ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΝΤΟΝΜΠΑΣ
Επιστράτευση εφέδρων και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία

Αίτημα των «Δημοκρατιών» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για βοήθεια από τη Μόσχα - Αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που προσεγγίζουν τα σύνορα

Αυξημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ακόμη περισσότερους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς ζητά το Κίεβο (φωτ. από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον)

Copyright 2022 The Associated

Αυξημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ακόμη περισσότερους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς ζητά το Κίεβο (φωτ. από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον)
Κλιμακώνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, καθώς συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών και οι βομβαρδισμοί στη γραμμή επαφής μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα δυτικά της σύνορα αλλά και στη Λευκορωσία, ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται όλο και περισσότερο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα ότι στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί «θολό» τον προσδιορισμό των συνόρων στις οποίες εκτείνονται οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που αναγνώρισε ως «ανεξάρτητες» ο Ρώσος Πρόεδρος.

Χτες πάντως η Ρωσία άρχισε να εκκενώνει όλες τις αποστολές της στην Ουκρανία από το διπλωματικό προσωπικό.

Παράλληλα, αργά το βράδυ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν από τον Βλ. Πούτιν να βοηθήσει η Ρωσία στην «απόκρουση της επιθετικότητας της Ουκρανίας». Επικαλούμενοι την «αποτροπή απωλειών σε αμάχους και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», ζητούν τη βοήθεια της Μόσχας, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 των «συνθηκών φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας» που υπεγράφησαν μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των δύο «Δημοκρατιών».

«Θολές» παρέμεναν και χτες οι πληροφορίες για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (φωτ. στρατιωτικά οχήματα έξω από το Ντονέτσκ)

Copyright 2022 The Associated

«Θολές» παρέμεναν και χτες οι πληροφορίες για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (φωτ. στρατιωτικά οχήματα έξω από το Ντονέτσκ)
Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική κυβέρνηση άρχισε χτες να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18 - 60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, με μέγιστο χρόνο επιστράτευσης ένα έτος. Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους, επιπλέον των 250.000 στρατιωτών των τακτικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα, με περιορισμούς κυκλοφορίας για τους εφέδρους, περιορισμούς στα ΜΜΕ, εισαγωγή πρόσθετων ελέγχων κ.ά., ενώ ενισχύεται η προστασία στης Μαριούπολης που βρίσκεται στο τμήμα του Ντονέτσκ το οποίο δεν ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα προειδοποίηση προς την ουκρανική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνουν επικείμενη πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, πιθανόν εντός 48 ωρών. Το 80% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας «είναι έτοιμες να προχωρήσουν», ενημέρωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και βρίσκονται «μόλις 5 χιλιόμετρα» από τα ουκρανικά σύνορα.

Χτες επίσης κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία της Ουκρανίας δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις.

Θολές πληροφορίες για ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς

Ρωσικά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας που η Ρωσία έχει πλέον αναγνωρίσει ως «ανεξάρτητη», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Λετονίας και πηγές που επικαλούνται τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, ο Πούτιν μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις και άρματα μάχης στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς», είπε ο Α. Κ. Κάρινς.

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας «Maxar» καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη «Maxar».

Η δε γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει ότι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις χωρίς διακριτικά κινούνται με 300 στρατιωτικά οχήματα προς τη συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα.

Η Ρωσία θέτει όρους για διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χτες με την ευκαιρία της Μέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας, ισχυρίστηκε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» αποκλιμάκωσης με τη Δύση, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα είχε θέσει τους όρους της Μόσχας, δηλώνοντας πως η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία θα μπορούσε να επιλυθεί με την «αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας σε κάποιο βαθμό, γιατί αυτός είναι ο μόνος αντικειμενικά ελεγχόμενος παράγοντας» και αν η Ουκρανία εγκαταλείψει οικειοθελώς τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία απαιτεί από τη Δύση «να σταματήσει να προμηθεύει το Κίεβο με σύγχρονα όπλα». Επίσης, κάλεσε τα κράτη και τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Παραδέχτηκε πως οι Συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφτηκαν το 2015 μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών, «δεν υπάρχουν πλέον» μετά την αναγνώριση των «Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, αλλά «η Ρωσία δεν φταίει», οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας είναι αυτές που τις παραβίαζαν και ζητούσαν αναθεώρησή τους, «επειδή είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού».

Χαρακτηρίζοντας απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά χτες ότι οι «ανησυχίες» της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση». Παράλληλα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» ζητεί η Ουκρανία - Αυξάνεται η στρατιωτική στήριξη

Η Ουκρανία «χρειάζεται άμεσες, συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση και τη Ρωσία, δήλωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας πως έχει προτείνει πολλές φορές απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν.

Ο Ζελένσκι υποδέχτηκε χτες στο Κίεβο τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Λιθουανία, Αντρ. Ντούντα και Γκ. Ναουσέντα, αντίστοιχα, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους και τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας "παίζεται" αυτήν τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, ενώ οι Πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ουκρανία αξίζει να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και εξαιτίας των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας.

Η Βρετανία θα προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και «θανατηφόρων αμυντικών όπλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, «υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία».

Επίσης, η Βρετανία δεσμεύτηκε να εγγυηθεί δάνεια έως και 500 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας και τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας, επανέλαβε η ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας.

Συνομιλίες με το Κίεβο για τα σύνορα ζητούν οι αυτονομιστές

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε χτες πως θέλει να διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της μέσω διαλόγου με την Ουκρανία και πως οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν βρίσκονται στο σημείο να προσπαθούν να διευρύνουν το έδαφός τους.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη, «η επιθετικότητα από την ουκρανική πλευρά αυξάνεται», αλλά οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική κινητοποίηση των αυτονομιστών και των απλών κατοίκων αυξάνεται, καθώς «αποφασίζεται η μοίρα του Ντονμπάς».

Μιλώντας δίπλα στον Πουσίλιν, ο Αντρ. Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία, είπε πως καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης από τη Ρωσία, η οποία «δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της» και ο ρωσικός στρατός θα εισέλθει αν το ζητήσουν οι αυτονομιστές ηγέτες.

Κυρώσεις στον «Nord Stream 2» από τις ΗΠΑ

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, ότι παγώνει η διαδικασία πιστοποίησης του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε χτες εντολή στην κυβέρνησή του να επιβάλει κυρώσεις στον φορέα εκμετάλλευσης του έργου, «Nord Stream 2 AG», και στα στελέχη του.

«Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγούν η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», ζήτησε από την Ουάσιγκτον ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, όπου συναντήθηκε με τους Αμερικανούς υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε πως ακυρώνεται η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στη Γενεύη, καθώς «η εισβολή άρχισε και η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία». «Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε.

Επεκτείνει τις κυρώσεις η ΕΕ - «Ανησυχίες» για περαιτέρω στροφή προς την Κίνα

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας επεκτείνοντας τα περιοριστικά μέτρα σε 351 μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως στον υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, και την Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με έγγραφο, στοχοποιούνται περίπου 27 άτομα και οντότητες και τρεις τράπεζες.

Εισάγεται απαγόρευση για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας, περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ.

Το πακέτο των κυρώσεων που υιοθέτησαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως τη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρ. Λεμέρ, αναφέροντας ότι η Ρωσία συνιστά στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ευρώπη, αλλά το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να απειλήσει συνολικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ισχυρίστηκε. Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια αύξηση των τιμών της Ενέργειας και υπογράμμισε τη σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη.

Πάντως, ΗΠΑ και ΕΕ υπολογίζουν πως μια οικονομία του 1,5 τρισ. δολαρίων δεν είναι εύκολο να αποκοπεί από το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πόση πίεση μπορούν να ασκήσουν ακόμη και οι ενοποιημένες δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Πόσο μάλλον που η Κίνα κρατάει διαφορετική στάση και δηλώνει αντίθετη στις κυρώσεις.

«Ρωτάτε αν η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία; Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε αρκετά την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης (...) Η Κίνα πάντα αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνίνγκ.

Μια ανασκόπηση των εμπορικών δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ δείχνει ότι από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Μόσχα το 2014, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, η Κίνα έχει αναδειχθεί ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της Ρωσίας. Ενδεικτικά, η Ολλανδία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός πριν από μια δεκαετία, λόγω του εμπορίου πετρελαίου, αλλά έχει αντικατασταθεί από την Κίνα. Οι αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας από τη Ρωσία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, ενώ οι εισαγωγές της Λευκορωσίας αυξήθηκαν.

Επίσης, η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής της Ρωσίας σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, παιχνίδια, υφάσματα, ρούχα και ανταλλακτικά ηλεκτρονικών μεταξύ άλλων.


ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προσεκτικοί υπολογισμοί» και «ισορροπίες» για τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας για να παζαρέψει αναβαθμισμένο ρόλο για την τουρκική αστική τάξη, όχι απλά στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα αλλά σε όλα τα μέτωπα που ιεραρχεί (Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Μέση Ανατολή κ.λπ.), αποτύπωσε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

«Εμείς θα συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία και ελπίζω ότι θα πετύχουμε ευνοϊκά αποτελέσματα», ανέφερε επιστρέφοντας πρόωρα από τη νέα του περιοδεία στην Αφρική, και υπογράμμισε ότι «εμείς διατηρούμε πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό, γιατί η χώρα μας έχει ισχυρά συμφέροντα».

Οπως μετέδωσε η «Σαμπάχ» σε εκτενές της δημοσίευμα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι χρειάζονται «προσεκτικοί υπολογισμοί» των «υπέρ» και των συνεπειών που θα έχουν πιθανές ενέργειες κατά της Ρωσίας, όπως και ότι χρειάζονται λεπτοί τρόποι για κάθε βήμα.

«Κάποιοι λένε πως η σύγκρουση θα αυξήσει το κόστος του φυσικού αερίου, ενώ άλλοι συζητούν το κλείσιμο βαλβίδων (σ.σ. αγωγών). Πρέπει να καταλήξουμε τα βήματά μας έχοντας κατά νου και αυτά», είπε, προσθέτοντας πως «ελπίδα μας είναι οι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, Ρωσία και Ουκρανία, να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Χτες ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στον οποίο είπε ότι η Τουρκία «δεν θα αναγνωρίσει κανένα βήμα ενάντια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση δεν θα ωφελήσει κανέναν». Είπε ακόμα ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για να μειωθούν οι εντάσεις και να διατηρηθεί η ειρήνη».

Από τη μεριά του ο Πούτιν μίλησε για την «αναγκαιότητα» της απόφασής του για αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των δύο περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι αυτή λήφθηκε «σε συνθήκες επίθεσης των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και κατηγορηματικής τους άρνησης» να δεσμευτούν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ψηλά στην ατζέντα και οι ισορροπίες στον Καύκασο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το τουρκικό κεφάλαιο επισημαίνει διαρκώς το αυξημένο του «ενδιαφέρον» για τις ισορροπίες στον Καύκασο, μία περιοχή που μαζί με την ευρύτερη Κεντρική Ασία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της Δύσης με Ρωσία και Κίνα.

Ετσι, ο Ερντογάν επανέλαβε τη προθυμία της Αγκυρας να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας «περιφερειακής συνεργασίας» στον Καύκασο, με τη συμμετοχή και της Αρμενίας, τονίζοντας μάλιστα ότι «θα απαντήσουμε αντίστοιχα στα θετικά βήματα της Αρμενίας». Ανέφερε ότι «αυτή η περιοχή χρειάζεται ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία», ενώ πρόσθεσε ότι και το Αζερμπαϊτζάν«το θεωρεί αυτό χρήσιμο», αλλά και ότι «οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, όπως και η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας, μπορούν να προχωρήσουν με τη στήριξη του ενός στον άλλο. Η ιδέα μας για την περιφερειακή συνεργασία θα στηρίξει και θα τροφοδοτήσει αυτές τις διαδικασίες. Ολοι χρειάζεται να δράσουμε εποικοδομητικά για να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

Σημειωτέον, ο Ερντογάν για τα παραπάνω συζήτησε και με τον Γερμανό ομόλογό του Φ. Β. Σταϊνμάγερ, τον οποίο συνάντησε στη Σενεγάλη, όπου και ο δεύτερος έκανε επίσημη επίσκεψη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ειδικά τη συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία και στην οικονομία, όπως και στο Μεταναστευτικό. «Δεσμευτήκαμε να έχουμε περισσότερες συναντήσεις στο εξής και ευελπιστούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Πολιτική αποτροπής» ζητά η Αξενέρ

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται ενδοαστικές διεργασίες και διαγκωνισμοί για το πώς μπορεί να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), Μεράλ Αξενέρ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα και υποστήριξε ότι «η επιθυμία διαχωρισμού του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής γεωγραφικής επέκτασης της Ρωσίας, και αυτό θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και για την Τουρκία».

Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ότι το κόμμα της αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του κράτους που δέχεται επίθεση και κατέληξε υπεραμυνόμενη την «πολιτική αποτροπής στις διεθνείς σχέσεις» που «αποθαρρύνει ένα κράτος από πιθανές απειλητικές δράσεις. Είναι μια πολιτική αποτροπής μέσω κυρώσεων». Κατά την ίδια, «οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και της ομάδας του έφεραν την Τουρκία σε μια ευαίσθητη θέση απέναντι στα μάτια του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Τέλος, ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κ. Κιλιντσάρογλου, που επανέφερε ερωτήματα για τα οφέλη της αγοράς των ρωσικών πυραύλων «S-400». «Για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε τους "S-400"; Δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετική απάντηση... Ενα μεγάλο ποσό δαπανήθηκε και ακόμα αυτά τα συστήματα είναι στις αποθήκες», ανέφερε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ