ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Κλιμακώνεται επικίνδυνα και με απρόβλεπτες διαστάσεις η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

  • Συνεχίζονται σφοδρές μάχες σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας - Μικρές προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις
  • Ρωσικές «προειδοποιήσεις» για πυρηνικά - Νέοι εξοπλισμοί από ΝΑΤΟ και ΕΕ για το Κίεβο, παραπέρα ΝΑΤΟική ενίσχυση στην Ανατ. Ευρώπη

Πρόσφυγες από την Ουκρανία σε σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας

Copyright 2022 The Associated

Πρόσφυγες από την Ουκρανία σε σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας
Πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου πυροδοτεί η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, με τη συνεχιζόμενη από την περασμένη Πέμπτη ρωσική εισβολή, καθώς ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει για πρώτη φορά Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεντρώνει ακόμη περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σχεδιάζει να φέρει «πιο κοντά» χώρες, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία και η Σουηδία. Σημειώνεται ότι στις πρώτες δύο χώρες υπάρχουν εδάφη που έχουν «αποσχιστεί» με τη στήριξη της Μόσχας και ισχυρών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, στη Βοσνία δυναμώνουν «φυγόκεντρες» κινήσεις, ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία περιλαμβάνονται στις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας, αναφορικά με τις κινήσεις παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ...

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο δε Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της χώρας να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας, «εξαιτίας των επιθετικών δηλώσεων του ΝΑΤΟ».


Εξάλλου, και ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, επανέλαβε χτες πως θα ζητήσει από τη Ρωσία να της επιτρέψει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοια όπλα σε Πολωνία ή Λιθουανία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο.

«Σε μια κατάσταση όπως αυτή, υπάρχουν κυρώσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από τον πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι και να απομακρυνθούμε από αυτό. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», «προειδοποίησε» ο Λουκασένκο...

Συμφώνησαν διαπραγματεύσεις - Συνεχίζονται οι μάχες

Αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας επρόκειτο να συναντηθούν χτες για διαπραγματεύσεις στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας. Ο ακριβής χρόνος των συνομιλιών δεν είχε διευκρινιστεί.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν, ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η Ουκρανία αρχικά είχε αρνηθεί οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε λευκορωσικό έδαφος, το οποίο αξιοποιείται για τη ρωσική εισβολή, και είχε προτείνει άλλες πόλεις (Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού). Μάλιστα, χτες, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως πύραυλοι «Ισκαντέρ» εκτοξεύθηκαν το απόγευμα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία, την πόλη Ζιτομίρ, κοντά στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, μαίνονταν οι μάχες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και περιοχές, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στη Χερσώνα, στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Χτες οχήματα και χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας εισήλθαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με σημαντική βιομηχανία και περίπου 1,5 εκατ. πληθυσμό, πολύ κοντά στα δυτικά ρωσικά σύνορα. Οι μάχες με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίστηκαν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με τους κατοίκους να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και τα καταφύγια.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε χτες ότι «είχαν αποκλειστεί πλήρως» οι πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάνσκ της νότιας Ουκρανίας.

Επίσης, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως εξάλειψαν 1.067 στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας, ενώ η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε χτες ότι η Ρωσία δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και δεν ελέγχει κανένα σημαντικό αστικό κέντρο. Στο Κίεβο η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων μέχρι χτες συνεχιζόταν.

Τα στρατεύματα της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ έχουν προχωρήσει κατά περίπου 60 χλμ. και συνεχίζουν την επίθεση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ έχουν καταλάβει 17 κοινότητες της περιοχής Ντονμπάς.

Χτες για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου - κι ενώ το Κίεβο παραθέτει συνεχώς ισχυρισμούς για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες Ρώσους στρατιώτες - το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά «πολύ λιγότερους» σε σχέση με «τις απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, δήλωσε πως «δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα εκατοστό της επικράτειάς μας». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Κουλέμπα είπε ότι πηγαίνουν εκεί «για να ακούσουν όσα έχει να πει η Ρωσία». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον τρόπο για να σταματήσει ο πόλεμος και να μπει τέλος στην κατοχή των εδαφών μας», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας προκειμένου «να λογοδοτήσει για χειραγώγηση της έννοιας της γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα. Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα τώρα και αναμένουμε να ξεκινήσουν οι δίκες την επόμενη εβδομάδα».

Τουλάχιστον 368.000 πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία κυνηγημένοι από τον πόλεμο, ανακοίνωσε χτες ο ΟΗΕ, βάσει στοιχείων από τις γειτονικές χώρες.

«Διεθνή Λεγεώνα» καλεί ο Ουκρανός Πρόεδρος

Παράλληλα με την αποστολή εξοπλισμού από κράτη του ΝΑΤΟ που φτάνει στην Ουκρανία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, καλεί «όλους τους πολίτες του κόσμου, τους φίλους της Ουκρανίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας» να πάνε να πολεμήσουν «ενάντια στους Ρώσους εγκληματίες πολέμου» και «να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου».

Μάλιστα, όσοι ξένοι είναι «πρόθυμοι να υπερασπιστούν την Ουκρανία και την παγκόσμια τάξη ως μέρος της Διεθνούς Λεγεώνας Εδαφικής Αμυνας της Ουκρανίας», δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας της Ουκρανίας στις χώρες τους!

Τι είδους «πρόθυμοι» θα είναι αυτοί, αν θα είναι μισθοφόροι, συνδεδεμένοι με παραστρατιωτικές ή εθνικιστικές οργανώσεις και νεοναζιστικά «δίκτυα», φυσικά δεν διευκρινίζεται... Τέτοια διεθνή στελέχωση έχουν ήδη εδώ και χρόνια άλλωστε διάφοροι νεοναζιστικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί του Κιέβου, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις κατά των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς.

Εξάλλου, ήδη από διάφορα επιτελεία επισημαίνεται ότι μπορεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να μην έχουν στείλει επίσημα στρατεύματα, αλλά δεν αποκλείεται να διοχετευτούν άτυπα μισθοφόροι «ιδεολόγοι» από κράτη και κυβερνήσεις για συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Στρατιωτικός εξοπλισμός και «προσέγγιση» χωρών με το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, άλλωστε, πληθαίνουν συνεχώς οι ΝΑΤΟικές χώρες - και άλλοι σύμμαχοί τους - που ανακοινώνουν αποφάσεις για νέες αποστολές εξοπλισμού στο Κίεβο.

Η Γερμανία θα στείλει για πρώτη φορά εξοπλισμό στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, απευθείας από τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποσταλούν ακόμη 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger». Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας, 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνων πυρομαχικών μέσω Πολωνίας, καθώς και αντιαρματικών οβιδοβόλων D-30 της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, μέσω Εσθονίας.

Το Βέλγιο σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες πολυβόλα και εκατοντάδες εκτοξευτές αντιαρματικών χειροβομβίδων. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με 200 πυραύλους «Stinger». Στην Τσεχία η κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή όπλων και πυρομαχικών αξίας 8,57 εκατ. δολαρίων. Η Σλοβακία θα στείλει πυρομαχικά του πυροβολικού και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η δε Σουηδία - που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ - σκοπεύει να υποστηρίξει τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με ατομικό εξοπλισμό για 135.000 στρατιώτες, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα. Η πρωθυπουργός της χώρας υπογράμμισε ότι είναι πρώτη φορά που η Σουηδία στέλνει όπλα σε άλλη εμπόλεμη χώρα από το 1939 (όταν είχε υποστηρίξει τη Φινλανδία απέναντι στην ΕΣΣΔ...).

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις ότι Σουηδία και Φινλανδία μπορούν να βρεθούν πιο «κοντά» στο ΝΑΤΟ αν το επιλέξουν. Οπως αποφασίστηκε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες που δεν είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας, «μπορούν, εάν το επιθυμούν κατά περίπτωση, να συμμετέχουν σε ενισχυμένες επαφές με το ΝΑΤΟ, ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμό, πληροφορίες για επιχειρήσεις και στρατηγικές επικοινωνίες», δήλωσε ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σ. Νιινίστο.

«Οχι μόνο το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο, δείτε τι γίνεται με τη Φινλανδία, με τη Σουηδία, δείτε τι γίνεται με άλλες χώρες. Παράγει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που ήθελε» (σ.σ. ο Πούτιν), δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. «Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτήν την πορεία μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους μας», πρόσθεσε.

Για «ισχυρή και γενναία ουκρανική αντίσταση» έκανε λόγο η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο θα «συνεχίσει να τους παρέχει όπλα και οικονομική υποστήριξη». Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει «αρκετά χρόνια», προσθέτοντας: «Αυτό δεν πρόκειται, φοβάμαι, να τελειώσει γρήγορα».

Εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ στη Γερμανία

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022», μέρα της ρωσικής εισβολής, «αποτελεί σημείο καμπής» και «ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε ομιλία στη Βουλή που θεωρείται «ιστορική» και σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει πως τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζονται για έντονη αντιπαράθεση με όλα τα μέσα.

Ο Σολτς εξήγγειλε ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Γερμανίας. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 - για πρώτη φορά - στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας, σύμφωνα με τον στόχο που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας (...) Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο καγκελάριος και τόνισε ότι στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Ρώσος Πρόεδρος η Γερμανία βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Γι' αυτό, είπε, και η Γερμανία αποφάσισε να παραδώσει για πρώτη φορά όπλα στην Ουκρανία και παρέχει ενισχυμένη βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, «να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες».

Για τη μείωση της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο με αφορμή και τη σημερινή συγκυρία, ο Σολτς τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν σθεναρά οι ΑΠΕ, να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε δεκάδες ρωσικές πόλεις

Η αστυνομία συνέλαβε χτες περισσότερους από 900 ανθρώπους κατά τη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 44 πόλεις της Ρωσίας, ανέφεραν διεθνή ΜΜΕ. Από την έναρξη της εισβολής, την Πέμπτη, ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται σε περίπου 4.000, σύμφωνα με ρωσική «ανεξάρτητη» οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτός από την καταστολή διαδηλώσεων, εντείνονται και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ: Η αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή έδωσε εντολή στα εθνικά ΜΜΕ να απαλείψουν από το περιεχόμενό τους κάθε αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, καθώς και τους όρους «εισβολή», «επίθεση» ή «κήρυξη πολέμου». Η Μόσχα αποκαλεί επίσημα την επέμβασή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό τη «διατήρηση της ειρήνης». «Υπογραμμίζουμε πως μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές διαθέτουν πραγματικές και αξιόπιστες πληροφορίες», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ