ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
Συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στο τεράστιο πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών

Ευχαριστεί το ΚΚΕ για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων της

EUROKINISSI

Ικανοποίηση για τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο αίτημά της να μη μετατραπεί το παράκτιο μέτωπο της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, από τον Αστακό έως τον Μύτικα και τον Κάλαμο Λευκάδας, σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξερόμερου Καλάμου - Καστού.

Η Επιτροπή συμμετείχε με παρεμβάσεις της στη σύσκεψη φορέων και στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ το Σάββατο 19 Φλεβάρη, με αφορμή την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσιάζοντας το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

«Η δημιουργία ενός τεράστιου βιομηχανικού ιχθυοκαλλιεργητικού πάρκου στις ακτές θα στερήσει το παράκτιο μέτωπο και τη θάλασσα από τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας και τους επισκέπτες, θα οδηγήσει τον τόπο σε αναπτυξιακή μονοκαλλιέργεια», σημειώνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή και αναφερόμενη στη θέση του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του μετά τους φορείς εξέφρασε στην Επιτροπή Αγώνα τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για την άμεση ακύρωση της σχεδιαζόμενης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στις Εχινάδες Νήσους και στην Αιτωλοακαρνανία, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και στη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής. Η δημιουργία ΠΟΑΥ θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής σε ψάρεμα, ξεκούραση, αναψυχή, θαλάσσια μπάνια κ.ά.».

Στέκεται επίσης στην ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συγκέντρωση στο Αγρίνιο και στη σχετική αναφορά του, όπου τονιζόταν:

«Δίκαιος είναι και ο αγώνας των κατοίκων για την άμεση ακύρωση της σχεδιαζόμενης "Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών" στις Εχινάδες Νήσους και στον νομό σας, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για πραγματικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής».

Παράλληλα, καυτηριάζοντας την απαξίωση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας από τους αρμόδιους φορείς, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «ο αγώνας των κατοίκων και των φορέων του δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας θα συνεχιστεί μέχρι να ματαιωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός» και δηλώνει:

«Οι κάτοικοι, η Επιτροπή Αγώνα και οι συλλογικοί φορείς της περιοχής ευχαριστούν θερμά το ΚΚΕ και τον ΓΓ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα για τη συμπαράσταση και την απόλυτη στήριξη των θέσεων και των δίκαιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, για να προστατεύσουν τις ζωές τους και τον τόπο τους».

Με το ΚΚΕ και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Υγεία

Στο μεταξύ, στήριξη στο ΚΚΕ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του νομού, συνολικά της χώρας, στερώντας από τον λαό πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας και επιβαρύνοντας και το προσωπικό τους, δηλώνει ο Αποστόλης Φασούλας, ορθοπεδικός στο ΓΝ Μεσολογγίου, ο οποίος, μετά και την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα στην Αιτωλοακαρνανία, τονίζει:

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και για όσους πιστέψαμε στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΛΑΕ. Το ΕΣΥ παραχωρείται κομμάτι - κομμάτι στους ιδιώτες, η υποστελέχωση είναι τεράστια, προσλήψεις δεν γίνονται ή γίνονται με άλλα κριτήρια, ενώ οι μικρές μονάδες Υγείας οδηγούνται στο κλείσιμο. Η κατάσταση που βιώνουμε δεν μας αξίζει και χρειάζεται η αντίδραση όλων μας».

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον Αγι Παπαστεργίου

Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές είπαν το τελευταίο «αντίο» το μεσημέρι της Τετάρτης στον αγωνιστή δικηγόρο Αγι Παπαστεργίου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Το «παρών» στην πολιτική κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ.

Παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον νομό Λάρισας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης, του Συλλόγου Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων.

Στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές

Στον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, αναφερόμενος στο βιογραφικό του Α. Παπαστεργίου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εκλέγεσαι για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Λάρισας το 1978 με δήμαρχο τον Αλέκο Χονδρονάσιο, και στη συνέχεια, από το 1982 με υποψήφιο δήμαρχο τον Αριστείδη Λαμπρούλη εκλέγεσαι δημοτικός σύμβουλος έως το 1998, ενώ από το 1988 έως το 1994 διατελείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα έτη 2002 και 2006 είσαι επικεφαλής ως υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ. (...)

Δεν ξεχνάμε πως στάθηκες σταθερά και αταλάντευτα συμπορευόμενος με το ΚΚΕ ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπερασπιζόμενος την ύπαρξή του με κάθε θυσία σε χρόνια δύσκολα, που οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και η υποχώρηση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος τσακίζουν σε πολλούς το ηθικό, σπέρνουν την αμφιβολία, τη δυσπιστία. Πολλοί έκαναν πίσω μπροστά στις δυσκολίες, μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκαν οι ιδέες, οι αρχές και η Ιστορία του ΚΚΕ. Εσύ όμως δεν παρασύρθηκες, δεν ξεγελάστηκες στα πισωγυρίσματα της Ιστορίας, κρατήθηκες γερά στο αγκωνάρι που λέγεται ΚΚΕ, μένοντας πιστός και όρθιος μέχρι το τέλος.

Σε αποχαιρετούμε, Αγι, γνωρίζοντας πολύ καλά πως πλέον η θέση σου βρίσκεται δίπλα σε εκείνη τη γενιά των αγωνιστών που επί δημαρχίας του αείμνηστου κομμουνιστή Αριστείδη Λαμπρούλη, τηρουμένων των συνθηκών, αναλογιών και συσχετισμών της εποχής, άλλαξε ριζικά την πόλη μας, τη Λάρισα, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο και πρωτοποριακό έργο για εκείνη την περίοδο, όπως οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, το χτίσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών, η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κ.ά., ώστε να έχουν πρόσβαση η νεολαία και ο λαός».

Ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε έναν εκλεκτό συμπολίτη. Εναν άνθρωπο που με την πορεία του δίδαξε, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πόλη».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Τρ. Τσάτσαρος, σημείωσε: «Ο Αγις ήταν μεταξύ άλλων ένας μάχιμος δικηγόρος, που ενέπνεε στους νεότερους τον σεβασμό αλλά και μια οικειότητα. Μας έκανε να τον νιώθουμε δάσκαλο αλλά και φίλο».

«ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»
Πρόστιμο - «χάδι» από την κυβέρνηση

Δύο εκατομμύρια ευρώ κοστολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ τις ευθύνες της «Αττικής Οδού» για τις παραλείψεις που προκάλεσαν την τεράστια ταλαιπωρία αλλά και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων εγκλωβισμένων στην υπό ιδιοκτησία της οδό κατά τη διάρκεια του πρόσφατου χιονιά. Χτες, ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε την απόφασή του, και το υποτίθεται αυστηρό πόρισμα, με την οποία ουσιαστικά «χαϊδεύει» την εταιρεία παραχώρησης, η οποία όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου έχει εισπράξει τεράστια ποσά απ' τα εκατομμύρια των διελεύσεων και τα πανάκριβα διόδια των 2,8 ευρώ που εισπράττει ανά ΙΧ, ποσό που αυξάνεται φυσικά ανάλογα με τον όγκο του οχήματος.

Είναι ενδεικτικά τα προ πανδημίας οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το 2018, οπότε η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, το 2019 72,6 εκατ. και το 2020 48,2 εκατ. Συνολικά την τελευταία 15ετία η «Αττική Οδός» έχει καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη

-- Στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου, στη Λάρισα, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας με θέμα «Υγεία: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 27 Φλεβάρη

-- Στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Νεάπολης, οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και ΕΒΕ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζήμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Καπιταλιστική ανάπτυξη: Μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων στη "Νηματουργία Βαρβαρέσος"», οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ημαθίας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην παλιά «Βέτλανς», στη Νάουσα. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη

Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Κατερίνης «Εκάβη», η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση για την Υγεία με αφορμή τα δύο χρόνια πανδημίας. Στην εκδήλωση θα γίνουν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει κεντρική ομιλία από στέλεχος του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ