ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Βροντερό «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ένα μεγάλο «όχι» στους πολέμους των ιμπεριαλιστών και σε κάθε εμπλοκή της χώρα μας σε αυτούς, μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που αιματοκυλούν για τα κέρδη τους, έστειλαν χτες φοιτητές και φοιτήτριες, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν ένα μαχητικό συλλαλητήριο με κεντρικά αιτήματα «Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Ρωσίας. Εξω οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ», όπως αναγραφόταν στο πανό τους.

«Ολοι μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, όμως η αγωνία, η οργή, η ανησυχία βρίσκουν διέξοδο στο σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο. Εδώ είναι η απάντηση στο ερώτημα "τι να κάνουμε"», τόνισε χαιρετίζοντας εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων των Συλλόγων που κάλεσαν στο χτεσινό συλλαλητήριο, αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που «ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, μας κάνει θύτη αλλά και θύμα και στόχο αντιποίνων». «Οι φοιτητές έχουμε μία επιλογή: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον φόνο, για αυτό και απαιτούμε να σταματήσουν η συμμετοχή και οι διευκολύνσεις προς τους φονιάδες των λαών», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως «βλέπουμε καθαρά - δεν θα ζυγίσουμε για να διαλέξουμε ιμπεριαλιστή», πως οι φοιτητές διαλέγουν την πλευρά των λαών παλεύοντας με αυτούς, για αυτούς.


«Ως φοιτητής που υπηρετώ σήμερα τη στρατιωτική μου θητεία, μόνο δύναμη, κουράγιο και αντοχή μπορεί να μου δώσει το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ένας στρατευμένος φοιτητής, δηλώνοντας: «Είμαστε παιδιά του ελληνικού λαού που υπηρετούμε τη θητεία μας με χίλια δυο προβλήματα και ελλείψεις, τα οποία με ψηλά το κεφάλι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στα στρατόπεδα. Δεν παρουσιαστήκαμε όμως στον στρατό για να παρουσιάζουμε όπλα στους μακελάρηδες των λαών, τους Αμερικάνους και τους ΝΑΤΟικούς. Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό και τη νεολαία. Ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον με τους λαούς αδελφωμένους είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους τις πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους. Βλέπουμε τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό να χύνει το αίμα του για τους ανταγωνισμούς του μπλοκ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των αγορών», σημείωσε τονίζοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά - πολεμικά ορμητήρια», με τους διαδηλωτές να απαντούν με το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά».

«Οχι στον πόλεμο, καμία εμπλοκή»


Τις ξεκάθαρες θέσεις τους οι φοιτητές εξέφρασαν μέσα από τα συνθήματα που φώναζαν αδιάκοπα σε όλη τη διάρκεια της πορείας σε Πανεπιστημίου, Σταδίου, Σύνταγμα: «Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή, έξω από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη ελπίδα η πάλη των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου μαζί με τη διεκδίκηση «δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Συντάγματος, οι συγκεντρωμένοι έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο οδόστρωμα «Οχι στον πόλεμο, καμία εμπλοκή», ενώ τα κόκκινα καπνογόνα φώτισαν τη νύχτα και τα συνθήματα ακούγονταν ακόμα πιο δυνατά.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, όπου οι φοιτητές σημείωσαν ότι στάλθηκε ένα πρώτο μήνυμα, ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, με τα μηνύματα ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας να φτάνουν τις επόμενες μέρες σε κάθε αμφιθέατρο.


Πρωτοβουλίες σε σχολεία και σχολές

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε πανεπιστήμια και σχολεία από φοιτητές και μαθητές.

Στην Αθήνα, οι φοιτητές των τμημάτων ΠΤΔΕ - ΤΕΑΠΗ αλλά και του Γεωλογικού και του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έστειλαν το δικό τους μήνυμα σηκώνοντας πικέτες στις σχολές τους με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, καλώντας παράλληλα στο φοιτητικό συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Φιλοσοφική και Οικονομικό Πανεπιστήμιο ανάρτησαν γιγαντοπανό απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο.

Στην Πάτρα, αντιπροσωπείες φοιτητών των Συλλόγων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, ΣΤΕΦ και Οικοτρόφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κρατώντας πικέτες που έγραφαν «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», προχώρησαν σε δράση ενημέρωσης στην πλατεία Γεωργίου της πόλης. Με ψήφισμά τους απαιτούν μεταξύ άλλων απεμπλοκή της Ελλάδας από τον νέο πόλεμο, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και κανένας Ελληνας φαντάρος να μη βγει εκτός συνόρων. Κάλεσαν λαό και νεολαία να παλέψει σε αυτήν τη ρότα και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ., με συγκέντρωση στην Εστία και συλλαλητήριο στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο.

Αθήνα
Αθήνα
Στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας τη φρίκη του πολέμου και πώς αυτή βιώνεται από τα παιδιά και τους μαθητές, που αντί να παρακολουθούν ανέμελα τα μαθήματά τους οδηγούνται στον θάνατο και την προσφυγιά, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πολίχνης έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα και μια φωτεινή ελπίδα ειρήνης, σχηματίζοντας με τα σώματά τους τη φράση «no war» (όχι πόλεμος).


Πάτρα
Πάτρα

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποιήσεις και δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα

Κινητοποιήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Επίσης, αύριο Πέμπτη, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και Σωματεία και φορείς του Θριασίου προχωρούν σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ηρ. Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου και πορεία προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο.

Σε σύσκεψη για συντονισμό της δράσης καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη Βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Στα Χανιά, κινητοποίηση πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ και εργατικά σωματεία της περιοχής.

Στα Τρίκαλα, αύριο Πέμπτη, σύσκεψη με θέμα «Εισβολή στην Ουκρανία. Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς», διοργανώνει στις 7 μ.μ. στο art cafe «SOUITA» η Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ).

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί σε συλλαλητήριο όλους τους φορείς, τα σωματεία της περιοχής την Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη οργανώνει η ΕΔΥΕΘ την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Πάρκο Ειρήνης, στις Συκιές, με τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την εκτέλεσή του, από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ