ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
Σελ. /32
Νέοι κίνδυνοι γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης μέσα και έξω από την Ουκρανία

  • Με συγκρούσεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και αλλού συνεχίζεται η ρωσική εισβολή
  • Αυξάνει τους κινδύνους η αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και μαχητικών αεροσκαφών μέσω Πολωνίας

Από το ρωσικό χτύπημα στον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο
Από το ρωσικό χτύπημα στον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο
Ολο και πιο επικίνδυνη για παραπέρα γενικευμένη πολεμική κλιμάκωση γίνεται η κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή για έβδομη μέρα, συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις στη Λευκορωσία, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, σε Πολωνία και Ρουμανία.

Στο πεδίο, επιθέσεις και μάχες μαίνονταν χτες στις περιοχές του Χάρκοβου, του Κιέβου, της Μαριούπολης κ.α.

Οι επιθέσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις μέρες στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με περίπου 1,5 εκατ. πληθυσμό και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Χτες το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης, πιθανόν με πύραυλο, προκαλώντας τεράστια έκρηξη.

Στο Κίεβο, ο δήμαρχος προειδοποίησε χτες ότι «ο εχθρός βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας», προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός «προετοιμάζεται να υπερασπιστεί το Κίεβο». Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα χτυπήσουν κτίρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και του Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (PSO) στο Κίεβο και προέτρεψε Ουκρανούς πολίτες που συμμετέχουν στις μάχες, καθώς και τους κατοίκους που ζουν κοντά σε υποδομές τηλεπικοινωνιών, να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές. Λίγο αργότερα οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον πύργο των τηλεπικοινωνιών του Κιέβου, με απολογισμό 5 νεκρούς.

Ο γγ του ΝΑΤΟ σε ΝΑΤΟική βάση στην Εσθονία, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στην Αν. Ευρώπη
Ο γγ του ΝΑΤΟ σε ΝΑΤΟική βάση στην Εσθονία, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στην Αν. Ευρώπη
Στα νοτιοανατολικά της χώρας, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως «η πρόσβαση του ουκρανικού στρατού στην Αζοφική Θάλασσα (σ.σ. στις ακτές βρίσκεται και η Μαριούπολη) είναι εντελώς αποκλεισμένη». Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών «έφτασαν στα διοικητικά σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τα ρωσικά στρατεύματα» που έχουν εισέλθει από την Κριμαία και πραγματοποιούσαν χτυπήματα για έλεγχο των περιοχών κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «ακόμη έξω από τη Μαριούπολη» και «δεν έχουν προχωρήσει ακόμη εντός της πόλης», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο Αμυνας.

Παράλληλα, μέσω του Ρώσου απεσταλμένου στον ΟΗΕ, Β. Νεμπέζνια, η Μόσχα επανέλαβε για το Κίεβο πως όλοι οι άμαχοι «μπορούν ελεύθερα να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα μέσω της διαδρομής Κίεβο - Βασίλκοφ», ενώ για τη Μαριούπολη ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς ανακοίνωσαν πως θα λειτουργήσει «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την έξοδο των αμάχων. Ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, κατήγγειλε ότι εθνικιστικές δυνάμεις δεν αφήνουν τους αμάχους να φύγουν από την πόλη και επιχειρούν να εμποδίσουν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» (για σχετικές αντίστοιχες καταγγελίες και από Ελληνες ανταποκριτές βλ. και σελ. 4).

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», επανέλαβε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές από Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, όπως και κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές. Χτες, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα, γνωστή και ως βόμβα κενού. Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι γνωρίζει τις πληροφορίες αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το όπλο. «Αν είναι αλήθεια, ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που θα αποτιμήσουν την κατάσταση και η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα πάρει μέρος σε αυτήν τη συζήτηση»...

Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων. Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ τους 13 παιδιά, και 400 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR), προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος. Από τους νεκρούς και τραυματίες αμάχους οι 253 καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ σκοπεύει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατ. ανθρώπους, καθώς «τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται».

Χωρίς οξυγόνο κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγες ώρες τα ουκρανικά νοσοκομεία, προειδοποίησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στα οποία νοσοκομεία, εκτός από εγκύους και ασθενείς με χρόνια ή άλλα νοσήματα οι οποίοι χρειάζονται οξυγόνο, βρίσκονται και περίπου 1.700 ασθενείς με COVID-19. Από τον περασμένο μήνα τα κρούσματα στη χώρα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Περισσότεροι από 660.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Πολωνία.

Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις σε Λευκορωσία, Πολωνία και Βαλτικές χώρες

Η κατάσταση εντείνεται και στη Λευκορωσία, η οποία αναπτύσσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Belta». «Είναι καλά εκπαιδευμένες ομάδες ταχείας ανάπτυξης που είναι έτοιμες να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Λευκορωσίας», είπε ο Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, «όλοι είναι σε ετοιμότητα. Εάν χρειαστεί επιστράτευση, ελέγξαμε όλες τις λίστες - θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε όλες τις μονάδες σε 2 - 3 ημέρες», είπε ο Λευκορώσος Πρόεδρος. Επίσης, ανέφερε πως ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να αναπτύξει άλλη μια αντιαεροπορική συστοιχία πυραύλων «S-400» δυτικά του Μινσκ.

Οι δε μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια πρόκληση για να δικαιολογήσει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο. Ανέφεραν ακόμα ότι έχουν στοιχεία για περίπου 300 άρματα μάχης της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Από την άλλη, χτες ξεκίνησε η ανάπτυξη της «Δύναμης Απόκρισης του ΝΑΤΟ» (NATO Response Force - NRF), που αποφασίστηκε πριν από λίγες μέρες. «Τα γαλλικά στρατεύματα φτάνουν στη Ρουμανία ως το κύριο στοιχείο αυτής της δύναμης», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική συμμαχία» που «δεν επιδιώκει σύγκρουση με τη Ρωσία», την οποία κάλεσε να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει την άμυνά του στις χώρες της Βαλτικής, «στο πιο ευάλωτο τμήμα της στρατιωτικής συμμαχίας», που συνορεύει με τη Ρωσία, επέμεινε χτες η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, και τον γγ του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική βάση Τάπα της Εσθονίας.

«Αυτό περιλαμβάνει, στην ξηρά, την εγκαθίδρυση μόνιμης, αυξημένης παρουσίας. Στον αέρα, τη δημιουργία μιας αξιόπιστης αμυντικής στάσης. Και μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την ανάπτυξη του αναβαθμισμένου αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Νωρίτερα, Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον είχαν επισκεφτεί την πολωνική αεροπορική βάση Λασκ, συνοδεία του Πολωνού Προέδρου, Α. Ντούντα. «Σε αυτήν την αεροπορική βάση βλέπουμε την αλληλεγγύη των συμμάχων σε δράση: Μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ πετούν μαζί με την πολωνική Πολεμική Αεροπορία, διατηρώντας τους ουρανούς του ΝΑΤΟ ασφαλείς», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Επικίνδυνη η μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Καθώς η Πολωνία έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς όπλων από κράτη της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες κ.ά. προς την Ουκρανία, η κατάσταση κινδυνεύει να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, αν η Ρωσία προσπαθήσει να αποκόψει την Ουκρανία από τα σύνορά της με την Πολωνία, για να σταματήσει την προμήθειά της.

Μάλιστα, Βουλγαρία, Πολωνία και Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν 70 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, με την υπηρεσία Τύπου του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού να αναφέρει ότι «εάν χρειαστεί, μπορούν να τοποθετηθούν σε πολωνικά αεροδρόμια, από τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι θα εκτελούν μάχιμες αποστολές». Σε μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση, δηλαδή, εξετάζεται το σενάριο ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να απογειώνονται από ΝΑΤΟικό έδαφος για να πλήττουν ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανές απαντήσεις της Μόσχας...

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ήδη προειδοποιεί όσους προμηθεύουν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία ότι θα φέρουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση όπλων από το έδαφός της, καθώς «τέτοιες παραδόσεις μπορεί να γίνουν στόχοι εχθρικής στρατιωτικής δράσης», δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε να δημιουργηθεί μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», κάτι που θα εμπόδιζε τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και θα βοηθούσε στη μεταφορά ΝΑΤΟικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απορρίπτουν ένα τέτοιο σενάριο, καθώς «θα σήμαινε ουσιαστικά ότι ο αμερικανικός στρατός θα καταρρίπτει αεροπλάνα, ρωσικά αεροπλάνα», όπως δήλωσε προχτές η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συζητήσεις με συμμάχους για το πώς θα ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα, δήλωσε χτες ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντμ. Κουλέμπα, όταν ρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Πάντως, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε και χτες ότι δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη για να στηρίξει το Κίεβο καθώς δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.

«Οπως μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα - είναι καλύτερα να μας βοηθήσουν τώρα παρά να βρεθούν αργότερα κατά μέτωπο αντιμέτωποι με τον (Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», είπε ο Κουλέμπα. «Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία νικήσει, είστε οι επόμενοι», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε χτες το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, ως «ένα προληπτικό μέτρο, χωρίς σκοπό να συρθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είχε χτες ο Ουκρανός ομόλογός του, Β. Ζελένσκι, σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην Ουκρανία.

Ρωσία: Απαράδεκτη η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών στην Ευρώπη

Η Δύση δεν πρέπει να χτίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καμία χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, προειδοποίησε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, μιλώντας μέσω βιντεοσύσκεψης στη συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς λόγω των κυρώσεων στα ρωσικά αεροσκάφη δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκεί.

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την παρουσία πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ θα έπρεπε από καιρό να έχουν επιστρέψει σε αμερικανικό έδαφος και οι αντίστοιχες υποδομές στην Ευρώπη να έχουν εξαλειφθεί».

Υποστήριξε ότι το Κίεβο επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αναφέροντας πως πρόκειται για «έναν πραγματικό κίνδυνο που έπρεπε να αποτραπεί (...) Η Ουκρανία έχει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και τα μέσα απόκτησης τέτοιων όπλων».

Σε ένα ακόμα σόου προπαγάνδας, την ώρα που μιλούσε ο Λαβρόφ, πολλές αντιπροσωπείες χωρών της Δύσης και συμμάχων τους αποχώρησαν από την αίθουσα της Διάσκεψης.

Οι όροι των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις

Ενώ μαίνονται οι μάχες, σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας (είχαν ξεκινήσει τη Δευτέρα στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας), μετέδωσαν ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ, ενώ η ουκρανική πλευρά δεν είχε επιβεβαιώσει.

Η Ρωσία πρέπει «να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας» για να καταστήσει δυνατές ουσιαστικές συνομιλίες, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος. Επιπλέον, «η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας», τόνισε.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια, το εγγυώνται νομικά», πρόσθεσε.

Χτες ο Ζελένσκι μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν η επίσημη αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Οι προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά από τα ζητήματα της «στρατηγικής σταθερότητας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «η ΕΕ δεν είναι ένα στρατιωτικο-πολιτικό μπλοκ», επομένως, «όσον αφορά τη στρατηγική σταθερότητα, αυτό το θέμα είναι διαφορετικής φύσης».

Στο μεταξύ, ουκρανικά ΜΜΕ («Glavkom» κ.ά.) αναφέρθηκαν χτες σε πλευρές των συνομιλιών της Δευτέρας. Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε να δεσμευτεί η Ουκρανία σε καθεστώς ουδετερότητας με απόφαση Κοινοβουλίου και να οργανώσει δημοψήφισμα γι' αυτό το θέμα. Επίσης η ρωσική πλευρά ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των περιοχών και να πάψει να ζητά επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατρέπονται σε πραγματικούς... »

«Σήμερα, κάποιος Γάλλος υπουργός είπε ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία. Προσέχετε τη γλώσσα σας, κύριοι! Και μην ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά μετατρέπονταν σε πραγματικούς», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, στις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης, αποτυπώνοντας πόσο οξυμένη είναι η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρ. Λεμέρ, υποσχόμενος ολοκληρωτικό «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας. «Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της ΕΕ, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σε Βρετανία και ΗΠΑ εντείνεται η συζήτηση για το αν η Ρωσία θα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρότι δεν υπάρχει καμία προβλεπόμενη διαδικασία στον Οργανισμό για μια τέτοια αποπομπή.

«Είναι βέβαιο» ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Δύση «επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές ικανότητες» της Ρωσίας.

Η ΕΕ συζητά τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, ανάμεσά τους της VTB Bank και της Bank Rossiya, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο της πρότασης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg». Η λίστα περιέχει τις τράπεζες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις από την ΕΕ και δεν περιλαμβάνει τη Sberbank ή την Gazprombank. Η τελική λίστα θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα εντείνεται ο σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλίων, με καταλύτη τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πέρα από τα ενεργειακά μονοπώλια που αποσύρουν αρχικούς σχεδιασμούς από συνεργασίες με ρωσικές εταιρείες Ενέργειας, ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και από άλλα μεγάλα μονοπώλια.

Μεταξύ άλλων οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Daimler Truck Holding AG», «Volvo Car AB», «Harley Davidson» και «General Motors» σταματούν τις πωλήσεις ή την παραγωγή προϊόντων τους στη Ρωσία. Αντίθετα, η γαλλική «Renault» έχει αποφύγει να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς κατέχει το 68% των μετοχών της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας «AvtoVaz». Η δε αμερικανική «Ford» σχεδιάζει να αποσυρθεί «μεσοπρόθεσμα» από τις κοινοπραξίες με ρωσικές εταιρείες.

Στον χώρο των Τροφίμων, το γαλλικό μονοπώλιο «Danone», που διατηρεί τις μεγαλύτερες φάρμες στη Ρωσία και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, εξετάζει διάφορα σχέδια παραγωγής σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες ενταθούν ακόμα περισσότερο.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η «Mastercard Inc.» ανακοίνωσε ότι απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της με βάση τις νέες κυρώσεις. Ακολούθησε η «Visa», ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις.

Ανακοίνωση επιβολής capital controls στη Ρωσία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν ανακοίνωσε χτες κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και άλλα μέτρα για να σταματήσει η έξοδος των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών εξόδου στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Μισούστιν.

Στη συνέχεια, με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, απαγορεύονται από σήμερα οι εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια.

ΚΙΝΑ
Ετοιμη για «εποικοδομητικό ρόλο» για την «ασφάλεια στην Ευρώπη»

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Κίνας - Ουκρανίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα είχε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, με φόντο τις καθημερινές επισημάνσεις του Πεκίνου για την ανάγκη «να αξιολογούνται οι νόμιμες ανησυχίες όλων των χωρών στην ασφάλεια». αλλά και για το ότι «όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε 5 γύρους επέκτασης στα ανατολικά, θα έπρεπε να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα αιτήματα της Ρωσίας».

Ο Γι είπε στον Κουλέμπα ότι η Κίνα «λυπάται βαθιά για τη σύγκρουση» και ότι «υποστηρίζει όλες τις εποικοδομητικές διεθνείς προσπάθειες που οδηγούν σε μια πολιτική επίλυση». Ο δε Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία «αναμένει με ανυπομονησία η Κίνα να ξεκινήσει διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός», όπως μετέδωσε και το κινεζικό δίκτυο CCTV. Δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν (ανώνυμες) δηλώσεις Ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου που εξέφρασε την «ιδιαίτερη ικανοποίηση» του Κιέβου για τον ρόλο που το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναλάβει.

Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι το Πεκίνο «είναι έτοιμο να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης στην Ουκρανία» και συμπλήρωσε ότι «περαιτέρω σχετικές πληροφορίες θα ακολουθήσουν».

Την ίδια στιγμή, ο Γουάνγκ απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην πορεία του ρωσο-κινεζικού εμπορίου, είπε ότι «όπως έχουμε πει επανειλημμένα, οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματική λύση για διευθέτηση προβλημάτων (...) Κίνα και Ρωσία θα συνεχίσουν να διεξάγουν ομαλά την εμπορική τους συνεργασία, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισοτιμίας και αμοιβαίου οφέλους».

Συνεχίστηκε η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, στη Γενεύη συνεχιζόταν και χτες η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για να «ξεπεραστεί» το βέτο της Μόσχας σε ψήφισμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις σχετικές ψηφοφορίες στο ΣΑ επέλεξαν να απέχουν η Κίνα, η Ινδία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία από χτες ανέλαβαν για ένα μήνα την «κυκλική» προεδρία του Συμβουλίου.

Μιλώντας στη ΓΣ του Οργανισμού, ο Κινέζος αντιπρόσωπος Ζανγκ Ζουν είπε ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν ωφελεί κανέναν» και επανέλαβε ότι «η Κίνα στηρίζει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με την προσοχή στραμμένη στην αδιαίρετη ασφάλεια, την κατάλληλη αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών όλων για την ασφάλεια, περιλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας, και τη λειτουργία ενός μηχανισμού για ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ινδίας, T. Σ. Τιρουμούρτι, είπε το Νέο Δελχί πιστεύει ότι «όλες οι διαφωνίες και τα συμφέροντα μπορούν να γεφυρωθούν μέσω ειλικρινούς, τίμιου και βιώσιμου διαλόγου».

Ρατσιστική μεταχείριση σε βάρος Αφρικανών στην Ουκρανία

Αντιμέτωποι με ρατσιστική αντιμετώπιση έρχονται χιλιάδες Αφρικανοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Ουκρανία και εμποδίζονται στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, τόσο από τις ουκρανικές αρχές, όσο και από τις αρχές της γειτονικής Πολωνίας.

Μετά το πλήθος καταγγελιών και των σχετικών βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, δείχνοντας τις διακρίσεις σε βάρος των Αφρικανών φοιτητών υπέρ λευκών Ουκρανών προσφύγων, την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κατήγγειλε και η Αφρικανική Ενωση. Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και ο ΥΠΕΞ της Νότιας Αφρικής.

Στην Ουκρανία το 20% των ξένων φοιτητών είναι νέοι από τη Νιγηρία, την Γκαμπόν, το Μαρόκο, την Αγκόλα και άλλες αφρικανικές χώρες. Η ρωσική εισβολή ανάγκασε χιλιάδες εξ αυτών είτε να αναζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική Πολωνία, είτε να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Πολλοί Αφρικανοί φοιτητές καταγγέλλουν βίαιη αντιμετώπιση από τις ουκρανικές αρχές, αφού όχι μόνο αφέθηκαν εντελώς αβοήθητοι, αλλά τους εμπόδισαν να επιβιβαστούν σε τρένα ή να προχωρήσουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Βίαιη απώθηση αντιμετώπισαν και από τις πολωνικές αρχές πολλοί Αφρικανοί που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ