, που κατήγγειλε το εργασιακό καθεστώς που βιώνουν, τονίζοντας ότι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο Γιώργος Βαγγελάκος, πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιθήρου, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Φωτογράφων, η Κλεοπάτρα Ζούκα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, και ο Στράτος Ροδίτης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης.

Σήμερα το συλλαλητήριο στη Λάρισα

Σήμερα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας θα γίνει το συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο.


ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συνταχθούν με τον ευρωΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και πρέπει να παραμείνει προπύργιο ειρήνης και δημοκρατίας με βάση τις δημοκρατικές αξίες, την αλληλεγγύη και τα κοινωνικά δικαιώματα»: Με αυτόν τον ανεκδιήγητο τρόπο τοποθετείται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ετσι, οι εργατοπατέρες φαίνεται να ...ξυπνούν από έναν λήθαργο μηνών, μόνο και μόνο για να καλέσουν τους εργαζόμενους να ταχθούν με το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Δηλώνουν μάλιστα ότι σε συμπαράταξη με την αμαρτωλή Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (το μακρύ χέρι της ΕΕ μέσα στα συνδικάτα) στοχεύουν σε «στήριξη όλων των απαραίτητων ενεργειών κατά της ρωσικής κυβέρνησης και ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε περαιτέρω αναπόφευκτων κυρώσεων».

ΔΑΣ στο ΕΚΑ: Εκκωφαντική η σιωπή των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την εμπλοκή της Ελλάδας

Τα συνδικάτα της Αθήνας να απαιτήσουν όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, τονίζει η ΔΑΣ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Εργατικό Κέντρο με ευθύνη των ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ. Οπως αναδεικνύει η ΔΑΣ, οι παραπάνω δυνάμεις έβγαλαν την ανακοίνωση χωρίς συζήτηση και αφού απέκρυψαν σχέδιο ψηφίσματος των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Προσθέτει πως η ανακοίνωση αυτή «δεν παίρνει θέση για τις αιτίες του πολέμου αλλά κυρίως δεν παίρνει καμία θέση για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Αθήνας απέναντι στην άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία». Από αυτήν την άποψη, αναδεικνύει πως οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις «απέδειξαν ότι τα συγχαρητήρια που εισέπραξαν τα κόμματά τους στη Βουλή από τον πρωθυπουργό ήταν δικαιολογημένα και ότι η εκκωφαντική σιωπή για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο αιματοκύλισμα του λαού της Ουκρανίας φανερώνει την ουσιαστική σύμπλευσή τους με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ